Kriminella poliser fortsätter på jobbet
SR 2012-06-25Många poliser som bryter mot lagen förlorar inte sina jobb, enligt en undersökning som TT gjorde 2012. Det kan röra sig om både grovt rattfylleri och ringa misshandel.
– Varje enskilt fall avgörs utifrån de omständigheter som finns i just det fallet. Personalansvarsnämnden följer arbetsdomstolens praxis och de kriterier som domstolen har sagt att det ska tas hänsyn till.
Utifrån de 50 domar som TT har tittat på så fick 38 av poliserna stanna kvar i tjänst.
Som ringa brott räknas ringa misshandel, dataintrång och grovt rattfylleri. Men enligt Lena Nitz är det vanligaste brottet bland polisen tjänstefel, till exempel ett felaktigt beslut i myndighetsutövning.
Jerzy Sarnecki, kriminolog på Stockholms Universitet tycker att man ska vara mer förstående för polisens felsteg.
– Vi måste ha samma principer för poliser som för andra människor i samhället. Har man begått brott ska man ta sitt straff och sedan ska man i möjligaste mån återgå till det vanliga livet. Det finns ingen anledning att detta inte skulle gälla poliser, i alla fall när det gäller mindre grova brott.
Lena Nitz tycker att allmänhetens förtroende för polisen är väldigt viktigt och att man kan göra mer för att förebygga brott som polisen begår, både i tjänst och utanför.
– Det är jätteviktigt att ha koll på den etiska kompassen och ha tillgång till kontinuerlig handledning precis som socialsekreterare har när det uppkommer jobbiga situationer på arbetet. Men det har inte polisen, inte i en strukturerad ordning i alla fall.
"Inom vissa yrken måste man ha en högre moral än genomsnittet. En gång i tiden var sånt här självklart.
Läs serien "svenska polisens dåliga dagar" och fundera över myten om "polisens etiska kompass..." /red.
Läs serien "svenska polisens dåliga dagar" och fundera över myten om "polisens etiska kompass..." /red.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*
*
Brottsliga poliser tillåts jobba kvar
SVD 2012-06-24
Rattfylla, misshandel, snatteri och överträdelse av besöksförbud – listan över brott begångna av poliser kan göras lång. Kriminologen Jerzy Sarnecki vill göra den ännu längre. –Det förekommer mycket mer brott än vi tror.
En polis ertappas med att ha knarkat och döms för ringa narkotikabrott. Han får ha kvar sitt arbete. En annan polis misshandlar en person han har besöksförbud mot och får också behålla jobbet.
TT har gått igenom ett par år av fällande domar mot poliser där polisens personalansvarsnämnd (PAN) slutligt avgjort vilka som ska avskedas och vilka som ska få fortsätta sin tjänst.
Genomgången visar att grova brott i regel betyder tack och adjö. Men många brott leder sällan till avsked. Dit hör ringa misshandel, dataintrång, grovt rattfylleri och i vissa fall misshandel av normalgraden.
Polisens förtroende hos allmänheten kan lätt rubbas om en polis, som till vardags arbetar med att stävja narkotikabrott, själv använder kokain – som i fallet ovan.
Man ska visa viss generositet. Sedan finns det vissa saker som inte kan förlåtas, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.
Jerzy Sarnecki tycker att alldeles för få fall går så långt. Han säger att kårandan gör att många avstår från att vittna mot kolleger som begått övergrepp, att polisorganisationen skulle behöva vara mer transparent.
Var gränsen går är den ständiga frågan för PAN.
Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet och ledamot i PAN, tycker att det finns ett brott man som polis inte kan begå.
–Misshandel mot närstående, eller rättare sagt misshandel utanför tjänsten.
Men enligt TT:s genomgång finns minst två fall där poliser fällts för misshandel på sin fritid och ändå fått jobba kvar.
–Det är undantagen som bekräftar huvudregeln, att misshandelsbrott av normalgraden leder till avsked.[...]
*
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UM-bloggen tycker precis tvärt emot mupparna på polisförbundet PAN. Om poliser av någon outgrundlig anledning skall få behålla jobbet efter misshandel, så får det i så bli när de "ringa" misshandlat sina närstående utanför tjänsten.
- Här rör det sig om folk som själva valt att vara nära den våldsutövande polisen.
- Det är allmänheten som poliserna skall skydda. (inte misshandla)
Polisen som misshandlar närstående kan teoretiskt ändå utföra sitt arbete som polis korrekt vilket är det enda som är intressant för allmänheten som betalar lönen.
Däremot när poliser misshandlar vanliga människor i tjänsten bakom skyddet av polisbrickan och lagen bör våldsmännen låsas in omgående länge och väl. Staten skall därefter tvingas betala ett enormt skadestånd.
*Det optimala är naturligtvis att kriminella poliser blir av med jobben, men PAN vill ju så gärna ha impulsiva kriminella våldsmän kvar i kåren.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Läs också: KRIMINELLA POLISER!?
- Aftonbladet inspireras av Corruptio?
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
KOMMENTARER
Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.