tisdag 27 december 2011

DRÖNARE - REDSKAPET FÖR USA:s GLOBALA KRIG

ROBOTKRIG!
-Döden via fjärrkontroll...

(Al Jazeera 26 December 2011,)
Under det senaste decenniet har den amerikanska militären ändrat krigsstrategin  genom att använda fler obemannade system på slagfältet än någonsin tidigare.


Idag finns mer än 7000 drönare och 12.000 robotar på marken som används av alla grenar inom USA:s militär.

Dessa system innebär ett mindre antal amerikanska dödsfall och även mindre politisk risk för USA det gäller  utövandet av dödligt våld - ofta utanför de officiella krigszonerna.

Men USA: s dödliga drönarattacker i länder som Pakistan har väckt allvarliga frågor om de rättsliga och politiska konsekvenserna av att använda dessa system.

Dokumentären Fault Lines undersöker hur dessa nya vapen val tillåter USA att tänja på det internationella krigets lagar och vad det kan innebära när mer och mer automatik  byggs in i dessa dödliga maskiner.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fler amerikanska drönare

bevakar Mexiko-gräns


SR 28 December 2011
USA sätter in fler obemannade flygplan, s.k. drönare, för att bevaka gränsen mot Mexiko. Syftet är framförallt att stoppa illegal invandring.

Ännu ett obemannat övervakningsplan sätts nu in i jakten på människor som illegalt försöker ta sig in i USA.

Den amerikanska gränsmyndigheten har på senare tid satsat allt mer på högteknologisk övervakning av gränsen mot Mexiko. Det här är den sjätte drönaren som myndigheten köper in för att stärka gränsbevakningen i USA:s sydvästra del.

De obemannade planen är av samma typ som USA:s militär och underrättelsetjänst använder runtom i världen, bl.a. i  Afghanistan och Pakistan.


Drönarna längs med Mexikos gräns är dock inte utrustade med missiler eller andra vapen, men de har avancerad spaningsutrustning som gör det möjligt att t ex upptäcka rörelser i gränsområdet.

Planen fjärrstyrs från gränsmyndighetens högkvarter i Arizona och Texas. Enligt amerikanska uppgifter har flygövervakningen hittills lett till att man gripit 7 500 personer längs med gränsen, och också stoppat försök till narkotikasmuggling.

Men drönarna är omdebatterade. 

Kritikerna varnar för att övervakningen kan bli alltför detaljerad, och att spaningskamerorna kan utgöra ett intrång för alla som bor nära USA:s södra gräns.



Video by: Al Jazeera



Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.