onsdag 10 april 2013

Svenska skattebetalare betalar 10 miljarder till Pakistans försvar?

- Skattebetalarna riskerar förlora 10 miljarder på regeringens vapenaffärer i Pakistan

Dagens Industri 2013-04-10
DI skriver 2013-04-10 att tre radarplan som Pakistans flygvapen har köpt av krigsmaterieltillverkaren Saab med lånade pengar från svenska staten är sönderskjutna vid en koordinerad militär attack.


Saab kan nu räkna med en ny miljardorder medan svenska skattebetalare sitter med 5–6 miljarder kronor i osäkra lån.

Tidigt på morgonen den 16 augusti i fjol anföll nio välbeväpnade män flygbasen i Kamra, sex mil från huvudstaden Islamabad.

 Den natten stod tre Saab 2000-plan med radarsystemet Erieye uppställda på basen – och alla i samma utrymme, enligt Di:s källor.

De toppmoderna svenska radarplanen skadades svårt, men den för regeringen och säkerhetsstyrkorna pinsamma historien tystades ned. Från officiellt håll uppgavs direkt efter striden att en noskon på ett plan hade skadats.

Samtidigt tog den pakistanska talibangruppen Teh-reek-i-Taliban på sig ansvaret för attacken. I ett uttalande förklarade den att attacken var en hämnd för Baitullah Mehsuds och Usama Bin Ladins död.
*
http://www.di.se/artiklar/2013/4/10/talibaner-forstorde-svenskfinansierade-plan/ 
*

- Svenskar garanterar Pakistans vapenköp

DI 2013-04-10
Svenska skattebetalare tar hela risken i Saabs vapenaffär med Pakistan. Statliga Svensk Exportkredit, SEK, har lånat ut pengarna till den pakistanska staten med garantier från Exportkreditnämnden, EKN.


Och risken har ökat avsevärt.

Svenska skattebetalare har gått i borgen för Pakistan genom EKN. EKN vill inte svara Di exakt hur många miljarder garantierna är på i dagsläget.

Den 31 mars i år fanns utestående garantier för Pakistan på 10,4 miljarder kronor och att de till största delen gäller Saabs affär.

”Merparten av engagemanget består av Saabs affär”, svarar Beatrice Arnesson, kommunikationschef vid EKN, och hänvisar till kommersiell sekretess.

Garantierna gäller bland annat ett lån från SEK. När Saabs affär gjordes upp 2006 tecknade den pakistanska staten ett kreditavtal på 7,4 miljarder kronor med SEK, som finansierade köpet av de svenska radarplanen till 90 procent. I fjol slutlevererade Saab ordern och hos SEK bekräftar man att Pakistan har fått pengarna.

Om Pakistan slutar betala räntor och amorteringar får EKN gå in och betala.
”Hela risken ligger på  EKN ifall pengarna inte kommer”, säger Eva Ohlsson, direktör på SEK.

Hon vill inte precisera hur stor Pakistans skuld till SEK är i dag.

Sedan Saab tecknade det stora vapenkontraktet har situationen i Pakistan försämrats dramatiskt. Då klassade EKN risken i Pakistan som 5 på en skala 0–7.

I dag klassas risken i Pakistan som 7 av 7 hos EKN. Statsrisken är lika hög som vid krediter till irakiska staten: ”högre krav i riskprövningen”.

I omvärlden ställs frågan om Pakistan kommer att falla sönder som stat. Landet ligger på plats 13 enligt Failed States Index, som sammanställs av tankesmedjan Fund for Peace. Bilden av att regeringen i Islamabad saknar kontroll förstärktes när amerikanerna i maj 2011 (enligt egen uppgift) hittade Usama bin Ladin i ett hus i Abbottabad, granne med Pakistan Military Academy.
*
http://www.di.se/artiklar/2013/4/10/svenskar-garanterar-pakistans-vapenkop/
*


Svenska skattebetalare betalar 10 miljarder till Pakistans försvar?

*

Läs också: Grekland köpte vapen för sitt EU-stöd...

 Gissa vem som importerar mest vapen i världen efter Indien, Singapore och Malaysia? (enligt svenska wiki)
Ledtråd: Sveriges skattebetalare har bidragit "big time" till att finansiera detta lands enormt dyra armé genom olika stödpaket inom EU-projektet. Fastän många av landets innevånare inte haft mat för dagen och vissa t o m lämnat sina barn på gatan, så har de militära utgifterna förblivit oförändrade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.