torsdag 18 april 2013

Diktaturerna upprätthålls med spionutrustning från Sverige och USA (2)

Sveriges hemliga affärer med Saudi

Den svenska regeringen och flera svenska myndigheter har under 2009 i hemlighet försökt sälja ett gigantiskt övervakningssystem till Saudiarabien.

Diktaturen ville köpa tusentals kameror och underjordiska ledningscentraler för flera miljarder – för att kunna övervaka sin egen befolkning. 

Sveriges folkvalda politiker tyckte naturligtvis  att det va ett bra sätt att tjäna lite extra pengar och samtidigt främja den demokratiska utvecklingen i diktaturen.


Text från: Expressen 2012-03-20
 • Diktaturen i Saudiarabien ville köpa tusentals kameror och underjordiska ledningscentraler för flera miljarder – för att kunna övervaka sin egen befolkning.

  Expressen avslöjade 2012 att Sverige ville inleda ett tio år långt samarbete för att kunna leverera bland annat det gigantiska övervakningssystemet.

  - Det handlar om att övervaka allt och alla för att kunna slå till snabbt med beväpnade inrikesstyrkor, säger en källa med god insyn i avtalets innehåll.


  Avtalsförslaget skickades från den svenska regeringen till det saudiska kungahuset den 18 september 2009. Det är ett förslag till ett MoU, “Memorandum of understanding”, som Sverige ville teckna med Saudiarabien. Avtalet var tänkt att löpa under tio år.

  Det handlar om flera typer av underjordiska anläggningar, bland annat “underjordiska anläggningar för att leda civila insatser”.


  *
  “Tusentals kameror”


  - Det är tusentals kameror och avancerade underjordiska ledningscentraler, som Saudiarabien ska använda för att övervaka sina medborgare och kunna sätta in tungt beväpnade inrikesstyrkor om man ser något på kamerorna, säger en källa med god insyn.

  Flera svenska myndigheter har jobbat i projektet. Fortifikationsverket, som är en myndighet som förvaltar specialanpassade, ofta hemliga, byggnader, skulle fungera som konsulter och jobba med att ta fram de underjordiska byggnaderna. Fortifikationsverket har genom sin dåvarande general­direktör Lena Jönsson arbetat med övervakningsaffären.

  När Expressen ringer henne vill hon inte kommentera projektet.
  - Jag får hänvisa till affärs- och utrikessekretess, säger hon till Expressens Roland Johansson.

  Till sin hjälp har hon haft Ann-Christine Langselius, tidigare anställd på FOI, som varit den som hållit i projektet på Fortifikationsverket.

  - Jag har inga kommentarer. Ni får kontakta Fortifikationsverkets pressavdelning, säger Langselius. På pressavdelningen hänvisar man till Karl-Eric Hagström, fastighetsråd på Fortifikationsverket.

  - Jag var inte inblandad i den verksamheten, säger han och hänvisar till Lena Jönsson.

  Både Jönsson och Langselius har i dag bytt jobb.

  *
  Träffade saudierna


  Även Post- och Telestyrelsen har hjälpt till. Det svenska företaget som skulle leverera utrustningen till övervakningssystemet var framför allt Saab, men även flera andra företag var engagerade.

  Under 2009 åkte en svensk delegation till Saudiarabiens huvudstad Riyadh för att träffa saudierna. I delegationen fanns representanter från bland annat Fortifikationsverket, Post- och Telestyrelsen och Saab. Även regeringen var representerad genom Sveriges dåvarande ambassadör Jan Thesleff.

  - De träffade saudierna på Officers Club, en exklusiv officersmäss i Riyadh som bevakas av tungt beväpnade militärer. Inga kvinnor var välkomna på Officers Club, så det var bara män i delegationen, säger Expressens källa.

  Under hela samarbetet var det väldigt viktigt, både för saudierna och de inblandade i Sverige, att inget skulle läcka ut...

  - Allt var väldigt hemligt.
  Inget fick komma ut.

  Fortifikationsverket och UD gjorde stora ansträngningar för att undersöka hur man skulle kunna sekretessbelägga det helt, säger Expressens källa.  Det är att aktivt förse en av de värsta diktaturerna med verktygen att övervaka och därigenom förtrycka sin egen befolkning, säger han.


  …Men de tilltänkta leverantörerna vill tona ner kritiken.

  - Det var inget annat än en svensk SOS Alarmcentral som skulle säkerställa ambulansväsende, olyckor och sådana saker, säger generalmajor Paul Degerlund, som företrädde företaget Midroc i projektet, till Expressens Micke Ölander.

  Men ett dokument som Expressen fått av en källa i regeringskansliet visar att det inte bara är fråga om en SOS Alarm-anläggning.

  I dokumentet står det att övervakningssystemet ska ge “nationell övervakning”, “snabb realtidsrespons till alla hot och situationer” samt “övervakning och skydd av folkflöden”.

  http://www.expressen.se/nyheter/sveriges-nya-hemliga-affar-med-saudi/
  *
  *
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  *

  2013-01-17 http://www.presstv.ir/usdetail/284085.html

   --------------------------------------------------------------------------------------------------------------


  Kina (och Sverige) beordrar positiva katastrofskildringar (SR 2012-07-24) Kinesiska medier ska hålla sig till positiva rapporter om de stora översvämningar som drabbat landet under helgen. Medierna ska endast berätta om “prestationer värda hyllningar och tårar”, beordrar Pekings propagandachef, enligt Beijing Times Daily. Kina är förebilden...

  Diktaturerna upprätthålls med spionutrustning från Sverige och USA

  Läs också: Sverige hjälper Kina upprätthålla diktaturen på Himmelska fridens torg

  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar

  KOMMENTARER

  Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
  Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.