onsdag 14 september 2011

FLER SVENSKA "APEJÄVLAR"?


- FINN 3 FEL BILDTS "TYSTA" DIPLOMATI...

Källa: tidningen Arbetaren 09-12-2011
Arbetarens frilansmedarbetare Martin Schibbye och Johan Persson har åtalats för terroristbrott i Etiopien efter att ha tagit sig in i den stängda regionen Ogaden.



- Den som är ytterst ansvarig för att få hem dem är Carl Bildt.


Samme Carl Bildt som tidigare har arbetat för Lundin Petroleum, ett kontroversiellt företag som utreds för folkrättsbrott och har stora ekonomiska intressen i Ogaden.


I dagarna har det gått tio år sedan Dawit Issak fängslades i Eritrea, och den ”tysta diplomati” regeringen hävdar att den ägnat sig åt har bevisligen inte fungerat. Samtidigt som Isaaks situation nu uppmärksammas i EU-parlamentet har Sverige plötsligt fått ytterligare en liknande situation att hantera sedan två journalister fängslats i grannlandet Etiopien.

Martin Schibbyes och Johan Perssons fall skiljer sig från Isaaks – framför allt genom att Etiopien inte betraktar dem som Eritrea betraktar Isaak, som en inhemsk dissident. Men även här har utrikesdepartementet, UD, ännu så länge valt den tysta diplomatins väg. Resultatet? Att de nu åtalats för brott mot Etiopiens terroristlagstiftning.




Lundin Petroleum har anklagats för att delaktighet i den etiopiska militärens påstådda mord och folkfördrivningar i Ogaden. Det var om detta Johan och Martin skulle rapportera, och kritiker menar att Etiopien och Carl Bildt därmed har ett gemensamt intresse av att Schibbyes och Perssons rapportering tystas.

– Han har ett gemensamt intresse med den etiopiska regeringen av att dölja det som pågår, säger journalisten Kerstin Lundell, som granskat Lundin Petroleums förehavanden i Afrika i boken Affärer i blod och olja.

– Han sänker deras trovärdighet och indikerar att de får skylla sig själva. Han framställer dem som oviktiga personer, och då blir vad de har att säga också oviktigt. Men han har ett eget intresse i det här.  


- Lundin Petroleum har de facto befunnit sig i Ogaden under några av våldsvågorna, och han har de facto suttit i deras styrelse under tiden.




- Och utrikesministerns roll? 

Den finns ännu ingen klarhet i. Carl Bildt, högste politiskt ansvarige för Schibbyes och Perssons välbefinnande, har nekat till att svara på tidningen Arbetarens frågor om sina kopplingar till Lundin Oil.

Längre fram kan dock Bildt tvingas svara..?

Förra sommaren släppte European Coalition on Oil in Sudan en rapport enligt vilken sudanesiska soldater angrep och tvångsförflyttade människor för att säkra Lundin Oils utvinning i landet.


- Internationella åklagarkammaren ansåg att det fanns ”anledning att anta att brott har förövats” och inledde en förundersökning.
Brottsrubriceringen är folkrättsbrott.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


FAKTA: Lundin Petroleum

Lundin Petroleum är ett svenskt olje- och gasbolag som kontrolleras av familjen Lundin. Företaget har en lång historia av kontroverser bakom sig.

• 1984 avslöjades att företaget trots en pågående FN-bojkott mot Sydafrika bröt guld i landet. I en intervju i Expressen avfärdade grundaren Adolf H. Lundin anklagelserna mot apartheidregimen med orden: ”Jag förstår inte det svenska raseriet mot detta vackra land.”

• 1996 förhandlade Adolf H. Lundin personligen fram ett avtal med den kongolesiske diktatorn Mobutu om utvinning i det krigsdrabbade landet. FN menade att Lundin genom sitt ägande i Tenke Mining plundrade landet på resurser och svartlistade företaget.

• 1997, mitt under det inbördeskrig som beräknas ha skördat två miljoner människoliv, tecknade Lundin Petroleum kontrakt om utvinning i Sudan. Företaget har anklagats för att vara medskyldigt till mord och folkfördrivningar och Internationella Åklagarkammaren har inlett en förundersökning rörande folkrättsbrott.


- Lundin Petroleum har även verksamhet i ett flertal länder vars regimer gjort sig kända för att inte respektera mänskliga rättigheter.

Däribland Iran, Syrien och Libyen.


Källor: HRW, Amnesty, Veckans Affärer, Lundin Petroleum.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


FAKTA: Ogaden

Ogaden ligger i sydöstra Etiopien. Regionen överlämnades till landet av Storbritannien 1954.

• Majoriteten av invånarna i den glesbefolkade regionen är etniska somalier och Somalia har anspråk på området. Somaliska trupper invaderade och erövrade Ogaden 1977, men drevs nästa år ut av etiopiska trupper understödda av sovjetisk militär.

• Ogadens nationella befrielsefront etablerades 1984 med målet att upprätta en självständig stat och har sedan dess bedrivit ett lågintensivt gerillakrig mot den etiopiska centralregeringen. Etiopien anklagar grannlandet Eritrea, som det har en lång historia av konflikter med, för att förse ONLF med vapen.

• I april 2007 attackerade ONLF ett kinesiskt oljefält och dödade 74, varav majoriteten var etiopiska daglönare. Etiopien svarade med en offensiv mot gerillan som enligt Human rights watch resulterade i ett flertal folkrättsbrott.







 ***

***
-----------------------------------------------------------------------------------------------------


undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.