fredag 28 oktober 2011

Parasiterna anfaller - CopySwede the genuine parasite

Priset på hårddiskar avgörs
av skiljenämnd


Publicerat: onsdag 26 oktober 2011
Det blir en skiljenämnd som avgör hur högt priset på hårddiskar ska bli. Elektronikbranschen har en konflikt med rättighetsorganisationen Copyswede som vill ta ut så kallad privatkopieringsersättning på hårddiskar som säljs i Sverige.


Avgiften ligger på 80 kronor per hårddisk.

Köp i fortsättningen alltid dina hårddiskar, minnen och gärna även all annan elektronik utanför Sverige och inom EU. Sök bara en stund på nätet så hittar du säkert alternativ. Detta är bästa möjligheten att bli av med Copyswede och deras nya parasitavgifter.

Skicka gärna ett mejl då och då till någon företrädare för den Svenska Elektronikbranschen och berätta att copyswede är orsak till att ni inte handlar i deras affärer längre. Efter ett tag märker förhoppningsvis Svenska Elektronikbranschen att de förlorar massor med pengar.

Då tvingar de copyswede att krypa tillbaka under sin sten. Antagligen märker också många konsumenter samtidigt hur pass bra och billigt handeln med andra EU länder numera fungerar via webben.

Om Svenska Elektronikbranschen förlorar tillräckligt mycket med pengar så tar de bort Copyswede helt och hållet från kartan, var så säker.


- När ett värddjur blir tillräckligt irriterat på sina parasiter så finner det alltid ett sätt att utrota dem på...


Copyswede är en samarbetsorganisation för konstnärsorganisationer, som på uppdrag av sina medlemmar förhandlar och tecknar avtal på upphovsrättsområdet för upphovsmän och utövande konstnärer som musiker, författare, skådespelare och fotografer.

Verksamheten vilar på två ben:

  • Licensiering av vidareanvändning av verk i tv och radio.

  • Inkassering och fördelning av privatkopieringsersättning.

Fördelningen av den inkasserade ersättningen ska i möjligaste mån motsvara den kopiering som faktiskt äger rum, varför Copyswede årligen genomför SIFO-undersökningar kring vad som kopierats för att få fram underlag till fördelningen av den inkasserade privatkopieringsersättningen.

Fördelningen utförs avseende tv av Copyswede, medan exempelvis musik fördelas av musikorganisationer som Stim och Sami (båda medlemmar i Copyswede).




Ofta låter det väldigt bra och vackert när parasitorganisationer som copyswede beskriver sig själva. Man förleds att tro denna typ av organisation fördelar några pengar till unga behövande, ej etablerade konstnärer och artister, vilket absolut inte är fallet.

Först och främst går pengarna till att hålla igång sin egen byråkratiska struktur och rikligt avlöna folk som inte skapar mer än irritation hos dom allra flesta.


Om det finns artister någonstans som kan påstå att denna typ av organisationer gjort det möjligt för dom att utöva sin verksamhet, är det dags att tala om det för världen nu. I så fall är det en av världens bäst bevarade hemligheter.

De enda artister som har behållning av dylika organisationer är de som redan är så pass etablerade att de egentligen inte behöver mer pengar för att bedriva sin verksamhet.

Utbetalningar från parasitorganisationer främjar inte kulturskapandet på något sätt. Att de rikaste artisterna sen vill ha ett antal extra miljoner är en annan sak...


- Avslutningsvis är konst, musik och annan kultur som skapats enbart i vinstsyfte sällan njutbar...
*



Another great Under Mattan Opinion
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---UPDATE 2011-10-28---

Copyswede halverar kopieringsavgiften
på hårddiskar och USB-minnen


Frågan om den omtvistade kopieringsavgiften på externa hårddiskar och USB-minnen tar en ny vändning. Copyswede och UMA har enats om ett skiljeförfarande med resultat tidigast under sommaren 2012, och i väntan på beslut halveras avgiften.

Kopieringsavgiften för externa enheter i form av hårddiskar och USB-minnen är en av årets heta potatisar i IT-sverige. Nu har branschföreträdarna UMA och Copyswede gemensamt beslutat om att tvisten parterna emellan ska lösas av en kvalificerad skiljenämnd, och att avgiften halveras i väntan på beslut.

Den nya nivån blir 40 kr för externa hårddiskar och 50 öre per GB upp till 80 GB för USB-minnen med en lagringskapacitet på mer än 2 GB. Med svensk moms innebär det ett prispåslag på cirka 50 kronor för externa hårddiskar i handeln, att jämföra med 100 kronor innan halveringen.

(Editors notes: Köp utomlands tills hela avgiften försvinner tillsammans med copyswede.)

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
 Parasiterna anfaller - Copyswede the genuine parasite

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.