torsdag 8 december 2011

16-åring skjuten av polisen


16-åringens skottskador allvarliga

Källa: NA.se, Corruptio 2011-12-08

Den skottskadade 16-åringen kan vara den yngste person som har skjutits av polis i Sverige. – Jag kan inte påminna mig något annat fall, säger Per Engström, sektionschef på Rikspolisstyrelsens polisavdelning.



Den 16-åring som skottskadats av polis opererades på onsdagen. “Läget är allvarligt men stabilt”, enligt en presskommuniké från Örebro universitetssjukhus. Under dagen framkom nya uppgifter om vad som ledde fram till den situation där en polisman i Örebro på tisdagskvällen inte såg någon annan utväg än att skjuta mot pojken.

 
En av 16-åringens vänner berättar i en intervju med Na.se att pojken varit lite “paranoid eftersom han var efterlyst”. När polisen kom till järnvägsstationen viskade 16-åringen att han skulle springa, sedan böjde han sig ner och plockade ur sin väska upp en flaska som han slog i huvudet på en av poliserna.

Enligt Örebropolisens presstalesman Mats Nylén hotade sedan 16-åringen de efterföljande poliserna verbalt samtidigt som han hade handen innanför jackan. Poliserna fick därför uppfattningen att pojken bar på ett vapen. På en bakgård kände sig två poliser så hotade att de sköt varningsskott. Trots det fortsatte pojken sin flykt och försvann iväg.

Men ytterligare en polis, som kom ensam i bil, fick stopp på 16-åringen. Även han blev hotad på samma sätt. Polisen sköt varningsskott och när hoten inte upphörde kände han sig tvingad att skjuta mot pojkens ben, säger Mats Nylén.

Enligt uppgifter till tidningen kan 16-åringen vara den yngste som skjutits av polis. Han var på rymmen från ett ungdomshem.


Polisen som sköt kan arbeta som vanligt

Polismannen som avlossade skotten kommer att utredas. Det sker alltid när en polisman har avlossat sitt tjänstevapen. Polismannens agerande kommer att prövas enligt regelverket om nödvärn i polislagen. Nödvärn är den överlägset vanligaste orsaken till att poliser avlossar tjänstevapen.

Om inget framkommer som tyder på att den erfarne polisen har agerat felaktigt kan han dock arbeta som vanligt under tiden utredningen pågår.




2010, Om Polisens nya ammunition

En erfaren vapenjournalist slog larm när rikspolisstyrelsen i tysthet bytte till en hålspetsammunition av samma typ som används vid jakt.

Den är enligt Haag-konventionen förbjuden i krig på grund av dess brutala skadeverkningar. Blodkärl och ådrar får omfattande skador.  Sannolikt blir personen invalidiserad för livet.

Poliskulan expanderar till propellerform och en diameter på 28 millimeter när den träffar. Den roterar 100-150 varv i sekunden (varvtalet avståndsberoende, farten minskar förstås med avståndet) vid träffen så vävnad slits sönder och träffat ben flisas rejält.

I Sverige finns ett etiskt råd för polisbeväpning som under ledning av förre Justitiekanslern Hans Regner enhälligt har fördömt polisens ammunition och rekommenderat samma ammunition som tyska polisen använder.

Danska polisen har samma ammunition som den tyska. Den är lika effektiv som den brutala Svenska poliskulan, men ger inte alls samma skadebild.

 Svenska polisens ammunition är av jaktkuletyp och är förbjuden i krig enligt Haag-konventionen som nästan alla länder i världen skrivit på.



*

*Video by Corruptio


undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.