fredag 28 oktober 2011

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 21

 
Riksenheten för polismål:
”- Gott om tjuvar hos polisen”


 För att läsningen inte skall vara allt för betungande har redaktören tagit sig friheten att kort kommentera vissa artiklar…  (Personerna på bilderna har antagligen inget med de aktuella fallen att göra.)

Målsättningen med publiceringen är att informera om hur det faktiskt ser ut i dagens samhälle där polismakten har sina egna lagar. För att upprätthålla en trovärdig demokrati krävs en total utrensning av rötan inom poliskåren.  Alla rättigheter till bilder och text tillhör respektive upphovsmän.
*

DEL 21


Polisens egen film från bilarna
som jagade motorcykeln…


2011, 22-åring på mc dog efter extrem polisjakt (polisens version) 
Stockholm/TT
En polisjakt och hastigheter på över 250 kilometer i timmen föregick en mc-olycka i Stockholm sent på onsdagen. Den 22-årige mc-föraren avled på sjukhus. Natten till torsdagen fanns inga planer på granskning av polisinsatsen.


En passagerare, en 17-årig flicka, klarade sig nästan utan fysiska skador när mc:n kraschade in i bommarna till ett vägarbete, enligt polisen. Mc:n upptäcktes när den körde mot enkelriktat och mot rödljus i centrala Stockholm på onsdagskvällen.

En civil polispatrull startade efterföljandet.

- Då gick det fort, men inte sådär jättefort, säger polisens presstalesperson Diana Sundin. Färden gick mot Trollbäcken i Tyresö kommun söder om Stockholm. Där vände mc-föraren tillbaka mot city, men sedan ändrade han åter riktning och fortsatte på E 4 mot Södertälje. Eftersom hastigheterna då var extrema beordrade länsvakthavande polisbefälet stopp för efterföljandet.


- Det gick fruktansvärt fort; över 250 kilometer i timmen, säger Sundin. Polispatruller i bilar avvaktade i stället vid påfarter längs E 4, och högt upp i luften följde en helikopter mc:n via kameror.


17-åringen, liksom den nu avlidne 22-årige mannen, är hemmahörande i Stockholmsområdet.
-------------------------------------------------------------------------


”Polisen tog min pojkväns liv”
(Veronicas version)

22 juli 2011 kl 13:32

Flickvännen överlevde vansinnesfärden med mc

En 22-årig man kraschade sin motorcykel vid en polisjakt i Stockholm i förrgår och dog. Men hans flickvän som åkte med överlevde. – Polisen har tagit min pojkväns liv och det går inte att ersätta, säger Veronica Temel, 17, till Aftonbladet.

Klockan 22.15 kraschade en motorcyklist in i en vägbom i vid tunneln på Årstalänken i 200 kilometer i timmen. Den 22-årige föraren dog. Men hans flickvän, som åkte med på motorcykeln och som slungades 20 meter vid kraschen, överlevde med skrubbsår, svullnader och fick bara sy tjugo stygn på hakan.

45 minuter tidigare försökte hennes pojkvän, som inte har mc-körkort, köra från polisen när de kontrollerade motorcykelns hastighet. Det blev början på en polisjakt genom södra delarna av Stockholm.

Enligt polisens tidigare uppgifter avbröt de jakten med bil tidigt, eftersom det var för farligt på grund av de höga hastigheterna som tidvis var uppe i 250 kilometer i timmen. Istället valde man att följa motorcykeln med helikopter på så hög höjd ”att ingen kan ha sett den”.


”Men Veronica Temel som vårdas på sjukhus menar att polisens berättelse inte stämmer utan att polis körde efter med bilar ända tills olyckan inträffade. Och dessutom ska helikoptern ha kört ”jättelågt”.

– Vi såg den hela tiden, jag hörde den bakom mig.
Det var därför han fick panik, säger hon till Aftonbladet.”

Hon är kritisk till polisens insats, men de står fast vid sin bild av händelsen. Men det har startat en intern utredning, säger polisens informatör Karin Solberg till SvD. – Även om man i nuläget inte kan se något formellt fel har en intern utredning startat, det är standardförfarande vid en sådan händelse.

Vi såg helikoptern hela tiden, jag hörde den bakom mig.
Det var därför han fick panik.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes: – Veronica borde givetvis också ha dött. En krasch i 200 km/t på mc brukar man inte överleva. 

Som kvinnlig passagerare på en MC har man säkert ingen större möjlighet att tvinga föraren att stanna.  Att polisen fortsätter hetsa föraren av MC:n i 250 km/t är att utsätta passageraren  för verklig överhängande livsfara. 

Man måste utgå ifrån att den kvinnliga passageraren som åker därbak är OSKYLDIG till förarens trafikförseelse....
 

– Därför vore det bra att inte försöka ta livet av henne...  

- Det är 1000 gånger mer kriminellt att utsätta en oskyldig för livsfara än att köra en MC mot rött ljus.
 

En gång för länge, länge sen ryktades det om att det fanns länder där folk ansåg det bättre att 10 skyldiga undkom lagen än att 1 oskyldig utsattes för justitiemord.
 

– Nu för tiden kallas väl folk med den åsikten för terrorister…   
*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Poliser frias efter dödskrasch
Publicerad 2011-11-18 05:26
Polisen var inte skyldig till att en 22-årig mc-förare dödskraschade under en polisjakt i Stockholm den 20 juli. Förundersökningen har lagts ned.

– Jag kan inte hitta något som pekar på att poliserna varit vållande, säger åklagare Håkan Roswall till Metro.Enligt utredningen avbröt polisen jakten av säkerhetsskäl vid flera tillfällen och var inte i närheten när olyckan inträffade.

Mannens flickvän som var passagerare överlevde olyckan.
*

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Gott om tjuvar hos polisen
SVT 31 aug 2011
Det finns gott om tjuvar inom polisen som stjäl sådant som beslagtagits i samband med gripanden. Det visar en granskning som SVT:s Uppdrag Granskning har gjort

Stölder inom polisen sker överallt, även inom vårt område. Dom senaste åren har kontanter försvunnit hos polisen i Örebro vid två tillfällen, ena gången var det tusen kronor å andra 360 kronor.

I Västmanland har en mobiltelefon försvunnit från polisens förvaring. Dom som drabbades av stölderna har fått ersättning, men i den här typen av brott är det ofta svårt att få klarhet i vad som hänt, och därmed hitta en gärningsman.

"Helt oacceptabelt"
- Utifrån mitt perspektiv så är det ganska så vanligt att det fattas saker och att det har försvunnit saker från hittegods, konstaterar Bo Lindgren på Riksenheten för polismål. Det är helt oacceptabelt!
*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Poliser stjäl ur sitt eget förråd

GÖTEBORG. Kontanter, klockor, mobiltelefoner och smycken.
Det är ingen hejd på hur mycket som stjäls - av polisen.

De senaste fem åren har du som skattebetalare, via Rikspolisstyrelsen, betalat ut 334 470 kronor i ersättning till de drabbade.


SVT:s Uppdrag Granskning har försökt kartlägga omfattningen av de stölder som sker från bland annat personer som gripits och avvisiterats.
Man har begränsat sig till kontanter och värdeföremål, och inte tagit med beslagtaget gods som båtmotorer och liknande. Ändå är resultatet skrämmande.

Flera av de fall som Uppdrag Granskning tittat på finns i Göteborg - som när en press­byrå­kiosk blev rånad förra sommaren. Tjuven greps direkt efteråt och bytet på cirka 3 000 kronor togs i beslag och låstes in i ett kassaskåp som få inom polisen har tillgång till.
Men när pengarna skulle återlämnas fanns de inte längre. Ändå gjordes inte ens en polisanmälan, än mindre en utredning. De drabbade vet inte alltid att de blivit bestulna eftersom de får ersättning av staten.

Värdesaker som försvinner

Två månader senare lades 12 000 kronor från en annan stöld i samma kassaskåp hos Göteborgspolisen - även de pengarna försvann. Andra har blivit av med pengar eller värdesaker sedan de förts till polisens så kallade person­intag på Aminogatan i Mölndal.

Oftast ingen åtalad

- Det är självklart oacceptabelt om det försvinner saker - det är ingen förklaring, men... vi hanterar cirka
8 000 personer per år där alla avvisiteras när de kommer in, säger sektionschefen Jonas Bertram till SVT.
Men han hade ingen helhetsbild av omfattningen av stölderna.
- Det är svårt för oss att göra en förändring om vi inte vet att det är ett problem, konstaterar han.

I de allra flesta fall blir ingen åtalad. Det är till och med ovanligt att någon ens blir förhörd. Det vanligaste är att förundersökningarna läggs ner.

Riksenheten för polismål hanterar alla ärenden där poliser misstänks för brott. Där är man medveten om problemet med kontanter och värdesaker som försvinner spårlöst inne i polishusen.

Spåren slutar
- Det bara försvinner. Spåren tar slut olika långt in i polis­huset.
Men att den här hanteringen inte fungerar bra visar ju alla dessa anmälningar som görs, säger vice chefs­åklagare Bengt Landahl till Uppdrag Granskning.

(Editors notes: Att ha tjuvar som poliser är lika produktivt som att ha pyromaner som brandmän.)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 2011, Polis tvingades avlossa varningsskott vid bråk

Det var stökigt på stan i samband med derbyt mellan Helsingborg och Malmö. Ett varningsskott avlossades efter att fotbollssupportrar attackerat polisen. – De kastade stenar, glasflaskor och cyklar, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesman.


Oroligheterna började strax efter klockan 14 på tågstationen Knutpunkten. Hundratals Helsingborgssupportrar hade samlats – en del av dem för att bråka med tågresande MFF-anhängare.

Polisen hade dock valt att omdirigera Malmösupportarna och de flesta gick istället av vid Ramlösas tågstation. Men inne i stan blev det bråk.

– Det blev riktigt stökigt. HIF-supporarna riktade sin aggressivitet mot polisen. De kastade stenar, glasflaskor och cyklar, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesman.

Vid ett tillfälle avlossade en polisman ett varningsskott.

– Det var utanför Knutpunkten strax efter klockan 15. I samband med att en person skulle frihetsberövats blev det trängt läge, säger Westford.I samband med bråken har polisen frihetsberövat ett antal personer för våldsamt upplopp och fylleri.

– Vad gäller varningsskottet ska den händelsen utredas separat, säger Westford.
*

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Bombhot kom från polisens dator

Tidningen NSD bombhotades i onsdags

I onsdags bombhotades tidningen NSD, Norrländska Socialdemokraten. 

- När IP-numret spårades visade det sig att hotet skickats från polishuset i Luleå.

– Det var det minst väntade svaret, säger Roger Jönsson, informationsdirektör på polismyndigheten i Norrbotten till Aftonbladet.

Polisen tror att det finns tre tänkbara förklaringar till att hotet spårats tillbaka till polishuset i Luleå:



IP-numret är felaktigt..?






 
Polismyndighetens nät har hackats..?



 

Eller: Hotet skickades av någon i polishuset..?


– Om det är något av de två sista alternativen är det väldigt allvarligt. Då har vi antingen brister i säkerheten eller så har någon inifrån vårt hus skickat hotet, säger Roger Jönsson, informationsdirektör på polismyndigheten i Norrbotten till Aftonbladet.

Det var i onsdags som tidningen i Luleå hotades via ett anonymt mejl som sa att det skulle smälla vid 14.35 på eftermiddagen. Polisen beslutade att utrymma mediehuset samt att spärra av det. En patrull med två specialutbildade bombhundar flögs upp från Stockholm och började jobba vid 17.30-tiden

Strax före klockan 21 fick personalen återvända sedan polisens bombhundar letat igenom byggnaden utan att ha hittat något misstänkt.

(Editors notes: Den enkla lösningen är att NSD i fortsättningen bara skriver snälla saker om polisen.)
*

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Man dog i fyllecell i Kalmar

10 augusti 2011 kl 16:24

En man i 40-årsåldern som satt i arrest för tillnyktring hos polisen i Kalmar avled på tisdagskvällen, uppger lokala medier.

Det tog sju minuter från att polisen såg att mannen hade slutat andas till att ambulans larmades, rapporterar Barometern. Polisen säger att alla rutiner följts.

- Vi har tillsyn av de omhändertagna var femtonde minut. Halv sju ser man att han andas. Kvart i sju andas han inte, säger vakthavande befäl Stefan Nyrén. Ärendet ska nu utredas.
*
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Polis sköt inför elever

Publicerad: 12 augusti 2011 kl 11.01
En polis i Umeå avlossade ett vådaskott när han arbetade som vapeninstruktör framför två elever. Nu får han löneavdrag.

Det var i september 2010 i Umeå som polisen som jobbade som instruktör skulle visa ett nödvärnsdrag för två elever på skjutbanan. Polisen avlossade då ett vådaskott som träffade i kulfånget.
Rikspolisstyrelsen ser allvarligt på händelser eftersom polisen hanterat vapnet så att fara för säkerhet uppstod.

Särskilt allvarligt anses det att polisen tjänstgjorde som instruktör i samband med utbildning av två elever. Polisen får disciplinpåföljd för tjänsteförseelse och får fem dagars löneavdrag.

(Editors notes: Det är antagligen samma instruktör som lärt de övriga poliserna i landet att skjuta…)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 2011, Polisen såg inte blodet

Aftonbladet
- Blodet hittades först efter fem månader när de nya hyresgästerna skulle bädda sängen.

UDDEVALLA. När Marina försvann gjordes omfattande undersökningar i hennes hem. Men först när nya hyresgäster flyttade in – fem månader efter försvinnandet – upptäcktes kulhålet och den blodiga sängbotten.


– Det var en miss, säger kammaråklagare Per-Åke Kvarnström.

Strax efter jul i fjol flyttade ett gift par in i Marina Johanssons hus i Spekeröd. De nya hyresgästerna var vänner till Marina och hade blivit tillfrågade av hennes familj att hyra huset under en period. Efter två veckor skulle kvinnan som hyrde huset bädda rent i Marinas säng.

Hittade blodfläcken

Hon upptäckte, under en av bäddmadrasserna, en fleecefilt som bäddats hårt, hårt runt sängbotten. Hon började dra i den och fick loss den. Under den fann hon till sin stora förskräckelse en stor blodfläck. Hennes man, som känt Marina, kunde konstatera:

– Det var hennes sänghalva. Hon sov alltid där. Vi ringde polisen direkt, säger han i förhör. När polisens tekniker kom till platsen hittade man även kulhålet i väggen ovanför sängen. Allt detta ledde till det genombrott som behövdes för att komma vidare i utredningen.

Hur kunde man missa det vid de tidigare undersökningarna?

– I augusti gjordes en teknisk undersökning av huset. Man sökte bland annat med likhundar som inte fick något spår. Även sängen undersöktes men bara ner till fleecefilten som var hårt packad runt sängmadrassen. Man lyfte inte på den och det är en miss som teknikerna tar på sig, säger kammaråklagare Per-Åke Kvarnström till Aftonbladet.


- Undersökningen visar att det är minst två liter blod i sängen.

- Så pass mycket att Marina Johansson inte kan ha lämnat den levande.

- Kulhålet var tomt, kulan hade plockats ut.

- Men rester av ben och bly hittades i hålet.

- Benen har dock inte kunnat dna-bestämmas.

”Sköts i huvudet”

Åklagaren menar enligt åtalet som lämnades in till Uddevalla tingsrätt i dag att han kommer att kunna bevisa att det var 38-åringen, Marinas före detta sambo, som mördade henne och att han gjorde det, troligtvis genom att skjuta henne genom huvudet med en pistol som Marina ärvt av en släkting och som 38-åringen hade tillgång till.

Varken Marinas kropp, pistolen eller de bäddmadrasser som låg ovanpå sängbotten har ännu hittats. Att väcka åtal utan en kropp är mycket ovanligt och ställer höga krav på bevisningen.

(Editors notes: Tur att polisen gjorde en omfattande undersökning av huset och inte en enkel undersökning. I sådana fall hade de kanske missat huset helt och hållet och åkt till en helt annan adress…)
*

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Nu erkänner polisen fel i Carla-mordet

Publicerat på SVT 2011
Carla Saado, 31, blev mordhotad av sin exmake. Hon ringde polisen - men fick ingen hjälp. Dagen efter hittades knivhuggen till döds av exmannen.


Nu erkänner polisen att de gjorde fel.

Den 31-åriga Carla Saado ringde polisen och berättade att hennes exman mordhotade henne. När polisen kontaktade jouråklagare tyckte denne inte att det fanns anledning att vidta åtgärder. Dagen efter knivmördades hon av sin man.

Erkänner fel

Efter ett inslag i Kalla fakta JO-anmäldes polis och åklagare för sitt agerande. Och nu erkänner de själva misstaget. I ett yttrande som har kommit in till Justitieombudsmannen erkänner polisen att man dels borde ha underrättat socialförvaltningen och dels fört saken vidare med åklagare direkt morgonen efter dödshotet, skriver Jnytt.se.

Riksåklagaren tycker däremot att jouråklagaren som inte ville ingripa efter dödshotet handlade korrekt. Riksåklagaren menar däremot att jouråklagaren morgonen efter kunde ha gett instruktioner om den fortsatta utredningen, uppger Jnytt.se. I juni i år fastställde högsta domstolen exmakens dom – 18 års fängelse för mord.
*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Eva ett av många offer för stölderna inom polisen

Eva trodde att hennes pengar var i tryggt förvar - hos polisen. När pengarna skulle hämtas ut saknades plötsligt nästan 40 000 kronor. Eva hade blivit ett av många offer för stölderna inom polisen.


Polisen i Sverige ansvarar årligen för stora summor pengar och värdesaker. Det kan vara beslagtaget gods eller kontanter vid brottsutredningar, men också värdesaker från till exempel olycksplatser. Allt som tas om hand bokförs noga och värdesakerna förvaras inlåsta - i polishus runt om i landet.



- Trots det har det bara de senaste fem åren försvunnit kontanter och andra värdesaker från polisens förvar för minst 450 000 kronor kronor.

UG har kartlagt de fall där det finns bevis - tydlig dokumentation att polisen själva bokfört och attesterat att de tagit emot pengar eller värdesaker - och där polisen erkänt att pengarna försvunnit i deras förvar. I samtliga fall har de drabbade fått ersättning från Rikspolisstyrelsen.

Kartläggningen visar på ett utbrett problem.

Evas fall är bara ett i raden. Efter en brand i hennes lägenhet i Malmö hösten 2010 fördes hon bort medvetslös. Gömt i bokhyllan förvarade hon en större summa kontanter, pengar hon ärvt, och polisens brandtekniker tog därför hand om pengarna när de påträffades.

Pengarna låstes in i ett kassaskåp hos inre befäl på kriminaljouren. Bara chefer hade tillgång till skåpet som kräver både kort och kod. Och av polisens dokumentation framgår tydligt hur två poliser kontrollräknat, id-märkt, förseglat och låst in Evas pengar.

- Ändå saknades nära 40 000 kronor när Evas särbo kom för att hämta ut pengarna.


Från Malmö och andra delar av landet finns en lång rad andra exempel. Bara i polishuset på Aminogatan i Mölndal har det försvunnit bland annat jackor, mp3-spelare, kontanter, mobiltelefoner, smycken, klockor och id-kort.

UG:s sammanställning visar att Rikspolisstyrelsen betalat ut ersättningar för minst 334 000 kronor under de senaste fem åren. 125 personer har i år anmält att det försvunnit pengar och värdesaker från polisens beslag eller från arrester.

Och polisens egna försök att utreda brotten är så gott som fruktlösa – istället är det staten, och därmed alla skattebetalare, som får ta notan. I flera av de ärenden Uppdrag granskning tittat närmare på har inte ens en förundersökning inletts.

Vi är 28 000 anställda inom polisen, bevisligen finns det såna som egentligen aldrig borde valt det här yrket eller att anställts inom polisen, säger Bengt Svenson.
*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, SKÅNEPOLISEN: "Homosexuella är samhällets cancersvulst"

- Skånepolisens egna hatbrottsutbildare blev utsatt för ett hatbrott - på jobbet.

I lunchrummet sa en manlig kollega att "homosexuella är en cancersvulst på samhället". - Det kändes fruktansvärt, efteråt kände jag mig som en nerpissad råtta, säger Jeanette Larsson.

Kränkningen skedde sista dagen innan semestern. I lunchrummet på polishuset hörde Jeanette Larsson hur en äldre manlig kollega pratade om henne med en yngre kvinnlig polisaspirant.
- Jag tycker inte om sättet som hon lever på. Det står till och med i Bibeln att homosexuella är en cancersvulst på samhället, sa han.

Utredningen lades ner

Jeanette Larsson blev upprörd över kränkningen och säger att hon kände sig förnedrad.
Polismannen anmäldes men utredningen lades ner av åklagaren.
Nu jobbar mannen i receptionen på polishuset. 
- Det känns som en kränkning mot alla oss homosexuella och alla som ska gå in i receptionen och göra en anmälan om liknande händelser, säger Jeanette Larsson.

Ledningen gör för lite.

- Jeanette Larsson har arbetat som polis i 22 år, hon är Skånepolisens egen hatbrottsutredare och vice ordförande i föreningen Gaypoliserna.

- Hon tycker att Skånepolisens ledning gör för lite för att motverka homofientliga attityder.


- Man måste ta tag i sådana här händelser direkt. De väntade fem dagar med att anmäla honom och de glömde att klassa det som ett hatbrott. När han skulle försvara sig började han läsa ur moseboken.

Fler liknande händelser



Kränkningen i juli är den senaste i raden av liknande skandaler inom Skånepolisen.
I februari 2009 anmäldes två poliser som kallade ungdomar för "apajävel" och "blattajävlar" under kravaller i Rosengård. 2010 fick en Malmöpolis sparken efter att ha bloggat kränkande om kollegor och brottsoffer. Bland annat hade han skrivit att han "ollade ratten i tjejpatrullens bil".

Jeanette Larsson tycker att problemen med polisernas värdegrund är större i Skåne än i andra delar av landet. - Jag har mycket kontakt med gaypoliser som jobbar i Stockholm. Där är det inte alls samma klimat, de har kommit mycket längre. Här säger ledningen att det inte finns några problem, men sådana här händelser visar ju tydligt att det gör det.

(Editors notes: Precis vad alla länder behöver är hatfulla psykotiska poliser som läser ur Bibeln när de ställs mot väggen. Som tur är har nu polisledningen i sin oerhörda visdom placerat smurfen i receptionen, så att övriga poliser slipper honom. Hallå??? Nu återstår bara frågan: - Varför tror polisledningen att allmänheten vill möta en Bibelciterande hatpolis i sina kontakter med polisen? )

"När anmälningar från POLISENS EGEN HATBROTTSUTREDARE mot poliser omgående läggs ner måste väl folk till slut inse det meningslösa med att lita på poliskårens förmåga att lösa sina egna problem?"

*
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Michael Lundh, född 1958 i Linköping, är en svensk före detta polis samt numera författare, föreläsare, debattör och krönikör. Michael Lundh är en känd debattör i frågor som rör integration, polismakt, diskriminering med mera. Han har belönats med ett stipendium av Artister mot nazister på 50 000 kronor. Han är också engagerad i socialdemokraterna och Expo på olika sätt.
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JAG SKOLADES TILL HÅRDING 

Text: GERT SVENSSON, DN 

Michael Lundh var känd som en av hårdingarna inom piketen vid Norrmalmspolisen i Stockholm. "Vi betraktade buset som sopor och använde ofta alldeles för mycket våld. Jag var förblindad av grupptrycket och av den brutala poliskultur jag skolades in i."

Michael Lundh älskade sin morfar. Han följde med honom till Länkarnas sommarhem i Östergötland, och roligast var det när de gav sig ut i båten för att tjuvfiska. - Han hade sina perioder med spriten. Polisen hade tagit honom för fylla flera gånger.

Men han var en av dem som gav mig mest kärlek under uppväxten. Och jag börjar nästan gråta när jag tänker på hur jag har behandlat människor som han under min tid som polis i Stockholm. Under sina första nio tjänsteår blev Michael Lundh anmäld för övervåld, kränkningar eller tjänstefel tolv gånger. Men han åkte aldrig dit.

- Jag borde ha blivit anmäld flera hundra gånger.

- Jag gjorde mig skyldig till misshandel, olaga frihetsberövande och osant intygande gång på gång.

- Det var så jag och många andra inom Norrmalmspolisen jobbade.

- Om vi hade blivit dömda för alla övergrepp - då hade vi fått sitta i fängelse i många år!

Morfadern låg för döden när Michael Lundh kom in på Polishögskolan i Solna. Året var 1979. Den gamle mannen skröt i sjuksängen om att grabben hans skulle bli polis, men hans känslor var dubbla; han hade själv blivit så illa behandlad av ordningsmakten att han i grunden ogillade poliser.

Och det var en kluven värld grabben kom till. De stora ämnena var straffrätt och ordningspolistjänst. Poliseleverna drillades i att alltid ha lagstöd för varje tänkbar tjänsteåtgärd; uppgiften var att skydda, hjälpa och ställa till rätta.

- Men de praktiska övningarna leddes av instruktörer från Norrmalmspolisen, och de talade nedlåtande om "buset", kallade oss "kungens pojkar" och lät oss förstå att vi stod över andra i samhället. En av dem sade åt oss att vända på batongen, för på så vis skulle vi få bättre effekt mot buset, berättar ­Michael Lundh.

Han sög i sig de tuffa instruktörernas elitistiska vi-och-dom-tänkande. Polisernas värld blev den enda som existerade för honom. Han umgicks enbart med andra poliselever, och drömmen var att få jobba inom piketen på Norrmalm.

- Jag gömde mitt jag i en polis­gestalt. Jag snaggade håret och var till hundra procent polis. När jag gick på krogen hade jag polisens emblem på bältet, på slipsnålen och på manschettknapparna. Michael Lundh var läraktig; som godkänd polis blev han faktiskt värvad just till piketen på Norrmalm.

Han kom att tillhöra B-turen, ett arbetslag som var be­ryktat för sin hårdhet och sin machoanda. Många byggde muskler på fritiden, och de kvinnliga kollegerna kallades attrapper. Under ett av sina första arbetspass på Sergels torg blev han förevisad det så kallade avvisiteringsrummet vid T-Centralen Norra.



- Där hade en man nyligen fått mjälten spräckt i närkontakt med polisen; det var där man "spöade buset", enligt den polisjargong som nu kom att tillhöra Michael Lundhs vardag.

- En av kollegerna erbjöd sig att demonstrera hur ett "trumsolo" gick till.



- Han hämtade en narkoman som stod och hängde i biljetthallen och tog in honom för kroppsvisitation. Mannen fick klä av sig och sära på sina skinkor för att visa att han inte hade "stoppat upp något där". Sedan började kollegan slå honom på hans mjukdelar med batongen, och han slog hårt. "Det här är ett trum­solo!" sade han.

Michael Lundh föll in i mönstret. Han började visitera människor utan att ha stöd för detta i lagen, och han var hårdhänt. - Jag blev snabbt både cynisk och avtrubbad. Jag skolades in i ett föraktfullt och våldsamt beteende, och det skedde med chefernas tysta stöd.

"Samhället daltar med buset", så lät det när B-turen tog en fika. - Vi tog oss rätt att på egen hand straffa dem vi uppfattade som kriminella. Vi utgick bara från att de var skyldiga och verkställde straffet direkt. De var sopor som skulle rensas bort från samhällskroppen, och vi var renhållningsarbetarna.

Den "buse" som inte genast lydde och var underdånig blev utsatt för "polisiering": - Vi tog vi in honom i bussen eller avvisiteringsrummet, och där stressade vi honom med kränkande förolämpningar så att han skulle bli förbannad. Ibland gav man killen ett snabbt knytnävsslag i mellangärdet eller slog honom med batongen på mjukdelarna.

Även om han inte var märkbart berusad kunde vi sy in honom över natten för fylla. Och när vi kom till arresten klädde vi av honom, ofta utan lagstöd, bara för att förnedra honom. Vi hittade alltid något svepskäl.

- En gång gick hela piketen in i en bokhandel, på led, i marschkängor.

- Var och en köpte ett exemplar av boken "Tredje rikets uppgång och fall".


- Ordet rasister är för starkt, säger Michael Lundh. Men min tid i piketen gav mig starka fördomar om invandrare. Vi såg dem som lägre stående människor som ständigt gjorde sig skyldiga till lagbrott. De sociala faktorerna bakom statistiken diskuterade vi aldrig. Den som ville göra det blev föraktad och kallad "sossepolis".
*

- Att anmäla en kollega för övervåld eller kränkningar 
- det var fullständigt otänkbart.

- Vi lärde oss snabbt konsten att skriva oss fria, berättar Michael Lundh. Vi anpassade alltså våra rapporter efter vad lagarna krävde. Sanningen var mindre viktig. Om någon blev anmäld, då snackade vi ihop oss och lade fram en samstämmig men falsk historia. Jag - och många med mig - ljög inför internutredarna och vittnade falskt inför domstolen. Det var rutin.

Vändningen kom när Michael Lundh hade blivit pappa. - Min son gav mig helt nya insikter om vad som är viktigt i livet. Jag började jobba som närpolis, fick personlig kontakt med ungdomar och med socialt utsatta människor och började ändra mina värderingar. Jag insåg mer och mer att det just är de sociala faktorerna som ligger bakom kriminaliteten, att det svartvita vi-och-dom-tänkande som dominerar inom polisen inte håller.

Tillsammans med en kollega sökte han närkontakt med kriminella ungdomsgäng från socialt belastade förorter, åkte på läger med killarna, försökte förstå hur de tänkte - och kände igen sig. - Jag såg samma mekanismer i de där gängen som i polispiketen. Killarna såg upp till den tuffa ledaren, ingen vågade sticka ut och gruppens regler var viktigare än landets lagar.

Under slutet av 1990-talet utvecklades Michael Lundh till en allt mer känd och oppositionellt sinnad "sossepolis". Han hade täta kontakter med invandrarorganisationerna, han värvades till regeringens ungdomsdelegation och hävdade offentligt att polisledningen använde sina resurser fel.


- I december 2000 skrev han i Expressen att polisen "diskriminerar ekonomiskt och socialt utsatta människor, invandrare och medborgare långt ner på samhällsskalan, främst i storstädernas förorter där sällan samhällets toppar bor eller sätter sin fot".


- Jag begick ett karriärmässigt självmord, säger han. Mina kolleger mötte mig med hat eller isande tystnad, och cheferna försökte sätta munkavle på mig. I måndags lämnade han in sin avskedsansökan.

Den dåliga poliskultur som han skolades in i - den finns kvar, hävdar han:

- Närpolisreformen har kapsejsat. Allt färre poliser jobbar i nära kontakt med folket, allt fler gömmer sig i sina bilar och i sina militariserade uniformer. Jag hoppas och tror att polisvåldet har minskat. Men många av de hårdingar jag jobbade med är ju chefer nu. De anger tonen för de nya polisaspiranterna.

Av Gert Svensson DN



SLUT PÅ DEL 21

*

MISSA INTE DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN:



Ladda ner Serien som PDF från divShare eller Scribd
21.



undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. IP: 147.186.255.74 August 27, 2012 10:49:07 AM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Landed: undermattan.blog.com/category/polisen
    —————————————————
    IP: 150.227.15.253 August 27, 2012 11:45:41 AM
    ISP: FOA WAN
    Landed: undermattan.blog.com/2012/03/30/fois-anmalan-till-jk
    ——————————————————
    IP: 150.227.15.253 August 27, 201211:40:28 AM
    ISP: FOA WAN
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2012/03/30/fois-anmalan-till-jk
    —————————————————–
    IP: 193.188.156.17 August 24, 2012 12:43:52 PM
    ISP: Regeringskansliet
    Landed: undermattan.blog.com/2012/08/22/goran-lambertz-maktens-skadesanerare-i…
    ————————————————————–
    IP: 156.49.126.246 August 24, 2012 10:40:08 AM
    ISP: Aklagarmyndigheten
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2012/08/22/goran-lambertz-maktens-skadesanerare-i-fallet-thomas-quick
    ————————————————————–
    IP: 134.25.54.109 August 24, 2012 07:56:17 AM
    ISP: Sveriges Radio AB
    Landed: undermattan.blog.com/2011/12/11/svenska-fildelare-jagas-enhet-polis
    ———————————————————
    IP: 130.242.24.193
    ISP: SUNET/NORDUnet August 23, 2012 09:43:30 AM
    Organization: Naturhistoriska Riksmuseet
    Landed: undermattan.blog.com/2012/06/22/yeti-snomannen-bigfoot-kgb-ufo-files
    ———————————————————————-

    Submitted on 2012/08/23 at 4:06 pm

    IP: 217.21.232.230 August 23, 2012 12:58:07 PM
    ISP: Stadsledningskontoret
    Landed: undermattan.blog.com/2012/07/13/israelisk-organhandel-gaza-usa
    —————————————————————
    IP: 194.15.212.33 August 23, 2012 01:21:18 PM
    ISP: Sveriges Television AB
    Landed: undermattan.blog.com/2012/05/09/svenska-polisens-daliga-dagar…-del-38
    ————————————————————–
    IP: 130.242.48.10 ISP: SUNET/NORDUnet September 02, 2012 09:48:47 AM
    Organization: Statens Forsvarshistoriska Museer
    Landed: undermattan.com/2012/05/09/svenska-polisens-daliga-dagar…-del-38
    ————————————————————-
    IP: 147.186.254.98 August 22, 2012 10:31:15 AM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Host: surf.police.se
    Page Viewed: undermattan.blog.com
    ——————————————————–
    IP: 160.67.69.110 September 10, 2012 11:06:22 AM
    ISP: Norwegian Broadcasting Corporation
    Page Viewed: undermattan.com/2012/08/22/polisen-i-usa-avrattar-hemlos-man-med-46-skott-video
    ——————————————————-
    IP: 160.67.69.110 September 10, 2012 09:50:44 AM
    ISP: Norwegian Broadcasting Corporation
    Page Viewed: undermattan.com/2012/08/22/polisen-i-usa-avrattar-hemlos-man-med-46-skott-video
    ——————————————————-
    IP: 140.166.124.246 August 22, 2012 12:01:25 PM
    ISP: Bohuslandstinget
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2012/06/17/juholt-hakan
    ———————————————-
    IP: 140.166.124.246 August 22, 2012 12:15:24 PM
    ISP: Bohuslandstinget
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2011/09/08/are-we-having-fun-yet
    ———————————————————–
    IP: 160.67.69.110 September 11, 2012 12:08:03 PM
    ISP: Norwegian Broadcasting Corporation
    Page Viewed: undermattan.com/2011/09/08/are-we-having-fun-yet
    ———————————————————–

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.