söndag 21 april 2013

Himmelsk begravning i Tibet (2)

Denna begravningsform är absolut inget för de svaga i sinnet att bevittna...

*
Himmelsk begravning
är en ritual som har stor religiös innebörd. Tibetanerna uppmuntras att bevittna denna ritual, för att konfrontera döden öppet och känna livets obeständighet.

*


Tibetaner tror att den döda kroppen endast är än ett tomt skal. Anden, eller själen från den avlidne har lämnat kroppen för att återfödas in i en annan livsform. 

Man tror att Drigung Kagyu Orden, inom den tibetanska buddhismen etablerade traditionen i detta snörika land, även om det kan finnas andra förklaringar till ritualens ursprung.
*

*

Efter en mässa, förbereds kroppen för att ätas av gamar. Kroppen läggs på plats och det första snittet sker längs ryggen. Yxor och hackknivar används för att snabbt skära upp kroppen

Allt sker i en bestämd ordning. 

Köttet skärs i små bitar, liksom de inre organen. Slutligen krossas benen från skelettet i småbitar och blandas med tsampa, rostat kornmjöl.
*

*

Den döda kroppen offras nu högtidligt till gamarna.
Man tror att gamar är ”Dakinis”. Dakinis är den tibetanska motsvarigheten till änglar. På tibetanska betyder Dakini "Himmelsk dansös”. 


Dakinis tar själen till himlen, vilken uppfattas som en blåsig plats där själarna väntar på reinkarnationen till deras nästa liv. 

Detta offer av människokött till gamar anses vara en ärofylld dygd, eftersom det även räddar livet på alla de små djur som annars lätt kunnat bli gamarnas byte. 

Sakyamuni, en Buddha, tillämpade denna ärofyllda dygd. För att rädda livet på en duva, matade han en gång en hök med kött från sin egen kropp.
*


Denna mystiska tradition väcker nyfikenhet hos alla som inte är tibetaner. Men tibetanerna är helt emot att någon utomstående besöker ritualen endast av nyfikenhet. Enbart begravningsföljet får närvara vid ritualen. 

Fotografering är strängt förbjuden. 

Tibetanerna tror att fotografering av ritualen kan påverka själens uppstigning negativt.
*

Texten är översatt från TravelChinaGuide.com, Där kan man läsa  mer ingående om hela begravningsritualen (om man vill). Man kan även beställa en resa till en Tibetansk begravningsritual och själv få bevittna ceremonin som deltagare i begravningsföljet, så länge man inte enbart gör det av nyfikenhet. 

- Om papperspåsar ingår vid ceremonin finns i dagsläget ingen uppgift...

Vi på "UnderMattan" hoppas verkligen att själen som tillhörde kroppen på bilderna var ett undantag från "negativ påverkan" p g a fotografering.
*




Himmelsk begravning i Tibet
- Live video!
*
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- *
----------------------------------------------------------
Sidan läst och godkänd av:
IP: 193.181.70.97 [Trace] ISP: Resilans AB May 22, 201208:40:09 AM
Organization: Forsvarets Materielverk

Landed: undermattan.blog.com/2011/09/28/himmelsk-begravning-i-tibet
----------------------------------------------------------
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.