onsdag 12 oktober 2011

DEMENT 91-åring UTVISAD!

*

DEMENSFÖRBUNDET KRITISERAR UTVISNINGEN

*
Skandal att utvisa 91-årig demenssjuk

*
Demensförbundet tycker att det är skandal att Migrationsverket vill utvisa en 91-årig demenssjuk kvinna, som inte har några släktingar kvar i sitt hemland Ukraina. 




Ganna Chyzevskas släktingar bor i Sverige, de är svenska medborgare och har sedan två år tillbaka tagit hand om sin mormor hemma. Men nu har Migrationsverket bestämt att hon ska utvisas den 3:e oktober.  

Den 91-åriga damen är dåligt orienterad i tid och rum, har mycket dåligt närminne och behöver hjälp av sina släktingar i Sverige för att klara sig. -Att skicka tillbaka henne till Ukraina där hon inte har någon som kan ta hand om henne, är som att knuffa henne utför ett stup, säger Gannas dotterdotter Anna Otto.


I Ukraina bygger äldrevården på släktingars goda vilja. Men eftersom Ganna Chyzevska inte längre har några släktingar kvar i Ukraina finns det ingen som kan hjälpa henne då hon utvisas den 3:e oktober. Tidigare fick hon hjälp av en vän i Kiev, men nu har även vännen gått bort.

Om inget av de vanliga skälen för uppehållstillstånd (arbete, studier, asyl) gäller så kan Migrationsverket pröva om det finns ”synnerligen ömmande omständigheter” som gör att personen kan få stanna. Men det anser Migrationsverket inte att det finns, kring Ganna Chyzhevska.

Att hon är 91 år, demenssjuk utan någon som kan hjälpa henne då hon utvisas, måste väl ändå passa alldeles utmärkt in på ”synnerligen ömmande omständigheter”. Att behandla henne så som Migrationsverket gör, är skamligt för Sverige!

Läkaren Claes von Segebaden, som har undersökt Ganna Chyzhevska, är starkt kritisk till Migrationsverkets beslut. I ett intyg skriver han att ”patienten visar tydliga tecken på demenssjukdom av Alzheimertyp. Hon har dåligt närminne och är ej orienterad i tid och rum”. Dessutom har hon kraftigt nedsatt syn på grund av grön starr och svåra knäproblem.

– Vad hon behöver är trygghet och omvårdnad. Att skicka henne tillbaka till Kiev där hon inte har en enda anhörig, det vore direkt inhumant, säger Claes von Segebaden. – Hennes möjligheter att klara sig själv är jättedåliga. Jag skulle inte vilja att min mormor eller farmor blev föremål för det här.

– För att få uppehållstillstånd av hälsoskäl krävs att det inte finns någon vård att få i hemlandet. Gäller det en vuxen person ska man i stort sett riskera att dö om man åker tillbaka. Det spelar ingen roll att vården är bättre i Sverige, eller vilka ekonomiska möjligheter man har att få vård i hemlandet. Lagstiftningen är väldigt hård på den punkten, säger Mikael Ribbenvik.

Demensförbundet kräver ett svar och en förklaring av Migrationsverket och ansvariga politiker.

För DemensförbundetStina-Clara Hjulström, ordförande
070 55 37 240
*


2011-10-12, - 91-åriga Ganna utvisad till Ukraina.

Källa: Aftonbladet
Enligt Migrationsverket har det inte begåtts något misstag i hanteringen av Ganna Chyzhevskas ärende. – Det är ett rättssäkert beslut som har fattats av Migrationsöverdomstolen och det har nu vunnit laga kraft, säger Andreas Lundberg, teamledare på Migrationsverket.

Han kan på grund av sekretess inte gå in på några detaljer i ärendet. – Generellt sett kan man säga att åldern i sig inte har någon bäring i beslutet. För att det ska råda ett verkställandehinder krävs det i stort sett att personen är för sjuk för att komma ombord på flygplanet, säger Andreas Lundberg.


Another great Under Mattan Opinion

SR LÄNKAR:




undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.