lördag 10 september 2011

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 9



”Polistjänsteman:
RASISMEN INOM POLISEN
ETT UTBRETT PROBLEM”


 För att läsningen inte skall vara allt för betungande har redaktören tagit sig friheten att kort kommentera vissa artiklar… (Personerna på bilderna har antagligen inget med de aktuella fallen att göra.)

Målsättningen med publiceringen är att informera om hur det faktiskt ser ut i dagens samhälle där polismakten har sina egna lagar. För att upprätthålla en trovärdig demokrati krävs en total utrensning av rötan inom poliskåren.  Alla rättigheter till bilder och text tillhör respektive upphovsmän.


2010, Ask vill drogtesta barn - struntar i lagrådet

Justitieminister Beatrice Ask trotsar lagrådet. Regeringen föreslår att barn under 15 ska kunna drogtestas utan föräldrarnas medgivande.



Lagrådet - som ska granska nya viktiga lagar innan riksdagen fattar beslut - har tidigare sagt nej till att man ska kunna drogtesta barn under 15 utan föräldrarnas medgivande. Enligt lagrådet vore integritetskränkningen att tvinga ett barn att lämna urinprov alltför omfattande för att vara befogad på grund av ett så pass lindrigt brott som ringa narkotikabrott.

Men justitieminister Beatrice Ask anser att det är viktigare att tidigt kunna få svart på vitt om en ungdom börjat missbruka.

– Tidiga insatser mot unga som missbrukar är helt avgörande, säger Beatrice Ask (m) till Sveriges Radios Ekot. Lagrådet befarar att det här är ett sätt att börja sänka straffmyndighetsåldern. Men justitieministern menar att motiven är glasklara.

Det är också ett sätt att markera från samhället att vi inte accepterar vad som helst, säger Beatrice Ask till SR.

(Editors notes: Att drogtesta denna kärring vore totalt meningslöst. För att en drog ska kunna verka måste det finnas ett hjärta som kan pumpa runt blodet.)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Polisen frias för kvinnas död


Publicerad 2011-04-28 12:05
Polisen frias för sitt agerande i samband med att en kvinna i Värmland som placerats i fyllecell avled av en hjärnblödning. Åklagaren har lagt ned utredningen, rapporterar TV 4 Värmland.

Kvinnan togs in för berusning och kördes efter en natt i fyllecellen till socialtjänsten, som tillkallade ambulans. På sjukhuset visade det sig att kvinnan drabbats av en hjärnblödning.

Tidigare har även ambulanspersonalen granskats och friats av Socialstyrelsen. TT

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2011, 27-åring dog i fyllecell

En man avled i arresten efter att han tagits in av polisen efter ett bråk på McDonalds.


MALMÖ. När personalen på arresten i Malmö tittade till den omhändertagne 27-åringen tidigt på onsdagsmorgonen blödde han ur munnen.

Ambulans tillkallades och återupplivningsförsöken startades. Det gick dock inte att rädda mannens liv.När han kom in till sjukhuset var han redan död och kroppen ska nu obduceras. Polisen har även startat en utredning kring dödsfallet, skriver Kvällsposten.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2010, Vården kritiseras efter häktesdöd

"Man ser våra intagna som en andra klassens människor."


STOCKHOLM. Den 2 november förra året fördes en 30-årig kvinna som var intagen på Kronobergshäktet till sjukhus akut. Detta eftersom hon slutade svara på tilltal, kissade på sig och hennes blick var fladdrig och flackande.

Kriminalvårdarna bedömde läget som allvarligt. Men när kvinnan kom till akuten fattade S:t Görans sjukhus beslutet att skicka tillbaka henne till häktet.

- Där dog hon, ensam i sin cell.

Nu riktat kriminalvården skarp kritik mot sjukvårdens sätt att behandla intagna. 
– Man skickar tillbaka patienter man aldrig hade skickat tillbaka om de hade sökt på egen hand. Man ser våra intagna som en andra klassens människor, säger Lars Håkan Nilsson, medicinsk rådgivare inom Kriminalvården, till Sveriges Radios Ekot.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2010, Utredning mot polis fortsätter


Luleå. En polisman är fortsatt misstänkt för vållande till annans död alternativt tjänstefel efter dödsfallet i arresten i polishuset. Det förklarar vice chefsåklagare Pär G Lindell på riksenheten för polismål till Radio Norrbotten.

Den misstänkte mannen förhördes under förra veckan av Lindell som leder utredningen. Därefter har han tagit beslutet att fortsätta förundersökningen. Åklagaren anser att det finns omständigheter som gör att utredningen måste fortgå.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2007, Äldre man dog i fyllecell

Publicerat: fredag 20 april 2007 kl 09:45, Nyheter P4 Gävleborg

En 64-årig Hudiksvallsbo avled i arresten i Hudiksvalls polishus vid 19.00-tiden i onsdags. Mannen hade omhändertagits för fylleri och skulle släppas under onsdagskvällen.
Fredag 20 april 2007 kl 12:14 (Nyheter P4 Gävleborg)

Mannen hade omhändertagits för fylleri och skulle släppas under onsdagskvällen. Men polisen fick ingen kontakt med mannen trots återupplivningsförsök. Mannen skickades till sjukhus där han dödförklarades.

Kroppen är nu skickad till obduktion och tills vidare kopplas hans död ihop med alkoholmissbruket. En internutredning har inletts där poliser och arrestpersonal ska höras och det blir Polisens ansvarsnämnd som avgör om något fel har begåtts.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2010, Nu börjar Helsingborgspolisen drogtesta 12-åringar mot föräldrarnas vilja.

Rädda Barnen:"Polisen har en övertro på drogtester"


HELSINGBORG. Riktlinjerna är uppdragna och klara. Nu kommer polisen att tvångstesta barn ända ner till tolv års ålder. Med stöd av den kontroversiella lagen siktar Helsingborgspolisen in sig på att slå ut knarkmissbruket i tidig ålder.

– Jag kan förstå att folk kan känna sig kränka men det handlar inte om att vi ska sätta dit någon utan att vi ska stoppa missbruket i tidig ålder, säger Tina Anderberg vid polisen i Helsingborg, till Nyheter24.

Det var i juni förra året som riksdagen klubbade igenom lagen som gjorde det möjligt att med hjälp av ett urinprov tvångstesta barn mellan 12-15 år. Sossarna, vänstern och miljöpartiet var då emot förslaget och lagrådet - som ska granska nya viktiga lagar innan riksdagen fattar beslut - sa bestämt nej.

Rädda barnen är också starkt kritiska mot att polisen kommer att börja tvångstesta barn allt mer. Enligt Karin Blomgren som arbetar med frågor kring barn och våld finns det en övertro på drogtester.

– Man ska inte tro att ett drogtest löser situationen på något sätt. Det handlar om barns rätt till intrigtet. Det kan uppfattas som intrigtestkränkande och skrämmande för barn, säger Karin Blomgren till Nyheter24.

I stället för att ta in barnen på ett drogtest så menar Karin Blomgren att det finns tillräcklig information för polisen om barnen då de vistas i de drogmiljöerna. Enligt Tina Anderberg, som har skrivit handlingarna om hur testerna ska gå till, kommer drogtesterna att genomföras på ett så bra sätt som möjligt.

Först kontaktar vi socialtjänsten. De kollar historiken och gör ett utlåtande. Efter det håller vi ett förhör med ungen där föräldern får medverka och sedan får åklagaren ta beslut om kroppsbesiktning, säger Tina Anderberg till Nyheter24. Polisen får inte tvångstesta barnen på polisstationerna. De måste i stället ske på en vårdinrättning och av en polis med samma kön som barnet.


- Sedan ett år tillbaka kan polisen testa barn enda ner till 12 års ålder.

För att ett drogtest ska genomföras måste polisen ha tillstånd från åklagaren i varje enskilt fall. Drogtestet genomförs genom att barnet lämnar ett urinprov.

(Editors notes: Verkar ju finnas en och annan polis som skulle se det som en löneförmån att få ”kroppsbesiktiga” 12-åringar…?)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, En polis har dömts i tingsrätten för att ha transporterat två barn i bakluckan.

Händelsen inträffade i Lerum. Polisen hade erbjudit de två barnen och deras mamma skjuts. Orsaken var att de skulle slippa gå längs en hårt trafikerad väg.

Tingsrätten godtog inte polisen förklaring och dömer henne också till böter för fortkörning eftersom hon körde 59 kilometer i timmen på en 50-väg. Polisen uppgav i rätten att hon trodde att den polis som utfört hastighetsmätningen hade fel på utrustningen. Det trodde dock inte rätten på. Senast den 27 december ska domen vara överklagad.

(Editors notes: Barnen i bakluckan och mamman…? I ett snöre efter bilen eller…på taket? Detta förtäljer inte texten men Poliser ska ju va såna värstingar nu för tiden. Sen att hennes manliga kollega som utförde hastighetsmätningen hade ”fel på utrustningen” kunde hon gärna ha behållit för sig själv…)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008, Polis höll fast barn i 45 minuter
Publicerad 30 mars 2008 1.30 Uppdaterad 30 mars 2008 17.052008-03-30 01:30:06

Malmö.På kvällen den 20 februari stoppades fem pojkar i 12-årsåldern på väg hem från fritidsgården av polisen, misstänkta för rån. 

I tre kvart fick de stå uppställda mot en vägg. Förbipasserande blev upprörda över hur pojkarna behandlades. Polisen tillbakavisar alla anklagelser om att ha handlat fel.


Här är pojkarnas, föräldrarnas och vittnenas berättelse om vad som hände kvällen den 20 februari och tiden efteråt.

Det var sportlov och de fem pojkarna, 12 och 13 år gamla, var på väg hem från Johannesskolans fritidsgård. De flesta av dem bor på Möllevången. Klockan var åtta på kvällen och temperaturen låg runt nollstrecket. När de gick på Ängelholmsgatan stannade en polisbil framför dem. Två poliser steg ut och sa åt pojkarna att ställa sig mot en husvägg med ansiktet mot väggen.

Några minuter senare kom två bilar till och en polishund. Polisen undersökte pojkarnas kläder utan att hitta något.

– De skrek att vi skulle ställa oss mot väggen. När vi frågade polisen vad vi gjort svarade de ”det vet ni”, berättar en av pojkarna.

– De sa till oss att vi inte fick prata. När jag gjorde det ändå lyfte de iväg mig som en kattunge, berättar en annan av pojkarna. Minuterna rann i väg och fem sex personer stannade och tittade på det som hände. Flera av åskådarna var upprörda över hur pojkarna behandlades. En av dem var Shai Mulinari:

– Jag reagerade starkt på det jag såg. När jag kom dit hade de redan stått där i kylan i tjugo minuter. Det kändes väldigt fel att se barn stå uppställda mot en vägg på det sättet. Vi var många som försökte prata med polisen men de var inte särskilt tillmötesgående.


– Det var en offentlig förnedring.

- Att se barnen stå där samtidigt som en skällande polishund går bakom dem var hemskt.

- Man behandlar inte barn på det sättet oavsett var de är misstänkta för.

Tre veckor efter händelsen fick familjen Dallal ett brev från socialtjänsten. I brevet kallades de till möte eftersom deras son var misstänkt för delaktighet i ett rån.

Socialsekreteraren berättade att polisens brottmisstanke kommer att finnas i sonens akt även om han inte har gjort något brott. Adel Dallal fick se de två polisanmälningar som var anledningen till gripandet. Det visade sig att ett av rånen inträffat när pojkarna stod uppställda mot väggen. Det andra hade skett vid Stadshuset klockan 19.50 till 19.59, enligt brottsoffret. Enligt offret var rånarna fem pojkar i 13-14 årsåldern.

– Ingripandet på Ängeholmsgatan var klockan 20 och så snabbt skulle ingen hinna gå från brottsplatsen, säger Maria Dahl. Han son och de två kompisar som Sydsvenskan träffade i går säger att de inte har några mardrömmar om det som hände:

– Men varje gång jag ser en polis blir jag rädd, säger sonen.


(Editors notes: När man betänker att vissa människor har flytt från länder där poliserna var brutala och terroriserade delar av befolkningen, så måste det kännas underbart att ha kommit till ett land där sånt aldrig förekommer…)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 2007, Krävde tårta – mot en trombon

Polisen åtalas för mutbrott

Polismannen ville ha en smörgåstårta i ”betalning”
av ett brottsoffer.



Nu åtalas han – misstänkt för mutbrott. – Det kändes lite konstigt att han ville ha en tårta, säger brottsoffret. En ung lundastudent blev i våras bestulen på sin trombon, värd runt 50 000 kronor, och polisanmälde stölden. Polisen prioriterade dock inte ärendet varför studenten själv inledde ett detektivarbete.

Hittade tjuven själv.

Han lyckades lokalisera tjuven, som försökt sälja trombonen på en pantbank – och dessutom fångats på bild av pantbankens övervakningskamera. – Jag gjorde det mesta jobbet själv, säger studenten till Aftonbladet.

Han kontaktade den 59-årige polisman som skötte utredningen, lämnade uppgifterna om trombontjuven och frågade om han kunde vara behjälplig på något annat sätt.


Fick stöta på.

– En smörgåstårta, inköpt på Widerbergs och i storleken 10–12 personer, blev svaret, enligt åtalet.
Trots studentens uppgifter kunde inte tjuven gripas – förrän studenten stötte på tjuven och larmade polisen.

- När tjuven gripits ringde polismannen upp studenten och påpekade att det var dags för tårtan vilken studenten inhandlade.

(Editors notes: Att va polis är tydligen ett ”hungrigt” jobb. Om studenten tvingades att spela trombon medan Polismannen åt upp tårtan finns ingen uppgift om…)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2007, Topp-polis misstänkt för mutor har släppts

Den topp-polis som suttit anhållen misstänkt för grovt mutbrott släpptes i dag på fri fot. I förmiddags kunde han lämna Kronobergshäktet. - Han släpptes klockan 11 efter ett kort förhör, säger hans advokat Johan Eriksson till Expressen.


Poliskommissarien greps i sitt hem i måndags misstänkt för grovt mutbrott och grovt tjänstefel släpptes i förmiddags.
I går hölls en dryg timmes förhör med kommissarien och en förhörsledare från polisen internutredningsenhet på Kronobergshäktet.
I morse hölls ett 20 minuter långt förhör, där brottsmisstanken mot polisen konkretiserades.

– Då kunde min klient lämna ytterligare svar, och svaren han lämnade tyder på att det verkar röra sig om en missuppfattning. Det kom fram att det inte finns några skäl att ha honom frihetsberövad, men att misstankarna kvarstår, säger advokat Johan Eriksson.

"Kan finnas enkel förklaring"

Han vill inte gå in på vad misstankarna mot hans klient gäller.
– När han fick klart för sig vad misstankarna gällde så kunde han förklara vad det handlade om. Saker och ting kan utåt sett se lite underliga ut, men det kan ändå finnas en enkel förklaring.
Han säger att hans klient är lättad över att bli släppt.

– Det är inget roligt att sitta på Kronoberg, särskilt med tanke på hans arbete. Samtidigt är han besviken på att han satt ett dygn innan han hördes.
Den misstänkte polisen har under lång tid arbetat med bekämpning av den grova organiserade brottsligheten i Stockholm, bland annat av mc-gäng. Han har lett flera stora tillslag och hemliga operationer. År 2005 upprättades en anmälan mot mannen och säkerhetspolisen kopplades in. I samband med detta förflyttades polisen till en ny tjänst.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Polisens kula studsade – träffade kyrkväggen
Växjö 2011-02-19  Uppdaterad 2011-02-19

Polisen kände sig tvingad att skjuta ett varningsskott för att kunna gripa den knivbeväpnade 22-åringen i Mariakyrkan i Växjö. Skottet sköts i det träreglade betongtaket men rikoschetterade mot en vägg – någon meter från glasrutan till rummet där personalen fanns.

Jag vill poängtera att polisen som avlossade skottet inte är misstänkt för att ha begått något fel. Men det innebär alltid en risk att använda sitt tjänstevapen, säger Kronobergspolisens informationschef Robert Loeffel, som inte vill kommentera det aktuella fallet.
22-åringen häktades under fredagseftermiddagen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Polis sköt sig i foten
Publicerad 30 september 2010 11:19

En polisman skadades lindrigt i foten då han sköt vådaskott under en skjutövning. Olyckan inträffade mitt på dagen på onsdagen på skjutbanan i Morapolisens källare. En av poliserna råkade avfyra sin tjänstepistol nedåt. Han fick en rispa i foten.


- Skadorna är tämligen lindriga. Han märket inte först att skottet hade tagit, säger presstalesman Sven-Åke Petters. Det var under en av de obligatoriska tjänsteskjutningarna som olyckan hände. Man övade med standardpistolen Sig Sauer, 9 millimeter.

- Exakt vad som hände vet vi inte ännu. Men det var när man skulle göra patron ur. Utredningen får visa om det är handhavandefel eller något fel på vapnet, säger presstalesman Sven-Åke Petters. Händelsen rubriceras som ett vådaskott och en arbetsplatsolycka.

- Ingen annan skulle kunnat komma till skada. Pistolmynningen var riktad nedåt och det är trägolv som inte ger några rikoschetter, säger Sven-Åke Petters.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2010, Polis sköt mot flyende bilist

Publicerad 2010-04-11 10:29
Polisen sköt mot en bilist som försökte fly i samband med en husrannsakan natten mot söndag i Stureby i södra Stockholm. Polismännen var på plats vid en lägenhet vid tretiden för att göra en husrannsakan i samband med ett misstänkt narkotikabrott.

- En bil utanför huset skulle kontrolleras, men det ville inte föraren som backade mot en av poliserna som föll och skadade handen, säger Tommy Jansson, stationsbefäl vid Söderortspolisen.

När bilen accelererade mot poliserna ska en av dem ha av avlossat ett par skott mot bilen som försvann från platsen. Det är oklart om skotten träffade bilen. - Man sköt för att freda sig och för att få stopp på ekipaget, säger Tommy Jansson.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
2008, Okänt hur ofta polisen drar vapen

Mörkertalet över polisens vapenanvändning uppges vara stort. Det är fullt med folk på Stureplan i centrala Stockholm på fredagskvällen. 


Nyheter24 kunde som första nyhetsmedium i Sverige berätta hur en 27-årig knivbeväpnad man agerade hotfullt och hur polisen gjorde ett ingripande med dragna vapen mitt i folkmassan.

Situationer som Stureplansskjutningen hör till ovanligheterna menar professor Johannes Knutsson vid Polishögskolan. Men det ska sägas att det finns stora luckor i polisens vapenanvändning. Det förs nämligen ingen statistik över hur ofta polisen drar vapen i hotfulla situationer.

– Kniv och andra skarpa eggvapen på nära håll är något av det farligaste en polis kan råka ut för. Det handlar om millisekunder, det finns inte mycket tid att spela med, säger Johannes Knutsson, professor som arbetar på polishögskolorna i Oslo och Stockholm, till SvD.

Om polisen skjuter löper gäringsmannen 75 procents risk att bli träffad. Men trots att polisens vapenanvändning är en central fråga, saknas det statistik över de tillfällen polisen drar vapen. Knutsson menar att inrapporteringen till Rikspolisstyrelsen inte fungerar, skriver SvD.

(Editors notes: Dom goda nyheterna är: Om polisen skjuter när gärningsmannen är i närheten av en folkmassa är det fortfarande 75% risk att han blir träffad. Dom dåliga nyheterna är att alla andra löper 25% risk att bli träffade… )

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2008, Göteborgspolis kritiserad

Polisen lämnade 100 bedrägerifall åt sidan – i minst nio månader.

GÖTEBORG. Citypolisen i Göteborg struntade i att åtgärda 100 bedrägerifall i över nio månader. Närpolisområdet får nu mycket stark kritik från justitieombudsmannen.

– Iakttagelserna är i hög grad oroväckande, skriver chefs-JO Mats Melin, enligt GT.

Kontrollen skedde i april och Melin hittade då 100 kriminalärenden vid närpolisområdet Göteborg dä handläggningstiden kunde ifrågasättas. Bedrägerifallen hade legat i minst nio månader utan några tecken på utredningsåtgärder.

– Det är en svår fråga. Någonstans blir det alltid en avvägning när man har begränsade resurser. Det är alltid något som kommer först i kön och något som kommer sist, säger polismästare Maria Oswaldson.

Bland några av de anmälda brotten har det gått så lång tid att de preskriberats. Utan att någon utredning gjorts. Melin menar att det behövs kraftfulla åtgärder för att förbättra läget.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2008, Poliselev i härva släpptes

29-åringen stängs dock av från arbetet och eventuellt studier. (TT)


En 29-årig poliselev som i tisdags anhölls för övergrepp i rättssak släpptes på fredagen. Han är misstänkt för att ha försökt påverka två finansmäklare som har varit målsägande vid förhandlingar om en utpressningshärva i tingsrätten i Norrköping. 29-åringen är även belagd med besöksförbud mot finansmäklarna, skriver Dagens Nyheter på nätet.

Han är anställd som ordningsvakt vid ett bevakningsföretag men stängs nu av från sitt arbete. Det är ännu oklart om 29-åringen får fortsätta på Polishögskolan.

I rättegången i tingsrätten är fem män misstänkta för utpressningsförsök mot finansmäklarna. Två av de fem åtalade släpptes när rättegången avslutades på fredagen och de övriga tre fick stanna kvar i häktet, skriver Norrköpings Tidningar på nätet.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008, Poliser anklagas för att gömma bevis

För att skydda informatörer och infiltratörer har svenska åklagare och poliser undanhållit bevisning för domstolar och försvarare i hundratals fall, hävdas i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Advokat Peter Althin och statsåklagare Nils-Eric Shultz uppger också att väsentlig dokumentation om brottsprovokationer och tillslag har gömts undan eller förstörts samt att polischefer egenmäktigt fattat beslut om provokationer.

"Inte förenlig"

Artikelförfattarna konstaterar att åtminstone en försvarare nu förbereder sig för att gå vidare till Europadomstolen sedan klienten blivit fälld efter att ha varit utsatt för en brottsprovokation av en betald polisinformatör. Enligt Althin och Schultz är "den svenska modellen" inte är förenlig med Europakonventionens regel om att allt som är väsentligt i ett brottmål ska läggas fram för domstolen.

"Behöver tvättas ut"

De båda menar att det kan behövas en sanningskommission "för att reda ut och tvätta den här byken".
"Det finns inget lagstöd för det här agerandet. Inga sekretessregler, nödregler eller ens extrema undantag som ger polis eller åklagare rätt att gömma undan bevisning för domstolarna och försvaret", skriver Schultz och Althin i DN.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
2008, Polisen hjälpte Thomas Quick med information om morden

- Önskan att få Thomas Quick fälld som mördare gick så långt att polisen hjälpte honom att ge rätt svar i förhören.

Åklagaren höll också undan information som talade för att Quick var oskyldig, enligt en dokumentär i SVT.
Nu är både överåklagare Christer van der Kwast och förhörsledaren Seppo Penttinen polisanmälda för sitt agerande.



Så här tog han tillbaka sina erkännanden...

- Thomas Quick fick obegränsat med narkotikaklassade mediciner när han deltog i mordutredningarna.

- Det utlöste också ångestattacker, natt som dag, vilket gav hans berättelser större trovärdighet.


Claes Borgström, Quicks försvarsadvokat, Överklagade inte någon av de fällande domarna till hovrätten och ifrågasatte inte erkännandena eller polisens förundersökningar. Är i dag advokat och talesperson för socialdemokraterna i jämställdhetsfrågor.

– Jag vill inte kommentera det här, det finns en advokataspekt på det. Han har advokaten Tomas Olsson som ombud nu.

Pelle Svensson: Regelbrott och fusk i polisarbetet bakom Quicks morddomar

Thomas Quick har dömts för åtta mord. Hans erkännanden låg till grund för domarna, men nu säger han själv i en kommande tv-dokumentär att han ljög både för polisen och i rätten. När tv-dokumentären sänts så är det enligt min bestämda uppfattning dags för justitiekanslern att överväga sin framtid, skriver Pelle Svensson.


Ingen morddom prövades i högre instans.

Förre chefen för rikskriminalen Jan Olsson har sagt att han hoppade av efter Lewi­målet på grund av allt fusk, såväl vid polisförhör som vid vallningar/rekonstruktioner.

Inga som helst fynd gjordes på de brottsplatser och ”gravar” där offren skulle ha gömts. Samma ställningstagande gjorde Olssons kollega på rikskrim Thure Nässén. Kända företrädare inom rättssystemet har under de gångna åren stämt in i denna kritiska syn.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Polisskandaler en facklig katastrof

Publicerad 9 februari 2009  Sverige.
Inte en dag utan en skandal inom svensk polis. På måndagen blottlades ytterligare en sedan två Malmöpoliser filmat en knarkpåverkad man på psykakuten i syfte att skicka en födelsedagshälsning till en kollega.

– Rent fackligt är det en katastrof när bilden av svensk polis formas av den här typen av händelser, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen. Fyra skandalösa händelser under en vecka har skakat kåren, och om det är tillfälligheter eller inte är en fråga som i dag inte har ett svar.

– Det kan vara så att det finns grupperingar inom svensk polis för vilka normlösheten blivit en norm, säger Jan Karlsen.

 

De som tycker att det är okej att göra vad man själv tycker och sätta sig över de etiska regler som finns.   


(Editors notes: Grattis på födelsedagen Pelle, Här får du lite blommor och en instruktionsfilm på hur en riktig Polis beter sig när han ansöker om löneförhöjning …)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


  

2009, Vem kan lita på polisen?

Publicerad 10 februari 2009 0.05 Uppdaterad 10 februari 2009 14.072009-02-10 00:05:41
En olycka kommer sällan ensam. Det har den svenska poliskåren fått erfara de senaste dagarna. 

Först ut var de poliser som i samband med kravallerna i Rosengård strax innan jul använde uttryck som ”blattajävlar” och ”apajävel”, och talade sinsemellan om att misshandla ungdomar när de fick tag på dem.

”Jag skäms”, sade polismästaren i Malmö, Ulf Sempert, då uttalandena blev allmänt kända.


- Ännu mer fick han skämmas då det stod klart att han själv känt till vad som sagts, men avstått från att agera.

Sedan kom avslöjandet om att rasistiska benämningar – ”Neger Niggersson” och ”Oskar Neger” – förekommit i polisens interna utbildningsmaterial.

Och nu senast, som lök på laxen, bilder på piketpoliser som poserar nakna med dragna tjänstevapen i samband med en avlutningsfest på utbildningen.

Omdömet tycks det vara lite si och så med på sina håll inom polisen.


Frågan är om det, såsom representanter för polisen gärna framhåller, rör sig om några enstaka rötägg. Eller om det handlar om en intern kultur och jargong som är mera allmänt spridd i kåren. Om det sistnämnda är fallet är det synnerligen allvarligt. Inte bara för att uttryck som ”blattajävlar” är oacceptabla i sig, utan också för att de vittnar om en inställning till människor som kan misstänkas påverka polisarbetet.

Det avgörande testet är dock inte vad enskilda poliser sagt vid ett visst tillfälle, utan hur kollegor och polisledning reagerar på det som sägs.

”Det är varje chefs och medarbetares ansvar att sätta stopp för attityder och uttryck som inte hör hemma inom svensk polis”, sade rikspolischefen Bengt Svenson i en kommentar.





SLUT PÅ DEL 9

MISSA INTE DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN:

LÄNKAR TILL SERIEN- HÄR


Ladda ner Serien som PDF från divShare eller Scribd


undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. IP: 147.186.254.98 September 27, 2012 09:20:32 AM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Landed: undermattan.com
    ———————————————————
    New IP: 212.50.147.101 | First Time IP: 81.197.85.219
    ISP: DNA Oy September 27, 2012 10:42:42 AM
    Organization: Media Team University Of Oulu
    Landed: undermattan.com
    ———————————————————
    IP: 194.103.185.10 ISP: Resilans AB October 01, 2012 02:25:09 PM
    Organization: Orebro lans landsting | Host: xxxx10.orebroll.se
    Landed: undermattan.com
    ———————————————————-
    IP: 147.186.254.98 October 01, 2012 08:41:34 AM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Landed: undermattan.com
    ———————————————————-
    IP: 158.169.9.14 October 02, 2012 12:46:06 PM
    ISP: Commission Europeenne BELGIUM
    Host: ec.europa.eu
    Page Viewed: undermattan.com
    ———————————————————-
    IP: 158.169.9.14 October 02, 2012 12:43:01 PM
    ISP: Commission Europeenne BELGIUM
    Host: ec.europa.eu
    Page Viewed: undermattan.com
    ———————————————————-
    IP: 158.169.9.14 October 02, 2012 12:41:20 PM
    ISP: Commission Europeenne BELGIUM
    Host: ec.europa.eu
    Page Viewed: undermattan.com
    ———————————————————-

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.