fredag 16 december 2011

SVENSKA POLISENS NYA AMMUNITION (2)

Svenska Polisens nya ammunition

(2003-11)
En erfaren vapenjournalist slog larm när rikspolisstyrelsen i tysthet bytte till en hålspetsammunition av samma typ som används vid jakt.

Den är enligt Haag-konventionen förbjuden i krig på grund av dess brutala skadeverkningar.
Blodkärl och ådrar får omfattande skador. Sannolikt blir personen invalidiserad för livet.

Poliskulan expanderar till propellerform och en diameter på 28 millimeter när den träffar. Den roterar 100-150 varv i sekunden (varvtalet avståndsberoende, farten minskar förstås med avståndet) vid träffen så vävnad slits sönder och träffat ben flisas rejält.


I Sverige finns ett etiskt råd för polisbeväpning som under ledning av förre Justitiekanslern Hans Regner enhälligt har fördömt polisens ammunition och rekommenderat samma ammunition som tyska polisen använder.

Danska polisen har samma ammunition som den tyska. Den är lika effektiv som den brutala Svenska poliskulan, men ger inte alls samma skadebild.

- Svenska polisens ammunition är av jaktkuletyp och är förbjuden i krig enligt Haag-konventionen som nästan alla länder i världen skrivit på.



- Vid Göteborgskravallerna för 10 år sen sköts Hannes Westberg med polisens gamla ammunition.

- Om Hannes Westberg hade skjutits  med dagens polisammunition hade Hannes tveklöst varit död.


"Tiden efter skotten pendlade Hannes Westberg mellan liv och död. Kulan slet sönder hans kroppspulsåder. För att rädda hans liv pumpades mer än 100 liter blod genom hans kropp. Mjälten och ena njuren opererades bort, samt en bit av levern. Om kulan träffat magsäcken hade blödningen inte kunnat stoppas. Den hade även kunnat träffa ryggraden så att han invalidiserats. … "


Om Hannes skjutits med dagens polisammunition hade de inre blödningarna genast blivit så omfattande att hans liv inte gått att rädda.



Gold Dot 9 mm poliskula

Hålspetskulan Gold Dot tillverkas av Speer Bullets i USA.
Konstruktionen är densamma som för jaktkulor som syftar till maximala inre skador och snabb förblödning.

(http://www.bergsblogg.se/?attachment_id=76)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Han dödades av den nya poliskulan

Expressen - 21 jan 2004

Han blev det första offret för polisens nya hårt kritiserade ammunition. En 40-årig man i Katrineholm sköts till döds när han hotade civilpersoner med yxa.


- Det var två skott, ett varningsskott och ett verkansskott som troligtvis tog ner mot buken, säger vakthavande befäl Thomas Persson till Expressen.
Polisen fick vid 22-tiden på måndagskvällen larm om att en kvinna blivit knivskuren av sin man i parets hem i Ålberga utanför Nyköping. Mannen var tungt kriminellt belastad och dömd bland annat för dråp.

Han flydde till Katrineholm, men strax före midnatt hörde han av sig till polisen för att få reda på hur hustrun mådde. Högg med yxan Polispatrullen i Katrineholm mötte 40-åringen. - Han hotade civilpersoner, och högg med yxan. Sedan avancerade han fram mot poliserna, säger kommissarie Svante Melin. Ett varningsskott avlossades, men mannen fortsatte.

Dödande skott - Då skjuter man och träffar honom, säger Melin. 40-åringen avled senare på sjukhus. Polisens nya ammunition har kritiserats av flera vapenexperter. Kulan expanderar när den går in i kroppen, sex metallflikar viks ut och skadan blir betydligt större än med den gamla typen.

I går (2004) startade en internutredning om händelsen. - Jag vill klarlägga om det varit berättigat att skjuta, säger chefsåklagare Monica Mimer.


- Jag hade blivit väldigt förvånad om han överlevt, säger vapenjournalisten Lars-Kristian Bergh.


Polisens nya kula, till höger, har en inbuktad topp som gör att den expanderar så fort den träffar en människokropp. Den är enligt Haag-konventionen förbjuden i krig.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Polisen behöver bättre vapen
(7 December 2011  bergsblogg.se)

Så har det hänt igen. En galet brutal polisammunition har invilidaliserat en i detta fall 17-åring vid ett ingripande i Örebro. Stackars svensk polis som tvingas använda självförsvarspistolen till det mesta vid ingripanden. 

 

- Pistolen är ofta helt olämplig. Det leder också till helt onödiga dödsskjutningar.



Det var år 2003 som rikspolisstyrelsen bestämde sig för att tvinga landets poliser använda en effektivt dödande ammunition. Kulorna heter Gold dot och öppnar upp sig till en 28 mm stor propeller vid träff och roterar ca 200 varv i sekunden...
Läs mer HÄR

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Efter provskjutningar i ballistisk tvål, syns skillnaderna tydligt.
Den nya ammunitionen river upp ett större sår och stannar kvar i kroppen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SVT - UPPDRAG GRANSKNING

Polisens förbjudna kula

Polisens nya ammunition anses vara så inhuman att den är förbjuden i krig. Den är konstruerad så att den vecklar ut sig när den träffar sitt mål och åsamkar större skada än den ammunition polisen använde tidigare.


- Ändå är Rikspolisstyrelsens främsta argument att den nya ammunitionen minskar riskerna och skadorna.


Den nya ammunitionen som finns i polisens tjänstevapen sedan 1 november i år är förbjuden att användas i krig. Det står i en deklaration skriven i Haag för 100 år sedan, och den gäller än. Men eftersom deklarationen inte omfattar polisens användningsområde är det fritt fram.

- Att polisen använder den medför en risk för att den kan spridas till militären. Det vore mycket olyckligt eftersom förbudet ändå haft en stoppande effekt av staters utveckling och produktion av ny och alltmer skadebringande ammunition, säger Anna Körlof, jurist och forskare i folkrätt på Försvarshögskolan..




 Delegationen för folkrättslig granskning av vapenprojekt förordade i sitt remissvar till Rikspolisstyrelsen att man borde förankra beslutet politiskt innan det genomfördes, något som Rikspolisstyrelsen valde att bortse ifrån.

- Vi har inte frågat någon om råd för att fatta detta beslut. Det här är beslutet ligger på en så detaljerad nivå att vi fattar det själva, säger rikspolischefen Sten Hekscher.

Ammunitionen ska utredas
Men efter att det kontroversiella beslutet fattats bad justitieminister Thomas Bodström Rikspolisstyrelsen om att undersöka om det inte finns någon annan ammunition, någon som inte är förbjuden i krig.

- Vi har fått ett informellt uppdrag att titta på olika saker och kommer att svara Bodström någon gång efter nyår, säger Sten Hekscher som tror att det är osannolikt att utredningen leder till att man drar tillbaka den nya ammunitionen.

Rikspolisstyrelsens argument för att byta ammunition är att den nya minskar risken för att personer i närheten av skottlossning ska träffas av en kula som går igenom en kropp eller ett föremål. Något sådant misstag har dock aldrig inträffat i Sverige. 

*Ett annat argument är att rikoschettskadorna minskar med den nya ammunitionen. 

Istället ökar man risken för svårare skador och dödlig utgång för den som träffas.

- När man laborerar med saker som i sig är farliga finns det alltid risker. Ammunition är farligt, den är ju till för att skada, säger Sten Hekscher.


Provskjutning visade skillnad


För att få en uppfattning om konsekvenserna av kulbytet, lät vi vapenkännaren Lars-Kristian Bergh provskjuta polisens tidigare ammunition, Norma säkerhetspatron, och den nya ammunitionen Speers Gold Dot i ballistisk tvål. Skillnaderna mellan kulorna kan studeras på bilden ovan.

Den gamla kulan går rakt igenom tvålen och river upp en smal linje. Den nya kulan expanderar vid träffytan och fäller ut sig som ett paraply, med konsekvensen att den river upp ett större hål och stannar kvar i tvålen.

För att ta reda på hur skillnaden ser ut när kulorna istället träffar en människokropp, bad vi läkaren Wolfgang Giebe på Solna rättsläkarstation, titta på kulavtrycken i tvålen. Han menar att skillnaden kan bli betydelsefull när kulan passerar ett större blodkärl, en nerv eller något annat livsviktigt organ.

- I extrema fall kan skillnaden vara att personen överlever med den gamla kulan, men dör med den nya, säger han.


Risker för skador och dödlig utgång ökar
När Bengt Ilbäck var på väg in i bilen, som stod parkerad i ett garage, dök det plötsligt upp en man klädd i lång rock och mössa som slet upp bildörren och sköt Ilbäck i sidan. Det visade sig att mannen var polis och att han skjutit fel person.

Läkaren Ulrik Lindforss, som var den person som tog emot skottskadan, vill inte spekulera i vilka skador Ilbäck hade kunnat få om han skjutits med den nya ammunitionen, men han säger att skadorna troligen varit större och att risken för dödlig utgång hade ökat.

- Som läkare anser jag att man ska se humant på det här.
Att skaffa ammunition med hög energi, som ökar risken för inre blödningar, för invaliditet, för död, är naturligtvis motbjudande, säger han.

REPORTRAR: Keja Stenström, David Boati
FOTO: Ove Thews, Micke Sandberg, SVT Arkiv
REDIGERING: Birgitta Hedin

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Polisens ammunition 

är förbjuden i krig


SR Publicerat: onsdag 28 januari 2009 kl 17:57 , Nyheter P4 Gävleborg

Polisen i Gävleborg har en ammunition som kan trasa sönder en människa invärtes om han eller hon blir träffad av en sådan kula. Ammunition kallas för Gold Dot och användes vid dödskjutningen av en psykisk sjuk man i Trelleborg för några dagar sedan (2009).


– Ja vi har en sådan ammunition här i Gävleborg, säger Björn Rehn som är vapenutbildare inom polisen i Gävleborg. En vapenskribent som under onsdagen skrev en debattartikel i tidningen Expressen menar nu att polisens dödskjutning av mannen i Trelleborg kunde ha undvikits om polisen hade haft en mindre farlig ammunition.  

Kullan snurrar i luften
Kulan snurrar nämligen som en propeller och ger stora skador i kroppen, enligt vapenskribenten. Ammunitionen är förbjuden i krig och Tysklands och Danmarks poliser har tagit avstånd från Gold Dot.

Björn Rehn, vapenutbildare inom Gävleborgspolisen tror dock på ammunitionen. 

– Den gamla ammunitionen kunde gå rätt igenom en människa och träffa en oskyldig bakom brottslingen. Det gör inte kulan Gold Dot, säger han. 
Gold Dot tillverkas i Kalifornien USA.

*

Länkar:







----------------------------------------------------------------
Sidan läst och godkänd av:
IP: 147.186.255.19 [Trace] March 12, 2012 12:14:50 PM
ISP: Rikspolisstyrelsen
Landed: undermattan.blog.com/2011/12/15/svenska-polisens-nya-ammunition
------------------------------------------------------------------

undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. IP: 193.180.56.60 [Trace] ISP: Resilans AB June 08, 2012 11:22:41 AM
    Organization: Expressen AB
    Landed: undermattan.blog.com/2011/12/15/svenska-polisens-nya-ammunition
    —————————————————-
    IP: 147.186.254.98 September 11, 2012 02:00:35 AM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Landed: undermattan.com/2011/12/15/svenska-polisens-nya-ammunition
    —————————————————-
    IP: 147.186.254.98 September 11, 2012 02:00:54 AM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Landed: undermattan.com/2011/12/15/svenska-polisens-nya-ammunition
    —————————————————

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.