tisdag 13 december 2011

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 22

- POLISEN MYGLAR!
Forskare: De anklagar oskyldiga och fuskar med brottsstatistiken
För att läsningen inte skall vara allt för betungande har redaktören tagit sig friheten att kort kommentera vissa artiklar…  (Personerna på bilderna har antagligen inget med de aktuella fallen att göra.)

Målsättningen med publiceringen är att informera om hur det faktiskt ser ut i dagens samhälle där polismakten har sina egna lagar. För att upprätthålla en trovärdig demokrati krävs en total utrensning av rötan inom poliskåren.  Alla rättigheter till bilder och text tillhör respektive upphovsmän.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DEL 22



2011, Åklagare misstänks för smitningsolycka

Kvällsposten, Publicerat 14 sep 2011 10:42
En skånsk åklagare misstänks för att ha smitit från en trafikolycka.
Han krockade med en privatperson och försvann sedan från platsen.

Chefsåklagare Kristian Augustsson har inlett förundersökning mot sin kollega.
Olyckan inträffade i början av september.
- Han krockade med en privatperson som sedan kallade på polisen, säger Kristian Augustsson, chefsåklagare vid riksenheten för polismål i Malmö.

Augustsson vill inte uppge var och när olyckan inträffade. Han vill inte heller uppge var åklagaren är anställd. Det enda chefsåklagaren vill berätta om sin kollega är att han arbetar vid en åklagarkammare i Skåne. Personbilen som den misstänkte åklagaren krockade med fick skador.

- Det har inte gjorts någon uppskattning av värdet på skadorna, säger Kristian Augustsson.
Den misstänkte åklagaren har ännu inte förhörts.
- Först ska teknisk bevisning säkras, säger Kristian Augustsson.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Editors notes: En nordkoreansk åklagare misstänks för att ha smitit från en trafikolycka.
Han krockade med en privatperson och försvann sedan från platsen. Chefsåklagare Yang Ying har inlett förundersökning mot sin kollega. Olyckan inträffade i början av september.


- Han krockade med en privatperson som sedan kallade på polisen, säger Yang Ying, chefsåklagare vid riksenheten för polismål i Nordkorea. Yang Ying vill inte uppge var och när olyckan inträffade. Han vill inte heller uppge var åklagaren är anställd.

Det enda chefsåklagaren vill berätta om sin kollega är att han arbetar vid en åklagarkammare i Nordkorea. Personbilen som den misstänkte åklagaren krockade med fick skador.


- Det har inte gjorts någon uppskattning av värdet på skadorna, säger Yang Ying. Den misstänkte åklagaren har ännu inte förhörts.
- Först ska teknisk bevisning säkras, säger Yang Ying.)

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2011, TRE DÖDA I KROCKAR MED POLIS


Flera svåra olyckor på kort tid. Joakim Jurell, 25, Christopher Andersson, 22, och nu en 60-årig man. Alla tre har de mist livet i olyckor där polisbilar varit inblandade.


– Polisen har tagit min pojkväns liv och det går inte att ersätta, har Christophers flickvän sagt till Aftonbladet. Kollisionen mellan cyklisten och polisbilen blev våldsam.


Mannen på cykeln skadades så allvarligt att han dog. Sent i går natt identifierades han – en 60-årig man från Hägersten.

”En tragisk olycka”

Klockan var 23.49 natten till i går då polisbilen kom körande i en korsning vid Nybodakopplet i södra Stockholm. Enligt patrullen hade de grönt ljus. Vid övergångsstället kom plötsligt kom en cyklist farande. Han kraschade in i polisbilens vänstra sida. Orsaken till krocken är ännu oklar.

– Ärendet ska naturligtvis utredas, men det förefaller vara en tragisk olycka, säger Per Gerdin. Under gårdagen undersöktes olycksplatsen, polisbilen och cykeln av polisens tekniska rotel. Efter helgen kommer ärendet tas över av polisens enhet för internutredningar.

Kristeam

De poliser som färdades polisbilen togs om hand av kristeam. – De mår inte så bra. Det är klart att det är väldigt jobbigt att vara med om en sådan här sak - det spelar ingen roll om man är polis. Dödsolyckan är den tredje på kort tid där polisfordon är inblandade.

Den 20 juli dog Christopher Andersson, 22, efter att han och hans flickvän - på en motorcykel - blivit jagade av polisbilar och polishelikopter i södra Stockholm. Jakten pågick i 45 minuter, ibland i över 250 kilometer i timmen.

Paret på motorcykeln körde in i en vägbom och kastades av. Christopher dog av sina skador, medan flickvännen klarade sig med skrubbsår, svullnader och tjugo stygn på hakan. Polisens utredning om händelsen väntas blir klar i slutet på veckan.

Svängande polisbil

För två veckor sedan omkom Joakim Jurell, 25, när en polisbil gjorde en plötslig vänstersväng på länsväg 292 söder om Tierp. Joakim kom körande på en motocrosscykel i motsatt körriktning och körde rakt in i den svängande polisbilen. Hans liv gick inte att rädda.

– I dagsläget vill jag inte fundera över vems fel det var. Sorgen måste få landa först och vi får i alla fall inte Jocke tillbaka, har Joakims bror Magnus Jurell tidigare sagt till Aftonbladet.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2011, Docent: Att det blir ord mot ord är inte rättssäkert

Poliserna uppgav att de körde i 70 km/h – och slapp vidare utredning. Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin, är kritisk.
 


– Vid en polisbilskrasch är det alltid polisföraren som får uppge hur fort den kört, säger han.

- Ord står mot ord om hur snabbt poliserna körde när Marina Olsen blev påkörd.

”Ska köra försiktigt”

Det spelar ingen roll, anser Jörgen Lundälv, som forskat på polisbilsolyckor vid Umeå universitet. – Vid utryckningskörning ska polisbilsföraren köra med särskild försiktighet. Föraren ska sakta in före korsningar och köra sakta genom dem för att sedan accelerera efteråt.

Ambulansförare lär sig det på sina utbildningar, säger han. Han tycker att det är märkligt att utredningen inte gick vidare förrän paret överklagade.


Svart låda i bilen

– 70 kilometer i timmen är en uppskattad hastighet som poliserna själva har uppgett. När en polisbilskrasch utreds är det alltid föraren som får uppge hur fort den kört. Han förespråkar att polisbilar ska ha en svart låda, precis som polisbilar i Storbritannien har, så att den faktiska händelsen registreras.

– Att det blir ord mot ord är inte förenligt med rättssäkerhet.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2011, Cyklist dog i krock med poliser i natt

- Polisbilen krockade med en cyklist sent i natt i södra Stockholm. Kraschen blev våldsam. Mannen avled direkt inför chockade vittnen.



Klockan var 23.49 när polisbilen körde vid Nybodakopplet i södra Stockholm. Vid ett övergångsställe mötte de mannen på cykel. – Polisbilen hade enligt uppgift grönt ljus när cyklisten kom från motsatt håll och körde in i bilen, sa Catharina Nordin, stationsbefäl vid polisen i Söderort i natt.

Cyklisten ska ha kört in i bilens ena framflygel, enligt polisens uppgifter. Det var oklart om han hade grönt ljus på sin sträcka. Flera patruller och en ambulans skickades till platsen.

Togs ur tjänst


Men trots återupplivningsförsöken avled cyklisten på olycksplatsen. – Vi har inte kunnat identifiera honom till ålder och har därmed inte kunnat underrätta anhöriga, sa Catharina Nordin. Polismännen som satt i bilen togs ur tjänst och fick träffa en krishanterare.

De var inte på utryckning när olyckan inträffade och hade inga blåljus på, säger Catharina Nordin. Hur snabbt polisbilen körde vid tillfället var i natt oklart. – Vi har startat en utredning och tagit både bil och cykel i beslag. Polismännen kommer att höras så småningom, men först måste de få krishantering. Flera personer såg olyckan. Polisen samlade i går deras vittnesuppgifter.

”En pöl av blod”


”En cykel låg på marken, helt kraschad. Det var en pöl av blod som rann på gatan”, uppger ett ögonvittne till Aftonbladet. Olyckan skedde bara nio dagar efter att Joakim Jurell, 25, dog när hans mc kolliderade med en polisbil i Tierp. Även den krocken är under utredning.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, 25-årige mc-föraren hade inte en chans när patrullen svängde

TIERP/STOCKHOLM. 25-åringen var chanslös när poliserna plötsligt svängde. Med våldsam kraft dundrade hans motorcykel in i sidan på deras bil.
 

- Hans liv gick inte att rädda.

Olyckan inträffade på länsväg 292 strax söder om Tierp strax efter halv två i går eftermiddag. Strax före en grusvägskorsning mötte polispatrullen en vit personbil som de tyckte sig känna igen från tidigare insatser. Den vita bilen svängde plötsligt av till höger – och poliserna beslutade sig för att följa efter.

– Patrullen gör en vänstersväng in på grusvägen och har nästan hunnit av länsvägen när motocrosscykeln, som låg bakom den vita bilen, kör in i polisbilens högra bakdel, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman.

Smällen blev våldsam.

Den 25-årige mc-föraren slogs medvetslös och fördes med ambulanshelikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala, men hans liv gick inte att rädda. Poliserna togs i går omhand av sin myndighet. Har det inletts någon förundersökning om brott? – Nej, inte ännu, säger Christer Nordström.

Misslyckad insats


Olyckan är ett misslyckande för polisen, tycker Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet. – En 25-årig man får sätta livet till och en polisbil kommer inte fram till sitt uppdrag. Det är egentligen två stora misslyckanden, säger han.

Han har studerat polisers olyckor med utryckningsfordon, ett par hundra stycken om året. – Polisen har vissa regler för efterföljande och när de måste preja bilar, en av dem är att allmänheten måste vara säker i trafiken vid insatsen. Men utbildningen för uttryckningskörning är eftersatt, visar Lundälvs studier.

Efterlyser körprov


En ny förarutbildning införs 2013 med större fokus på människan i fordonet, berättar Åsa Hällefors, länsinstruktör vid Umeåpolisen, i Västerbottens Folkblad. – Det är ett steg i rätt riktning, säger Jörgen Lundälv.

Han tycker bland annat att poliser bör få genomföra körprov varje år, precis som för tjänstevapnet. Och att en utomstående myndighet borde utreda olyckorna, i stället för polismyndigheterna själva.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Marina Olsen 51, Krossad av polisbil:

– De får inte förstöra någon annans liv

Inför ögonen på maken kraschade polisbilen in i Marina Olsen, 51. För henne är livet förstört, men utredningen mot poliserna som körde lades ner. – Det finns ingen rättvisa, säger hon.

I torsdags dog Joakim Jurell, 25, när hans mc kolliderade med en polisbil på länsväg 292 söder om Tierp. Han är inte ensam om att drabbas av polisens utryckningar.

Våldsam kollision

I Kristianstad kan familjen Olsen inte längre bo kvar i sin lägenhet. Ljudet av utryckningsfordon påminner dem flera gånger dagligen om den våldsamma krocken 21 november förra året. Det var sent på kvällen och Palle Olsen väntade ute för att möta sin hustru. När Marina skulle göra en vänstersväng kom en polisbil under utryckning i hög hastighet. Krocken blev våldsam.

Vårdades i respirator

– Jag tänkte att det var slut. Jag försökte springa men det var precis som om mina ben satt fast i marken, säger Palle. Marina skadades svårt, men överlevde. I åtta dygn vårdades hon i respirator med 15 brutna revben, ett krossat bröstben, två punkterade lungor och en dubbelsidig fotledsfraktur.

Poliserna klarade sig med lindriga skador.

– Jag kommer ihåg allt fram till smällen. Och att jag vaknade upp med en massa blinkande lampor och att det luktade bensin, säger Marina.

Krävs inte på ansvar

Sedan dess har hon opererats ett flertal gånger och är fortfarande sjukskriven. Men det som upprör henne mest är att poliserna som körde fortfarande inte krävts på ansvar. Åklagare Kristian Augustsson valde att inte gå vidare med förundersökningen, eftersom han ansåg att patrullen hållit sig till de regler som gäller vid en utryckning.

”Får inte köra hur de vill”

Paret Olsen tycker att utredningen har flera brister. Bland annat är båda övertygade om att patrullbilen körde mycket snabbare än de 70 kilometer i timmen som åklagaren slagit fast. Och att varken blåljus eller sirener användes.

– Jag är inte ute efter att fördärva för någon människa. Men de får inte förstöra någon annans liv. Polisen får inte köra hur de vill, säger Marina. Makarna Olsen har överklagat det tidigare beslutet och en ny åklagare ska nu titta på ärendet. Aftonbladet har utan framgång sökt Kristian Augustsson.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Polis misstänks för knarkbrott

- En polisman i 45-årsåldern misstänks för narkotikabrott som kan ha innefattat försäljning. Utredning pågår mot polisen som trots det är kvar i tjänst.

- Han är omplacerad från yttre till inre tjänst och man har omhändertagit hans tjänstevapen, säger Mats Palmgren, biträdande chef för polisen i Storgöteborg. Mannen har varit polis i många år och har tjänstgjort i centrala Göteborg.

Husrannsakan gjordes mot en bostad för två veckor sedan, dock inte polismannens egen, och där hittades narkotika som misstänks vara kokain. Förundersökningen leds av vice chefsåklagare Bengt Landahl vid riksenheten för polismål.

- Mannen delgavs misstanke om brott i samband med ingripandet. Men jag vill inte gå in på om han gjort några medgivanden, säger Landahl. Misstanken som delgavs polisen rör narkotikabrott, vilket bör betyda att den funna mängden ligger under 50 gram, som är gränsen för grovt brott för kokain.

Landahl vill inte uppge vilken mängd som hittats men säger att det av mängden inte går att dra någon slutsats om preparatet varit för eget bruk eller om det varit avsett för försäljning. Polischefen Mats Palmgren vill inte säga något om hur kollegan åkte fast.

- Då klampar jag in i förundersökningen. Palmgren tillägger: - Mängden som hittades vid husrannsakan var sådan att man bedömer att den inte enbart var för eget bruk.

Var mannen påverkad i tjänsten?

- Nej, det kan jag klart säga att han inte var. Han upptäcktes helt utanför verksamheten.

Vad medför en händelse som denna för polisen?

Det är jätteilla för förtroendet för oss, speciellt när det rör sig om ett så värdeladdat brott som detta är. Om man ska se något positivt i det, så skulle det vara att det är vi själva som fångat upp det. Det finns en mekanism som fungerar, säger Mats Palmgren.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, ”Största skandalen i svensk rättshistoria”

I går lämnades resningsansökan i Johan-fallet in Samtliga bevis sågas. I går lämnade Thomas Quicks advokat in resningsansökan till hovrätten i Sundsvall. På 103 sidor sågas samtliga ”bevis” som fällde Quick för mordet på 11-årige Johan Asplund.

– Fällandet av Thomas Quick för Johan och andra mord är den största skandal­en i svensk rättshistoria, säger advokat Martin Cullberg till Dagbladet. På punkt efter punkt i resningsansökan dissikeras och avfärdas de indicier som i juni 2001 fällde Thomas Quick för mord på Sundsvallspojken.

– Tingsrätten hade inte möjlighet att göra en korrekt bedömning. Åklagaren Christer van der Kwast redovisade inte alla fakta – då hade Quick inte blivit fälld, säger Martin Cullberg.

– Ett talande exempel är att åklagare och polis hävdade att Thomas Quick kört bil upp till Sundsvall vid tidpunkten för Johan Asplunds försvinnande – trots att man var fullt medvetna om att Quick varken hade körkort eller kunskaper om hur man kör bil.

Allt fler bedömare betraktar Thomas Quick, numer Sture Bergwall, som mytomanen som intagen för rättspsykiatrisk vård vid Säters sjukhus började ta på sig ouppklarade mord i både Sverige och Norge och med stigande förtjusning iklädde sig rollen som Skandinaviens värste seriemördare. Åklagare, polis och psykiatri hakade på. Efter något som påminner om en löpande band-princip blev Thomas Quick fälld för det mesta han tagit på sig.

Ända till Quick tröttnade på seriemördarbilden av sig själv och avslöjade att han blivit drogad och manipulerad till sina bisarra erkännanden. Thomas Quick skaffade sig advokater, och inledde processen med att bli friad från de mord han tidig­are erkänt. Hittills har det lett till resning i två mål. I båda fallen valde åklagaren att lägga ner åtalen, utan att någon ny rätte­gång behövt hållas. Motivet var att de fällande domarna byggt på ”ofullständigt underlag”.

Och nu väntar alltså Johan-fallet. Quicks advokat Martin Cullberg är övertygad om att även den här resningsansökan kommer sluta med att åtalet läggs ner. Martin Cullberg reflekterar:

– Quick-utredningarna har varit rena drömmen för de verkliga mördarna – att någon annan tagit på sig och blivit fälld för det de begått.

Dagbladet var i går kontakt med Seppo Penttinen, den polis från Sundsvall som skötte de flesta förhören med Thomas Quick i Johan-fallet. Det enda han säger kring resningsan­sökan är:

– Inga kommentarer.
*
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008, Pelle Svensson: Regelbrott och fusk i polisarbetet bakom Quicks morddomar

Thomas Quick har dömts för åtta mord. Hans erkännanden låg till grund för domarna, men nu säger han själv i en kommande tv-dokumentär att han ljög både för polisen och i rätten.

När tv-dokumentären sänts så är det enligt min bestämda uppfattning dags för justitiekanslern att överväga sin framtid, skriver Pelle Svensson.


De frågor jag nu ställer till JK och RÅ är:

1. Då DNA-bevisning talar emot Quick som gärningsman (Gry Storvik) kan sådan bevisning undanhållas domstolen? Offret hade främmande blod på tre olika ställen på kroppen. Genom blodanalys uteslöts Quick som gärningsman, även detta undanhölls domstolen.

*

2. Då Quick erkänt mord på två invandrarpojkar och anvisat den plats där de begravts och där inga fynd gjorts, kan en åklagare underlåta att ge den informationen till rätten. Särskilt med tanke på att de återfunnits vid liv? Frågan gäller Quicks trovärdighet vid samtliga morderkännanden.

*

3. I Lewimålet ställdes 151 frågor till Quick om mordvapnet. Först vid det 12:e förslaget pekade Quick ut rätt mordvapen. Inför rätten intygade chefsåklagaren att inga ledande frågor ställts, att Quick utan att ändra uppgift vidhållit det han sagt från början. Kan detta få passera utan åtgärd ifrån den myndighet som ska övervaka och kontrollera rättsystemet, det vill säga JK? Kan det vara så illa att JK inte läst igenom FU-materialet trots påstående om motsatsen? För mig tog det ett halvt år att läsa igenom det. JK hade haft samma material i 10 dagar när han avslog min begäran och uttalade sitt beröm för utredare, åklagare och domstol.

*

4. Quick uppgav i polisförhör att Johan Asplund hade ett operationsärr på magen. Inför rätten ändrades det till ett födelsemärke på ryggen. De tidigare uppgifterna om operationsärr ”mörkades” inför domstolen. Att Quick kunnat ange s.k. kroppsegenskap som bara föräldrar och eventuellt behandlande läkare kan ange, utgör avgörande domskäl för Sundsvalls tingsrätt. Är även detta vad JK kallar skickligt polis- och åklagararbete?

När SVT-dokumentären sänts så är det enligt min bestämda uppfattning dags för JK att överväga sin framtid, samt bör ett antal åtal för allvarliga regelöverträdelser väckas. Det sistnämnda berör också RÅ:s kontrollfunktion.

*

Vad säger då vår justitieminister om föreliggande situation:

Kan van der Kwast få fortsätta att sekretessbelägga bevismaterial som avslöjar hans egen roll i denna rättsskandal? Kan van der Kwast i den jävssituation som han nu befinner sig i fortsätta att öppna och stänga de förundersökningar som berörs av Quicks nya uppgifter? Kan förhörsledaren Seppo Penttinen få fortsätta att ­vara ”arkivmyndighet”? Jag åsyftar hans tjänsterum hos polisen i Sundsvall, där allt FU-material finns samlat. Varför är inte Quicks 33 morderkännande upplagt på data?


Och den allra viktigaste frågan:

- Vem tar fortsättningsvis ansvaret för att de verkliga mördarna fortfarande går fria?


- Vem blir deras nästa offer och hur många har dödats av dem mellan 1990 och 2008.
Pelle Svensson

___________________________________________________________________________

(Editors notes: Nu bör man börja med att noga granska alla inblandade poliser och alla fall som Åklagaren Christer van der Kwast handhaft i under hela sin karriär. 

Varför inbilla sig att det bara varit i fallet Quick som dessa personer manipulerat underlagsmaterialet. Sånt beteende är sällan engångsföreteelser. Detta måste utredas av fristående myndighet/person. Att poliser utreder poliser hör hemma i diktaturer typ Nord-Korea.

Om Sverige inte kan följa FN och Amestys mångåriga kritik på denna punkt så har vi i Sverige numera skrämmande många diktaturliknande företeelser.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Polis åtalas för våldtäkt

Publicerad 2011-09-14 14:56


- En Stockholmspolis i 50-årsåldern åtalas misstänkt för bland annat våldtäkt och sexköp.

Han ska ha köpt sex av en 16-årig flicka. Som betalning fick hon droger, alkohol och pengar. De fick kontakt via internet där han utgav sig för att vara kvinna. Vid ett tillfälle ska han ha våldtagit henne medan hon var drogpåverkad.

Mannen, som nekar till brott, misstänks även för att ha köpt och försökt köpa sex av ytterligare en ung kvinna och en ung man. TT

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vi är redo att anfalla Talibanfästet på Rosengården nu!  (… Ibland är bilderna faktiskt autentiska!)

2011, KRIGET MOT ROSENGÅRD!
Publicerad 26 september 2011 14.52 Uppdaterad 26 september 2011

- Polisen sköt skarpt! En man i 30-årsåldern skottskadades idag på von Rosens väg i Malmö.

Polis kallades till adressen klockan 14.19 efter larm om ett bråk. Väl på plats visade det sig att ett flertal personer bråkade och att en person var nedslagen. När polisen försöker ingripa är det enligt polisen stökigt och en hotfull stämning. Polisens informatör uppger att det uppstår en nödvärnssituation som polisen försöker avstyra genom att skjuta skarpt.

– Informationen initialt är att ett skott har avlossats och att en person är skottskadad, säger Cindy Schönström-Larsson, informatör vid Skånepolisen. Enligt uppgifter till Sydsvenskan från personer som befann sig i närheten av händelsen har flera skott hört avlossas.


Ett ögonvittne uppger för Sydsvenskan att bråket handlar om en konflikt mellan två familjer. En av männen ska ha gått till angrepp med kniv mot mannen i den andra familjen. Polis tillkallades och avlossade enligt ögonvittnet tre skott. Polisen å andra sidan uppger att mannen som skadats i bråket har slagits ned av ett tillhygge.

Både den skjutna och den nedslagna mannen fördes till Skånes universitetssjukhus i Malmö med ambulans. Ingen av dem ska ha fått livshotande skador. Tre män fördes kort efter händelsen iväg i en av polisens piketer. En fjärde man ställdes något senare upp mot en polisbil och muddrades innan även han fördes iväg.

Polisen har spärrat av ett område på ungefär 100 gånger 100 meter vid adressen. Utanför avspärrningarna försökte en pappa och hans 5-årige son att ta sig in i en av trappuppgångarna strax efter händelsen. – De har sagt att det kommer ta tid, mer än så vet jag inte, säger pappan.

Teknisk undersökning pågår under måndagseftermiddagen. – Det är en brottsplats och vi måste säkra spår, säger Cindy Schönström-Larsson. Sammanlagt skickades ett tiotal polisbilar till platsen och senare på eftermiddagen sattes även en patrull in för bevakning vid sjukhusets akutavdelning.

– Det är en insats i förebyggande syfte, säger Cindy Schönström-Larsson.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Bilden som avslöjar polisens knarkfiffel

På bilden avslöjas siffrorna som Rikspolisstyrelsen förnekar.  De visar att svensk polis i dag är hårt pressade att producera ett visst antal upptäckta brott.

– Detta är orsaken till fusket, säger forskaren Stefan Holgersson.

I går avslöjade  hur poliser fuskar med statistiken för narkotikabrott. Polisen och forskaren Stefan Holgersson har funnit ett tiotal varianter på hur påhittade brott läggs till i anmälningar, som sedan skrivs av.

– Statistik får självfallet inte förfalskas och Stockholmspolisen kommer att överlämna detta fall till åklagare för bedömning, säger Karl Wallin, kanslichef vid Rikspolisstyrelsen. Stefan Holgersson menar att det är högt ställda mål som pressar enskilda poliser att gå över gränsen, för att göra karriär, men enligt Karl Wallin finns inga sådana mål:

– Rikspolisstyrelsen har inga kvantitativa mål när det gäller anmälda narkotikabrott, säger Karl Wallin. Men i dag kan Aftonbladet visa hur det såg ut på whiteboarden när Karl Wallin själv var länspolismästare i Örebro. Spalt upp och spalt ned med just – kvantitativa mål. I siffror.

Stefan Holgersson menar att det är orimligt att Rikspolisstyrelsen inte skulle känna till hur myndigheterna bryter ner till exempel det övergripande narkotikamålet i kvantitativa mål. – Det visar i så fall att Rikspolisstyrelsen har inte någon koll på hur det fungerar i verkligheten, säger Holgersson, och visar ett par exempel från Stockholmspolisens mål för 2011:

Den uppdagade narkotikabrottsligheten ska uppgå till 21 000 anmälda brott. Andelen narkotikabrott med misstänkt upp till 18 år ska öka i förhållande till det totala antalet anmälda narkotikabrott. Stefan Holgersson, och flera med honom, kallar det för ”den vansinniga pinnjakten”. Polisen stirrar sig blind på att leverera siffror. Kraven får, menar Holgersson, poliser att plussa på påhittade brott i anmälningar som sedan läggs ner.

För enskilda misstänka kan det ut som om de är grövre brottslingar än det finns grund för – vilket kan göra att det lättare utsätts för telefonavlyssning och andra integritetskränkande åtgärder.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Beslag fick polis att skrika
Publicerad 26 september 2011 15.54


 Lund. Sniffande polis med öm näsa är orolig och chockad efter att ha luktat på grön sörja.

Polisen hanterade beslagtagen narkotika och skulle skicka cannabis till SKL för analys. Bland den beslagtagna narkotikan fanns glasburk med en mörkgrön massa i. Polisen, som har 10 års erfarenhet av arbetsuppgiften, hade aldrig sett något liknande den gröna massan.

Han misstänkte att det var hackade cannabisblad men för att vara säker på sin sak skruvade han av locket på glasburken och luktade på innehållet. Lukten var så stark är att han "skrek till av chocken och min rumskompis trodde att jag skadat mig", skriver polisen i sin tillbudsrapport.

Det sved i näsan under ett par timmar efteråt och polisen var fortfarande öm i näsan två dagar efteråt. Polisen kände oro över vad han egentligen sniffat i sig och rapporterade det som en händelse som kunde ha lett till en arbetsskada.

Händelsen inträffade i början av september.

(Editors notes: Den officiella versionen kan ibland vara tråkigare än den inofficiella…? (se bild)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Forskare: Polisen anklagar oskyldiga
och fuskar med brottsstatistiken


Kriget mot knark ligger högt på polisens lista.

Idag avslöjas att polismän myglar och anklagar oskyldiga – allt för att få upp statistiken.
– Drivkraften är att visa bra resultat och göra karriär, säger polisforskaren Stefan Holgersson. Torsdag eftermiddag i november 2010. Polisen gör husrannsakan hos en 25-årig man i en förort till Stockholm.

Han misstänks för ett fall av försäljning av narkotikaklassade svampar, ett överlåtelsebrott som sannolikt innebär fängelse om han fälls.

Blir sju brott

Men patrullen konstaterar: ”Det påträffas ingenting som styrker narkotikabrott i överlåtelsesyfte”. Sedan händer något märkligt. Veckan därpå går en annan polis in och ändrar i datasystemet – plötsligt är 25-åringen misstänk för sammanlagt sju överlåtelsebrott. Dessa misstankar läggs sedan ner och når aldrig åklagaren.

Fallet är bara ett i en rad som polisen och forskaren Stefan Holgersson funnit i en studie av hur polisen arbetar mot narkotikabrott. Han beskriver det som en lätt chockartad upplevelse då han förstod att han har kollegor som inte drar sig för att medvetet anklaga privatpersoner för påhittade brott och diarieföra misstankarna. Och därmed få upp statistiken.

Även om 25-åringen inte döms för de påhittade brotten finns uppgifterna sparade i polisens system. I framtiden kan det exempelvis innebära att han lättare utsätts för tvångsmedel som telefonavlyssning. Peter, 29, som jobbar i byggbranschen, är ett av polisens offer.

– Det här trodde jag verkligen inte om polisen, de ska ju värna om lag och rätt, säger Peter. Han har visserligen blivit dömd för innehav av narkotika. Polisen hittade ecstasy-tabletter, en mindre mängd amfetamin och 6 gram torkad svamp. Men i registren blev ingripandet betydligt mer lyckat än så.

”Låter kriminellt”


Vid lunchtid dagen därpå gick någon i datasystemet och lade till ytterligare sju brott. Något åtal blev det inte, men siffrorna står ändå kvar i polisens statistik. Och i spaningsregistret framstår Peter som en grövre brottsling än det finns grund för. – Jag är ingen expert på området men det här låter nästan kriminellt, det borde vara emot lagen, säger Peter.

I ett annat fall förvandlades ett fynd av en cannabisodling med 32 plantor till 32 enskilda överlåtelsebrott. – Faktum är att om man enbart räknar fusket i det här fallet så motsvarar det mer än en procent av alla överlåtelsebrott som upptäcks på ett helt år i hela Stockholm, säger Stefan Holgersson.

”Vansinnigt”


Han tror att det är kraven från polisledningen att visa upp bra resultat som gör att enskilda poliser går över gränsen. – Ytterst visar det här att polisens målsystem och pinnjakten är något fullständigt vansinnigt som sätter enorm press på enskilda poliser.

Samtidigt anser han att det finns en politisk ovilja att ta tag i problemet. – Det är ju inte så bra för en politiker om det visar sig att storsatsningen på polisen inte har resulterat i bättre brottsbekämpning. Högsta polisledningen och ansvariga politiker har ett intresse av att gå hand i hand.
Fotnot: Peter heter i verkligheten något annat...



SLUT PÅ DEL 22

*

MISSA INTE DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN:


*


undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. IP: 140.166.124.246 August 22, 2012 12:16:45 PM
    ISP: Bohuslandstinget
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2011/09/04/gorans-strategiska-kommunikation-del-1
    ———————————————————
    IP: 140.166.124.246 August 22, 2012 11:59:18 AM
    ISP: Bohuslandstinget
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2011/09/04/gorans-strategiska-kommunikation-del-1
    ———————————————————
    IP: 138.106.53.11 August 22, 2012 01:08:54 PM
    ISP: Scania CV AB
    Landed: undermattan.blog.com/2012/05/26/telia-diktaturer-avlyssning-so-what
    ——————————————————–
    IP: 138.215.255.66 August 21, 2012 11:59:53 AM
    ISP: Tulldata
    Landed: undermattan.blog.com/2011/10/18/svenska-polisens-daliga-dagar-del-20
    ————————————————–
    IP: 138.215.255.66 August 21, 201211:58:21 AM
    ISP: Tulldata
    Landed: undermattan.blog.com/2011/10/18/svenska-polisens-daliga-dagar-del-20
    ————————————————–
    IP: 138.215.255.66 August 21, 201211:57:15 AM
    ISP: Tulldata
    Landed: undermattan.blog.com/2011/10/18/svenska-polisens-daliga-dagar-del-20
    ————————————————–
    IP: 81.216.64.210 ISP: TDC Sverige AB August 21, 2012 01:10:23 PM
    Organization: Stockholms Lans Landsting
    Landed: undermattan.blog.com
    ——————————————————–
    IP: 194.103.185.17 ISP: Resilans AB August 20, 2012 11:20:38 AM
    Organization: Orebro lans landsting
    Landed: undermattan.blog.com/2011/12/27/polisen-avrattade-var-familjekatt
    —————————————————————-
    IP: 194.103.189.40 ISP: Resilans AB August 28, 2012 12:07:50 PM
    Organization: SE-REGIONSKANE
    Landed: undermattan.blog.com/2011/12/27/polisen-avrattade-var-familjekatt
    —————————————————————-
    IP: 130.237.226.22 ISP: SUNET/NORDUnet August 29, 2012 12:28:55 PM
    Organization: Royal Institute of Technology
    Landed: undermattan.blog.com/2011/12/27/polisen-avrattade-var-familjekatt
    —————————————————————-
    IP: 195.84.94.132 ISP: TDC Sverige AB August 20, 2012 08:00:44 AM
    Organization: Svenska Journalistforbundet
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2012/08/16/ecuador-gjorde-det-ratta-i-motsats-till-de-nya-slyngelstaterna
    ——————————————————————-
    IP: 223.25.10.22 ISP: G/F Centrum II Building September 06, 2012 09:29:35 AM
    Apo Armed Forces Europe, Middle East, & Canada United States
    Page Viewed: undermattan.com/2012/08/16/ecuador-gjorde-det-ratta-i-motsats-till-de-nya-slyngelstaterna
    ——————————————————————
    IP: 223.25.10.22 ISP: G/F Centrum II Building September 04, 201211:01:01 PM
    Apo Armed Forces Europe, Middle East, & Canada United States
    Page Viewed: undermattan.com/2012/08/16/ecuador-gjorde-det-ratta-i-motsats-till-de-nya-slyngelstaterna
    ——————————————————————

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.