torsdag 18 april 2013

Sveriges ledande politiker bör åtalas för medhjälp till folkmord

Omfattande svensk vapenexport till diktaturer och länder i krig

*
I en opinionsundersökning genomförd av Demoskop i november 2009 ansåg 81 procent av befolkningen att Sverige inte ska tillåta vapenexport till länder i krig, och 92 procent att Sverige inte ska tillåta vapenexport till länder där allvarliga brott mot mänskliga rättigheter sker. En undersökning av SVT 2012 visar ungefär samma resultat.

*
I och med att ISP bildades 1996 så överlämnade regeringen besluten om vapenexporten till en självständig myndighet. Därigenom slapp man ta ansvar för och få kritik för den förda politiken. Hösten 2010 kunde exempelvis Ewa Björling undkomma kritik av nya stora vapenaffärer med Saudiarabien genom att hänvisa till ISP och att frågan inte var på regeringens bord. Så här arbetar regelmässigt den internationella vapenmaffian för att rättfärdiga sina kriminella handlingar och folkmord.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om ISP


ISP, Inspektionen för strategiska produkter, har i uppdrag att arbeta med kontroll och tillsyn av försvarsmateriel och produkter med dubbla användningsområden, att hantera vissa typer av riktade sanktioner samt att vara nationell myndighet för kemvapenkonventionen.
Läs mer om ISPs uppdrag.

Instruktion och regleringsbrev

Regeringen styr ISP genom en instruktion och årliga regleringsbrev. I instruktionen anges ISPs ansvarsområden och uppgifter. I regleringsbrevet anges mål och återrapporteringskrav samt tilldelade resurser för myndighetens förvaltning och verksamhet.
Regleringsbrev för 2013
Förordning (2010:1101) med instruktion för Inspektionen för strategiska produkter
Ändrad till och med SFS 2011:851
Förordning (2008:889) om finansiering av verksamheten vid Inspektionen för strategiska produkter
Ändrad till och med SFS 2009:1073

Tillhörighet

ISPs verksamhet faller under Utrikesdepartementets och handelsministerns ansvarsområde. Ansvarig enhet inom departementet är Utrikesdepartementets enhet för nedrustning och icke-spridning (UD-NIS).

Bakgrund

ISP bildades den 1 februari 1996 efter ett riksdagsbeslut som sammanförde dåvarande Krigsmaterielinspektionen (KMI) med den strategiska exportkontrollverksamheten i Regeringskansliet, genom proposition 1995/96:3. Därmed skapades en sammanhållen organisation för den säkerhetspolitiskt motiverade exportkontrollen.
Regeringens proposition 1995/96:31, Ny myndighet för kontroll över krigsmateriel och andra strategiskt känsliga produkter

Texten från ISP:  http://www.isp.se/om-isp




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Besluten angående vapenhandel har f o m 1996 delegerats från riksdagen till myndighetsnivå och en praxis har medvetet utvecklats som innebär att undantag från vapenexportrestriktioner beviljas regelmässigt i Sverige - i tusentals fall under de senaste åren. Vi exporterar vapen direkt till världens brutalaste diktaturer och krigsförande länder - vilket står i direkt motsats till folkviljan i landet.

Svenska vapen har använts av flera totalitära regimer och i flera krig, exempelvis i Burma, Sri Lanka, Indonesien, Tunisien, och på senare år Egypten, Afghanistan och Irak.


- Sverige kritiseras för att regelbundet exportera vapen till länder som begår allvarliga brott mot mänskliga rättigheter och även till båda sidor i konflikter. Exempelvis till både Indien och Pakistan.


KRUT-utredningen (KRigsmaterielUTredningen) föreslog 2005, på initiativ av regeringen Persson, en uppluckring av reglerna för att underlätta internationellt försvarssamarbete och bättre återspegla praxis.

Förslaget mötte kritik och genomfördes aldrig. I maj 2011 lovade folkpartiet, kristdemokraterna, miljöpartiet, socialdemokraterna, och vänsterpartiet tvärtom att verka för att reglerna skärps så att vapenexport i praktiken förhindras till diktaturer och länder där allvarliga brott mot mänskliga rättigheter sker i praktiken förhindras, men uttalade sig inte om krigförande länder.


Trots detta löfte har svenska vapen sålts under 2011 till Thailand, Saudiarabien, Indien, Pakistan och Förenade Arabemiraten - länder som kränker mänskliga rättigheter, är inblandade i pågående krig eller är diktaturer.

Riksdagen beslutade den 19 maj 2011 att ge regeringen i uppdrag att ta fram en ny lag om krigsmateriel som skärper vapenexporten gentemot ickedemokratier.

Projekt Simoom är ett kontroversiellt samarbete mellan Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Saudiarabien i syfte att tillsammans bygga en vapenfabrik i Saudiarabien, och att lära saudierna svensk vapenteknologi. Projektet avlöjades av Dagens Eko i mars 2012.

/ Text från: Wiki + Svenska freds + UM.

*

Björling & Sverige hjälper gärna diktaturens Libyen att bryta mot de mänskliga rättigheterna

Videon uppladdad den 3 februari 2010
Handelsminister Ewa Björling, moderaterna, försvarar att hon har åkt ner till Libyen i ett försök att sälja det svenska övervakningssystemet MSS 6000 till företrädare för diktatorn Muammar Khadaffi. 

Övervakningssystemet ska användas till att spåra upp och fånga flyktingar som försöker lämna landet, för att istället sätta dem i interneringsläger. Detta ger inte bara teknologiskt stöd till en diktatur som förtrycker och torterar meningsmotståndare, utan bryter även mot FN:s mänskliga rättigheter rörande rätten till att söka asyl.

Ewa Björling menar dock i Aktuellt att Sverige endast vill "hjälpa" flyktingarna, och att blotta närvaron av svenska företag kommer göra landet mer demokratiskt.

*

Mutor och vapensmuggling vanligt

Boforsaffären avslöjades på 1980-talet, och avsåg dels smuggling av luftvärnsroboten Robot 70 till Dubai och Bahrain, trots att inte fred rådde i länderna, dels påståenden att Bofors skulle ha använts sig av 260 miljoner mutor till indiska befattningshavare att få sälja artilleripjäsen haubits till Indien.

2007 avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att SAAB och dess delägare BAE Systems mutat sig fram till beställningarna av JAS Gripen från Tjeckien, Ungern och Sydafrika. Våren 2011 medgav SAAB att dess delägare BAE Systems har använt mutor vid försäljning av JAS i Sydafrika.
 *

Bristande demokrati och felaktigt använda skattemedel = demokratur

Inget annat land i Europa, kärnvapenmakterna inräknade, lägger en så stor del av försvarsanslagen på krigsmateriel som Sverige enligt en rapport av Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen 2010.

Trots att vapenexportens andel av BNP enbart är 0,4% (2007) så får vapenexporten omfattande ekonomiskt och politiskt stöd, bestående i motköpsavtal, exportstöd, exportkrediter, samt marknadsföringsinsatser av ambassadörer, ministrar och kungahuset, vilket kritiseras som felaktigt använda skattemedel.

Stödet innefattar även omfattande anslag till kampanjbyråer, PR-konsulter och agenter, och kritiseras därför för att vila på lobbyism och nära personliga band mellan det militär-industriella komplexet och staten, snarare än på öppenhet och demokrati, och att detta påverkar svensk utrikespolitik.

Den politiker som anses ha haft störst betydelse för denna lobbyism är tidigare statsministern Göran Persson, idag PR-konsult för JKL, som har vapenindustrin som kunder. Andra personer som utpekas som betydelsefulla lobbyister är bland annat Marcus Wallenberg och Jan Nygren.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Svensk_vapenexport
 *
----Den sanna bilden av det svenska biståndet!----
*
Sveriges ledande politiker bör åtalas för medhjälp till folkmord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.