söndag 25 december 2011

Schibbye, Persson - den tysta diplomatins offer

- OOPS, FEL PAPPER...
...dags att ringa PR-Byrån...

Ombudet för Etiopiens diktatur, Dina Mufti, gratulerar Sverige d v s Bildt och Reinfeldt  för att de uppför sig exakt som en brutal människofientlig diktatur förväntar sig.

*

För de nämnda svenska herrarna i regeringen kommer det säkert helt naturligt. Om man skall kunna sina kränga vapen till mördardiktaturer så gäller det att man håller sig väl med dem.

Carl Bilds ”Tysta Diplomati” är bara ännu en moderat ”shitty beskrivning” på att inte göra ett dugg. När moderater är tysta så är de antingen upptagna med mygel eller med att konsultera sina PR-gurus för att vidare kunna dupera allmänheten.

Att ha Carl Bildt som enda hopp är för Martin Schibbye och Johan Persson som att färdas i en bil  i 200 km/timmen med en berusad ointresserad förare. Den chauffören är alltså inte första valet om resan skall sluta lyckligt.

Det som ingen talar särskilt högt om längre är att Schibbye och Persson reste till Ogaden i Etiopien för att undersöka just Carl Bilds skuld och delaktighet i folkmordet på över 12.000 människor tillsammans men "Lundinarna" i Lundin Petrolium.


Det är inte heller osannolikt att just Bildt och Lundinarna ligger bakom att Martin Schibbye och Johan Persson greps i ett bakhåll tillsammans med ONLF-gerillan där flera gerillamedlemmar sköts till döds.


Att under de förutsättningarna tro att den misstänkte folkmördaren Carl Bildt enbart vill de svenska journalisternas bästa är väldigt naivt. Carl Bildt vill först och främst sitt eget bästa. Att hoppas på hjälp från USA är antagligen också naivt.

Amerikanerna håller som bäst på att tillsammans med diktaturen i Etiopien bygga upp ett nätverk av drönarbaser där de kan fjärrstyra sina obemannade dödsmaskiner i området.

USA driver också enligt samstämmiga uppgifter diverse tortyrläger i landet, liknande Guantanamolägret dit misstänkta fiender och terrorister forslas och torteras. Att USA under dessa förutsättningar skulle verka för ökad öppenhet är inte troligt.

USA har också nyligen fått sina drönarbaser i Pakistan stängda då de "av misstag" råkade ha ihjäl 25 pakistanska militärer så de är säkert försiktiga att inte stöta sig med Etiopiens diktatur.


Någon på Lundin Petroleum hade kort före de svenska Journalisternas avresa varit inne och snokat på deras hemsidor där vissa detaljer om resan dumt nog avslöjades. Spåren finns i dataloggar som leder rakt till "Lundinarna."

Eftersom dataloggarna inte visar på några andra besök från "Lundinarna" får man anta att besöket hade med resan till Ogaden att göra. I o f s är det detta ingen större sensation som bevismaterial men om man lägger detta till helhetspusslet så klarnar bilden.

"- Lundinarna" har tveklöst kapacitet att via CIA tipsa Etiopiska armén om var de svenska journalisterna befunnit sig.


De kan t o m ha lokaliserats med hjälp av just CIA:s drönare eftersom i likhet med drönar-planet som nyligen störtade i Iran så används flygplanen till övervakning och lokalisering av tilltänkta mål. En av Carl Bilds tidigare goda vänner var chefen för KSI som ingår i den svenska militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST).

Hemligare än så blir det inte då KSI kan jämföras med Amerikanska NSA. (No such agency?)


Under många år på 1980- och 1990-talen leddes KSI (då benämnt SSI) av Bertil Lundin. Efternamnet känns kanske igen? (Bertil Lundin=Bror till ägarna i Lundin Petroleum). Bertil Lundin avled 2005 och hyllades efter sin död av sin gamle vän Carl Bildt. Om man följt med så här långt ser man att resurserna tveklöst finns för gripandet av Martin Schibbye och Johan Persson.

KSI och CIA har givetvis regelbundet samarbetat tidigare (vilket bekräftas i bl. a. Wikileaks-avslöjande) och kontakterna som Lundinsfären haft inom underrättelsetjänsten finns säkert kvar.

Pengar fattas ju inte precis för att upprätthålla dem. Ogaden i Etiopien har varit förbjudet område för utlänningar ända sedan Lundin Petroleum på pappret lämnade området.

I verkligheten är Lundinarna fortfarande aktiva där även om de nya bolagen har andra namn. Lundin Petroleum har också verksamhet i ett flertal länder vars diktaturregimer gjort sig kända för att inte respektera mänskliga rättigheter. Däribland Iran, Syrien och Libyen.

- Troligtvis har Martin Schibbye och Johan Persson både Lundin Petroleum, Carl Bildt, Svenska Regeringen, Svensk media, USA, CIA och den Etiopiska Regeringen emot sig som fiender.


- Alla dessa aktörer samverkar för att det som händer i Ogaden stannar i Ogaden.

Sen spelas den vanliga diplomatiska teatern i media för att allmänheten i Sverige skall koncentrera sig på annat och förfäras över hur grymma Etiopierna är som trots att de får U-hjälp inte släpper de stackars oskyldiga svenska Journalisterna.

Ett tecken på att Etiopien ändå troligen kommer att släppa svenskarna inom överskådlig tid är att de inte sköts direkt på plats. Aktörerna vill istället markera sin ståndpunkt genom en utdragen process. 

Journalister måste förstå att precis som Carl Bildt sa från början; ”man inte bör åka till platser som regeringar och makthavare anser olämpliga…” då går det illa…

- Sveriges regering får beröm - av Etiopien

Expressen 22 December 2011Den svenska regeringen har fått kritik för att den inte reagerat kraftfullare mot den etiopiska regeringen i fallet med de fängslade svenska journalisterna.


Men nu får Sverige beröm från den etiopiska regeringen för att de har hållit en låg profil.
- Det är mycket bra. Svenska regeringen har inte låtit det få för stora proportioner, säger talespersonen Dina Mufti till Ekot.


De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har dömts för terrorbrott i Etiopien. Deras straff har ännu inte bestämts med de riskerar båda att sitta många år i etiopiskt fängelse.
Efter domen reagerade statsminister Fredrik Reinfeldt och sa att den svenska regeringen är mycket bekymrad och vill se svenskarna frisläppta.  På hemmaplan har regeringen, och framför allt utrikesminister Carl Bildt, kritiserats för att de inte har reagerat tillräckligt kraftfullt mot den etiopiska regimen.


"Mycket bra"


Men en person är väldigt nöjd med Sveriges låga profil i frågan - nämligen det etiopiska utrikesdepartementets talesperson Dina Mufti.
- Det är mycket bra. Svenska regeringen har inte låtit det få för stora proportioner. Om man kommenterar för snabbt kan man dra felaktiga slutsatser.

Det är bra att svenska regeringen låtit domstolsprocessen ha sin gång, säger Dina Mufti i en intervju med SR Ekots Beatrice Janzon.

Carl Bildt har ingen vidare lust att kommentera berömmet från Etiopien.
UD:s presschef Anders Jörle säger till Expressen.se att varken han eller utrikesministern kommer kommentera uttalandet.





Video om Lundin Petroleums affärer i Ogaden.
*

*

- Hjältar kallas terrorister
i blodspåren av Bildts oljeaffärer

ETIOPIENSVENSKARNA  Att just svenskar fångades måste kännas som en fullträff för den etiopiska regeringen. För den vet att i slutändan, när spelet kring de tillfångatagna journalisterna nått den högsta politiska nivån, då kommer dess motpart att vara en före detta affärspartner.

Publicerad 9 september, 2011
*

Det skriver författaren Kerstin Lundell som själv avstod från att resa med rebellerna i Etiopien av rädslan för att uppgifterna skulle nå Carl Bildt. Jag hade också kunnat sitta i ett etiopiskt fängelse. För jag tänkte också resa till Ogaden med rebellrörelsen ONLF, Ogaden National Liberation Front, precis som Martin Schibbye och Johan Persson gjort.För det var enda sättet att på plats se de blodiga spåren av oljebolaget Lundin Petroleums verksamhet.


- Jag hade undersökt företaget i flera år och ville med egna ögon se de brända byar jag hört talas om och på plats prata med torterade och våldtagna människor.




*

Lundin Petroleum har alltså skrivit kontrakt om att leta efter naturgas och olja med den statsapparat som fängslat de två svenska journalisterna. Rebellerna de skulle resa med har hotat företaget och militären som tillfångatog de två har begått övergreppen som de var där för att beskriva. Lundinsfären, Johan och Martin deltar i samma spel, men på helt olika sidor.

*

Och i styrelsen för företaget finns alltså den minister som har det yttersta ansvaret för att de två ska slippa dömas i en riggad rättegång i Etiopien, med risken för fabricerade bevis. Carl Bildt satt i styrelsen för företaget ända tills han blev utrikesminister och vägrade länge att sälja sina aktier i företaget.

När jag funderade över resor i Afrika i spåren av Lundin Petroleum räknade jag därför med UD som en säkerhetsrisk. Jag oroade mig för att uppgifter som kom in till UD skulle nå ministern som skulle kontakta gamla affärsbekanta och hindra eller i värsta fall skada mig.
*

Kanske var jag onödigt orolig  för egen del. Och kanske beror Utrikesdepartementets misslyckande att få de två fria inte alls på kopplingen till Lundin. Men hur ska någon få reda på det? Bakom fasaden av tyst diplomati kan vad som helst ske. Och bristen på öppenhet inom UD är rent generellt så stor att departementets egna tjänstemän inte vet vad som sker.

*

Det framgår bland annat av dokument som läckt via Wikileaks. Där beskrivs den ansvarige för Iranfrågor, Ulf Samuelsson, som frustrerad och uppgiven eftersom han inte fått uppgifter om vad Carl Bildt pratade om när han mötte sin iranske kollega år 2010.

*

- Den bristande öppenheten sammantaget med Bildts intresse av att hindra att foton och intervjuer från området där Lundin verkade kommer ut, bådar illa för de två journalisternas möjligheter att bli fria.



Etiopien vill att det de har att berätta inte ska komma ut, och om då svenska UD inte trycker på är risken stor att de två får försmäkta länge i etiopiskt fängelse.

*

Ambassaden i Addis Abeba må arbeta flitigt och göra sitt bästa. Men det högsta kortet i leken kring journalisternas frihet, ministern själv, är inte att lita på. Under arbetet med boken om Lundin, Affärer i blod och olja, så diskuterade jag med en kollega om vilket pass som var bäst för den som ville resa till Ogaden, ett svenskt eller ett amerikanskt.
*


*

Vi tänkte på risken för en grävande journalist att bli gripen och därmed i behov av att bli befriad. Frågan handlade om vilket land som snabbast skulle få ut sina medborgare. Var det bäst att vara snäll svensk, höjd över varje misstanke, eller en mindre populär amerikan? Vi kom fram till att det borde vara bäst att vara amerikan trots allt, just med tanke på kopplingen mellan ett av bolagen som var indragna i konflikten kring Ogaden och den svenska regeringen.

*

De amerikaner som har fängslats i Ogaden, bland andra en journalist från New York Times, har också snart blivit fria medan de två svenskarna till och med riskerar dödsstraff! Sverige har alltså blivit landet där två personer som borde ha blivit hyllade som hjältar istället överges i fängelse. UD ställer inte upp med advokat och när någon från departementet uttalar sig om de två, inte minst ministern, så är det ofta i negativa ordalag.

*

Underförstått: att få dem fria är inte värt några större ansträngningar. Det betonas att de är i regionen illegalt och UD avvisar inte heller den etiopiska filmen om de två, trots att den är en så uppenbart fejkad propagandaprodukt.

- ONLF framställs också som en terrororganisation, trots att den inte alls är klassad som det utanför Etiopien.





- Representanter för organisationen har för övrigt varit i Stockholm och tagits emot av UD. 

ONLF har också haft goda förbindelser med den amerikanska regeringen.


Någon gren av al Quaida handlar det verkligen inte om. Att resa med ONLF ser jag i själva verket som helt normalt för den som vill se mer av Ogaden.

*

Organisationen kan ses som en resebyrå för grävande journalister. Det handlar inte om Trivselresor precis och jag funderade förstås en del över problemet att vara inbäddad och beroende av en part i en konflikt. Men anledningen till att jag till slut avstod var att jag var rädd, förutom att det hade blivit en extremt dyr och obekväm resa också.

*

Men det jag var rädd för var att bli dödad eller skadad. Att jag skulle bli fängslad i flera månader räknade jag aldrig med. Jag var övertygad om att UD trots allt skulle ha fått mig fri inom loppet av några dagar, trots ministern. Nu inser jag hur dum jag var som tänkte så. För när jag ser vad som händer är det så självklart.
Att just svenskar fångades måste kännas som en fullträff för den etiopiska regeringen.

*

För den vet att i slutändan, när spelet kring de tillfångatagna journalisterna nått den högsta politiska nivån, då kommer dess motpart att vara en före detta affärspartner.


Kerstin Lundell,


författare och Guldspadenvinnare 2010


för boken Affärer i olja och blod
*

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Svenskarna döms skyldiga för terrorbrott

Publicerad 2011-12-21 07:02

De två svenska terroranklagade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälls på båda åtalspunkterna: de bedöms skyldiga till illegal inresa i landet samt för terrorbrott. Åklagaren yrkade på 18,5 års fängelse.


Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson bedöms skyldiga till både illegal inresa och understödjande av terrorism. Det meddelade domstolen i Addis Abeba inför spända åhörare vid rättegångens sista förhandlingsdag.


*

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




"Dyster dag för pressfriheten"

SVT / Publicerad 21 december 2011

Terrordomen mot Martin Schibbye och Johan Persson upprör Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser.

- Det här var sämsta möjliga utslag. Det känns väldigt dystert. Det gäller förstås för deras familjer, men det är också en dyster dag för pressfriheten, säger han till Kulturnyheterna. - Det är en dom som ska avskräcka andra journalister från att åka till Ogadenprovinsen och rapportera om vad som händer där.

Är domen väntad eller blev du förvånad?
- Förvånad är fel ord, men jag hade hoppats att de skull nöja sig med att fällas för illegal gränsöverträdelse. Uppenbarligen så nöjde de sig inte med det.

Reportrar utan gränser har redan jobbat mycket med frågan om de fängslade svenskarna, men det arbetet kommer nu intensifieras, enligt Bengtsson. - Nu tar det hela en ny vändning. Martin Schibbye och Johan Persson blir samvetsfångar. De är journalister som är fängslade för sin journalistik.


I ett pressmeddelande kräver nu Reportrar utan gränser att utrikesminister Carl Bildt ska agera.


Vad är det du vill att Bildt ska göra?
- Att han lyfter frågan i EU. Det är viktigt att EU nu betraktar de som journalister som är fängslade för sin journalistik. Det viktigaste nu är att jobba inom EU, anser Jesper Bengtsson.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Carl Bildt om terrordömda journalisterna

SR / 21 december 2011

Utrikesminister Carl Bildt  kommenterar domen mot journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Vi gick tidigt ut med ett tungt och tydligt uttalande från statsministern, uppger Carl Bildt.
 

Bildt anser inte att diplomatin har varit för tyst utan klar och tydlig...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Elva års fängelse för svenskarna i Etiopien

SR  SR2  SR3  SR4 SR5  SVT SVT2      - 27 December 2011
Elva års fängelse blev straffet i Etiopien för de två fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, domen kom nu på morgonen. Vi hör SVT:s utsända Eva Elmsäter som säger så här om hur det såg ut i rättsalen.

– Jag försökte se dem när straffet lästes upp men jag täcktes av vakter säger SVT:s utsända Eva Elmsäter.
– Men strax innan straffet lästes upp såg de samlade ut och kunde till och med kosta på sig ett litet leende dem emellan. Men andra journalister beskriver stämningen i rättssalen som kylig och att vakter alltså skymde svenskarna från åhörarna när domen meddelades.

Elva års fängelse är den lägre av de straffsatser som det har talats om men domaren i dag talade om en ”mellandom”, enligt Eva Elmsäter. – Domaren sa att det här var en mellannivå och att man kommit fram till den genom att gå igenom deras bakgrund och att de är straffria sedan tidigare. Men samtidigt sa domaren att det här straffet var nödvändigt för att förhindra ytterligare brott och för att rikta en varning till andra.

Det var i början av juli som de svenska journalisterna greps i Ogadenprovinsen i östra Etiopien. Ett omstritt område där tillträde för såväl journalister som för biståndsarbetare är strikt begränsat. Svenskarna har erkänt att de tog sig in i landet illegalt men det som de nu döms för är terroristbrott eftersom de anses ha haft samröre med den terroriststämplade ONLF-gerillan.

Journalisternas svenske advokat Tomas Olsson kommenterar domen så här. – Det är djupt tragiskt att de döms för det här brottet. Nu måste vi lägga ned alla krafter för att ordna till den här situationen. Det är en felaktig dom och det måste på något sätt åtgärdas. På torsdag ska de svenska och etiopiska ombuden samlas för att ta beslut om hur man ska gå vidare.






undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.