fredag 12 april 2013

SOS-målet mot sjuksköterskan - frikänns även i Hovrätten

SR 2013-04-11
SOS - sköterskan frias av hovrätten. Sjuksköterskan handlade oaktsamt, men det är inte bevisat om Emil Linnell överlevt om han fått ambulans, enligt rätten.
*
Emils mamma Eva Linnell Vassilakis var besviken när hon i dag tog emot domen i Svea hovrätt.
– Man hade väl hoppats på ett annat domslut. Samtidigt hade jag inte tänkt att det var säkert att han skulle dömas. För man vet ju hur det kan gå till, säger Eva Linnell Vassilakis.

SOS-sjuksköterskan - frikänns även i Hovrätten 

Även Svea hovrätt friar sjuksköterskan, Anders Åström, som tidigare varit anställd av SOS Alarm.

Hovrätten kommer fram till att sjuksköterskan varit oaktsam men inte orsakade Emil Linnells död. Därför fälls inte den nu 53-årige sjuksköterskan till grovt vållande av annans död.

Brottsrubriceringen är justerad när hovrätten nu avkunnar sin dom. Åklagaren har i andra hand yrkat på att den 53-årige sjuksköterskan döms för framkallande av fara för annan, som kan innebära att man utsätter någon för livsfara. Men även på den punkten frias han av hovrätten.

Rätten skriver att sjuksköterskan visserligen gjorde fel bedömning och handlade oaktsamt. Han skulle ha skickat ambulans när Emil Linnell bad om det. Men enligt rätten har sjukdomsförloppet varit hastigt, och därför går det inte att slå fast att hans liv hade stått att rädda även om en ambulans hade skickats. Därför frias han även på den andra åtalspunkten.

Kammaråklagare Fredrik Karlsson säger att han ännu inte hunnit läsa domen, och inte vet hur han ska gå vidare och om domen ska överklagas.

– Jag är lite förvånad över att underlaget inte räckte, åtminstone till att döma för framkallande av fara för annan för det trodde jag att det skulle göra, säger Fredrik Karlsson.

– Jag ska nu läsa igenom domen och lämna den till överåklagare som får bedöma om det finns förutsättningar för att gå vidare till nästa instans.
Det var söndagen den 30 januari som Emil Linnell tidigt på morgonen ringde till SOS Alarm för att han hade svårt att andas och svimningskänslor. Vid upprepade tillfällen bad han om ambulans.

Emil Linnell ringde 13 gånger till SOS Alarm och vädjade om hjälp, men nekades ambulans. Han dog några timmar senare av brusten mjälte, och hittades i sin lägenhet.

SOS - sköterskan åtalades för grovt vållande till annans död, men friades av Stockholms tingsrätt som visserligen ansåg att sjuksköterskans bedömning var felaktig, men att det inte gick att bevisa om Emil Linnell skulle ha överlevt om han fått ambulans. Den bedömningen delas av hovrätten.

I hovrättsdomen har det kommit till medicinsk utredning som bevisning. Men enligt rätten har den inte varit tillräcklig för att ge säkra svar på tidpunkten för dödsfallet, eller om Emil Linnells liv kunna räddas om han fått ambulansvård. Därför frias sjuksköterskan.
*
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5501968
*--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*
Målet om SOS-sköterska är över
SR 2013-05-08
Målet mot den SOS-sjuksköterska som åtalats för vållande till annans död och framkallande av fara för annan är nu över. 

Riksåklagaren (RÅ) kommer inte att överklaga hovrättens friande dom till Högsta domstolen, enligt ett pressmeddelande från RÅ Anders Perklev.

Orsaken är att ärendet inte är av principiellt intresse för rättstillämpningen, utan enbart en fråga om hur bevisningen värderats.
Både tingsrätt och hovrätt ansåg att det inte gick att bevisa att 23-årige Emil Linnell hade klarat sig om SOS-sjuksköterskan skickat en ambulans. Därmed gick det inte att döma för brott så som lagen är skriven.
TT

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*
Tidigare publicerat under 2013 om SOS-målet:


Ny brottsrubricering i SOS-målet i hovrätten

SR 2013-03-11

Nu börjar hovrättsförhandlingarna i fallet där en 23-årig man, Emil Linell, (på bilden) avled, efter att SOS Alarm inte skickat någon ambulans.

*
I tingsrätten friades den SOS-sjuksköterska som åtalats för grovt vållande till annans död. I hovrätten har åklagare Fredrik Karlsson lagt till en alternativ brottsrubricering: framkallande av fara för annan.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5470091
*


----DOMSLUT i TINGSRÄTTEN---

----LÄS DOMEN i sin helhet HÄR----

*

http://www.scribd.com/doc/129814669/Domslut-SOS-Skoterska-b6149-11

http://www.divshare.com/download/23829752-ee9

*
 

Läs bakgrunden här: SOS-sköterskan frias från Emils död

  

SOS-målet mot sjuksköterskan - frikänns även i Hovrätten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.