tisdag 11 oktober 2011

Polisens "Olycksfall" i Arbetet?

- De dog när polisen ingrep


Källa: Sveriges Radio / SVT
Oaktsamhet, olyckshändelser eller något annat? SVT har sammanställt några av de senaste årens ”olyckshändelser i arbetet” med dödlig utgång. Vi publicerar detta här igen för att visa på att det numera kan hända vem som helst, som kommer i vägen för dagens många instabila och olämpliga poliser.



Polisyrket är idag jobbet där man ytterst sällan ställs till svars för brott mot de människor man skall beskydda. Oavsett vad en polisman i Sverige gör så är chansen mikroskopisk att påföljden blir kännbar. Som regel behåller han också jobbet och kan begå nya brott.


- Både Amnesty och FN har tidigare påpekat detta för Sveriges Regering…
'
24-årige Johan Liljeqvist dog på grund av ett polisingripande. Han är långt ifrån det enda fallet. Här kan du läsa mer om Johan och flera av de andra dödsfallen. Merparten av namnen är fingerade.
*


Johan Liljeqvist, 24 år

24-årige Johan lämnade en fest i Gamlestan, men kom aldrig hem igen. Han dog på Östra sjukhuset i Göteborg dit han hade förts medvetslös i handfängsel av piketpolisen.  

Trots flera vittnen om polismetoder som anses som farliga och rättsläkare som slår fast att det som hände vid polisomhändertagandet orsakade Johans död så har ingen ställts till svars, och förundersökningen är nedlagd.
-Var går gränsen när polisens insatsarbete leder till dödsfall?

*

Peter Andersson, 35 år

35-årige Peter Andersson grips av polis när han sparkar på ytterdörrar och beter sig våldsamt i ett trapphus. Han gör motstånd, läggs ned och poliserna sätter på handfängsel på ryggen. En polis har sitt knä på ryggen och en annan sitter på Peters hals och nacke.

I samband med detta blir Peter medvetslös och trycket lättas. När han förs till sjukhus är han vid medvetande igen. Peter vrider och sparkar. Två poliser håller fast honom med handfängsel fortfarande på. Han placeras i bältessäng i bukläge med bälte över ländryggen och två separata bälten för vardera fotled, fortfarande med hanfängsel och händerna på ryggen.

En polis sätter sig gränsle över Peters rygg. Hans ansikte blir blåaktigt och hjärtat slutar slå.
*

Osmo Vallo, 41 år

Polis kallas till platsen för att Olle upplevs våldsam och slår på dörrar. Han blir attackerad av polishund och biten ca 14 ggr. Poliserna lägger honom i bukläge och sätter på handfängsel. En polisman ska sedan ha satt sitt ena knä i Osmos nacke och det andra i hans ryggs.

En polis ska sedan ha trampat till på bröstkorgens övre bakre del när Osmo låg i bukläge. I anslutning till detta skall blir Osmo medvetslös. När han bärs till polisbil är han medvetslös.
*

Wilhelm, 32 år

Wilhelm bor på ett gruppboende. Han har en medfödd hjärnskada och grav autism. När han får ett aggressionsutbrott lägger personalen honom i bukläge i sin säng, varefter vårdare ställer sig på knä grensle över honom. Personalen håller fast Wilhelms armar vid sidan av kroppen.
Efter ca 5 – 10 minuters kamp blir Wilhelm livlös.
*

Björn, 20 år

Björn är förståndshandikappad. Han gör motstånd när två vårdare ska föra honom till hans rum. Vårdarna lägger ned honom i bukläge. Två vårdare håller först fast Björn i hans armar 90 grader ut från kroppen i ca 10 min. Sedan håller de honom med armarna uppbrutna på ryggen.  
Björn blir stilla, blå i ansiktet och får rosslande andning. Kort därefter blir han livlös.
*

Johan, 32 år

Johan är utvecklingsstörd. På psykakuten i Karlstad blev han arg på personalen när han inte fick åka hem till sin mamma. När han försökte ta sig ut med våld blev han. nedtryckt mot golvet av personalen. Han blev lagd på mage med händerna låsta i ett grepp på ryggen. Hans fötter trycktes upp mot baken.  

En skötare försökte förgäves tre gånger larma till sina kollegor om att Johan inte kunde andas.
*

Arne, 38 år

Arne misstänks vara narkotikapåverkad. Han övermannas av polis som sätter på  handfängsel och lägger Arne på golvet i bukläge. Poliserna håller fast hans händer på ryggen. Han blir lugn och lämnas i framstupa läge.  

Vid kontroll någon minut senare är han livlös.
*

Gregor, 45 år

Gregor gör motstånd när han grips av polis. Han blir nedbrottad och poliserna sätter på handfängsel. En polisman låser hans ben, medan en annan håller i Gregors axlar så att han skall ligga still.
Efter ca 5 minuter slutar Gregor kämpa emot. En kort stund senare är han livlös.
*

Erik, 35 år

Erik står tryckt mot en husvägg och skriker om att några försöker skjuta honom. Han kastar sig sedan in i en polisbil. Poliserna upplever honom som förvirrad och hysterisk. Erik kastar fram och tillbaka med överkroppen. Polisen drar ut honom på marken och sätter på handfängsel.

De för honom till arresten och sätter på fotfängsel som kopplas ihop med handfängslen. Sedan sätter poliserna på ytterligare ett handfängsel. Det bestäms att Erik ska flyttas till en psykiatrisk klinik. Poliserna lägger honom då i en piketbuss i bukläge, fortfarande med handfängslen på. Eriks puls slutar slå.  
Fängsel avlägsnas och hjärt- och lungräddning påbörjas, men hans liv går inte att rädda.
*

Lena, 48 år

Lena blir misshandlad av en man. När polis anländer 01.09 uppträder hon hysteriskt och beter sig aggressiv. Hon sparkar, skriker och bits vid polisingripandet. Lena blir nedbrottad och polis sätter sig över henne när hon ligger i bukläge. Armar och ben hålls fast. Hon gör mindre och mindre motstånd. Hennes läppar blir blå och hon får långsam puls.
01.22 får hon andnings- och hjärtstillestånd. Avlider ett dygn senare.
*

Edwin, 56 år

När Edwin uppmanas av polis att kliva ur sin bil vägrar han. Han blir då uttagen ur bilen av polis. Efter uttagandet lägger poliserna ner honom på marken där han ”krängde med kroppen och skrek”. Flera poliser hjälptes åt att övermanna Edwin genom att sätta på handfängsel och benlås när han låg i framstupa läge på marken.  
Edwin slutade plötsligt att andas, varvid handfängslet omedelbart avlägsnades och hjärtlungräddning igångsattes.
*

Rolf, 49 år

Rolf stod ute på en gata och stoppade bilar.  Poliser lyckades övertala honom att gå in på trottoaren. När poliserna tog tag i hans armar blev han aggressiv och tumult uppstod. Poliserna lade ner Rolf på marken i bukläge och Rolf fortsatte att kämpa emot.

Under kampen satt en polis gränsle över Rolf. Poliserna låser armarna bakom ryggen med två sammankopplade handfängsel. Rolf blev lugn, fick blå färgton i ansiktet och hade svag puls och svag andning som snart upphörde helt.  
Handfängslen avlägsnades och hjärt-lungräddnings påbörjades, men Rolfs liv gick inte att rädda.
*

Fredrik, 25 år

25-årige Fredrik hamnar i bråk med två vakter på en nattklubb. Han misstänks vara alkoholpåverkad. Vakterna lägger honom i bukläge. En vakt böjer upp hans underben kraftigt, en annan bryter upp hans armar på ryggen och trycker sannolikt hans bål mot golvet.

När ambulansen kommer till nattklubben är Fredrik livlös.
*

"Christer", 35 år

Christer grips av polis och gör motstånd.  Poliserna får på hand och fotfängsel och drar in Christer i en hiss. En polisman kopplar fast hans ben, en annan sätter sig på hans rygg och håller hans händer. När hissen kommer till bottenplanet har Christer slutat göra motstånd. Strax efter är han livlös.  
Vid ankomst till sjukhus konstateras hjärtstillestånd.
*

"Lenny", 36 år

Lenny var våldsam och misstänktes vara alkoholpåverkad när han greps av polis. Han belades med handfängsel och las framstupa på golvet i VW-buss. En polisman håller Lennys ben i benlås, en annan håller fast hans överkropp. När han bärs in i arrestlokalen är han lugn och stel i kroppen. När poliserna lämnar honom på golvet är han helt stilla men andas.
Kort efter uppmärksammas att Lenny är livlös. Vid analyserna av Lennys kropp hittades vare sig alkoholer, läkemedel eller narkotika.
*

Emil, 30 år

Emil är missbrukare. I häktet blir han psykotisk. Han läggs  framstupa på golvet i VW-buss med handfängsel, fotfängsel och knäna böjda i 90 grader. I det trånga utrymmet håller tre vårdare med fötterna mannen tryckt mot golvet.  
Emil avlider under transporten.
*

Lennart, okänd ålder

Lennart är intagen på en psykiatrisk klinik. Tre poliser kommer dit eftersom Lennart är bråkig. De trycker ner honom mot sängen.
Efter ett tag märker poliserna att Lennarts ansikte ändrat färg.  Han får svag puls och blir livlös.
*

Per, 31 år

Per grips av ordningsvakter som tycker att Per spelar störande musik. Per sparkar en vakt i ansiktet. Han greps då för våld mot tjänsteman av en civilklädd polis som råkade befinna sig på plats. Per förs ett rum där det blir bråk. Enligt de som grep honom blev Per våldsam, spottade och bets.

Per blev nedbrottad på golvet, belades med handfängsel och trycktes ned i bukläge med batong över skulderregionen. Per fortsatte att kämpa, och belades även med benlås. När benlåset kopplades kröp en av vakterna upp Pers rygg. Efter ca 10 – 15 minuter lugnade Per ned sig. Trots detta hölls han fortfarande ned av vakten. Några minuter senare anländer en polispatrull och vakten uppmanas att släppa Per.

Poliserna noterade då att Per är blå i ansiktet och har slutat andas.
*

... Detta var bara en del av fallen och det tillkommer ständigt nya. Många människor skadas även allvarligt och invalidiseras i kontakten med polismakten.  

- Ibland självförvållat, ibland inte.
*


- Så länge poliser själva utreder sina brott kommer ingen ändring att ske. 

- Vad blir namnet på blir nästa kista? ...ditt?

*






Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.