torsdag 11 april 2013

GUNS"R"US - Svenska Leksaker för Diktaturer



Sverige var 2012 liksom tidigare år Världens Största Vapenexportör - i relation till folkmängden
Även utan att ta hänsyn till folkmängden, så är Sverige en av Världens Största Vapenexportörer. En stor del av exporten sker regelbundet till de absolut värsta diktaturerna på jorden - trots att nästan hela svenska folket motsätter sig detta...



Åren 2001 till 2010 fyrdubblades svensk vapenexport till en försäljning på 13,6 miljarder år 2010. År 2005 passerade andelen av svenskt krigsmateriel som exporteras 50%.
*
Svenska vapen används på senare år i konfliktområden såsom Burma, Colombia, Pakistan, Irak, Afghanistan och Somalia. 

Enligt svenska Amnesty användes vapen från Sverige sannolikt av den tunisiska regimen mot demonstranter under jasminrevolutionen.

Vapen såldes under 2011 till Thailand, Saudiarabien, Indien, Pakistan och Förenade Arabemiraten - länder som kränker mänskliga rättigheter, är diktaturer och/eller är inblandade i pågående krig.  

Boforsaffären avslöjades på 1980-talet, och omfattade vapensmuggling till diktaturer, och mutor till Indiska beslutsfattare. 

Stora dolda belopp har överförts från BAE Systems till beslutsfattare i tre av de fyra länder till vilka JAS Gripen har exporterats eller hyrts ut.
/Text: WIKI

http://sv.wikipedia.org/wiki/Svensk_vapenexport

 
*
Sveriges s.k. "folkvalda regering" är ytterst ansvarig för den svenska vapenexporten
*
 Cirka 80% av befolkningen är emot de s.k. folkvaldas vapenexport till diktaturer


Text: svenska freds
Stor vapenexport:
 
Under 2012 sålde Sverige krigsmateriel för 9,8 miljarder kr. 2011 sålde Sverige för 13.9 miljarder kr, vilket var mer än någonsin tidigare.

Stor ökning:  
Vapenexporten har mer än tredubblats under den senaste tioårsperioden, från drygt tre miljarder till 9,8 miljarder. Det motsvarar en ökning på mer än 200 procent.

Fler länder:  
Under 2012 sålde Sverige krigsmateriel till 61 länder. Det kan jämföras med 52 länder under 2000 och 33 länder under 1990. 2011 och under 2010, sålde Sverige krigsmateriel till 63 länder, fler än någonsin tidigare. 

Största köparna:  
De fem största mottagarna av krigsmateriel från Sverige under 2012 var i ordning Indien, Saudiarabien, Frankrike, Pakistan och Thailand. Dessa fem länder stod ensamma för 46 procent av exporten.

Ökning till diktaturer: 
Mer än en tredjedel av svensk krigsmaterielexport under 2012 (34 procent) gick till 20 länder som den amerikanska organisationen Freedom House klassade som ickedemokratier, däribland Brunei, Förenade arabemiraten, Saudiarabien och Pakistan. Totalt exporterade Sverige krigsmateriel till ickedemokratier förra året till ett värde av 3,3 miljarder kronor. Det innebär en fördubbling jämfört med 2008.Läs mer om vapenexport till diktaturer här.

Största företagen: 
Saab AB som helhet är Sveriges ojämförligt största producent och exportör av krigsmateriel. Saab-koncernen står ensam för nära 60 procent av den svenska krigsmaterielexporten. Andra stora företag som exporterar krigsmateriel är BAE System Hägglunds, BAE System Bofors, Nammo, Kockums och Volvo Aero.

Vem bestämmer: 
Sveriges regering är ytterst ansvarig för den svenska vapenexporten. Inom regeringen är det utrikesminister Carl Bildt som ansvarar för regeringens policy och handelsminister Ewa Björling som ansvarar för regelförändringar. Regeringen har emellertid delegerat tillståndsgivningen för vapenexport till den så kallade Inspektionen för strategiska produkter (ISP). 

Lagar & regler: 
Vapenexport är i princip förbjuden. Men undantag kan medges enligt Lag om krigsmateriel om om det finns säkerhets- eller försvarspolitiska skäl för det och det inte strider mot Sveriges utrikespolitik. Regeringens riktlinjer säger i korthet att vapenexport inte bör beviljas om ett land är involverat i, eller riskerar att dras in i, en väpnad konflikt eller om det förekommer grova och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter.

Krig & diktaturer: 
Trots riktlinjer som borde förhindra detta säljer Sverige krigsmateriel till både krigförande länder (ex. USA och Indien) och diktaturer (ex. Förenade arabemiraten och Saudiarabien).

http://www.svenskafreds.se/snabba-fakta-om-vapenexporten

 GUNS"R"US - Svenska Leksaker för Diktaturer

2 kommentarer:

  1. Varför är det okey att langa sådana verkliga slaktar vapen samtidigt som man vill fasa ut dem för jägare och skyttar enligt:

    http://www.regeringen.se/sb/d/16891/a/208139

    SvaraRadera
    Svar
    1. Därför att Wallenberg säger att det är OK, så klart:)

      Radera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.