lördag 3 december 2011

Handel som dödar

Bildt: Bromsade förslag främjar oppositionen


SVT: Publicerad 2 december 2011    +   SVT:Publicerad 24 november 2011

En del av de sanktionsförslag mot Syrien på området telekommunikationer som diskuterades i samband med EU:s utrikesministermöte på torsdagen bromsades upp av Sverige.



Men enligt utrikesminister Carl Bildt gjordes det för att främja oppositionen, vars "bästa vapen" just nu är mobiltelefoner, och inte för att skydda svenska företags ekonomiska intressen.

Bildt påpekar också att de bromsade förslagen är föremål för fortsatt prövning inom EU.

Enligt Bildt har Sverige hela tiden varit för sanktioner mot reella övervakningssystem vad gäller telefoni, men mer skeptiskt mot sanktioner som slår mot grundläggande teknologi och som kan "släcka ner" mobilsystemen.

Och det skulle då vara för att skydda oppositionen?
-Ja, svarar Bildt.

Inte för att skydda svenska företags ekonomiska intressen?
-Nej.


Editors notes: Svenska regeringens Telekom-handel med Syriens mördare är på inget sätt unik. Inte heller Carl Bildts uttalande att ”det är för att skydda oppositionen”.

Det märkliga är att folk i revolterande länder sällan verkar vilja bli beskyddade av Carl Bildt.  Precis före den Arabiska våren i Libyen så försökte regeringen Reinfeldt sälja svensk semi-militär övervaknings-utrustning till Gaddafis diktatur med samma ursäkt:


”- Handel är ett bra sätt att främja den demokratiska utvecklingen i diktaturer.”


 Om den Syriska regeringen verkligen anser (i likhet med Carl Bildt) att de revolterande har mer nytta av telekom och mobilnätet än maktapparaten själv, så stängs givetvis hela telekommunikationen omgående.

Detta gjorde exempelvis Egypten och även andra länder, i desperata försök att stoppa upproren.
*

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Regeringen satsar mer på frihetskämpar,

demokratiaktivister och MR-försvarare


Regeringen ökar sitt redan stora engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter genom att stärka några högaktuella spetssatsningar i budgeten med ca 90 miljoner kronor.


Genom denna ambitionsökning vill regeringen ytterligare stärka stödet till förändringsaktörer som verkar för demokratisering och yttrandefrihet med ett ökat fokus på användning av informations- och kommunikationsteknologiska verktyg i frihetens tjänst, säger biståndsminister Gunilla Carlsson. Inom denna satsning betonas även vikten av fri och oberoende media samt aktörer inom kulturlivet, t.ex. fristadsförfattare.

Satsningen innebär också ett ökat stöd till utsatta civilsamhällesorganisationer i utvecklingsländer. Det kan t ex handla om akutstöd när civilsamhällesengagerade blir trakasserade, fysiskt hotade, skadade, häktade, fängslade eller på annat sätt riskerar bli utsatta för repression på grund av arbetet för mänskliga rättigheter, fortsätter biståndsminister Gunilla Carlsson.

Mot bakgrund av vårens händelseutveckling i Mellanöstern och Nordafrika finns också regeringen ett utrymme för ökade insatser till stöd för gryende demokratier och demokratirörelser i Mellanöstern och Nordafrika.

Kontakt

Evin Khaffaf
Pressekreterare hos Gunilla Carlsson
08-405 59 39
070-283 95 97



undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.