söndag 11 september 2011

GRYNINGSPYROMANEN ON FIRE

Gryningspyromanen pekar ut polis




MALMÖ. Gryningspyromanen Ulf Borgström skriver ett öppet brev och anklagar polisen för branden i Ystad som han dömts för.


Ulf Borgström dömdes i början av april 2011 till åtta års fängelse för grov mordbrand.

Ystads tingsrätt fällde honom för att ha satt fyr på vinden i hyreshuset vid Fridolfs konditori den 1 december 2010. De boende väcktes av polis och brandkår för att evakueras.

Borgström har tidigare sagt att han var på vinden när någon smög in och tände eld. Nu skriver han något helt nytt - att det var poliser som låste upp dörrarna till vinden när han låg där i en soffa och höll på att somna.

Han vädjar också till allmänheten att hjälpa till att få honom frikänd.

I tingsrättens dom var det inget större resonemang kring hur mordbrännare tog sig in på vinden.

I huvudsak dömdes Borgström därför att ingen annan än han kom ut från vinden efter att branden startat.


"Ulf Borgström bodde i ett tält på en ockuperad kolonilott på Gröningen i Ystad. När han vaknade och gick hemifrån brukade två poliser följa efter."

Polisen har jagat den misstänkte Ulf Borgström redan från tidiga tonåren. I början mest för stölder, senare för narkotikatillverkning bedrägeri och sabotage. Under drygt tio år har han jagats misstänkt för mordbränder över hela landet. Bränderna har aldrig gått att knyta till just Ulf Borgström.

Han är dömd för att ha försökt elda upp ett glasslager och en knivfabrik i Mora.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


För första gången någonsin, ger han en intervju 2010-10

Aftonbladet träffade Ulf vid Ankedammen i centrala Ystad.

Han sitter med en öl i handen. Två civila polismän står i skuggan tre meter därifrån. Deras uppgift är att bevaka varje steg han tar. – De hetsar och stressar mig.

De vill få mig att begå nya brott i affekt. De provocerar och vill få mig ur balans, så de kan gripa mig för våld mot tjänsteman, säger Ulf.

– Allra helst hoppas de stressa mig till en grov mordbrand. Så de kan säga: Se vi hade rätt.

Ulf tycker att polisen utstuderat och metodiskt har förstört hans liv. – Jag kan inte bo i Ystad längre. Alla mina vänner trakasseras. Ulf har trots det många vänner i staden. Flera passerar under intervjun, stannar och önskar honom välkommen ut i friheten igen.


Den 8 april 2011 dömde Ystads tingsrätt Ulf Borgström för grov mordbrand med mera till fängelse i åtta år.

Mannen ska ha anlagt två bränder i ett hyreshus i centrala Ystad natten mellan 1 och 2 december 2010. Enligt polis och åklagare är orsaken mannens hat mot samhället, i synnerhet mot poliser. Tingsrättens dom fastställdes den 20 juni samma år av Hovrätten över Skåne och Blekinge.


Här är bränder som, enligt media, kan kopplas till Gryningspyromanen.


2003
3 juni: Friggebod i Kulltorp, 10 juni: Elskåp, Kristianstad. 21 juni: Bilfirma, Kristianstad. 22 juni: Teleskåp och hus, Kristianstad. 24 juni: Radio Kristianstad. 2 juli: Kyrka i Viby. 5 juli: Matbutik i Hammar.

9 juli: Vattenverket, Kristianstad. 3 aug: Skjul i Rinkaby. 3 okt: Garage, Kristianstad. 4 okt: Pliktverket, Kristianstad. 5 okt: Hus och företag Kristianstad. 9 okt: Bondgård i Åsum. 11 okt: Gamla snickeriet, strandcaféet, restaurang, Swecox i Ystad. 19 okt: Hyreshus, Kristianstad. 20 okt: Trefaldighetskyrkan, Kristianstad. 2004 20 jan: Stallbyggnad, Kristianstad. 11 feb: Surbrunnsvägen Ystad. 7 mars: Ladugård, Kristanstad. 19 mars: Kyrkby, Ystad. 31 mars: Däckfirma i Öllsjö. 10 april: Husbil, Önnestad. 15 april: Hyreshus, Kristianstad. 16 april: Handelsträdgård, Kristianstad.

18 april: Hyreshus i Kristianstad. 19 april: Hus i Kristianstad. 19 maj: Trädgårdsfirma i Kristianstad. 8 juli: Bostadslänga i Kristianstad. 10 juli: Hus, Kristianstad. 12 aug: Kontorshotell i Kristianstad. 26 aug: Kontorshus, Kristianstad. 29 aug: Stall, Kristianstad. 31 aug: Skola i Nosaby. 12 sept: Nils Holgerssongården i Ystad och en kyrka.


2005

7 juli: Varuhus i Tingsryd. 10 juli: Kulturhus i Värnamo. 12 juli: Kyrka i Karlskrona. 19 juli: Samlingslokal i Kristianstad. 16 aug: Kulturby, Orsa. 25 aug: Kulturhus i Vadstena. 27 aug: Emils snickarbod, Astrid Lindgrens föräldrahem, Vimmerby pappersbruk och Vimmerby kyrka. 26 sept: Hus i Kristianstad. 20 okt: Lador utanför Kristianstad. 27 okt: Olsnipagården, Sälen. 31 okt: Zorns gammelgård och klockstapeln i Mora. 2 nov: Dalahästfabrik, Nusnäs. 5 nov: Knivfabrik och glassfabrik i Mora.  Mannen grips och döms till fängelse i tre år.












2008

2 juli: Tre kulturhus i Simrishamn.  En man grips och häktas men släpps den 20 augusti. 9 okt: Tre bränder, en villa total förstörs i Ystad.  Mannen grips, men släpps vid häktningsförhandlingen 12 oktober.10 nov: Fyra mordbränder i Ystad. 23 nov: Fritidshus brinner i Ystad. Mannen grips och anhålls.     

2009

19 jan: Mannen döms för stöld, hemfridsbrott och hot mot häktespersonal till fem månaders fängelse. 21 nov: Gryningspyromanen grips och anhålls för förberedelse till grov mordbrand i Ystad. När han grips har han med sig en bunt med tidningspapper indränkt i någon form av tändvätska.


2010

13 maj: Ett korsvirkeshus i Hammenhög totalförstörs och Hammenhögs kyrka rökskadas i en anlagd brand. Misstankarna riktas mot gryningspyromanen som anhålls misstänkt för grov mordbrand. 16 maj: Gryningspyromanen häktas misstänkt för den grova mordbranden. Ett skoavtryck på en parkbänk utanför Hammenhögs kyrka är ett av polisens starkaste bevis mot honom. 19 juli: Gryningspyromanen släpps.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Gryningspyromanens bostad brändes upp 2009-02-03
------------------------------------------------------------------------------

Fängslad – då slog en annan pyroman till...


MALMÖ.
Gryningspyromanen sitter inlåst. Då brann hans eget hem upp.  – Hämnden är ljuv, säger en anonym Ystadsbo. Under decennier har den 45-årige mannen satt skräck i människor, framför allt kring Kristianstad och Ystad.


Han har varit misstänkt för ett 50-tal bränder i bland annat kyrkor, kända kulturbyggnader och vanliga bostäder. Och hela tiden har han gäckat polisen.

Suttit häktad


Bevisen har inte räckt. Under tiden han suttit häktad har han hotat personal. För detta dömdes han nyligen till fem månaders fängelse. 45-åringen har sedan en tid varit bosatt i Ystad, där kommunen gett honom bostad i en barack i ett industriområde.

Samtidigt har skräcken och hatet spridit sig.  Hans bild har satts upp i staden och folk har uppmanats att ha koll på honom.


Totalförstördes


– En jobbig situation, det känns som om alla förföljer mig, har han själv sagt. I helgen totalförstördes hans barack av en brand. – Vi tror att den var anlagd och rubricerar det som mordbrand, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford.

– Det enda vi säkert vet är att han själv inte anlagt den eftersom han sitter bakom galler...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


2005, Polis inför rätta för närgången spaning

Publicerad 12 december 2005 15.21 Uppdaterad 19 juli 2010 1.502005-12-12 15:21:36
Kristianstad. Målsägande: En man, häktad för anlagda bränder. Åtalad: En polis. Rollerna blir ombytta när Kristianstads tingsrätt på tisdagen tar sig an ett mål om polisens spaningsmetoder.

En 44-årig polisman hade i september förra året fått i uppgift att spana mot en nu 42-årig man, som länge varit högintressant i utredningarna av flera anlagda bränder i Skåne.

Spaningen skedde bland annat genom att polisen följde efter den misstänkte mordbrännaren med bil och cykel.

Vid ett tillfälle var enligt åtalet spanaren så nära att mannen cyklade omkull.

– Spaningen skedde på för närgånget sätt, säger chefsåklagare Kristian Augustsson, som åtalat polismannen för ofredande alternativt tjänstefel.

Augustsson tillägger att det alltid är en bedömningsfråga hur polisens spaning ska gå till, men att det var uppenbart fel den här gången.

Kort tid efter cykelincidenten brann kyrkan i Västra Vemmerlöv.

Den 42-årige mannen åtalades för branden och dömdes just i Kristianstads tingsrätt till sju års fängelse. Men i hovrätten friades han. Nu sitter han häktad för två mordbränder och tre mordbrandsförsök i Dalarna. (TT)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

----What if…?----

Allt tyder på att gryningspyromanen som kostat samhället över 1 miljard kronor, inte kommer att elda mer på mycket, mycket länge. Inte utanför fängelset åtminstone…

Slutet gott allting gott och alla är lyckliga. Ulf Borgström har sysselsatt över 200 poliser och en hel del verkar ha jobbat dygnet runt med att bevaka honom.

Troligtvis har han ibland också fått ”kredit” för en massa andra Pyromaners arbete. Att en hemlös knarkare, som han dock är, skulle lyckas med så många bränder som han misstänks för, är helt osannolikt. Knarkare gör ofta fatala misstag. Mannen har ju bevakats som en kunglighet under dödshot…

Han är väldigt intelligent. En otroligt komplex personlighet som bär på något slags hat mot polisen och samhället, säger Ewa-Gun Westford, informatör vid Ystadpolisen.
...Må så vara, men 200 poliser har åtminstone på pappret en teoretisk chans att vara smartare.

De episka resurserna som under en lång tid lagts på denna man måste förr eller senare ifrågasättas av de budgetansvariga…

Vi spelar ut ett annat möjligt scenario:

Ulf Borgström bevakades dygnet om av två civilpoliser. Detta var säkert ingen stor lycklig familj. Ulf kunde säkert provocera sin bevakning till vansinnets gräns. Till slut får de nog. Det är natt, mitt i vintern, den 1 december 2010.

De har följt efter Ulf och ser honom gå upp på vinden i ett bostadshus. Han är hemlös och knarkare, så det är inte speciellt konstigt.

Tiden går och inget händer. Spanarna smyger upp på vinden och ser att Ulf sover. De ser en också en oväntad chans att vara kreativa. De startar elden och avlägsnar sig. Perfekt setup. Ulf gav också tidigare Aftonbladet en intervju där han sa följande om spanarna:

”– De hetsar och stressar mig. De vill få mig att begå nya brott i affekt. De provocerar och vill få mig ur balans, så de kan gripa mig för våld mot tjänsteman, säger Ulf.

- Allra helst hoppas de stressa mig till en grov mordbrand.
- Så de kan säga: - Se vi hade rätt.”

Lite över en månad senare så gör han precis detta. … Eller fick han hjälp?

För första gången ertappas Ulf nu också direkt på en brottsplats av polisen...

Om Ulf Borgström innehaft en bråkdel av den intelligens som polisen tillskriver honom så var han medveten om att spanarna visste exakt var han befann sig. För övrigt så var även 60-70 andra poliser sysselsatta med samma fall den kvällen.

I huvudsak dömdes Borgström därför att ingen annan än han kom ut från vinden efter att branden startat.

Till Ulfs försvar så kan det sägas att om han inte kommit ut hade det inte behövts någon rättegång. Det viktiga är dock vem som säger att ingen annan kom ut från vinden.

Men inte ens detta är helt avgörande, för den som anlagt branden kunde också ha gömt sig och gått ut tillsammans med dom boende, i den allmänna röran vid evakueringen.

Med tanke på polisens och rättsväsendets moraliska förfall i Sverige, så är scenariot numera fullt troligt. Någon brände ju också ner Ulfs bostad tidigare. Vem? Förtjänade Ulf Borgström det i så fall det? … Antagligen, men Sverige förtjänar det inte…

Se t ex på fallet Quick. Detta var också en typisk person som bara ”skulle bort” från cirkulation. Faran med denna sorts polisarbete är att det nu antagligen går ett stort antal mördare fria.

Ingen vill ha galna människor som springer omkring och tänder eld på hus. Ulf Borgströms trovärdighet har alltid varit 0, på en skala från 1 till 1000. Vad han än säger i detta fall kommer ändå att tas som en lögn.

...Inte världens svåraste person att sätta dit…
...Hoppas verkligen att rätt Pyroman skakar galler..? :)

---Den officiella versionen:---

Så knäckte polisen gryningspyromanen

YSTAD. Poliser från hela Skåne jobbade tillsammans i Ystad den natt gryningspyromanen Ulf Borgström äntligen åkte fast. Gripandet krävde 60-70 man - och en hel del tur.

Vi tycker att vi skrivit kriminalhistoria i vår lilla del av världen, säger Ewa-Gun Westford, informatör hos polisen.

Hon och spaningsledningen beskriver ett lagarbete som hade tre spår: dialog med Borgström, vårdansvar och brottsförebyggande.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Editors notes:

- När poliser säger att dom har tur skall man alltid vara misstänksam.
Då döljer de nästan alltid något som de inte vill att allmänheten skall känna till. :)

...Är det verkligen möjligt att 60-70 poliser jobbade med Ulf Borgström varje natt, eller hade dom möjligtvis en kristallkula som avslöjade exakt vilken dag/natt gryningspyromanen skulle göra sitt ”första stora misstag” i livet?

:) Om rosa grisar kan flyga, så flyger dom alla gånger ofta i närheten av Ystad. Inte ett öga är torrt...

"– Vi tycker att vi skrivit kriminalhistoria i vår lilla del av världen…??”

...Om Irak i framtiden behöver en ny ”informationsminister” har Ewa-Gun Westford alla chanser.

– Med tanke på dom resurser som använts under årens lopp i anslutning till gryningspyromanen, bör man nog uttrycka sig något blygsammare…
*

TJENA YSTADS-POLISEN!
...Låt mig Presentera: ...Släkten!


Under Mattan Conspiracy Corner 2011

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nya bränder i Ystad 2012
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uppdatering 2012-07-26

(Ny? :)) Pyroman i Ystad

knyts nu till åtta mordbränder

2012-07-26 Aftonbladet
Polisen misstänker: Ny pyroman i Ystad. Polisen misstänker att en ny pyroman härjar i Ystad På två veckor har det brunnit på tre platser omkring staden. 

 

2012, Polisens spår: man på cykel

En man på cykel. Det är polisens hetaste spår efter pyromanen i Ystad. – Två vittnen såg honom på Österleden strax före fem på måndagsmorgonen. Han försvann in i…

2012, Polisen koncentrerar sig på mordbränderna

Ystadspolisen lägger fullt fokus på att försöka lösa den senaste tidens mordbränder. – Vi lägger andra ärenden åt sidan och…

2012, Fullt utvecklad villabrand i Ystad

Räddningstjänsten i Ystad bekämpade i natt en fullt utvecklad villabrand på Notvägen. – Jag kan tänka mig att det utreds som…

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*

Åtta nya mordbränder i Ystad 2012

AB 2012-07-26
Polisen i Ystad kopplar nu ytterligare två eldsvådor till den senaste tidens mordbränder.


– Sammanlagt handlar det nu om åtta olika bränder, säger Ewa-Gun Westford, informatör vid Ystadspolisen.

Polisen arbetar på bred front med att försöka lösa den senaste tidens mordbränder. Man har nu tagit upp två ouppklarade fall och tittat närmare på dem.

– Det brann i en husvagn den 16 april och i en glasskiosk i Beddingestrand lite senare, säger Ewa-Gun Westford.

Hon berättar att det finns flera beröringspunkter mellan bränderna, varför man nu väljer att återigen titta närmare på de gamla fallen.

"Huset rök- och vattenskadat"

Ingegerd Mejvik och hennes make, som äger sommarhuset i Nybrostrand som nyligen brann, har fått avbryta sin semester.

– Uterummet är helt utbrunnet och huset är rök- och vattenskadat men vi har kunnat rädda mycket, säger hon.

Nu har försäkringsbolaget hand om ärendet.

– Det var ju inte på detta sättet vi hade tänkt att vår semester skulle bli. Fast man får ju vara tacksam att ingen människa var i huset när det brann, säger hon.

Cyklande man

Polisen letar nu för fullt efter en man på cykel som observerades i området strax innan makarna Mejviks hus brann.

– Enligt vittnesuppgifter så cyklade han bland annat på Österleden vid korsningen precis efter rondellen, det så kallade "Fina korset". Vi vill gärna att han kontaktar oss, säger Ewa-Gun Westford.

Även tre unga killar som uppehöll sig på en driving range i området vid tiden för branden är polisen intresserade av att komma i kontakt med.

– De är inte misstänkta för något brott. Vi vill bara prata med dem och höra om de uppmärksammat någonting.



Under Mattan Conspiracy Corner 2011



undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

5 kommentarer:

  1. Under Mattan skriver:
    24 juli, 2012 kl 10:26

    http://www.svt.se/nyheter/sverige/ny-misstankt-mordbrand-i-ystad-inatt

    —-Polisen misstänker: Kan vara ny pyroman—-( I YSTAD… :) )

    SVT 2012-07-24

    –De senaste bränderna i Ystad–

    Polisen utreder sex misstänkta mordbränder i Ystad:

    11 juli 03.29 Nybrostrands tennisklubbs klubbstuga brann ner totalt.
    11 juli 03.32 Golfklubbens sekretariat i Nybrostrand brann men totalförstördes inte.
    21 juli 23.48 Ett lagertält hos företaget på Interdoor på Södra Dragongatan i Ystad totalförstörs av brand.
    21 juli 23.48 Samtidigt antändes ett till lagertält på Södra Dragongatan som dock inte totalförstördes.
    23 juli 05.00 Brand i sommarstuga på Dalgången i Ystad Sandskog. Byggnaden totalförstördes.
    23 juli 01.15 Brand i ett bostadshus på Långredsvägen 9 utmed riksväg 9.

    SvaraRadera
  2. —-Polisen misstänker: Kan vara ny pyroman—-
    ”Tyder på att den är anlagd” Räddningstjänsten i Ystad bekämpade under tisdagsmorgonen en brand i en villa.
    Ystad har drabbats av ytterligare en misstänkt mordbrand. Den här gången kom larmet vid 01.26 på natten till tisdagen och ett tomt bostadshus stod i lågor.

    Enligt polisen började branden i ett uterum och spred sig sedan till själva huset, som fick omfattande skador. Lyckligtvis var familjen som äger huset iväg på semester men branden rubriceras som mordbrand.
    Kan vara en gärningsman

    Nattens brand är den sjätte på två veckor i Ystadsområdet och Ystadspolisen misstänker att det kan röra sig om en gärningsman.

    –Det kan det vara men vi vet inte och vi vill inte låsa oss fast vid ett spår och utreder bränderna separat, säger Ewa-Gun Westford informatör Ystadspolisen till SVT Nyheter.

    SvaraRadera
  3. Polisen misstänker att alla de sex bränderna misstänks var anlagda och har rubricerat dem som mordbrand.
    Otäcka minnen från gryningspyromanen

    För boende i Ystad drar bränderna fram otäcka minnen från den så kallade gryningspyromanen som härjade i flera år.

    –Det känns obehagligt, och tankarna går förstås till den tid då gryningspyromanen härjade här, sa Monica Olsson, boende i Ystad till SVT Sydnytt under gårdagen.

    Mannen togs till slut och avtjänar nu ett längre straff för grov mordbrand och Ystadspolisen tror att deras erfarenheter från gryningspyromanen talar till deras fördel.

    –Vi har upparbetade stigar tack vara vår långa erfarenhet och kan sätta igång direkt. Vi kommer lägga allt annat åt sidan för att utreda de här bränderna, säger Ewa-Gun Westford.

    Polisen har i nuläget ingen misstänkt men under morgonen har hundpatruller sökt av området och under dagen kommer polisens tekniker undersöka branden.

    …what if… (reds. anm.)

    SvaraRadera
  4. Under Mattan skriver:
    24 juli, 2012 kl 19:49

    IP: 193.17.72.4 July 24, 201206:26:31 AM
    ISP: Ystad kommun
    Landed: undermattan.blog.com/2011/09/11/gryningspyromanen-on-fire
    ——————————————————————–
    IP: 193.178.35.10 September 11, 201208:13:55 AM
    ISP: Simrishamns Kommun
    Landed: undermattan.com/2011/09/11/gryningspyromanen-on-fire
    ——————————————————————

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hörde om gryningspyromanen tisdagsmorse på radion, P1. Blev nästan rädd. Mannen har nu avtjänat sitt straff. Det var som om man ville mobilisera en mobb mot mannen. En journalist uttalade sig. Mannen var klart konstig sas det. Han var misstänksam mot svenska myndigheter...haha. Jaha, där ser man. Man känner igen detta tänket från Lisa Holmsfallet. Där anses gärningsman inte psykisk frisk. Han har ju onanerat. Alltså måste han vara skyldig. Fina slutsatser som dras av vissa. Vill man finna en skyldig gör man det. Fantasin är det inget fel på. Ibland.

      http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6419283

      Läste också lite på dagens juridik om hur en fd polis tänker om människor som suttit felaktigt häktade och får skadestånd för det. Fel tyckte hon. Vad säger man? Man är inte förvånad men lite glad,att hon numera är fd polis bara.

      http://www.dagensjuridik.se/2016/04/debatt-monica-dahlstrom-lannes-i

      Radera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.