tisdag 20 september 2011

Sverige har ännu Nazister på toppositioner


- I Sverige har det aldrig skett någon egentlig utrensning av gamla nazister efter kriget. 


Enligt polisens uppskattningar fanns det cirka:100 000 nazistsympatisörer i Sverige
*
Källor: Jan Samuelsson, Ystads allehanda, dagspress, m fl
Som vi sett har politiskt aktiva nazister kunnat byta parti utan att behöva kännas vid några större efterräkningar...



Militärer som hyllat Hitler befordrades och kunde långt in på 1970-talet ha kontakt med nazistorganisationer utan att detta uppfattades som störande.
 

Överklassnazisterna levde vidare och organiserade nya slutna sällskap utan besvärande insyn.

- Många nazister nådde olika toppositioner inom samhället, de blev aldrig föremål för granskning.


Flera nazister har efter kriget valt att hålla låg profil i politiska frågor.  Man kan fråga sig varför någon utrensning aldrig kom till stånd? Det kalla kriget är en förklaring.

- Nazister med krigserfarenhet eftertraktades som instruktörer för Svenska försvaret.


Skamsenhet över den föga hedervärda svenska eftergiftspolitiken och skamliga behandling av judiska flyktingar under 1930-talet är en annan. En orsak kan vara svårigheten att avgöra vem som var nazist.




... Eller som Karl N Alvar Nilsson, som kartlagt svensk nazism, uttrycker det:

”Ibland tycks det som om det bara skulle ha varit Hitler som var nazist."



Andra var antikommunister, Tysklandsvänner, beundrare av den tyska krigsmakten, tveksamma till demokratin och kanske lite anstrukna av antisemitism och rasbiologiska tankegångar.

Efter andra världskriget har av naturliga skäl nazismen främst kommit att förknippas med judeutrotningen. ... Även för *vissa nazister var judeutrotningen att gå för långt.

De människomassor som jublade när Hitler framförde sitt budskap på 1930-talet hade sannolikt inte tänkt sig att det skulle inrättas utrotningsläger för judar, zigenare och andra misshagliga personer.

Deras uppfattning var nog ungefär den att judarna borde förpassas till någon glest befolkad del av Afrika. … Men judeutrotningen blev ändå en följd av att så många stödde Hitler”.


Editors notes: *Då judarna bevisligen inte ”utrotade” sig själva lägger vi i tidigare stycke till ordet ”vissa”. För att genomföra folkmord i den omfattning som nazisterna gjorde, krävdes naturligtvis mer ”teamwork” från nazisympatiserande människor över hela Europa, än författaren till originalartikeln riktigt vill erkänna.

*


Att Hitler med tiden blivit mer och mer ensam ansvarig för nazismen och folkmorden, är ren propaganda för och från nazismens utövare.

Dock en väldigt framgångsrik sådan. Detta är vad nazismens små soldater vill att allmänheten skall tro för att ostört kunna verka för sin ideologi.

- En sovande befolkning som vill tro och tror på den sagan är dömda att snart få återuppleva den.

T.ex. när ett par hundra nazistsympatisörer med Norske Breiviks motivation och ännu bättre vapen, marscherar in i byn... Då lär väl folk förmodligen vakna till...



”- Den nazistiska delen av Tyska folket mördade judarna och orsakade 60 miljoner dödsfall i Europa" - Med hjälp av bl.a. de Svenska nazisterna...

...Hitler var bara motivationen och alibit som möjliggjorde folkmorden och krigen...


Om man kan acceptera den skuldfördelningen undviker man kanske att som nu med stormsteg vara delaktig i planerna på nästa folkmord. 

- Det kommande och planerade folkmordet av muslimerna i Europa. Detta leder ofrånkomligen till det 3:e världskriget.

Tyska folket verkar idag till största delen ha accepterat och bearbetat sin faktiska skuld och delaktighet i tidigare folkmord.


I Sverige förnekar man däremot ofta konsekvent att fler än Hitler själv skulle vara inblandade…

”Våra folkvalda blundar för och samarbetar med nazister som befläckar rättssystemet, poliskåren och den politiska eliten.

- Sverige håller på att bli en skamfläck på världskartan i stället för som alla uppfostrats att tro - ett föregångsland.”




...Är det dags för en
Svensk uppdatering?

Sverige är idag världsledande inom nynazistisk hatpropaganda. All ifrån vit-makt musik till inbundna nytryck av ”mein kampf” exporteras från Sverige till sympatisörer över hela världen.

Svenska nazister är militäriskt organiserade och de har kapacitet att utföra terrorattentat som får Breiviks att blekna. Nazistnätverk från hela världen söker inspiration ur den svenska naziströrelsen som anses vara ett föredöme.

Att både Svenska kungahuset och framgångsrika Svenska företagare varit mycket mer inblandade i nazistisk aktivitet än de tidigare medgett, ser många här tyvärr bara som ännu ett exotiskt inslag i vardagen…

Att dessa nazistsympatisörerna även möjliggjorde historiens största folkmord har inte minskat deras folkliga popularitet. Nazismen i Sverige har också för tillfället så pass stark förankring i både samhällstoppen och bottenskiktet av samhället att de ostört kan flytta fram sina positioner.

- Andra länder i Europa, där många fick sina dåtida släktingar mördade av nazisterna, har sett till att hålla dessa mordiska rasister utanför sina juridiska system.



”Ytterst ansvariga för nazismens frammarsch i Sverige idag är den sittande Moderatledda Regeringen.”


De har och har haft den politiska makten plus alla möjligheter att motverka utbredningen. De har dock ingen som helst politisk vilja att göra detta.

Moderaterna är också det parti som historiskt sett aldrig haft några större problem att samarbeta med nazisterna.

Moderata politiker har under årens lopp både kommit från och gått direkt till nazistiska grupperingar. Moderaterna har en avhumanisering av människor som till stora delar också förekommer inom nazismen.

Ingen påstår att moderater i allmänhet är nazister. Moderater är istället vår tids nyliberala kapitalistiska ultraegoister som gärna vill stärka sin makt över befolkningen med alla medel.

- Deras ideologi eller brist på ideologi banar dessvärre också oundvikligen väg för nazismens utbredning.

- Att 30 % av befolkningen här vill företrädas av dessa ideal visar på att de är manipulationens ohotade mästare.


Om väljarna verkligen bemödade sig med att ta del av moderaternas historiska arv skulle säkert en och annan rikta sin sympati annorlunda…

- Stäng av TV:n ett tag och sök information utanför statsapparaten… Att kalla sig ”ny” tvättar inte automatiskt bort bruna fläckar… Detta är precis samma gamla parti, bara med en ”ny” PR-byrå…

Sverigedemokratiska partiet är däremot helt sprunget ur nazismen och skapades också av nazister.

För att komma in i det politiska finrummet har de tonat ner sina rasistiska vokabulärer något i offentliga sammanhang. De har fortfarande gott om gamla nazister i sina led.

- Att missta partiet för något annat är ett fatalt misstag. Stöder du dessa, stöder du nazister.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


- Sverigedemokraternas
valframgångar betyder att:
- Sverige idag har ett Rättssystem som är 1/10-del Rasistiskt och Nazistiskt

(Domare (=nämndemän) i Sverige utses på politisk basis...”)


Att det inom poliskåren och militären idag finns gott om Sverigedemokrater och nazister på höga positioner borde de flesta ha förstått vid det här laget…

Socialdemokraterna är ansvariga för att nazismen aldrig någonsin rensades ut ur det Svenska samhället.

De har det historiska ansvaret för dagens politiska utveckling. Detta är deras arv.

Sverigedemokraterna påstår att de kämpar hårt för att tvätta bort sin rasiststämpel och bli ett rumsrent parti.
 

- Men man kan enkelt avslöja att flera Sverigedemokratiska politiker aktivt stöder våldsamma nazistorganisationer. 



- Det är ju inte så bra, säger partiledaren Jimmie Åkesson, 28.  Svenska Riksdagspartiet Sverigedemokraterna har alltså politiker som aktivt stöder några av de mest våldsamma nazistiska organisationerna som S Ä P O ser som säkerhetsrisker.

Till exempel visar telefonlistor att sverigedemokraten Göran Lagrot, 57, ersättare till den förre partiledaren Mikael Jansson i Göteborgs kommunfullmäktige, vid 21 tillfällen förra året har skänkt pengar via sms till Svenska motståndsrörelsen.

– Jag har lånat ut mina telefoner till en kompis så det är inte jag som skänkt pengarna, säger Göran Lagrot.

Pengarna kommer från dina abonnemang och det har pågått mellan april och december

– Du måste känna till donationerna?

– Visst, visst. Men jag har ingen inblandning i vad mina kompisar gör, säger Lagrot.

I Gävle gick den Sverigedemokratiska nämndemannen Jan Kassberg, 52, ut och fördömde en vänsterextrem attack mot hans hem. Stenar märkta AFA hade slängts in genom ett fönster.

- Samtidigt har Kassberg själv skänkt pengar till de våldsamma nazistorganisationerna Info14 och Svenska motståndsrörelsen. (Källa: Expressen)



- Det vi ser idag är ett generationsskifte inom svensk nazism.

Barnen och barnbarnen till det stora antal nazistiska krigsförbrytare och dess beskyddare som gömt sig i Sverige, tar nu över.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Exempel på övergångar mellan partier

Källa: Jan Samuelsson, Ystads allehanda, m fl
1979 engagerades Karl-Erik Nilsson av moderaterna i Visby och blev medlem av deras styrelse.

Han blev dock aldrig medlem av partiet vilket ledde till spekulationer om nazistisk infiltration av moderaterna. 1982 och 1985 kandiderade han till riksdagen för Opinonspartiet.

Ett nazistiskt parti grundat av ordföranden i ”halvnazistiska” Sveriges Nationella Förbund, Lennart Nyberg. För sitt arbete åt FUP under 1960-, 70- och 80-talet belönades han 12 december 1989 med ett hedersmedlemskap i partiet.

1994 medverkade han med insändare i Sverigedemokraternas tidning.
1991 blev han medlem i Sjöbopartiet. Och valdes 1994 in i kommunfullmäktige. I slutet av mandatperioden blev han oense med partiledningen om neddragningen av antalet fullmäktigeledamöter.

Han lämnade sjöbopartiet, gick med i lokalavdelning för SPI och blev dess ordförande. I valet 1998 fick SPI två mandat och exnazisten Karl-Erik Nilsson representerar sedan dess SPI i Sjöbo kommunfullmäktige.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ingvar Kamprads”stora människa”
Per Engdahl

Källa: dagspress, Jan Samuelsson, Ystads allehanda, m fl 

I en intervju förra året hyllar Ingvar Kamprad Per Engdahl som ”en stor människa”. Engdahl höll också tal på Ikea-grundarens bröllop på 1950-talet.

Nysvenska Rörelsen, med Per Engdahl som ledare, fångade upp många av 1930- och 1940-talets fascister och nazister. Rörelsen försökte efter kriget tona ned sin nazistiska inriktning. Dess rasistiska och elitistiska tankar undanhålls dock inte.

- Kamprad blev engagerad i den och fortsatte enligt uppgift att vara engagerad i den även efter krigsslutet.

Medlemmar från SNF, Nysvenska Rörelsen och NRP bildar 1979 Bevara Sverige Svenskt (BSS); en invandrarfientlig organisation som hade brittiska National Front som förebild.

När BSS lades ned i mitten av 1980-talet gick medlemmarna vidare till partier som Framstegspartiet, Sverigepartiet och Sverigedemokraterna.

- Ingvar Kamprads engagemang sågs som så allvarligt att säkerhetstjänsten fick upp ögonen för honom.


– De upprättade en akt av Ingvar Kamprad 1943 under rubriken ”Nazist”. De övervakade honom, ångade upp brev och skrev av vad han skrivit, säger Elisabeth Åsbrink till Aktuellt.


Uppgifterna i en ny bok om Ikea-grundaren Ingvar Kamprads kopplingar till den fascistiska Nysvenska rörelsen under 1950-talet "fördjupar och kompletterar bilden" av hans engagemang, enligt forskaren Heléne Lööw.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Om sossarna

Källa: Jan Samuelsson, Ystads allehanda 
(1940) – En del socialdemokrater sökte sig till nazismen i desperation över sin arbetslöshet eller fattigdom.
Att bli nazist var ett sätt att göra revolt mot samhället.



Till Socialdemokraternas försvar kan dock sägas att dom i motsats till moderaterna ändå aktivt kämpat mot nazismen.

Vissa anser dock att detta ibland gjorts av själviska anledningar och inte först och främst ur folkrättslig aspekt, då nazister motsätter sig deras fackföreningsverksamhet.

Socialdemokratiska förlag gav ut antinazistiska debattböcker redan 1933. Den politiska situationen analyserades och erfarenheterna från Tyskland gjorde svenska socialdemokrater medvetna om nödvändigheten av ett organiserat motstånd.

Torsten Nilsson från Malmö, journalist och senare också socialdemokratisk utrikesminister, organiserade redan 1933 en antinazistisk kampanj kallad ”Lag eller näve”.


Kungahusets nazistkopplingar
är fler än Walther Sommerlath

Thomas Sjöberg gör nya upptäckter om vårt kungahus och nazismen.

Boken visar en rad styrkta uppgifter om familjen Bernadottes kopplingar till den extrema högerkanten och obskyra organisationer som Narvaförbundet, Sveriges Nationella Förbund och Svensk-Tyska föreningen.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Carl XVI Gustafs tyske morfar dömdes för nazistisk medlöperi, vilket Sjöberg visar faktadetaljerat.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Drottningens far var nazist

Källor: SVD Thomas Lundin, mfl
Walther Sommerlath, drottning Silvia, Alice Sommerlath och brodern Jörg på Arlanda. Walther Sommerlath var verksam som köpman i Brasilien och bodde även i Heidelberg i Tyskland under andra världskriget.

Drottning Silvias pappa var nazist. Och Walther Sommerlath blev ganska tidigt medlem av det tyska nazistpartiet NSDAP. Inträdesdatum: 1 december 1934. Medlemsnummer: 3592030.



Hovet väljer att inte kommentera frågan. Själv förnekade Walther Sommarlath i en intervju 1976 att han någonsin varit medlem av NSDAP.

Men hans medlemskort finns bevarat i Bundesarchiv i Berlin. Det visar en artikel av tidningen Arbetarens reporter Mats Deland som publicerade. NSDAP-medlemskortet visar att Walther Sommerlath blev medlem i nazistpartiet mindre än två år efter Hitlers maktövertagande.

Då bodde familjen Sommerlath i Sao Paolo i Brasilien, och Walther Sommerlath blev medlem i utlandsavdelningen NSDAP/AO.

Vid den tidpunkten menade naziledningen att endast de utlandstyskar som ville kämpa för de nazistiska idealen skulle få bli medlemmar.

1938 flyttade familjen tillbaka till Tyskland. Året efter blev Walther Sommerlath ägare till ett verkstadsföretag i Berlin. Det företaget drogs så småningom in i den tyska krigsproduktionen.

- Men det var väl det enda sätt på vilket jag stödde krigsansträngningarna, sade Walther Sommerlath i en intervju med tidningen Expressen 1976.


Hans fabrik tillverkade delar till stridsvagnar, sikten och gasmasker. Samma år som fabriken bombades, 1943, föddes drottning Silvia. 1947 flyttade familjen tillbaka till Brasilien, där Walther Sommerlath arbetade för svenska Uddeholm.

Det finns inga uppgifter på medlemskortet som tyder på att han lämnade nazistpartiet. NSDAP upplöstes och förbjöds av de allierade efter kriget.

- Walther Sommerlath dog i Heidelberg 1990. Hovet vill inte kommentera hans elvaåriga medlemskap i Hitlers parti.


- Det blir inga kommentarer. Drottningens pappa har aldrig varit en del av den svenska kungafamiljen, säger Ann-Christine Jernberg vid Hovets pressavdelning.

Drottning Silvia är inte ansvarig för sin pappas mörka förflutna. Den berörde bara honom. Men en öppen fråga är om kungen kunnat gifta sig med Silvia Sommerlath 1976 om det varit känt att hennes pappa varit medlem av nazistpartiet så länge?

Olof Ruin, professor emeritus i statsvetenskap och med djupa erfarenheter av det svenska statsskicket, menar att drottningens bakgrund inte är någon privat fråga. Hade pappans bakgrund blivit känd 1976 hade det varit känsligt, menar han:

- Men det är en hypotetisk fråga om det hade påverkat. Det hade inte varit riktigt bra, men i sista hand måste varje människa bedömas utifrån sig själv.


 


När kungen gifte sig med Silvia 1976 behövde han aldrig be regeringen om lov. Om kronprinsessan Victoria skulle vilja gifta sig innan hon blir drottning måste däremot regeringen godkänna den blivande brudgummen.

När det förra året blev känt att den nederländska kronprinsen Willem hade förälskat i sig i 30-åriga argentinskan Maxima Zorreguieta lät premiärminister Wim Kok granska hela familjens bakgrund.

I all hemlighet tillsatte han en kommitté ett halvår före förlovningen. Uppdraget var framför allt att syna kronprinsens blivande svärfader i sömmarna.

Den numera 73-årige Jorge Horacio Zorreguieta var minister i Argentina under militärdiktaturens så kallade smutsiga krig mot vänstern då mer än 30 000 oppositionella mördades eller bara försvann.

Utredningen kom fram till att Jorge Horacio Zorreguieta inte gjort sig skyldig till brott men att han agerat minst sagt naivt. Primärminister Kok skickade förre utrikesministern Max van der Stoal till Argentina. Han sade att regeringen skulle stoppa bröllopet om Zorreguieta inte lovade att stanna i Argentina under förmälningen.

- Regeringen gjorde allt för att kungahuset och monarkin inte skulle behöva uppleva pinsamma avslöjanden flera år senare, berättar journalisten Job van Sander som bevakar kungahuset för den nederländska tidningen Algemeen Dagblad.

Källa: Thomas Lundin SVD


FAKTA

  • Drottning Silvias far Walther Sommerlath föddes 1901.

  • Han flyttade 1919 till Brasilien. 1925 gifte han sig med drottning Silvias mor, Alice de Toledo.

  • Walther Sommerlath gick med i nazistpartiet 1934, visar partiets register.

  • Han fick medlemsnummer 3592030.

  • 1938 flyttade familjen till Tyskland och drev snart en verkstadsindustri som från 1940 gick över till krigsmaterieltillverkning.

  • Dottern Silvia föddes 1943. Kriget tog slut 1945.

  • Familjen tog sig 1947 tillbaka till moderns hemland Brasilien och Sommerlath arbetade för det svenska företaget Uddeholm.

  • Silvia gifte sig med kung Carl Gustaf 1976.

  • Walther Sommerlath gick bort 1990.

Medlemskap i nazistpartiet

Den första december 1934, nästan två år efter Adolf Hitlers maktövertagande i Tyskland, gick Sommerlath med i Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiets utlandsavdelning NSDAP/AO med medlemsnummer: 3592030, sedan hans bror, Paul Sommerlath, hade blivit medlem redan 1933.

De bodde då i Brasilien och nazistpartiets dåvarande uppfattning var att endast de utlandstyskar som var redo att kämpa för de nationalsocialistiska idealen skulle få bli medlemmar.

- Bara 2 900 av de 80 000 tyskar som då bodde i Brasilien gick med i nazistpartiet.


Brasilien präglades under den här perioden av en egen form av fascism, integralismen.
Trots att även den innehöll en avsevärd dos av antisemitism var huvudsyftet ändå att framkalla en nationell brasiliansk sammanhållning, oavsett härkomst, åtminstone så länge man inte härstammade från Afrika.

De som ville utöva judehat i praktiken måste lämna Brasilien och åka till Tyskland.

Det dröjde till 1938 innan den brasilianska polisen ägnade något större intresse åt den utlandstyska nazismen i Brasilien.

Innan dess hade den stora, och gemensamma, fienden varit det lokala kommunistpartiet och inte minst dess judiska medlemmar. Sommerlath var i denna period medlem i Deutsche Schule och Sportclub Germania.

Under andra världskriget bodde Sommerlath i Tyskland och några månader före krigsutbrottet, i april 1939, tar han över metallvarufabriken Wechsler & Hennig i stadsdelen Kreuzberg i Berlin.


- Under kriget levererade fabriken materiel till det tyska luftförsvaret, bland annat delar till pansarvagnar, sikten och gasmasker.
Enligt Sommerlath själv bombades fabriken av de allierade 1943.



Fabriken hade tidigare ägts av den judiska affärsmanen Efim Wechsler, men nazistpartiet lät Sommerlath ta över den i en s.k. arifiernigs-process 1939, plundringen och utträngandet av judarna ur det ekonomiska livet i Tyskland under nazismen.

- Det står helt klart att Wechsler som sålde fabriken var utsatt för ett hårt tryck och tvingades fly till São Paulo 1939.

1976, året då Silvia Sommerlath gifte sig med kung Carl XVI Gustaf, förnekade Walter Sommerlath i en intervju i Expressen att han varit medlem i nazistpartiet. Hans medlemskort finns dock bevarat i Bundesarchiv i Berlin, något som avslöjades av tidningen Arbetaren 2002.

-Inga uppgifter på medlemskortet tyder på att han någonsin lämnade partiet.

Från Wikipedia





Om Nazismen i Svenska finrum

Källa: Jan Samuelsson, Ystads allehanda, m fl

Det var inte enbart bland de Svenska jordbrukarna som nazismens idéer fick fäste.

Även inom etablissemanget; överklassen, de intellektuella, poliskåren, militären, kyrkan fanns de som stod på nazisternas och Tysklands sida.

- Den skurupsfödde genetikern Herman Nilsson-Ehle var en av de vetenskapsmän som banade väg för lagen om tvångssterilisering.



Han och några kyrkoherdar från Tomelilla var med i Riksföreningen Sverige-Tyskland som beskrev Adolf Hitler som ”barnkär och vänlig”. Och i Sjöbo satt halvnazister från SNF med i kyrkofullmäktige. När Ystads Allehanda skrev kritiska artiklar om säkerhetspolisen krävde Säpo censurrätt.

- Bland polis och officerskåren i Ystad fanns aktiva nazister.



Socialisten, botanisten och lundaprofessorn Bengt Lidforss var en av de första som väckte ett rasmedvetande i Sverige. Han ville förena antisemitism med en socialistisk åskådning, ”judarnas kranka retlighet och oförmåga att försona sig med tillvaron har sin rot i den brist på idealism, som skarpt kontrasterar mot germanernas ljusa glädje över arbetets ljusa lycka”.

Lidforss hade inte mycket till övers för vilka han kallade ”borgerliga antisemiter” men många nazister på högerkanten, däribland nazistledaren Birger Furugård, och andra akademiker inspirerades av Lidforss tankar.

En annan professor vars idéer tilltalade nazisterna var professor Herman Lundborg som var chef för statens institut för rasbiologi i Uppsala 1922–1935. Han hävdade bland annat att ett folk, som inte höll måttet ur rasbiologisk synpunkt, skulle duka under.

Den nordiska rasen, speciellt bönderna, var väl rustad att möta framtiden. Men det gällde att hålla rasen ren från ras-odugliga folkgrupper som zigenare och negrer. Svenska kyrkan tog avstånd från nazismen men det fanns också präster som var nazistvänliga.

En av dem var prästen Torsten Åhlander som representerade nazisterna i Vankiva kommunfullmäktige 1934–1938. Han brukade inviga nya SA-trupper och blev känd då han protesterade mot att en färgad man gifte sig med en svensk kvinna.

Också inom kyrkopolitiken fanns tysksympatisörerna. 1938 blev Martin Nilsson från högerextremistiska, antisemitiska och flyktingfientliga SNF (Sveriges Nationella Förbund)


- Överste i Ystad var en av grundarna för ett nazistparti



Inom försvarets officerskårer fanns många nazistsympatisörer. En av kontaktpersoner för NSAPs ystadsavdelnings var officer. Regementschefen för I 7 i Ystad, överste Torsten Winberg uttryckte sig så här 1933 angående nazisterna i hans regemente:


”Då nationalsocialisterna inom försvarsväsendet, särskilt bland de fast anställda, bringas på tal bör ihågkommas att slappheten mot kommunisterna vilka angriper och förhånar de fast anställda, driver dessa över i nationalsocialisternas armar där de söker det skydd som myndigheterna inte kan ge dem”.

Några år senare blev Winberg militärområdesbefälhavare över milo syd och medlem av Riksföreningen Sverige-Tyskland.

Överste Eric Grafström var en av de många militärer som uttalade sig negativt om demokrati och parlamentarism. Han var försvarsområdesbefälhavare i Ystad 1939. Sex år tidigare hade han varit med och bildat nazistpartiet Nationalsocialistiska Blocket (NSB) tillsammans med andra höga militärer och personer från överklassen.

NSB var ett försök att skapa ett mer ”rumsrent” nazistiskt parti. Partiets politiska framgångar uteblev dock men det stora inslaget av partimedlemmar från överklassen kom att mynta begreppet ”överklassnazism”.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om Poliser i Skåne


Källa: Jan Samuelsson, Ystads allehanda, m fl
Säpo misstrodde den skånska poliskåren. I en hemlig rapport från 1941 skriver Rosengren om den skånska polisen:

”…Vid en tysk ockupation av Skåne skulle de – på grund av sin sympatiska inställning till Tyskland – ha lättare att i sin tjänsteutövning samarbeta med de tyska myndigheter än deras kollegor”.

Senare under kriget tillsatte riksdagen en kommission att granska nazistsympatierna inom poliskåren.

”- 150 av de 700 intervjuade polismän var, eller hade varit, medlemmar i något nazistparti.”


Det förekommer uppgifter om att lokala poliser ska ha sett mellan fingrarna med nazistiska förbrytelser. En genomläsning av lokala landsfogden i Sjöbos arkiverade handlingar kan varken bekräfta eller förkasta sådana uppgifter.

Enligt arkivpersonal har arkivet genomgått en ”hård gallring” och förutom noteringar om tillstånd för nazistmöten nämns inga ingrepp mot nazister eller motdemonstranter.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SSU registrerade alla nazistgrupper


Källa: Jan Samuelsson, Ystads allehanda, mfl
Enligt polisens uppskattningar
fanns det cirka: - 100 000 nazistsympatisörer i Sverige.



Eftersom nazistpartiet som mest hade 30 000 medlemmar torde många av sympatisörerna tillhört andra partier.

Partier som officiellt tog avstånd från nazismen.
En av bondeförbundets (nuvarande centern) bildare, Elof Elofsson, var fanatisk antisemit som ville att judarna skulle utrotas.

Bondeförbundet hade under 30-talet rasim inskriven i sitt partiprogram.

Högern (nuvarande moderaterna) bröt med fristående ungdomsorganisationen SNU 1934. Nazisterna fick dock många medlemmar från unghögern. Liberalerna (nuvarande folkpartiet) ville i sina annonser ”sopa bort” både nazister och bolsjeviker från Sverige.

Det mest handfasta motståndet stod socialdemokraterna, och i viss mån kommunisterna, för. Redan sommaren 1933 började SSU att registrera de skånska nazisterna. De skulle via ett standardiserat formulär registrera antalet nationalsocialister, vem som var ledare, var de höll sina möten osv.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Om Motstånd i Skåne

Källa: Jan Samuelsson, Ystads allehanda, mfl
I Sverige var Torsten Nilsson med och organiserade motståndet mot nazisterna. På samma sätt som de svenska nazisterna kopierade det tyska moderpartiets metoder så organiserade Nilsson den svenska motagitationen som de tyska socialdemokraterna organiserade sin ”Järnfront”.

- Skånes SSU införde en mötesberedskap.

Ett rapportsystem infördes för att hålla SSU informerat om alla nazistmöten. Speciella utryckningspatruller bildades för att åka runt på nazistmöten och skapa debatt. Torsten Nilsson noterade hur lika de svenska nazisternas möten var de tyska nazisternas massmöten.

Möteslokalerna skulle helst vara fullpackade med folk. Fanor med blågula hakkors på blå botten. Anhängarna skulle vara klädda i brunskjortor och hakkorsbindlar. Gärna SA-mössor och tyska stövlar också. Uniformerade livvakter skulle skydda talaren.

Ofta var de beväpnade med batonger. I talen angrep talarna det demokratiska systemet, judarna, den fria pressen, kommunister och andra som uppfattades som landsförrädare. Nazisterna beklagade sig ofta över socialisternas motattacker. Den systematiska nedrivningen eller övermålningen av nazisternas affischer sågs som ett stort problem.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



"- Den som inte lär av historien är dömd att upprepa den, eller numera bli dömd av den... i en Svensk Tingsrätt?

Problemet idag är inte bara nazisterna.
Problemet är även de som samarbetar med nazister."

Another great Under Mattan Opinion

undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.