tisdag 27 december 2011

Domare underkänner politiska nämndemän


SVT:s undersökning:
*

Domare underkänner politiska nämndemän

SVT 2011 27 December SVT2
SVT:s granskning visar att sex av tio domare som svarat på vår enkät vill få bort de politiskt valda nämndemännen från sina domstolar. Fyra av tio menar till och med att dagens system kan påverka rättssäkerheten negativt.



- Det kan komma unga SSU:are eller MUF:are in som tror att de är i en politisk nämnd. När man lägger politiska värderingar i det som vi har att döma är man inte riktigt opartisk tycker jag, säger Ralf G Larsson, lagman i Lunds tingsrätt.

Nämndemännen väljs av de politiska partierna i kommunfullmäktige och ska representera folkligt sunt förnuft i tingsrätt, hovrätt, förvaltningsdomstol och kammarrätt. I tingsrätten dömer en juristutbildad domare tillsammans med tre nämndemän. Domen avgörs av vad majoriteten tycker.

SVT har tillfrågat 1056 domare som arbetar tillsammans med nämndemän och av de 675 svar som kommit in framgår att en klar majoritet vill skrota dagens system. Kritiken handlar t.ex. om att nämndemännen är juridiskt okunniga, är för gamla, kostar för mycket eller låter sin politiska uppfattning påverka sitt dömande.

28 procent av de domare som svarat tycker att nämndemännen överhuvudtaget inte bör finnas kvar, 30 procent tycker att nämndemännen bör finnas kvar men inte vara politiskt tillsatta och 16 procent tycker att systemet bör kompletteras med nämndemän som inte är politiskt tillsatta.¨

- Endast 19 procent tycker att de politiska nämndemännen ska finnas kvar som idag.


SVT:s undersökning visar också att ungefär var tionde domare som svarat (67 personer) tycker att Sverigedemokraternas nämndemän kan vara ett problem för rättssäkerheten. 36 domare tycker att Vänsterpartiets ideologi kan utgöra ett problem.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes: De nya terrorlagarna i väst ger utrymme för samma rättsosäkerhet som inom det Etiopiska rättssystemet som dömde de Svenska Journalisterna till 11 år.

- Anta sedan att SD får 25% i nästa val. Det blir många politiska domare.
- Vill du verkligen dömas av nazister? (- Klart att du vill! Var ändå tvungen att fråga...)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


- Skall den Juridiska Rättvisan vara POLITISK eller definieras genom en oberoende, objektiv professionell lagtolkning av Sveriges lag?


I Sverige följer rättsväsendet med i populistiska rasistiska svängningar med en numera tydlig nazistisk agenda. Vi har idag 10-20% domare som är mer eller mindre nazistsympatisörer.

Att nämndemän som ej tillhör nazistgrupperingen väljer att samarbeta med densamma gör dom till en del av problemet.

SVERIGES RÄTTSSYSTEMS UPPBYGGNAD BRYTER MOT FN:s DEKLARATION OM MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER:

ARTIKEL 7 + ARTIKEL 8 + ARTIKEL 10.


FN:s deklaration om de
mänskliga rättigheterna


  • ARTIKEL 7. Alla är lika inför lagen och är berättigade till samma skydd av lagen utan diskriminering av något slag. Alla är berättigade till samma skydd mot alla former av diskriminering som strider mot denna förklaring och mot varje anstiftan till sådan diskriminering.




  • ARTIKEL 8. Var och en har rätt till verksam hjälp från sitt lands nationella domstolar mot handlingar som kränker hans eller hennes grundläggande rättigheter enligt lag eller författning.





  • ARTIKEL 10. Var och en är på samma villkor berättigad till en rättvis och offentlig förhandling vid en oberoende och opartisk domstol vid prövningen av hans eller hennes rättigheter och skyldigheter och av varje anklagelse om brott mot honom eller henne.






Katarina Wingqvist Ekholm, lagman och myndighetschef vid Södertälje tingsrätt ser inget problem i att samarbeta med nazister. Hon lever säkert alldeles för gott på dina skattepengar för att bry sig om rättvisa.

Vi förklarar härmed rättvisa enligt FN för henne och alla barn i årskurs 1:

"Om en domare/nämndeman har en uttalad politisk uppfattning och personlig övertygelse som strider mot stadgarna i FN:s deklaration för dom mänskliga rättigheterna, är det grovt olämpligt att låta samma person överhuvudtaget komma i närheten av det svenska rättssystemet, utom som åtalad."

Katarina Wingqvist Ekholms Tingsrätt utövar tydligen Svens rättvisa - i stället för Svensk rättvisa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Nämndeman skriver för nazistsajt

Text: Sveriges radio
- Sanna Hill, 20, sitter som nämndeman i Södertälje tingsrätt samtidigt som hon skriver krönikor för en nazistisk hemsida.


Under gårdagen skrev Sveriges Radio att Sanna Hill som är nämndeman i Södertälje tingsrätt även skriver för öppet nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) samt är ersättare för högerextrema Nationaldemokraterna. SMR är en militant nazistisk organisation och flera av deras anhängare är dömda för hatbrott.

Sanna Hill publicerade nyligen en uppmärksammad krönika på SMR-sajten Patriot.nu om de vitas situation i Sydafrika. Hills lämplighet som nämndeman ifrågasattes men Katarina Wingqvist Ekholm, lagman vid Södertälje tingsrätt ser inga problem med Hills åtaganden utanför rättsalen.

– Det förhållandet att du har en viss politisk uppfattning som du dessutom har blivit invald i det kommunala finrummet för, det kan jag inte göra något åt och ska inte göra något åt heller. Och så länge man håller sig inom de ramar som gäller för arbetet i domstol så kan jag inte se att det är något problem med neutralitetsprincipen, säger Wingqvist Ekholm till Radio Stockholm.................?

*

Rätten stänger av Sverigedemokrat

Publicerad 24 september 2011 6.30

Malmö. Cay Elané (SD) har stängts av sex månader från uppdraget som nämndeman i Malmö tingsrätt. Det mycket ovanliga beslutet togs efter att Elané uteblivit från förhandlingar, ställt egna frågor i rätten och ifrågasatt en åtalads rätt till tolk.

- De politiska partierna nominerar nämndemän till tingsrätten. 


- Valresultatet styr alltså nämndemannakårens sammansättning.

Sverigedemokraten Cay Elané sitter i Malmö kommunfullmäktige och har fram till i måndags haft uppdrag som nämndeman i Malmö tingsrätt.

Då tog tingsrättens lagman Eva Wendel Rosberg beslutet att stänga av Elané som nämndeman i sex månader, längsta möjliga avstängning enligt rättegångsbalken. Av lagmannens beslut framgår att Cay Elané ”kommit för sent till förhandlingar, uteblivit från möten utan att höra av sig och uppträtt olämpligt”.

– Att stänga av en nämndeman är ett väldigt, väldigt ovanligt beslut, säger Eva Wendel Rosberg.

Bland lagmannens noteringar finns uppgifter om att Cay Elané har avbrutit försvarare och ställt egna frågor till tilltalade.

- I mars ställde rättens ordförande in en förhandling eftersom det saknades tolk till den åtalade. 


- Cay Elané ifrågasatte beslutet och menade att rätte­gången kunde genomföras ändå.

Cay Elané medger att han uteblivit från rättegångar, ställt egna frågor i rätten och ifrågasatt tolkbehov.”Genom att uppträda olämpligt och genom att komma för sent till eller helt utebli från förhandlingar har Cay Elané uppvisat ett beteende som allvarligt kan skada allmänhetens förtroende för rättsskipningen”, skriver lagmannen i sitt beslut.

– Det är olyckligt att det har blivit så här. Jag gjorde fel och har nu själv begärt entledigande som nämndeman, säger Cay Elané till Sydsvenskan.
*

Editors notes: Att neka någon tolk vid en rättegång bryter mot de flesta av paragraferna i FN:s deklaration samtidigt...



undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.