onsdag 21 september 2011

Piratpartiet i Berlin tar parlamentsplatser


Piratdebut i tysk politik

Sydsvenskan Publicerad 19 september 2011

Med hundratjugotusen berlinare i ryggen gör Piratpartiet entré i tysk politik. Piraterna fick nästan tio procent av rösterna i Berlins delstatsval. Vallöfte: öppenhet av svensk modell.

*

Prognosen ansågs otrolig men slog in. Piratpartiet tar för första gången plats i en folkvald församling i Tyskland. Valvakans jubel fick väggarna att skaka på det gamla bryggeriet vid Ritterstrasse. – Vi är det enda partiet som är idealistiskt på riktigt, skrek piratpartisten Ralf Gerlich tillfrågad om framgångens orsaker.

– Alla andra lovar en viss grupp en förmån eller något extra i plånboken, inte vi, fyllde Felix Just i.

Förutom paradfrågan ”ett öppet internet” har det tyska piratpartiet gått till val på löften om ökad öppenhet hos myndigheterna, en offentlighetsprincip och ett meddelarskydd av samma typ som i Sverige, hårdare regler mot övervakningskameror, en liberal drogpolitik och fri kollektivtrafik. Detta har i första hand lockat väljare i åldern upp till fyrtio år, enligt analyserna.

I övrigt gick Berlinvalet som förutspått. Socialdemokraten Klaus Wowereit sitter kvar som regerande borgmästare, men måste efter vänsterpartiet Linkes motgångar söka stöd hos antingen de gröna eller kristdemokraterna. Liberala FDP gjorde ännu ett katastrofval och förlorade tre fjärdedelar av sina väljare.



*

Editors notes: Det märks tydligt att det tyska piratpartiets väljare inte varit i Sverige på ett tag… Ökad öppenhet hos myndigheterna, hårdare regler mot övervakningskameror, en liberal drogpolitik och fri kollektivtrafik???...


De glömde bara några saker typ; nakna blondiner som springer planlöst omkring, eldsprutande drakar som flyger mot solnedgången och ärliga politiker, alltså saker som inte funnits här på väldigt länge…

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Piratpartiet i Berlin tar
parlamentsplatser

Källa: Piratpartiet, Sverige

När vallokalsundersökningen presenterats i Berlin står det klart att det tyska Piratpartiet tagit plats i delstatsparlamentet. Piratpartiet får 8,5 procent i den undersökningen, och är därmed klart över den tyska femprocentsspärren.

– Taket lyfte hos Piratenpartei här i Berlin när undersökningen presenterades, säger Rick Falkvinge som är på plats. Stämningen är fantastisk och påminner mycket om valnatten för den svenska piratsegern i EU-valet 2009.

Falkvinge grundade det svenska och första piratpartiet den 1 januari 2006. Idag har partiet spritt sig till över 40 länder, däribland Tyskland. Situationen jämförs ofta med framväxten hos miljöpartierna på 1970- och 80-talet. Anna Troberg, partiledare för det svenska Piratpartiet, passar på att lyckönska sina kollegor:



– Vi är förstås jätteglada för framgången hos våra tyska kollegor, säger Anna Troberg. Vi är en global gräsrotsrörelse som jobbar för lika globala medborgarrätter, och precis som då miljöpartierna växte fram, så behövs vi överallt. Christian Engström, Piratpartiets Europaparlamentariker, instämmer:

– Valsegern i Berlin kommer att underlätta mitt arbete i EU-parlamentet, säger Christian Engström. Den visar att Piratpartiet inte var någon dagslända, och är en påminnelse om att alla piratfrågorna fortfarande ligger olösta på bordet.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Editors notes 2: … När miljöpartiet en gång i tiden etablerade sig inom Europa så tyckte dåtidens Journalister att det var en ganska stor nyhet, som följdes med nyfikenhet och stort intresse.

Detta nya Tyska valresultat är i många aspekter mycket mer sensationellt än miljöpartiets var då. Ändå verkar händelsen nästan helt ointressant för svensk media 1.02.

För att riktigt förstå hur korrupt delar av dagens svenska media är kan man bara följa deras ynkliga rapportering. Med tanke på att Polisen uppskattar antalet fildelare i Sverige till allt ifrån 1 till över 2 miljoner så är detta en nyhet som säkert intresserar upp emot 25% av befolkningen.

Man behöver inte vara medlem i piratpartiet, för att inse man alltid bör söka utanför svensk media 1.02 för att få veta vad som händer på riktigt i världen.



Update 2012

Piratpartiet stor vinnare i Saarland


Publicerat: måndag 26 mars 2012 kl 07:09 , Ekot
Framgångar för Merkels kristdemokrater och för det tyska piratpartiet. Däremot fortsatt kräftgång för det liberala regeringspartiet FDP. Det var de viktigaste rubrikerna efter delstatsvalet i tyska Saarland igår. Att Piratpartiet nu kommer i ett andra delstatsparlament visar att partiet börjar bli på allvar i tysk politik.




Angela Merkels kristdemokrater fortsätter att trots skuldkris och stundtals impopulära beslut på grund av den att gå bra i tysk politik. Igår vann partiet tydligt valet i den lilla delstaten Saarland med 35 procent av rösterna och kommer förmodligen bilda ny delstatsregering med socialdemokratiska SPD som fick omkring 30 procent av rösterna.

En del bedömare tror att den lösningen är en försmak av vad som kan komma i regeringsväg nationellt sätt efter nästa år förbundsdagsval om de nuvarande opinionsvindarna i landet står sig.

Merkels regeringspartner, liberala FDP, åkte i Saarlandvalet dock på ännu en stjärnsmäll.

De fick bara drygt 1 procent av rösterna och åker ur ytterligare ett delstatsparlament. Om den trenden fortsätter riskerar de åka ur förbundsdagen vid nästa års val. Problemet för Merkel kan bli att FDP för att överhuvudtaget överleva måste börja profilera sig på ett sådant sätt att det skadar den redan skakiga sammanhållningen i Merkels regering.

Vänsterpartiet die Linke backade i Saarland, trots att rikskände vänsterpolitikern Oscar Lafontaine leder partiet i delstaten.

- Men den stora sensationen i Saarland är Piratpartiet. Med drygt 7 procent av rösterna kommer partiet nu in i ytterligare ett delstatsparlament efter Berlin, där man sitter sen i höstas.


Då ska man komma ihåg att partiet knappt ens fanns i Saarland när nyvalet utropades för några månader sen.

Partiet fick enligt preliminära siffror 25 procent av förstagångsväljarnas röster i gårdagens val också har nu också visat att man kan göra sig gällande utanför Berlin och i delstat som både befolknings och sysselsättningsmässigt skiljer sig mycket från huvudstaden.

Piratpartiet blev också tydligt större än miljöpartiet, die Grüne, i Saarland, vilket borde få miljöpartiet att börja fundera även på det nationella planet. I talande stund ligger Piratpartiet tydligt över 5 - procentspärren för förbundsdagen.

Nu stundar ytterligare två delstatsval i Tyskland under våren. De stora frågorna att följa blir om framgångarna för CDU och piratpartiet håller i sig och om liberala FDP överhuvudtaget kan överleva.




undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.