tisdag 16 april 2013

Sverige hjälper Kina upprätthålla diktaturen på Himmelska fridens torg (2)

Svensk övervakning
kontrollerar kineser

Svenska Axis ­communication ser ”enorma” möjligheter i att sälja system som övervakar hela städer i Kina.


Delar av texten först publicerad:   SVD 6 oktober 2010
 *
Ray Mauritsson - Axis VD.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Svenska Axis övervakningskameror
övervakar redan idag Himmelska fridens torg i Peking.- Amnesty kritiserar det börsnoterade bolaget.

– Det finns en överhängande risk att produkterna används för kränkningar av mänskliga rättigheter, säger Amnestys generalsekreterare.

I Sverige har bl.a. ICA utnyttjat Axis övervakningsteknik och kameror används för att analysera hur kunderna rör sig i deras butiker.

Axis kameror har inbyggda dataservrar och operativsystem som gör att de kan styras från det interna nätverket och även ingå i stora system.

Övervakningen har en avskräckande effekt, men bilderna har också visat sig väldigt användbara för att identifiera människor.

– I Sverige har SL har tagit klottrare i Zinkensdamms tunnelbana med hjälp av bilder från våra kameror. Jag vet inte om bilderna användes i rätten, säger Margareta Lantz, informationschef på Axis.
*

*

Håller bilderna som bevis?
– Polisen har ansett att bilder från övervakningskameror varit för suddiga. Med den teknik vi numera kan erbjuda, så finns det inga suddiga bilder längre. Kamerorna har bra zoom, men då måste någon sitta och zooma manuellt från ett kontrollrum.

Har ni funderat på hur kamerorna används?
– Man måste ju följa de lagar och regler som gäller för landet. :)


Hemma i Sverige får man bara filma fram till gatan. Och så måste det även finnas en skylt som talar om att man har en övervakningskamera hemma.


Kinesiska myndigheter har köpt 70 av Svenska Axis övervakningskameror för att kunna bevaka Himmelska fridens torg i Peking.Kamerorna från Svenska Axis levererades till Folkrepublikens 60-års firande 2009, då en stor militärparad med bland annat kärnvapenmissiler drogs förbi Maos porträtt.


– Vi sätter oss inte till doms över något land, sade Axis vd Ray Mauritsson under en intervju i Shanghai när han var på plats för att marknadsföra bolaget under världsutställningen.

Axiskamerorna har hd-kvalitet och kan utrustas med ”intelligens” för att känna igen misstänkta rörelser, exempelvis början på en demonstration.

Ett ”safe city”-system är under uppbyggnad, där över 660 kinesiska städer ska videoövervakas via nätverk. Det innebär att städernas kameror kan skötas centralt. 

- Axis har redan levererat system för stadsövervakning till mångmiljonstaden Harbin.

*

Människorättsorganisationer säger att svenska kameror inte bara vakar över gator och torg utan även politiska dissidenters hem och t o m munkar i tibetanska kloster.– Munkarna kan ju själva sätta upp kameror så att de kan se när militären kommer, säger Axis informationschef Margareta Lantz, som satt med under intervjun.

Margareta Lantz - informationschef på Axis


Svenska Amnesty menar att det finns en överhängande risk att övervakningssystem i Kina används för kränkningar av mänskliga rättigheter.

– Vi menar att man inte ska sälja sådana varor till Kina, säger Lise Bergh, generalsekreterare för svenska Amnesty.

Bergh säger att kineser som samlas och vill protestera trakasseras eller fängslas, andra försvinner och rättsystemet har stora brister.

Axis menar att de bara följer de lagar som finns.

– Vi har ingen möjlighet att undersöka hur våra kunder använder kamerorna. Mauritsson menar att alla produkter kan missbrukas.– Om du uppfinner en kniv kan den stickas i människor. Vi tar inte ansvar för hur kunden använder vår utrustning. Vi vill bara tillhandahålla en effektivare teknologi än vad Kina använder idag, säger Ray Mauritsson, Axis vd.

*
Axis understryker att de bara är ett av många övervakningsbolag verksamma i Kina.

– Det argumentet är inte ett dugg hållbart. Varje företag får ta sitt ansvar, säger Amnestys Lise Bergh.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


***AXIS FICK STORA EXPORTPRISET 2009***Svensk Frihet - Den kan kittla lite ibland...
***AXIS FICK STORA EXPORTPRISET 2009***
http://undermattan.blog.com Sverige hjälper Kina upprätthålla diktaturen på Himmelska fridens torg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. IP: 195.60.68.155 August 08, 2013 02:17:29 PM
    ISP: Axis Communications AB (Lund Skåne Län)
    Host: bebop.se.axis.com
    Landed: UNDER MATTAN: Sverige hjälper Kina upprätthålla diktaturen på Himm... undermattans.blogspot.se/2012/07/sverige-hjalper-kina-uppratthalla.htm..

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.