lördag 10 september 2011

Mobilnät i San Francisco avstängt

Mobilnät i San Francisco
avstängt under protestaktion

SVT/Publicerad 16 augusti 2011
För första gången har ett amerikanskt mobilnät tillfälligt stängts ner för att försöka förhindra att protester sprids.


När regimerna i Egypten och Libyen gjorde likadant tidigare under året för att motverka protester och demonstrationer fick man utstå en massiv kritikstorm från bland annat amerikanska medier. Att stänga av möjligheten att kommunicera ansågs då "odemokratiskt" och vissa menade att det också kunde betraktas som ett brott mot mänskliga rättigheter.

Protesterade dödsskjutning

Det var i torsdags som något hundratal demonstranter hade samlats på en tunnelbanestation i centrala San Francisco. Detta efter att en man skjutits till döds tidigare under månaden av "transit police" under oklara omständigheter.

-Man har rätt att prata, sade den amerikanske rättsäkerhetsadvokaten Damon Dunn till Wired om händelsen. Men jag tror inte att man kan hävda rätten att uttrycka sig via tal med en teknik som man inte själv kontrollerar.

Ansvariga för BART, som driver tågtrafiken och stationerna i området, förklarade i ett uttalande händelsen med "Ingen person ska utföra eller medverka i samlingar, demonstrationer eller delta i andra kommunikativa aktiviteter inom BARTs område".

Har egen polisstyrka

- Mobilnätet stängdes av på sammanlagt fyra olika tunnelbanestationer.



- BART är inte ett privat bolag utan en del av den amerikanska statsapparaten med både lokala, statliga och federala kopplingar.



- Organisationen har en egen polisstyrka med drygt 200 "peace officers".


Skulle samma sak kunna hända i Sverige?


-Vi har aldrig fått någon sådan förfrågan, säger Erik Hörnfeldt på mobiloperatören 3. Om det skulle hända skulle vi nog be om hänvisning till någon lagtext som skulle kunna rättfärdiga att man stänger av. Jag har svårt att se att det skulle hända.

SL har möjligheten att stänga ner mobilnäten just i tunnelbanan. Där finns bland annat tre 3g-nät och fyra gsm-nät där operatörerna hyr in sig. Men det skulle förmodligen innebära ett avtalsbrott.

-De lagar och regler som finns handlar mer om motsatsen, att vi måste se till att våra tjänster är tillgängliga och att de håller en viss kvalitet. Det skulle ju inte heller gå att ringa nödsamtal i området, och det är ingen bra idé.

(Editors notes: Det som går att genomföra I USA och Storbritannien kan givetvis också genomföras i Sverige. Fast då de flesta här uppenbarligen inte har något emot total övervakning, så blir det väl ändå inget problem…?)



undermattan.blogg  - Mobilnät i San Francisco avstängt

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.