tisdag 29 januari 2013

SVENSKA POLISENS NYA AMMUNITION

Svenska Polisens nya ammunition

(2003-11)
En erfaren vapenjournalist slog larm när rikspolisstyrelsen i tysthet bytte till en hålspetsammunition av samma typ som används vid jakt.


Den är enligt Haag-konventionen förbjuden i krig på grund av dess brutala skadeverkningar.
Blodkärl och ådrar får omfattande skador. Sannolikt blir personen invalidiserad för livet.

Poliskulan expanderar till propellerform och en diameter på 28 millimeter när den träffar. Den roterar 100-150 varv i sekunden (varvtalet avståndsberoende, farten minskar förstås med avståndet) vid träffen så vävnad slits sönder och träffat ben flisas rejält.


I Sverige finns ett etiskt råd för polisbeväpning som under ledning av förre Justitiekanslern Hans Regner enhälligt har fördömt polisens ammunition och rekommenderat samma ammunition som tyska polisen använder.

Danska polisen har samma ammunition som den tyska. Den är lika effektiv som den brutala Svenska poliskulan, men ger inte alls samma skadebild.

Svenska polisens ammunition är av jaktkuletyp och är förbjuden i krig enligt Haag-konventionen som nästan alla länder i världen skrivit på.
Vid Göteborgskravallerna för 10 år sen sköts Hannes Westberg med polisens gamla ammunition.

- Om Hannes Westberg hade skjutits  med dagens polisammunition hade Hannes tveklöst varit död.


"Tiden efter skotten pendlade Hannes Westberg mellan liv och död. Kulan slet sönder hans kroppspulsåder. För att rädda hans liv pumpades mer än 100 liter blod genom hans kropp. Mjälten och ena njuren opererades bort, samt en bit av levern. Om kulan träffat magsäcken hade blödningen inte kunnat stoppas. Den hade även kunnat träffa ryggraden så att han invalidiserats. … "


Om Hannes skjutits med dagens polisammunition hade de inre blödningarna genast blivit så omfattande att hans liv inte gått att rädda.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gold Dot 9 mm poliskula


Hålspetskulan Gold Dot tillverkas av Speer Bullets i USA.
 

Konstruktionen är densamma som för jaktkulor som syftar till maximala inre skador och snabb förblödning.
 

(http://www.bergsblogg.se/?attachment_id=76)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Han dödades av den nya poliskulan


Expressen - 21 jan 2004


Han blev det första offret för polisens nya hårt kritiserade ammunition. En 40-årig man i Katrineholm sköts till döds när han hotade civilpersoner med yxa.


- Det var två skott, ett varningsskott och ett verkansskott som troligtvis tog ner mot buken, säger vakthavande befäl Thomas Persson till Expressen.
Polisen fick vid 22-tiden på måndagskvällen larm om att en kvinna blivit knivskuren av sin man i parets hem i Ålberga utanför Nyköping. Mannen var tungt kriminellt belastad och dömd bland annat för dråp.

Han flydde till Katrineholm, men strax före midnatt hörde han av sig till polisen för att få reda på hur hustrun mådde. Högg med yxan Polispatrullen i Katrineholm mötte 40-åringen. - Han hotade civilpersoner, och högg med yxan. Sedan avancerade han fram mot poliserna, säger kommissarie Svante Melin. Ett varningsskott avlossades, men mannen fortsatte.

Dödande skott - Då skjuter man och träffar honom, säger Melin. 40-åringen avled senare på sjukhus. Polisens nya ammunition har kritiserats av flera vapenexperter. Kulan expanderar när den går in i kroppen, sex metallflikar viks ut och skadan blir betydligt större än med den gamla typen.

I går (2004) startade en internutredning om händelsen. - Jag vill klarlägga om det varit berättigat att skjuta, säger chefsåklagare Monica Mimer.


- Jag hade blivit väldigt förvånad om han överlevt, säger vapenjournalisten Lars-Kristian Bergh.


Polisens nya kula, till höger, har en inbuktad topp som gör att den expanderar så fort den träffar en människokropp. Den är enligt Haag-konventionen förbjuden i krig.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Polisen behöver bättre vapen
(7 December 2011  bergsblogg.se)

Så har det hänt igen. En galet brutal polisammunition har invilidaliserat en i detta fall 17-åring vid ett ingripande i Örebro. Stackars svensk polis som tvingas använda självförsvarspistolen till det mesta vid ingripanden. 

 

Pistolen är ofta helt olämplig. Det leder också till helt onödiga dödsskjutningar.Det var år 2003 som rikspolisstyrelsen bestämde sig för att tvinga landets poliser använda en effektivt dödande ammunition. Kulorna heter Gold dot och öppnar upp sig till en 28 mm stor propeller vid träff och roterar ca 200 varv i sekunden...
Läs mer HÄR

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Efter provskjutningar i ballistisk tvål, syns skillnaderna tydligt.
Den nya ammunitionen river upp ett större sår och stannar kvar i kroppen
.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

SVT - UPPDRAG GRANSKNING

Polisens förbjudna kula

Polisens nya ammunition anses vara så inhuman att den är förbjuden i krig. Den är konstruerad så att den vecklar ut sig när den träffar sitt mål och åsamkar större skada än den ammunition polisen använde tidigare.


- Ändå är Rikspolisstyrelsens främsta argument att den nya ammunitionen minskar riskerna och skadorna.


Den nya ammunitionen som finns i polisens tjänstevapen sedan 1 november i år är förbjuden att användas i krig. Det står i en deklaration skriven i Haag för 100 år sedan, och den gäller än. Men eftersom deklarationen inte omfattar polisens användningsområde är det fritt fram.

- Att polisen använder den medför en risk för att den kan spridas till militären. Det vore mycket olyckligt eftersom förbudet ändå haft en stoppande effekt av staters utveckling och produktion av ny och alltmer skadebringande ammunition, säger Anna Körlof, jurist och forskare i folkrätt på Försvarshögskolan..
 Delegationen för folkrättslig granskning av vapenprojekt förordade i sitt remissvar till Rikspolisstyrelsen att man borde förankra beslutet politiskt innan det genomfördes, något som Rikspolisstyrelsen valde att bortse ifrån.

- Vi har inte frågat någon om råd för att fatta detta beslut. Det här är beslutet ligger på en så detaljerad nivå att vi fattar det själva, säger rikspolischefen Sten Hekscher.

Ammunitionen ska utredas

Men efter att det kontroversiella beslutet fattats bad justitieminister Thomas Bodström Rikspolisstyrelsen om att undersöka om det inte finns någon annan ammunition, någon som inte är förbjuden i krig.

- Vi har fått ett informellt uppdrag att titta på olika saker och kommer att svara Bodström någon gång efter nyår, säger Sten Hekscher som tror att det är osannolikt att utredningen leder till att man drar tillbaka den nya ammunitionen.

Rikspolisstyrelsens argument för att byta ammunition är att den nya minskar risken för att personer i närheten av skottlossning ska träffas av en kula som går igenom en kropp eller ett föremål. Något sådant misstag har dock aldrig inträffat i Sverige. 

*Ett annat argument är att rikoschettskadorna minskar med den nya ammunitionen. 

Istället ökar man risken för svårare skador och dödlig utgång för den som träffas.

- När man laborerar med saker som i sig är farliga finns det alltid risker. Ammunition är farligt, den är ju till för att skada, säger Sten Hekscher.


Provskjutning visade skillnad


För att få en uppfattning om konsekvenserna av kulbytet, lät vi vapenkännaren Lars-Kristian Bergh provskjuta polisens tidigare ammunition, Norma säkerhetspatron, och den nya ammunitionen Speers Gold Dot i ballistisk tvål. Skillnaderna mellan kulorna kan studeras på bilden ovan.

Den gamla kulan går rakt igenom tvålen och river upp en smal linje. Den nya kulan expanderar vid träffytan och fäller ut sig som ett paraply, med konsekvensen att den river upp ett större hål och stannar kvar i tvålen.

För att ta reda på hur skillnaden ser ut när kulorna istället träffar en människokropp, bad vi läkaren Wolfgang Giebe på Solna rättsläkarstation, titta på kulavtrycken i tvålen. Han menar att skillnaden kan bli betydelsefull när kulan passerar ett större blodkärl, en nerv eller något annat livsviktigt organ.

- I extrema fall kan skillnaden vara att personen överlever med den gamla kulan, men dör med den nya, säger han.


Risker för skador och dödlig utgång ökar


När Bengt Ilbäck var på väg in i bilen, som stod parkerad i ett garage, dök det plötsligt upp en man klädd i lång rock och mössa som slet upp bildörren och sköt Ilbäck i sidan. Det visade sig att mannen var polis och att han skjutit fel person.

Läkaren Ulrik Lindforss, som var den person som tog emot skottskadan, vill inte spekulera i vilka skador Ilbäck hade kunnat få om han skjutits med den nya ammunitionen, men han säger att skadorna troligen varit större och att risken för dödlig utgång hade ökat.


- Som läkare anser jag att man ska se humant på det här.

- Att skaffa ammunition med hög energi, som ökar risken för inre blödningar, för invaliditet, för död, är naturligtvis motbjudande, säger han.

REPORTRAR: Keja Stenström, David Boati
FOTO: Ove Thews, Micke Sandberg, SVT Arkiv
REDIGERING: Birgitta Hedin

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Polisens ammunition 

är förbjuden i krig


 Nyheter P4 Gävleborg SR Publicerat: onsdag 28 januari 2009 kl 17:57 ,
Polisen i Gävleborg har en ammunition som kan trasa sönder en människa invärtes om han eller hon blir träffad av en sådan kula. Ammunition kallas för Gold Dot och användes vid dödskjutningen av en psykisk sjuk man i Trelleborg för några dagar sedan (2009).


– Ja vi har en sådan ammunition här i Gävleborg, säger Björn Rehn som är vapenutbildare inom polisen i Gävleborg. En vapenskribent som under onsdagen skrev en debattartikel i tidningen Expressen menar nu att polisens dödskjutning av mannen i Trelleborg kunde ha undvikits om polisen hade haft en mindre farlig ammunition.  

Kullan snurrar i luften
 

Kulan snurrar nämligen som en propeller och ger stora skador i kroppen, enligt vapenskribenten.  

- Ammunitionen är förbjuden i krig och Tysklands och Danmarks poliser har tagit avstånd från Gold Dot.

Björn Rehn, vapenutbildare inom Gävleborgspolisen tror dock på ammunitionen. 

– Den gamla ammunitionen kunde gå rätt igenom en människa och träffa en oskyldig bakom brottslingen. Det gör inte kulan Gold Dot, säger han. 
Gold Dot tillverkas i Kalifornien USA.

*

Länkar:


----------------------------------------------------------------
Sidan läst och godkänd av:
IP: 147.186.255.19 [Trace] March 12, 2012 12:14:50 PM
ISP: Rikspolisstyrelsen
Landed: undermattan.blog.com/2011/12/15/svenska-polisens-nya-ammunition
------------------------------------------------------------------

undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

58 kommentarer:

 1. Frågan om ammunition borde öppet diskuteras inom polisen.
  Varför uppifrån påtvinga en hel yrkesgrupp att bli eventuella mördare? Var håller polisens skyddsombud hus?

  Bra att ni lyfter fram frågan om polisens ammunition. Inget vanliga dödliga någonsin får kännedom om.

  Poliser har vi för att skydda - inte skada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. REKLAM!

   RING POLISEN!! - Rob Hustle och "Call the Cops"
   http://undermattans.blogspot.se/2015/05/ring-polisen-rob-hustle-och-call-cops.html

   Radera
  2. Nu har det precis varit två aktuella händelser där polis skjutit gärnungsman och skadorna har blivit mycket omfattande. Vi får hoppas polis och läkare reagerar på polisens ammunition så att åtminstone en intern debatt skapas. Såväl inom läkarkåren som inom polisen.

   http://www.expressen.se/kvallsposten/polis-skot-kniv--bevapnad-man/
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22903296.ab

   Radera
 2. För övrigt tycker jag svenska poliser skulle ha mycket högre lön. Tycker polisens lönenivå avspeglar tanken bakom polisen. Om man värdesätter bra poliser då ska man också visa det. Minst 10 000kr/ månad borde lönen höjas med och då blir det också viktigt för polisledningen att rätt poliser väljs för sin tjänst.

  Gärna längre och bättre utbildning med varvat med obligatorisk praktik inom flera olika grenar inom polisen.

  Poliser borde sättas på den tjänst där de kommer bäst till sin rätt.

  Betald praktik borde det vara. Minst tre år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Etablissemangets lösning på problemet?

   Sänkta krav till polisutbildningen?
   http://undermattans.blogspot.se/2012/03/sankta-krav-till-polisutbildningen.html

   Radera
  2. Oj då, så fel man kunde ha. Sänkta krav var det ja.

   Lite tradigt. Jaja. Så var det visst med det.

   En gång sökte jag faktiskt in till polisen. Jag var mest sugen på att gå utbildningen. Tänkte att den måste ju vara spännande att gå.

   Lära sig köra bil med precision, lära sig lite detektivarbete, lära sig hantera stressade situationer, läsa av folk, förhörsmetoder, juridik, planlägga tillslag mm mm.

   Nu blev det inte så att jag kom in. Annat kom i vägen också. Kanske var min föreställning om utbildningen lite naiv men, men... Man hoppas poliserna är nöjda - om inte - att de i så fall vågar ställa krav. Och tillåts vidareutbilda sig.

   Radera
  3. Och 1 Juli 2016 får polisen ta din mobil och behålla den vid enbart misstanke samt kroppsvisitera barn...

   http://www.dagensjuridik.se/2016/05/tillfalligt-omhandertagande-av-mobiltelefon-utokade-befogenheter-polisen

   Radera
  4. Detta betyder alltså att vår rätt till skydd för vår egendom samt vår rätt till skydd för vårt privatliv helt raserats i grunden.

   Nu kan polisen när som hur som stoppa vem som helst och tvinga från dem deras mobil och gå igenom både privata bilder och privata sms/meddelanden...

   Vi måste kräva förhandsbesked från Europadomstolen om detta. Det strider direkt mot männskliga rättigheter. Förstår polisen det? Lagen omfattar även deras vänner, barn och grannar.

   Vem har motionerat om denna lag. Det måste vi också ta teda på.

   Radera
  5. Här kommer lite mer fakta om denna lag och vägen dit...

   http://www.regeringen.se/rattsdokument/lagradsremiss/2015/11/forstarkt-rattssakerhet-och-effektivitet-i-forundersokningsforfarandet/

   http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2011/05/sou-201145/

   Radera
  6. Lagen innebär ett avsteg från Rättegångsbalkens grundprinciper...

   Läs själv.

   I JO 2001/02 s. 95 hade kritik riktats mot en polismyndighet för
   att ett beslag hade skett inom ramen för en utredning enligt 23 kap.
   22 § RB (förenklad brottsutredning). JO menade att det redan av
   ordalydelsen av bestämmelsen i 23 kap. 16 § RB framgår att lag-
   stiftarens avsikt har varit att de i 24–28 kap. RB angivna straff-
   processuella tvångsmedlen får användas i en brottsutredning endast
   inom ramen för en förundersökning. För att vidtagandet av en
   straffprocessuell tvångsåtgärd med stöd av reglerna i 24–28 kap. RB
   ska framstå som rättsenligt i situationer där förundersökning inte
   dessförinnan har inletts är det därför, enligt JO, en förutsättning
   att förundersökning anses inledd genom att åtgärden vidtas (se a.a.
   s. 100). JO:s slutsats blev att straffprocessuella tvångsmedel inte
   lagligen kan användas i utredningar som genomförs med stöd av
   23 kap. 22 § RB samt att förundersökning hade inletts i det aktuella
   fallet i och med beslagsbeslutet.
   Efter JO:s avgörande har 23 kap. 22 § första stycket RB ändrats
   på så sätt att det har införts en uttrycklig bestämmelse om att
   tvångsmedlet beslag får användas inom ramen för förenklade
   utredningar. Bestämmelsen utgör, liksom den tidigare nämnda
   bestämmelsen i 23 kap. 8 § tredje stycket RB, ett avsteg från grund-
   principen i rättegångsbalken om att straffprocessuella tvångsmedel
   endast får beslutas inom ramen för en förundersökning eller under
   det rättsliga förfarande som sedan följer. På samma sätt förhåller
   det sig med den bestämmelse som utredningen föreslår om att
   befogenheten för en polisman att tillfälligt omhänderta elektronisk
   kommunikationsutrustning och kroppsvisitera för att söka efter
   egendom som får omhändertas ska gälla även innan
   förundersökning hunnit inledas. När en polisman med stöd av den
   föreslagna bestämmelsen under en primärutredning beslutar om att
   t.ex. kroppsvisitera någon för att söka efter egendom som får
   omhändertas, ska således förundersökning inte anses inledd.

   Radera
  7. Här gäller det att vara uppmärksam på ordval.

   Man hänvisar alltså till och gör också gällande att stöd för denna nya lag grundar sig i utredarnas " uppfattning"...

   "Enligt utredningens uppfattning är det inte nödvändigt att ha
   motsvarande reglering beträffande omhändertagande av spår-
   föremål."

   Radera

  8. Den befattningshavare som verkställer t.ex. en husrannsakan
   eller en kroppsvisitation beslutar om föremål som därvid påträffas
   ska tas i beslag.

   Om föremålet påträffas under andra omständighet-
   er är det förundersökningsledaren eller åklagaren som beslutar om
   åtgärden, såvida det inte föreligger fara i dröjsmål.

   Verkställs beslaget av annan än förundersökningsledaren eller åklagaren ska
   en anmälan skyndsamt göras till denne, som beslutar om beslaget
   ska bestå (27 kap. 4 § RB).

   Enligt utredningens uppfattning är det inte nödvändigt att ha
   motsvarande reglering beträffande omhändertagande av spår-
   föremål.

   I dagsläget torde det förhålla sig så att t.ex. kriminaltekniker eller polismän i yttre tjänst som kommer till en brottsplats,
   antingen själva eller i samråd med förundersökningsledaren,
   bestämmer vad som ska spårsäkras.

   Denna ordning behöver inte formaliseras på motsvarande sätt som beslag.

   I de fall beslag ska
   fastställas kan dock förundersökningsledaren, om föremålet i stället
   för beslag bör omhändertas i bevissäkrande syfte, besluta att
   beslaget ska hävas för att i stället betraktas som ett spår, som kan hanteras utanför beslagsinstitutet.

   Att så kan ske får anses följa av
   den nuvarande lagstiftningen om beslag.

   Radera
 3. Således är det Europadomstolen och enbart Europadomstolen som har tolkningsföreträde om nationell lag går i strid med EKMR.

  Nationell lag får alltså inte stiftas eller grundas på tolkningar som förringar eller undergräver skyddet av mänskliga rättigheter.

  Så som skydd för egendom och privatliv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En intressant fråga blir ju om kroppsvisitering kan ske även efter man överlämnat sin mobiltelefon?

   Radera
  2. Vad skulle i så fall försvara ett sådant övergrepp?

   Radera
  3. Man kan alltså hålla sig med två mobiltelefoner?

   En man överlämnar och en som göms?

   Kanske kan man råka tappa den så den råkar gå sönder... i nån toalett?

   Tror lagstiftare verkligen att de som vill komma undan att information kommer i polisers händer inte lyckats med detta, trots denna lag?

   Detta är återigen bara statens sätt att kontrollera sina medborgare - inget annat.


   Radera
  4. En definition om vad som avses med spår borde nog vara på sin plats också. Har man missat det eller har polisen tolkningsföreträde där? En vanlig kanera? Journalisters hemliga källors USBsticks?

   Nakenbilder på ditt ex? Humorcitat?

   Som man säger i USA

   "Allt kommer och kan användas mot dig."

   Radera
  5. De svenska slavdrivarna (myndigheter) inspireras såklart av USA:s många fascistlagar angående godtycklig kroppsvisitering av undersåtar. Lagar som mestadels används för att trycka ner svarta och övriga minoriteter.

   När Sverige nu etableras som ett "multikulturellt paradis";) efter oändliga flyktingströmmar från elitens krig, så är det kanske trevligt för slavägarna att även här kunna "klämma lite på varorna" efter behag?

   *USA:s "stop and frisk" - som Sveriges REVA på steroider - slavägarlagar i nya versioner:

   http://undermattans.blogspot.se/2014/01/usas-stop-and-frisk-som-sveriges-reva.html

   Rasistprofilering i USA avslöjad - 87% kontroller mot svarta och latinamerikaner:

   http://undermattans.blogspot.se/2013/03/rasistprofilering-i-usa-avslojad-87.html

   Rasist-Polisen i USA är Svenska politikers förebild:

   http://undermattans.blogspot.se/2013/03/rasist-polisen-i-usa-ar-svenska.html

   Radera
  6. Vad lagen säger är ju också att det behövs bara en random misstanke... För att din ska tas ifrån dig. Att du kanske liknar någon... Verkar misstänkt glad?

   Därefter kan vederbörande åtalas eller förundersökning startas med tanke på vad mobilen innehöll. Dvs en omvänd användning av lagen...

   Radera
  7. Det är synd att inga poliser är här inne och skriver. Man hade velat veta vad de tänker om denna nya lag.

   Det är alltså viktigt att poliser själva reagerar på nedrasering av mänskliga rättigheter. Särskilt då det är poliser som sägs vara de som ska verkställa lagändringar.

   Om svenska poliser börjar bete sig som poliser i diktaturer då kommer också svensk polis att bli bemött på samma sätt som polis bemöts i diktaturer. Med misstro och förakt.

   Vill svenska poliser det?

   Gå maktens ärenden på bekostnad av att deras medmänniskors grundläggande och fundamentala rättigheter sedan 70 år åsidosätts?

   Poliser bör se upp med den makt som ges dem så den inte slår tillbaka mot dem själva. Om den lille mannen förlorar tilltron till våra svenska poliser har vi inte vunnit något på denna lagändring... Tvärt om har den så kallade vinsten varit dyrköpt.

   Radera
  8. Sex av tio poliser har avstått från att framföra kritik mot chefer och mot organisationen på grund av rädsla för repressalier.

   En medlemsundersökning som Polisförbundet har gjort visar att sex av tio poliser inte vågar framföra kritik mot chefer eller den egna arbetsmiljön. 38 procent, vilket motsvarar 1 127 medlemmar, deltog i undersökningen:

   http://undermattans.blogspot.se/2012/09/i-sverige-vagar-poliser-inte-kritisera.html

   Radera
  9. Jo också läs om det fast dessvärre är det ju bara poliserna själva som kan komma till bukt med det problemet - genom att stå på sig.

   Lite konstig egentligen.

   Man trodde poliser var vana av att använda sig av sin makt så visar det sig att när det verkligen gäller...då fegar de ur.

   Klent. ;-)

   (jag tror de fungerar bäst under provokation...)

   Vi får se om vi kan trigga igång nån förändring.

   Nästa gång polisfacket har årsmöte ska de nog byta ut samtliga och välja nya verbala fighters med sunda värderingar och målmedvetet driv. Framför allt någon som kan samla dem som grupp och som utstrålar det som just poliser värdesätter i sin yrkesroll.

   Radera
  10. På tal om polisers makt och maktlöshet så ska regeringen idag bestämma om poliser får använda sig av spionprogram i våra datorer och(och telefoner förmodar jag) eller ej.

   Spionprogram för krypterade media ellsr vad det heter .

   Ska gissa på ett JA för det?

   Radera
  11. Läs mer här:

   http://www.dagensjuridik.se/2016/05/polisen-kan-fa-ratt-att-smitta-misstanktas-datorer-med-spiontrojaner-ny-lag-utreds

   Radera
  12. Vi borde muntra upp polisen lite en sån här vacker och solig dag...

   Lite pasande musik kanske.

   https://www.google.se/search?hl=sv-SE&ie=UTF-8&source=android-browser&q=i+always+feel+like&gfe_rd=cr&ei=o5I0V7uGEKir8wfekLHQAw&gws_rd=ssl#hl=sv-SE&q=i+always+feel+like+somebody%27s+watching+me

   Radera
  13. :O Även SR förbereder de ignoranta undersåtarna på fascistpedofilernas senaste utspel:

   "Så fungerar myndigheternas trojaner"

   "Tekniskt sett finns det inga gränser, om polisen faktiskt lyckas infektera en dator så kan programmet komma åt allt som användaren har tillgång till."

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6430610

   Radera
  14. "Vi borde muntra upp polisen lite en sån här vacker och solig dag..."

   ...Både Rob Hustle ( http://undermattans.blogspot.se/2015/05/ring-polisen-rob-hustle-och-call-cops.html ) och nu även Rockwell ( https://youtu.be/7YvAYIJSSZY ) som snuten kan lyssna på...

   De blir väl snart bortskämda;)

   Radera
  15. :-) Snälla undermattan kan ni inte fråga Pål Börje om vi får citera hans inlägg på dagens juridik angående spiontrojaner spiontrojaner. Tycker det är ett " intressant" inlägg.

   (Funkar inte för mig att regga mig på dagens juridik.)

   Länk till Pål Börjes inlägg:

   http://www.dagensjuridik.se/2016/05/polisen-kan-fa-ratt-att-smitta-misstanktas-datorer-med-spiontrojaner-ny-lag-utreds

   Radera
  16. (*Kommentar av Pål Börje som är publicerad på Dagens Juridik tors, 2016-05-12 21:07)

   Avlyssning:
   Alltså med två datorer och ett USB-minne, så är det omöjligt att avlyssna.
   Dator "B" är inte ansluten till internet, men har installerat VERACRYPT (via USB-minne).
   Det som skall krypteras köra man genom Vera med nyckel om 256 bitar och två gånger efter varandra med olika krypteringsalgoritmer. Se även här.
   Resultatet sedan i en krypterad zipfil - nu är det 3 ggr kryptering.
   Spara till ett USB-minne och över till dator "A" som kör VIRTUELL PC och bootar från en DVD/CD för att anslut till internet.
   I och med det och man har ”skapat” det utifrån t.ex. Windows 98, 2000, XP och browser man använder är Firefox via TOR.
   När man gör installationen, så kopplar man ”aldrig” upp någon av datorerna mot Internet.
   När man sedan kopplar upp dator A till Internet så gör man det via ett gammalt program som heter Winproxy och som sätter effektiv stopp för alla försök att komma åt systemet utifrån.
   Filen (3 ggr krypterad och där i princip bara ZIP är med känd krypteringsalgoritm) sänds nu via ngn av de kanaler/portar (65.536 stycken) som finns att tillgå.
   Om man är duktig tekniker/programmerare, så kan man använda sig av samma teknik som under WW II – hoppande frekvens.
   Man sänder en del på en frekvens byter sedan till annan frekvens sänder ytterligare en ”snutt” byter igen et cetera…
   För att ”djävlas” så lägger man även in ”data utan värde” alltså rent skräp.
   Tekniken används så att man hoppar mellan kanalerna efter visst uppgjort schema. Samma schema innehåller information om vilka som är skräp samt turordningen på ”datapaketen”.
   Via TOR kan man sedan byta IP för varje kanal/port-byte och om man inte har krav på att det skall gå blixtsnabbt, kan man för ett skrivet dokument om 60 rader á 60 tecken (3.600 tecken).
   Sända kanske 3.600.000 tecken i stället där merparten är rens skräp som skapats via flera olika slumpgeneratorer som i sin tur skapar HASH MD5 och där specifik längd klipps ut och sammanfogas till lämplig sträng att överföra.
   Minst 1,4 triljarder (1,4+20 nollor) kombinationer är det i första steget.
   Tiden för att "knäcka" är några miljarder år och då lär den ändå vara ointressant för då lär det ändå inte finnas några kvar på jorden.
   Så man kan undra vad håller de då på med egentligen? Slänger pengar i sjön är det i stor skala.
   Mellan 30-50.000 personer dör årligen i US p.g.a. bilolyckor. Antalet terrorister som orsakat död och elände i US fr.o.m. 9/11 är sammanlagt mindre än 300 per år.
   Minst ½ miljon har dött i trafiken sedan 9/11 och vi har då "glömt" de som skadats.
   Sedan ska vi inte diskutera antalet dödsfall p.g.a. det oreglerade innehavet av skjutvapen.
   Antalet färgade som dödats oskyldigt gör att polisen i US lätt kan klassas som terrorister utan respekt för andras värde.
   US Army har under den tiden dödat åtskilliga 10.000 tals personer i deras egna länder. Så kallade hemländer.
   Hur många som Svenska armen har dödat under samma period, är en väl bevarad hemlighet och lär så förbli i minst 70 år.
   Skall man fånga terrorister – vad det nu är för något – då gäller vanligt hederligt fotarbete.

   http://www.dagensjuridik.se/2016/05/polisen-kan-fa-ratt-att-smitta-misstanktas-datorer-med-spiontrojaner-ny-lag-utreds

   Radera
  17. Märkligt hur tyst debatten går om detta storebrorssamhälle som byggs med bredare och bredare brickor allt fortare.

   Inte ett endaste inlägg på Flashback. Knappt några på Dagens Juridik.

   En krönika från
   OISÍN CANTWELL. En snutt på Sveriges Radio.

   Var det alla det berörde?

   Var är Advokatsamfundet? Polisen själv? Massmedia? Amnesty? JO? Datainspektionen? Juristeliten? Våra EU-parlamentariker? Piratpartiet?

   Man väntar till efter besluten är klubbade och gnyr lite då?

   Radera
  18. Jag förstår inte heller, är detta ett sätt för våra förtroendevalda att ge polisen samma rätt som militären redan har genom FUD.

   Det ska vara allmänrådande alltså.

   Inga orättvisor mellan myndighetsaktörerna att utöva tvångsmedel på landets fria medborgare.

   Nä orättvisor ska väl stävjas. Detta sätt var dock nytt.

   Radera
  19. Men nu kom jag på en ny lag så behövs varken kostsamma utredningar eller krångliga lagändringar...

   Varför inte bara ge svenska polis och militär obegränsade resurser och befogenheter att bedriva sin verksamhet?

   Jag menar det finns väl inget hot i det?

   Allt poliser gör är för allas bästa så varför ens komma på tanken att styra upp deras agerande med krångliga lagar?

   Varför ska lagar och förordningar sätta käppar i hjulet för myndigheter över huvud taget?

   Myndigheter gör väl aldrig fel? Varför skulle dom?

   Det är väl bara halvkriminella rättshaverister som påstår det...

   Radera
  20. Behövs ens domstolar?

   Kan inte bara staten bestämma vad som är rätt eller fel?

   Varför hyckla när vi vet med bestämdhet att staten är god och dess medborgare är de som ställer till det hela tiden.

   Radera
  21. Ingen reagerar ens när till och med poliser känner sig tystade på sin egen arbetsplats...

   Förstår man vad vissa poliser vill berätta men inte vågar eller får?

   Att något är allvarligt fel.

   Det är vad man bör förstå.

   Radera
  22. Sammanfattning:

   "Konsten att avsluta en prenumeration i tid"

   http://undermattans.blogspot.se/2015/01/konsten-att-avsluta-en-prenumeration-i.html


   Lösning:

   - Om du inte gillar det samhälle vi har idag – SLUTA STÖDJA DET!

   http://undermattans.blogspot.se/2013/06/orwells-110-ars-jubileum-myndigheters.html

   Radera
  23. Lite mer om polisens spionprogram och om att danska och tyska polisen redan börjat med dessa trojaner i sina medborgares datorer...

   http://www.dagensjuridik.se/2016/06/debatt-stefan-larsson-I

   Citat ur artikeln:

   " I somras avslöjades att dansk polis köpt in italienska Hacking Teams spionprogramvara RCS (Remote Control Systems) via den israeliska återförsäljaren Nice för 4,2 miljoner danska kronor. Om den typen av handel blir fallet för Sveriges del vet vi ingenting om."

   Radera
 4. Landet Sverige är på väg från demokrati till diktatur i raketfart...

  Sov på det svenska medborgare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och de svenska medborgarna sov på det i hundrade år;)

   Radera
  2. Nu behöver vi exemplifierar för att folk ska förstå vad som händet här och nu... just nu i stunden.

   Föreställ er att apartheidregimen i Sydafrika ännu verkade och nu kom med en lag som sa att regimen skulle ha rätt att beslagta och spionera i svarta människors data och telefoner...

   Föreställ er också hur det skulle låta från demokratin lilla Sverige.

   Det hade såklart ekat om både rasism och förtryckarfasoner. Hur hotad demokratin slulle vara när människors rätt till privatliv och skydd av egendom tagits ifrån de svarta...

   Men hör och häpna... om lagarna istället görs till att omfatta hela befolkning och lagändringen sker av staten Sverige - då ses detta ingrepp inte längre som ett hot för demokratin. Nä, det hotas nu istället med att om dessa kränkningar av de mänskliga rättiheterna INTE införs... då hotas vår demokratin. Terrorister är vårt största hot. Inte ett söndertrasande av FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna.

   Så mycket har synen på demokratins uttryck svängt.

   Fundera över det.

   Radera
  3. Nu lite grädde på moset...

   http://www.dagensjuridik.se/2016/05/klartecken-fran-etiska-radet-nu-far-poliserna-bevapnas-med-elchockvapen

   Ny lag nr 3 alltså på kort tid - samtidigt som kraven på att söka in till polisen sänkts rejält.

   Som motiv för denna tillåtna grillning av befolkningen uppger man att skjutning med tjänstevapen förmodas minska.

   Ett närstridsvapen ersätter alltså ett skjutvapen? Hur får man ihop detta argument?

   Sist en polisman avfyrade sitt vapen dog misstänkt.
   Han sköts då han uppgavs vara beväpnad och redan skadat en annan polisman.

   Här menar alltså polisledningen att denne polis hellre dragit fram sin elchockvapen och gått i närstrid med misstänkt?

   Nog måste det väl ändå vara batongen som möjligtvis ersätts men då hade man kanske inte fått tillstånd för elchockvapen?

   Man var tvunga att argumentera att dödsskjutningarna förmodas minska med hela en död vid polisingripande var tredje år...

   Fantastisk hypotetisk fakta.

   Källa på det polisen.

   Radera
  4. Och vem blir ansvarig för
   polisens trojaner tas bort och hur ska detta kontrolleras menar man?

   Man blir kanske efteråt underrättade om att spioneriet upphört via en liten glad app?

   En liten polisman med vit flagg som flaggar "faran över " vänligt och glatt över skärmen?

   Det fungerar ju bra idag kan vi läsa...

   http://www.dagensjuridik.se/2016/05/vi-maste-jaga-dem-poliser-foljer-inte-aklagares-beslut-att-forstora-material

   Speciellt stycket:
   Citat från DJartikel

   "Dröjsmålen hade enligt uppgift berott på att "ansvarig åklagare inte varit i tjänst vid den aktuella tidpunkten ".

   Av det lär vi oss att åklagare som inte är i tjänst anses ändå ansvariga för det de inte är i tjänst för - för annars hade ju en annan tjänstgörande åklagare varit ansvarig. Så var det alltså inte. Nähä. Då vet vi.

   Radera
  5. Mer grädde:

   Försvarsmakten vill sänka antagningskraven?

   http://undermattans.blogspot.se/2012/03/forsvarsmakten-vill-sanka.html

   "544 Taser-Related Deaths in the United States Since 2001"

   USA: Polisens hämnd - zappar handbojad kvinna med 50 000 volt rakt i hjärtat

   http://undermattans.blogspot.se/2013/11/usa-polisens-hamnd-zappar-handbojad.html

   El-pistol special:

   http://undermattans.blogspot.se/search/label/EL-PISTOL

   Radera
  6. Det är alltså Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden som besökt och granskat
   Åklagarkammaren i Malmö.

   Vad man då upptäckt är att beslut om förstöring av övervakningsmaterial från tvångsmedelsanvändning har fattats mellan två och 15 månader för sent i drygt 67% av de granskade ärendena.

   Vilken signal sänder då ett sånt här agerande om 2/3 av ärenden har fel, dvs rena lagöverträdelser har begåtts av den myndighet som har som sin enda och huvudsakliga uppgift att utreda just lagöverträdelser... Man undrar.

   Det vill i klartext säga att i 67% av tvångsmedelsandvändning har skyddet för medborgare inte fungerat. Och detta efter nya rutiner och trots s.k "förstöringsintyg".

   Åklagarkammaren uppger att förstöringsintyg "medfört viss förbättring från Polismyndighetens sida", ändå hittas efter dessa nya rutiner fortfarande fel i 67% av fallen alltså. 67%!

   Varför ens ha lagar för polis när de ändå inte följs eller något sker om lagöverträdelser skett från deras sida...

   Just sånt här undergräver tilltron till vår polismyndighet. Det är illa.
   Och återigen, det är bara polisen själv som kan göra något åt det. Varför vill polisen inte att vi respekterar dem? Tror på dem? Varför tar de inte människors skydd enligt lag på allvar?

   Radera
  7. Om fel begås i 67% av fallen när polisen använder sig av elchockvapen, har det då inte heller nån betydelse.

   Ska det bara konstateras i efterhand?

   Känns det tryggt?

   Radera
  8. ...Och när vi ändå är inne på statistik...

   POLISENS STATISTIK = EPIC FAIL?

   http://undermattans.blogspot.se/2013/04/polisens-statistik-epic-fail-2.html

   http://undermattans.blogspot.se/2013/04/3000-nya-poliser-inte-nog-civila-ska.html

   Radera
  9. Lite fler befogenheter för polisen...

   Den fjärde på kort tid...

   http://www.dagensjuridik.se/2016/05/information-direkt-i-mobilen-snart-far-10-000-poliser-ny-app

   Radera
  10. Den här appen det talas om att polisen ska eller redan fått...

   Den appen påminner om det Anonymous talar om. Inte för att jag tänker nåt vidare om Anonymous längre men gruppen har varnat för scanning i kameror som läser av ansikten...

   Jaha, tänker kanske du som läser ... Och?, och fortsätter... Jag har rent mjöl i påsen. Det hotar inte mig.

   Men det är just vad det gör. För vad det betyder är att din rätt att vara anonym närhelst du vill i en folksamling just raderats.

   Att inte själv få välja när och var du önskar vara anonym i en folksanling eller ej är ett mycket starkt hot mot var och ens integritet och privatliv.

   Du blir med andra ord kartlagd utan att veta om det. Du riskerar i allafall att bli det.

   Man kan lite smått jämföra det att all din post och ditt agerande på internet blir offentlig handling.

   Det är alltså inte särskilt utvalda poliser. Det kommer att bli alla poliser.

   Den blir helt enkelt möjligt för polisen att logga när du köpte nya skor, vad du äter och var och när du senaste bytte strumpor och var du gjorde det.

   Syftet har säkert varit gott men tänket har varit fel.

   Vi har aldrig bett om ett storebrorssamhälle. Varför har staten gett oss det?

   Radera
  11. Jag undrar också vem eller vilka få har insyn i hur denna "nya kamera" för polisen fungerar?

   Har någon? Tror staten att de har det? Förstår staten att det liks lätt kan vändas mot dom själva?

   All kartläggning innebär enorma risker som få förstår. Det föder vare sig ökad frihet eller ökad respekt. Det begränsar.

   Radera
  12. Också ytterligare lite nya övervakningslagar som träder ikraft 1 juli 2017....utan underrättelseskyldighet förstås.

   http://www.dagensjuridik.se/2016/06/aven-matlagning-terrorister-blir-kriminellt-sapo-far-undantag-hemlig-avlyssning

   Citat ur artikeln:
   "Utredningen förelsår därför att hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation, hemlig övervakning av elektronisk kommunikation och hemlig kameraövervakning ska kunna användas vid en förundersökning om samtliga dessa brott.

   Även undantaget från den så kallade underrättelseskyldigheten i rättegångsbalken ska gälla.

   Preventiva tvångsmedel
   När det gäller förslaget om att utvidga straffansvaret för rekrytering föreslås också, om brottet kan anses vara grovt, att det ska finnas en möjlighet att använda hemliga tvångsmedel enligt lagen om åtgärder för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott - alltså hemliga tvångsmedel i preventivt syfte utan att förundersökning om brott har inletts.

   Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2017."

   Radera
  13. " alltså hemliga tvångsmedel i preventivt syfte utan att förundersökning om brott har inletts."

   Med detta måste ju menas att det är fritt fram att avlyssna, spana på, övervaka, kolla mail och internet aktivitet, använda samtliga hemliga tvångsmedel utan att man ens är misstänkt för något - inte ens ett brott eller delaktighet i brott. Vem som alltså - när som. Man gör det ju i förebyggande syfte.

   Nu fick man väl till det ändå. Wow.

   Vem kan försvara sig mot en sån finfin lag? Man undrar.

   Jasså ingen? Nähä. Då vet vi.

   Snacka om att smyga in övervakning och 24/7 övervakning av sina medborgare...

   Det nya Sverige.

   Radera
  14. Och alla journalister som sitter här tyst och smygläser.
   Räkna lugnt med att ni blir de första att avlyssna.

   Dags att börja orda då kanske.

   Radera
  15. Det går alltså inte för en klient att föra ett samtal med sitt ombud utan att veta om man är avlyssnad... Låter detta tryggt i en demokrati?

   Det finns nämligen inget ärende när hemliga tvångsåtgärder sätts in.

   Det är vad som sägs fast i klartext.

   Radera
  16. Ah nu kom jag på det!

   Det är förstås tekniklobbyn som ligger bakom.

   Om ett par år måste alla hålla sig med minst 7 olika mobiler, minst 3 datorer och 4 mobilabredband... för att inte känna sig ständigt övervakade.

   Konsumera mera så kan du lugnt terrorisera - blir slogan.

   Radera
  17. Mer beslut om hemlig avlyssning UTAN brottsmisstanke - när som - för vem som - utan att någon vet eller att domstol ges möjlighet att bevaka att landets medborgares integritet och rätt till privatliv skyddas enligt EKMR vilken ju står över nationell lag.

   Artikel 8 - Rätt till skydd för privat- och familjeliv
   1. Var och en har rätt till respekt för sitt privat- och
   familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.
   2. Offentlig myndighet får inte inskränka åtnjutande av denna
   rättighet annat än med stöd av lag och om det i ett
   demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till statens
   säkerhet, den allmänna säkerheten, landets ekonomiska välstånd
   eller till förebyggande av oordning eller brott eller till
   skydd för hälsa eller moral eller för andra personers fri- och
   rättigheter.


   Denna lag måste i allra högsta grad ha stiftas i strid med gällande konventioner om mänskliga rättigheter. Lika så förringar dess innebörd. Självklart fördragsbrott alltså.
   Har staten inga jurister längre? Kan ens lagen antas utan att Europadomstolen ges möjlighet att lämna förhandsbesked om
   tolkningen?

   Betyder detta att landets samtliga journalister, politiker, företagsledare och jurister står under konstant övervakning? Går det utesluta?

   Fy fan. Men någon blir kanske rik på kuppen om vilka företagshemligheter som helst får avlyssnas utan inskränkningar eller regler. Ingen reagerar i alla fall...

   Snacka om att försvarsadvokater hamnar i ett sämre läge när åklagare känner till hela försvaret i förväg genom avlyssning som varken syns eller kräver tillstånd...eller upphörande.

   Bryr dom sig?
   Vi får väl se...

   Luddiga lagar gagnar ingen. Det kan inte vara så svårt att förstå.

   http://www.dagensjuridik.se/2016/06/sapos-undantag-forlangs-far-fortsatta-hemlig-overvakning-utan-brottsmisstanke

   Radera
 5. Inlägget hoppade rundor så skickar igen...
  Släng gamla.

  Lite mer om polisens nya kamera-app...

  Frågan man ställer sig är hur läckor inom polisen ska kunna täppas till om nu 10 000 poliser delar samma info samtidigt som kanske 10 poliser delade innan... och läckor uppstod ändå.

  Alla appens funktioner är heller inte redovisade för allmänheten varför vi inte kan yttra eller försvara oss mot dessa funktioner...

  http://www.mkse.com/2016/02/16/svensk-polis-tar-med-sig-intranatet-till-brottsplatsen

  SvaraRadera
 6. Det här var väl en intressant artikel.

  http://www.expressen.se/nyheter/dokument/foretagen-koper-egna-spanare-som-gor-polisens-jobb/

  Om jag förstår artikeln rätt så är det alltså tillåtet att stalka människor lite hur som helst... Bara nån betalar en för aty göra det.

  Intressant också vad som sägs om brottsprovokation...
  Citat:

  "Men Dick Malmlund tror inte att rättssäkerheten är ett problem - så länge företagen är seriösa.
  - Men annars kan de skapa eller plantera bevis för att leverera till sina uppdragsgivare. Jag är övertygad om att det finns sådana fall, säger han.
  - Det finns en inbyggd risk i att man vill vara kunden till lags"

  Hur skyddas medborgare grpn sådana här övergrepp?

  Är det så rätthaverister straffas? Vem betalar? Får vi någonsin veta?

  Och när sånt här inträffar...

  http://www.svd.se/vapen-och-legitimation-stals-ur-polisens-spanarbil

  Hur tryggt känns det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några välkända "Säkerhetsföretag":

   http://undermattans.blogspot.se/2014/01/varldens-9-storsta-privatarmeer-enormt.html


   Blackwater:

   http://undermattans.blogspot.com/2013/03/usa-anvander-blackwater-for-att-kunna.html

   http://undermattans.blogspot.se/2013/05/110-000-usa-betalda-legoknektar-i.html

   http://undermattans.blogspot.se/search/label/BLACKWATER

   Radera
 7. Man undrar ju hur många poliser som slutat och istället börjat på ett spanarföretag som visst agerar och tillåts agera helt utan regler... Måste ju vara enklare att jobba där särskilt om man inte känner sig uppskattad eller vågar prata med sina chefer.

  SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.