fredag 9 december 2011

Polisen ska få signalspana



Polisen ska få signalspana

Källa: Dagspress, Ny teknik 2011-12-08

Säpo och Rikskrim ska få möjlighet att signalspana via FRA. Det föreslår justitiedepartementet i dag. Enligt förslaget ska polisens signalspaning utföras av FRA, Försvarets radioanstalt.




FRA signalspanar i dag uteslutande på uppdrag åt regeringen, regeringskansliet och försvarsmakten men får också lämna försvarsunderrättelseinformation vidare till polisen i vissa fall. Polisen får dock i dagsläget alltså inte ge FRA egna uppdrag.

Samtidigt anges i förslaget inga närmare detaljer kring förfarandet, eller hur uppgifterna får användas i förundersökningar eller i rättegångar, något som tidigare varit omdiskuterat. -Det är ytterst sällsynt att vi får bevis via signalspaning, men vi kan få tidig information som vi kan följa upp med fysisk spaning, som till exempel nya telefonnummer, säger Arne Andersson.

Enligt lagtexten är det regeringen som ska bestämma den övergripande inriktningen. Signalspaning för polisens räkning ska heller inte få riktas mot en viss fysisk person. Samma sak gäller i dag som generell regel i försvarsunderrättelsetjänsten.

Men enligt Datainspektionen, som bedriver tillsyn kring integritetsaspekterna, rör signalspaningsinformationen som FRA inhämtar ofta just enskilda personer.

-Syftet är inte att det ska gå att kringgå rättegångsbalkens regler. Dessutom kommer även polisens användning av signalspaning att godkännas av en domstol och granskas av kontrollorganet Siun, säger Arne Andersson.

Enligt TT har justitieminister Beatrice Ask bjudit in socialdemokraterna i riksdagen för överläggningar kring förslaget.

-----------------------------------------------------------------------------------------------


Beatrice Ask: FRA ska få
signalspana åt polisen
 
(Källa: IDG.SE 8 December )

Även Säpo och rikskrim bör få rätt att lägga ut signalspaningsuppdrag till Försvarets radioanstalt, FRA. Det tycker justitieminister Beatrice Ask, som nu vill ha en uppgörelse över blockgränsen i frågan.

Beatrice Ask, justitieminister
– Det är viktigt att Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen kan få tillgång till information om utländska förhållanden som inhämtas genom signalspaning.



Därigenom stärks Sveriges förmåga att förebygga och förhindra terrorism och sådan grov gränsöverskridande brottslighet som kan hota väsentliga nationella intressen, säger Beatrice Ask i ett pressmeddelande.



Justitieministern har nu bjudit in Socialdemokraterna till förhandlingar i hopp om att partiet ska nappa på att ingå i en blocköverskridande uppgörelse om att ge FRAs signalspanare det utökade uppdraget.

Regeringen 2009 antog den kontroversiella lag som gav FRA rätt att signalspana i trådburen internet- och teletrafik som passerar Sveriges gräns. Hittills har signalspaningen varit inriktad mot försvarsunderrättelsetjänst.

Samtliga begränsningar kring vilken data- och teletrafik som får avlyssnas som gäller idag ska gälla även om Säpo och Rikskrim får använda FRAs signalspaning, enligt Beatrice Ask.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!

   

:(-Sverige har för länge sedan passerat gränsen för diktaturliknande stat och genom detta förslag befäster man bara detta ytterligare. När FRA infördes sa många kritiker att signalspaningen kommer att spridas till andra statliga avdelningar.



- Förespråkarna sa att detta naturligtvis aldrig skulle kunna hända.


Normalbegåvade människor inser att det bara är en tidsfråga innan ännu fler statliga myndigheter som försäkringskassan, skattemyndigheterna etc, etc också kommer att få signalspana på folk och även GPS-positionera sina klienter vid givna klockslag... :(

*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det blir svårt att avgöra vad som är brottsutredande verksamhet och vad som är underrättelseverksamhet, om polisen får tillåtelse att signalspana, säger Anne Ramberg. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
'

”Polisen ska inte kunna

beställa signalspaning”???

SR 2012-03-15 Publicerat: kl 05:55 , Ekot

Det är fel att ge Rikskriminalpolisen rätt att beställa signalspaning från FRA, Försvarets Radioanstalt. Det säger flera av de remissinstanser som yttrat sig om regeringens förslag att Rikskriminalen liksom Säpo ska få rätt att beställa signalspaning.



– Vi har avstyrkt. Och av det material som finns så har inte den öppna polisen på ett trovärdigt sätt argumenterat för behovet. Och även om den skulle anse att den hade ett behov finns principiella invändningar, säger Anne Ramberg är generalsekreterare för Advokatsamfundet.

– Risken för gränsdragningsproblem mellan vad som är brottsutredande verksamhet och vad som är ren underrättelseverksamhet, den kommer bli knepig. Hur man sedan använder informationen i brottsutredande verksamhet.

Regeringen lyckas inte i förslaget argumentera övertygande för att Rikskriminalpolisen ska ges samma rätt att inrikta signalspaning via FRA som Säpo, anser Advokatsamfundet.

Det är skillnad på Säpo som bedriver underrättelsetjänst och den vanliga öppna polisen, rikskriminalpolisen, vars uppgift är att utreda vanliga brott. Rikskriminalpolisen behöver inte så omfattande information som kan fås genom att inrikta signalspaning, säger Anne Ramberg.

Även Datainspektionen är kritisk och anser att det inte är tillräckligt utrett om Rikskriminalpolisens behov “väger tyngre än intrånget i den personliga integriteten”.

FRA:s signalspaning innebär tillgång till all internet och mejltrafik som passerar landets gränser. Det är internetoperatörerna som ger FRA tillgång till den elektroniska trafiken genom anslutningspunkter.

Justitieminister Beatrice Ask vill ännu inte kommentera kritiken.

– Jag tänker inte ha några synpunkter förrän vi har läst remissvaren. Vi kommer i sinom tid att presentera regeringens förslag.










undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.