söndag 7 april 2013

BASEBOLLIGAN – Statens egna Gangsters…Den Svenska Polisens "Instant Justice"...

Text: SVT
Basebolligan är öknamnet för en grupp polismän inom Stockholmspolisens vaktdistrikt 1 på Norrmalm. Under mitten av 1980-talet tog denna grupp poliser lagen i egna händer. Syftet var att rensa upp bland slöddret på Stockholms gator och metoden var brutal och våldsam. 

- I civila kläder med baseballkepsar som signum gick de handgripligen till angrepp.

Personer har vittnat om att de utsatts för misshandel i polishusets garage, i visiteringsrum på centralen och även på öppen gata. De utsatta var kriminella, narkomaner, alkoholister, hemlösa, invandrare och handikappade. 

Poliserna kom att kallas Basebolligan och en del menar att de dessutom har ett statsministermord på sina samveten.

Kårandan inom polisen är och har varit stark och det råder ingen tvekan om att det förekommit poliser som ljugit för att skydda varandra eller för att se till att misstänkta brottslingar verkligen får sina straff.


"Som polis är man skyldig att anmäla en kollega som gjort något brottsligt men sådana anmälningar är sällsynta."

På polishögskolan har utbildning inom beteendevetenskap, konflikthantering och etik ökat på senare år från att tidigare ha varit i princip obefintlig. 

I början av 80-talet ansåg man inom polisen att gatuvåldet i citys krogtäta områden hade eskalerat till att bli i det närmaste ohållbart.

Inom Norrmalmspolisen bildades 1982 GatuVålds Gruppen - GVG - en specialstyrka med uppdrag att bringa ordning på de stökiga gatorna i city. De var civilklädda ordningspoliser och kommenderingen till gruppen var frivillig. 

Ivriga, unga och oerfarna poliser sökte sig dit och ganska snart utkristalliserades ur den sektionen en grupp poliser som inte tyckte att deras befogenheter räckte till utan istället tog lagen i egna händer.
De talade om sig själva som kungens män som skulle hålla rent på gatan. 

Enligt en avhoppad medlem ur Basebolligan var Norrmalmspiketens A- och B-turer de som regerade och de använde sig av utstuderade metoder för att misshandla kriminella. 

Som ny medlem i gruppen blev man tillsagd att snabbt glömma allt man lärt sig på polishögskolan och introducerades i hur man bäst misshandlar kriminella t ex genom så kallade trumsolon som innebar mängder av batongslag mot mjukdelarna på kroppen.

Misshandeln kunde äga rum på flera olika ställen. I polisbussar, visiteringsrum, polishusets garage och hiss var några av de platser där Baseballigan ostört kunde bearbeta sina intagna. Om någon av våldshandlingarna ledde till rättegång var man snabb att vittna till varandras fördel.


Av alla anmälningar mot poliser på Norrmalm under den tiden lades 99% av alla förundersökningar ned, om det ens startats någon. 

Under ett halvår samlade 5-6 poliser i Basebolligan på sig 40 anmälningar om övervåld. Det är samma siffra som Malmös hela samlade poliskår under samma tid.

Ett av de mest omtalade exemplen på Basebolligans brutalitet var fallet Rolf Machnow. Machnow var en före detta missbrukare med ett känt förflutet hos polisen. 

När medlemmar av Baseballigan kände igen Machnow på stan tog de in honom enligt LOB - Lagen om Omhändertagande av Berusade personer. Han fördes till en vaktlokal på centralen och vad som hände därefter är ovisst. 

En stund senare gick färden till Sabbatsbergs sjukhus i ambulans då Machnow hade revbensfrakturer, skallskador, blodutgjutningar på hela kroppen och brusten mjälte.

I ambulansen pågick upplivningsförsök men förutsättningarna var dåliga på grund av Machnows krossade bröstkorg. Polisernas version var att Rolf Machnow först snubblat över en bordsskiva och sedan ramlat av en bänk och slagit i sidan.

Läkaren som tog emot honom på sjukhuset menade att han borde utfört spektakulärt våld mot sig själv för att uppnå de blodutgjutelser som han uppvisat från tårna upp till huvudet på både fram och baksida på kroppen. 

Mycket pekade på att Rolf Machnow avlidit av övervåld.


"Poliserna höll fast vid sin historia om att Rolf Machnow åsamkat sig själv skadorna som ledde till hans död."Rättsläkare och obducent ändrade sina uttalanden allteftersom tiden gick i utredningen och det resulterade i att inget åtal väcktes mot de båda poliserna. 

Kort därefter bestämdes att GVG skulle upplösas. Men gruppen bestod på eget initiativ. I ny mundering syntes de åter på Stockholms gator och fortsatte att toppa anmälningslistan. 

Trots att JO ansåg att de två poliser som var inblandade i  Rolf Machnows död borde få ett disciplinstraff så som ansvariga för hans hälsa under gripandet valde polisstyrelsen att inte pricka de båda poliserna.

Kort därefter uttalades namnen på de båda poliserna som varit inblandade i Rolf Machnows dödsmisshandel i tv-programmet "Mitt i strömmen" på SVT. 

De i sin tur stämde programchefen för förtal och ett skadestånd på 25 000 kr vardera betalades ut till poliserna för psykiskt lidande.

Flera fall ledde så småningom till att en stor utredning om polisens jobb genomfördes. Bland annat blev en man bortförd av sex poliser i piketbuss, misshandlad och dumpad på skeppsholmen. 

En annan rullstolsbunden man med cp-skada blev också misshandlad av poliser. Så småningom löstes Baseballigan upp.


"När Palme mördades 1986 pekade det så kallade Polisspåret mot flera av Basebolligans före detta medlemmar som av olika anledningar kunde kopplas till mordplatsen och tillfället."


Knappt 10 år senare, 1995 i Karlstad, bussade poliser sin hund på en man vid namn Osmo Vallo i samband med hans gripande.

Åtta vittnen berättar hur en stor polis hoppade på Vallos rygg när han låg på marken fast i handfängsel.


Han blev medvetslös men ingen ambulans tillkallades och Osmo Vallo avled. Man valde att kalla det för plötslig död vid gripande och polisen gick fri. 

En av poliserna vid Vallos gripande var en tidigare medlem ur Basebolligan som hade flyttat till Karlstad.


Flera av poliserna ur Basebolligan jobbar kvar inom kåren och har inte fått några repressalier för sina handlingar.

Därmed finns ännu offer som aldrig fått upprättelse.Anti Avsan - numera en högprofilerad moderatpolitiker och även verksam inom svenskt rättsväsende. Tidigare var han medlem i basebolligan och har blivit anklagad för att vara rasist. Avsan har av flera vittnen även utpekats som misstänkt mördare av Olof Palme. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Basebolligans medlemmar under 80 och 90 talet.

*Flera av dessa är fortfarande poliser, en del är dömda för grov brottslighet.

*Flera av dessa tidigare medlemmar är eller har varit aktiva i nazist kretsar och misstänkts fortfarande  för delaktighet i Palme mordet.

Anti Avsan Idag moderat riksdagsman, finns omtalad i boken "Fallet Anti Avsan" ISBN 9163327112. Misstänkt statsministermördare och utpekad som den s.k. "Dekorimamannen".


Thomas Piltz  har medverkat i flera gripanden med dödlig utgång. Är även inblandad i diverse rasistorganisationer samt turerna kring Palme mordet.

Björn Glansk driver tidningen Big Twin och är i HD kretsar.

Lars Mårtensson stationsbefäl i Sjöbo och fortfarande aktiv inom rasist kretsar.

Alf Jakobsson arbetar som polis i Kalmar.


Dick Malmlund egenföretagare inom säkerhetsbranschen.

Håkan Wall arbetar som polis i Stockholm.


Kjell Hultman sparkad från polisen arbetade sedan på SL där han fortsatte sin kriminella bana som SL-chef.  Blev sparkad och åtalad.

Leif Tell arbetar som Polis i Stockholm

Lennart Matzols arbetar som polis i Dalararna.


Michael Lund sparkades/slutade som polis. Han har även skrivit en bok som handlar om tiden i Basebolligan samt blivit uttalad antirasist.

Per Jörlin sparkades från polisen dömdes sedan för mord på sin fru.

Per Ågren arbetar som polis i Västmanland

Peter Sundkvist arbetar som polis i Stockholm.

Staffan Jönsson arbetar som polis Östersund.

Stefan Rådman arbetar som polis i Stockholm.

Stefan Svensson misstänkt och utreds i Palme mordet.

Sten Warmland arbetar på Rikskrim.

Sten-Åke Wranding arbetar som Polis i Stockholm.

Thomas Ekesäter inblandad kring turerna i mordet på Olof Palme som misstänkt.

Ulf Dernhagen arbetar på rikspolisstyrelsen som utvecklare.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
2011, Polisman häktad för två våldtäkter

6 maj 2011 kl 15:24, uppdaterad: 6 maj 2011 kl 15:53

En polisman i Stockholm har häktats för att ha drogat och våldtagit två unga kvinnor. Mannen blev på 80-talet känd som en av medlemmarna i den fruktade Baseballigan.

Den 53-årige mannen anhölls i sin frånvaro i förra veckan. Han greps i måndags och häktades i onsdags av Solna tingsrätt. Han är på sannolika skäl misstänkt för två fall av våldtäkt samt narkotikabrott.Enligt Expressen har mannen fått kontakt med två kvinnor i 20-årsåldern på internet.

Han misstänks sedan ha drogat dem med kokain och våldtagit dem i sin bostad. Övergreppen ska ha begåtts i augusti-september förra året. Kvinnorna har anmält händelserna oberoende av varandra. Polismannen säger sig vara oskyldig.

- Jag kan bara säga att han bestrider alla brottsmisstankar, säger mannens advokat Per Durling till TT. Utredningen sköts av åklagare på Riksenheten för polismål och på Rikspolisstyrelsens enhet för interna utredningar. De som handlägger ärendet vill inte ge några kommentarer.

Polismannen är känd som en av medlemmarna i den så kallade Baseballigan, en grupp poliser som på 80-talet spred skräck i Stockholm med sina våldsamma metoder.

Förutom 53-åringen sitter för närvarande tre andra poliser häktade för våldtäkter på olika håll i landet.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Han ingick i basebolligan – misstänks för flera brott

Polis Stefan Svensson ingick i den beryktade Basebolligan på 80-talet, men fick ­behålla jobbet. Nu misstänks han för flera våldtäkter. 

Samtidigt är ytterligare tre ­polismän häktade i olika våldtäktsutredningar.

Tidigt i måndags morse greps den 53-årige Svensson av sina kolleger. Han hade då varit anhållen i sin frånvaro i en knapp vecka. Polismannen misstänks för ­flera våldtäkter. 

En av dem ska ha ägt rum i slutet på september ­förra året. För den andra våldtäktsmisstanken anges brotts­tiden till augusti-september.­

Dessutom misstänks ­polismannen för narkotikabrott.

Min klient förnekar brott, ­säger advokat Per Durling.
*----------------------------------------------------------
Sidan läst och godkänd av bl.a:
IP: 147.186.254.98 [Trace] March 19, 2012 01:14:12 PM
ISP: Rikspolisstyrelsen Host: surf.police.se

Landed: undermattan.blog.com/2011/09/17/basebolligan-statens-egna-gangsters


---------------------------------------------------------------------------------------------

Vidareläsning:
Michael Lundh, Polisen från Basebolligan
http://undermattans.blogspot.com/2013/01/michael-lundh-polisen-fran-basebolligan.html
 *

undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

4 kommentarer:

 1. Submitted on 2012/10/25 at 11:29 pm

  IP: 147.186.254.98 October 25, 2012 01:32:29 PM
  ISP: Rikspolisstyrelsen
  Host: surf.police.se
  Landed: undermattan.com
  —————————————————-
  IP: 147.186.254.98 October 25, 2012 10:53:39 AM
  ISP: Rikspolisstyrelsen
  Host: surf.police.se
  Landed: undermattan.com/2011/09/17/basebolligan-statens-egna-gangsters
  ——————————————————
  IP: 147.186.254.98 October 25, 2012 10:33:45 AM
  ISP: Rikspolisstyrelsen
  Host: surf.police.se
  Landed: undermattan.com/2011/09/17/basebolligan-statens-egna-gangsters
  ——————————————————
  IP: 147.186.254.98 October 25, 2012 10:53:39 AM
  ISP: Rikspolisstyrelsen
  Host: surf.police.se
  Landed: undermattan.com/2011/09/17/basebolligan-statens-egna-gangsters
  ——————————————————
  IP: 147.186.254.98 October 25, 2012 10:30:02 AM
  ISP: Rikspolisstyrelsen
  Host: surf.police.se
  Page Viewed: undermattan.com/2012/10
  ——————————————————
  IP: 147.186.254.98 October 25, 2012 10:26:37 AM
  ISP: Rikspolisstyrelsen
  Host: surf.police.se
  Landed: undermattan.com/2011/09/17/basebolligan-statens-egna-gangsters
  ——————————————————
  IP: 147.186.254.98 October 25, 2012 07:59:49 AM
  ISP: Rikspolisstyrelsen
  Host: surf.police.se
  Landed: undermattan.com/2011/09/17/basebolligan-statens-egna-gangsters
  ——————————————————
  IP: 147.186.254.98 October 25, 2012 07:58:10 AM
  ISP: Rikspolisstyrelsen
  Host: surf.police.se
  Landed: undermattan.com/2011/09/17/basebolligan-statens-egna-gangsters
  ——————————————————
  IP: 180.94.87.146 ISP: GCN/DCN Networks October 25, 2012 11:36:03 AM
  Apo Armed Forces Europe, Middle East, & Canada
  United States
  Landed: undermattan.com/sample-page/snabblankar-polisens-daliga-dagar
  —————————————————–
  IP: 180.94.87.146 ISP: GCN/DCN Networks October 25, 2012 11:34:27 AM
  Apo Armed Forces Europe, Middle East, & Canada
  United States
  Page Viewed: undermattan.com/2012/10/13/svenska-polisens-daliga-dagar…-del-39

  SvaraRadera
 2. IP: 158.169.40.8 - Augusti 13, 2015
  ISP: Commission Europeenne
  Organization: European Commission | Host: ec.europa.eu
  Landed: UNDER MATTAN: BASEBOLLIGAN – Statens egna Gangsters…
  http://undermattans.blogspot.be/2013/01/basebolligan-statens-egna-gang [+]

  SvaraRadera
 3. Ja ja att polisen är slödder vet vi alla helst vi i falun.
  Där går polisen i gårdarna och stjäl medan dom hotar folk.
  Dom ser fiender i en del personer på grund av att dom vet för mycket.
  Polisens eget intrång i försvarsmaktens del gjorde panik i en del.
  Och polisens blunder att inte lyssna på en del anmälningar gjorde att media med journalister blev nyfikna.
  Polisens syniska agerande och en vacker dalakultur med korruption gjorde regionen till skandal.
  Baseboll ligan som röjde lärde sig att vara mera diskret då det härjas än i dag.
  Änglarna och kopplingar med polis!

  SvaraRadera
 4. Polisen bör ha en egen instant justice som rensar i polisen.
  Lite mera talibantag så snuten får lite plikt inför någon med makt.
  Polisen är för egenmäktig.
  Dom går med vapen medan vi medborgare inte får försvara oss.
  Men vi gör ändring själva i smyg.

  SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.