onsdag 28 december 2011

15-årig fildelare fick dagsböter


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!



- Idag är det tydligt att en förlegad affärsidé blivit viktigare att polisiärt bevaka och bevara än att tvinga affärsmännen att foga sig till demokratiska värderingar och nutida realiteter.


Det är uppenbart att USA:s 53:e stat hellre inför en Syriendiktatur än stöter sig med rika giriga affärsmän från Hollywood. Det är tydligt att utländska företag har ett större värde än landets unga och andra kulturälskare för politikerna. 

Den del av befolkningen som lärt sig något av den förra meningen bör ha den i åtanke när de röstar.

Hur patetiskt perverterat är egentligen ett samhälle som sätter någon i fängelse för att han eller hon lyssnat på lite musik eller tittat på en "piratkopierad" film? 

- Hur kul är egentligen en film som börjar med att hota sina tittare med 5 års fängelse om någon är olydig och kopierar den?

Att det en gång gick att öppna bibliotek och dela kultur verkar vara helt glömt - så varför inte vara konsekvent och stänga biblioteken?  

- Bibliotek är fildelning och fildelning är kriminellt.  


Sen kan poliserna även låsa in svenska gubbar och gummor som olagligt lånar ut sina böcker. Tekniken till totalövervakning finns.

Ett litet chip i bokpärmen... och boken kan positionsbestämmas via GPS. Varför inte införa en ny lag gör det olaglig att ha boken utanför tomtgränsen?

Då kan polisen göra razzia på syjuntan om boken olovligen hamnat utanför den tillåtna zonen. 

- Låter det löjligt? 

Det är absolut inte löjligare än dagens åtgärder mot fildelning...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



YRKANDEN I HOVRÄTTEN:

Åklagaren har yrkat att hovrätten dömer NN-15år för brott
mot upphovsrättslagen i enlighet med åtalet
och bestämmer påföljden till:

- Ungdomstjänst.

(NN åtalad 15-åring - har motsatt sig ändring.)



Hovrätten gav 15-årig fildelare dagsböter i julklapp


21 December 2011
Tidigare i år friade Göteborgs Tingsrätt en 15-årig som laddat ner 24 filmer till sin skoldator. Nu väljer Hovrätten för Västra Sverige att istället döma 15-åringen till 30 dagsböter á 50 kr.

– Hovrättens dom betyder att hundratusentals svenska ungdomar riskerar att släpas inför rätta, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Det är inte rimligt. Dagens upphovsrätt slår helt fel när den både kriminaliserar en hel ungdomsgeneration och sätter käppar i hjulet för de nya kulturskapare som ser teknikens möjligheter. Därför måste den uppdateras till samtiden.

Det är positivt att domen inte blev hårdare. Det innebär att polisen kommer att få svårare att begära ut uppgifter för en mindre mängd filmer över torrent. Troberg är dock inte helt nöjd: – Det skulle ha känts betydligt bättre om den här pojken fått en friande dom i julklapp, säger Troberg. Nu blir domen mot honom istället ännu en fjäder i hatten på upphovsrättsindustrin.






51-årig man döms till villkorlig dom och dagsböter


22 December 2011
IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) anmälde 2008 en 51 årig man i Vänersborg för att han drivit en så kallad DC-hub.
*

I dag dömdes mannen av tingsrätten i Vänersborg för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen till villkorlig dom och 40 dagsböter å 170 kr.

Mannen ska också betala 500 kronor till brottsofferfonden och 18 300 kr i advokatkostnader.

Mannen hade tagit över en DC-hubb av en vän, men låtit andra administrera den. En av de personer som använt den aktuella hubben har tidigare dömts till villkorlig dom och 5600 kr i böter.

Fallet är ett i en rad uppmärksammade fildelningsfall den senaste tiden.

– Upphovsrättsindustrin mobiliserar, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Flera fällande domar mot fildelare har kommit under hösten. I går dömdes den yngste av dem alla, en 16-åring, av hovrätten till dagsböter. I dag döms så en 51-årig man av Vänersborgs tingsrätt. Det här är inte slutet. Det är bara början på upphovsrättsindustrins upptrappade jakt på fildelare.

5 september 2011 dömde Södertörns tingsrätt i ett liknande fall en 31-årig man till villkorlig dom och 40 dagsböter för att ha drivit en dc-hubb. Den domen har nu överklagats av åklagaren.

– Upphovsrätten är i otakt med tiden. Fildelning är ett positivt komplement till det traditionella kulturlandskapet. Det finns inga brottsoffer, avslutar Troberg. De enda offren i den här konflikten är de kulturälskare och kulturskapare som kommer i kläm när upphovsrättsindustrins mellanhänder missbrukar den föråldrade lagen för egen vinning.


62-årig SJUKPENSIONÄR dömd för Fildelning

Svenska Fildelare jagas av ny enhet





” - Ett samhälle kan inte överleva utan att omformas till en polisstat om medborgarna lever normlöst eller med en vilja att bryta mot lagarna.”

( Fredrik Reinfeldt, i boken det sovande folket sid. 106)



Halv miljon svenskar riskerar
fängelse för fildelning

Aftonbladet 2011-12-30
Att fildela tio filmer kan räcka för att åka fast. Den som fildelar riskerar att hamna bakom galler. Och det kan räcka med att ha lagt ut tio filmer för nedladdning. Det hävdar de specialåklagare som håller koll på fildelningen i Sverige.

Under året har de två åklagarna arbetat med tio fall som lett till domar i fildelningsärenden. Några av domarna har varit mot vanliga ”Svenssons”, medan andra är mot personer som systematiskt sysslat med fildelning genom så kallade hubbar, enligt TT. I vissa fall har straffen blivit böter, medan det i andra fall blivit villkorlig dom.

1,4 miljoner fildelare

Åklagarna kan nu skönja en praxis bland domarna – en norm för hur påföljden ska se ut i förhållande till brottet. – Det handlar om 10-20 filmer eller ett tusental musikfiler, ungefär där går gränsen för när jag i normalfallet tycker att det handlar om fängelse, säger fildelningsåklagaren Henrik Rasmusson till TT.


- Omkring 1,4 miljoner svenskar fildelar enligt SCB:s senaste siffror. Av dem räknar nätforskaren Måns Svensson med att omkring en halv miljon är så pass aktiva att de riskerar fängelsestraff enligt åklagarnas resonemang.


Åklagarnas strategi handlar dock mest om förändra den norm som nu gäller i samhället bland de flesta – att det är ok att fildela, enligt Svensson.

Liten risk åka fast

– Ytterst få riskerar att lagföras. Dels är åklagarna för få för att kunna utreda en halv miljon fall, dessutom skulle inte samhället acceptera det. Men man hoppas att skrämselpropaganda ihop med PR ska få folk att ändra sitt beteende, säger Måns Svensson, som är doktor i rättssociologi vid Lunds Universitet, till Aftonbladet.

Den vanligaste tekniken i dag när det gäller fildelning är att använda så kallade torrents. Torrents-användare är än så länge mycket svåra att komma åt juridiskt, enligt Måns Svensson.

– Ändå har vi sett en viss effekt av de här domarna – det finns en rädsla hos folk att åka fast. Förhållandevis många har slutat att fildela, säger han.



undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

2 kommentarer:

  1. IP: 193.180.56.60 [Trace] ISP: Resilans AB June 08, 2012 11:22:41 AM
    Organization: Expressen AB
    Landed: undermattan.blog.com/2011/12/15/svenska-polisens-nya-ammunition
    —————————————————-
    IP: 147.186.254.98 September 11, 2012 02:00:35 AM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Landed: undermattan.com/2011/12/15/svenska-polisens-nya-ammunition
    —————————————————-
    IP: 147.186.254.98 September 11, 2012 02:00:54 AM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Landed: undermattan.com/2011/12/15/svenska-polisens-nya-ammunition
    —————————————————
    IP: 193.183.16.24 ISP: Resilans AB June 30, 2012 01:13:14 AM
    Organization: Landstinget Halland
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2012/06/03/israels-karnvapenprogram-nato
    ————————————————————
    IP: 171.25.193.20 [Trace]June 04, 201210:39:36 PM
    ISP: Foreningen for digitala fri- och rattigheter
    Landed: undermattan.blog.com/2012/06/03/israels-karnvapenprogram-nato
    ————————————————————-
    IP: 193.183.16.24 ISP: Resilans AB August 18, 2012 10:47:05 PM
    Organization: Landstinget Halland
    Page Viewed: undermattan.com/2012/06/03/israels-karnvapenprogram-nato
    ———————————————————–
    IP: 193.183.16.24 [Trace] ISP: Resilans AB June 04, 201212:35:27 AM
    Organization: Landstinget Halland
    Landed: undermattan.blog.com/2012/06/02/bombkapsel-90-svenskt-terrorvapen
    ————————————————————
    IP: 136.163.44.102 August 21, 2012 10:48:17 AM
    ISP: Saab Scania Aircraft
    Landed: undermattan.blog.com/2012/06/02/bombkapsel-90-svenskt-terrorvapen
    ————————————————————
    IP: 138.233.158.201 [Trace]June 04, 201205:53:04 AM
    ISP: Landstinget i Alvsborg
    Landed: undermattan.blog.com/2011/12/27/dronare-globala-krig
    ———————-

    SvaraRadera
  2. Fildelning är ett sätt att förhindra monopol.
    Ensamrätt och olika lagar världen över tillsammans med dålig jurudik ger Sverige en fördel.
    Ingen lag och vi alla delar fil lika.
    Lagen om kunkurens i amerika gäller bara i bland och microsoft.
    Farligheten med att dela filer är att marknaden blir utan ensamrätt.
    En ensam rätt med svensk fildelning är frukost med produkter från arla.
    Fil är gott även om det finns konkurens från tex dalamejerier eller andra.
    Fildelning är att bjuda på något gott.
    Tacka pirate bay.

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.