måndag 26 september 2011

FÖR BILDEN I TIDEN

"Under Mattan" reder ut skillnaden mellan manipulerade och arrangerade bilder.

En arrangerad bild har ofta högre status hos den skrupelfrie mediapublicisten än en manipulerad, då den för det mesta är svårare att avslöja. Vill man avslöja en arrangerad bild krävs det att någon med speciell kunskap om händelsen som bilden  skildrar, lägger fram bevis på att bilden arrangerats.



Dagens digitalt manipulerade bilder kan däremot ofta avslöjas enklare genom en närmare granskning i ett datorbaserat bild-redigeringsprogram. Men visst finns det många professionella bildredigerare som lyckas göra fejkade bilder som undgår upptäckt.

Den ärlige journalisten vet ändå  att nästan alla  mediebilder nuförtiden manipuleras i den digitala domänen på ett eller annat sätt. Retuschering kallas detta med ett finare ord. Omslagsbilder på månads- och veckotidningar är numera såpass "retuscherade" att de borde betraktas som manipulerade istället.

Nyhetsbilder arrangeras och manipuleras också hela tiden i media för att förstärka budskapet som bilden berättar. Men “so what?” Det var ändå länge sedan det fanns några objektiva journalister som rapporterade nyheter här i Sverige. Idag är det en industri som vilken som helst. Allting vinklas och vrids för politiska budskap och för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Här på "Under Mattan" skulle vi aldrig någonsin kunna manipulera bilder. "Unheard of!" Så alla som inte träffat "Freddes" onde tvilling får nu chansen att ställa frågan; Vem är vem???
*

En del blir tagna med byxorna nere och här är några exempel...


2011, Hyllad naturfotograf
manipulerade bilder

3 september, 2011
Den prisade naturfotografen Terje Hellesö har avslöjats som fuskare. Flera av hans bilder på vilda djur är grovt manipulerade.

Genom att klippa, också från andra fotografers bilder, ut djur i en bild, spegelvända det och montera in det i en annan bild har Terje Hellesö skapat dramatiska bilder av lodjur, grävling och mårdhund. Med hjälp av bildbehandlingsprogrammet Photoshop har bilderna fått sin konstnärliga prägel.

Genom sin fru Malin Hellesö erkänner Terje Hellesö att han fuskat med bilderna: – Han har lurat alla, inklusive mig, och han ber om förlåtelse, säger Malin Hellesö till Radio Jönköping.

Editors notes: Bilderna är coola i vilket fall som helst, men att be om ursäkt till media via sin fru är lika coolt som att en naken 80-årig skogshuggare med sin yxa vandra planlöst omkring  på ett dagis...
*

Fotograf manipulerade bilder - får sparken

Bilder från krigets Libanon har manipulerats för att se värre ut. Nu ber den stora nyhetsbyrån Reuters om ursäkt och sparkar fotografen.

Man lyfter dessutom ut alla hans 920 bilder från sin katalog. Det var i lördags som bilden av ett sönderbombat Beirut kablades ut från den stora respekterade nyhetsbyrån Reuters. Nästan direkt började insatta fotografer diskutera om bilden inte var digitalt manipulerad.

I flera bloggar pekade experter på flera detaljer som inte stämde och menade att bilden hade förändrats digitalt. Bland annat hade fler sönderbombade hus lagts in och rökmolnen såg konstiga ut.

Editors notes: På stadsbilden har den kreative bildredaktören lagt till lite mer rök än vad originalbilden hade. Kvinnan med dom stora händerna, som klippts in uppe till höger, har förekommit i 3 stycken olika Israeliska bombräder vid samma tidpunkt och överlevt alla. (Hon verkade dock ha fått alla sina 3 hus förstörda.)
*

"Djurrättsalliansens grisbilder är manipulerade"

Djurrättsalliansens uppmärksammade bilder av grisar är i flera fall manipulerade, missvisande eller tagna utomlands.

Anklagelsen levereras av Annika Bergman, ordförande i Sveriges grisföretagare. Men Djurrättsalliansen hävdar bestämt att man inte manipulerat några bilder.

Editors notes: I detta fallet är det bara en obekräftad anklagelse av den person som har mest att vinna på att misstänkliggöra bilderna. Anklagelsen fick ändå stor mediaexponering. Bilderna kan lika gärna vara äkta. Antagligen är dom det eftersom påståendena är väldigt oprecisa och därmed omöjliga att bemöta.

I detta fallet var det säkert väldigt kontraproduktivt eftersom försäljningen av bacon knappast exploderade av att bilderna visades i media ännu en gång... (Vi var hursomhelst tvungna att klippa in några glada grisar för att det inte skulle bli för deprimerande.)
*

2010, I går avslöjades det att en bild från BP:s kriscenter som övervakar oljeläckan var manipulerad.

Nu har ytterligare två fejkade bilder dykt upp. Bilden från kriscentret var tydligen ingen engångsföreteelse.

Ytterligare två bilder från BP:s hemsida med bilder från oljekatastrofen är uppenbart manipulerade. Bilderna har tagits bort från sidan sedan de uppmärksammats. Den första bilden visar interiören av en helikopter med två människor i. Genom vindrutan ser man hur båtar arbetar med att samla ihop och bränna olja.
*

Den slutgiltiga paradoxen inträffar då Bildt arrangerar en Bild(t).

Och här har vi bilden som inte gick att manipulera med ett bild-redigeringsprogram. Till och med Adobe Photoshop 6.34 har en viss lägsta-nivå och totalvägrade därför konsekvent att utföra den önskade manipulationen.

Återstod då bara att försöka arrangera bilden. Bilden påverkar redaktören för denna sida på samma sätt som när han betraktat konstverk av gråtande barn oavbrutet under en veckas tid.

T o m ett foto på Dunderklumpen i underbyxor upplevs då som en lättnad...

Vi döper härmed Kalles arrangemang  till;  En utstuderad manipulation av karaktär på fotografiskt medium i avsikt att vilseleda godtrogna människor för egen förtjänst och utöva falskt förtroendeskapande, med hjälp av nödställdas  associerade hjälporganisation utan att skämmas det minsta lilla...
*

- Här är några ytterligare garanterat helt
autentiska bilder från webben...

*



*



*



*



*



*



*



*



undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.