onsdag 21 september 2011

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 14


Polisman häktad för grov kvinnofridskränkning…
… I sitt arbete har polismannen utrett mäns våld mot kvinnor.”

 För att läsningen inte skall vara allt för betungande har redaktören tagit sig friheten att kort kommentera vissa artiklar…  (Personerna på bilderna har antagligen inget med de aktuella fallen att göra.)

Målsättningen med publiceringen är att informera om hur det faktiskt ser ut i dagens samhälle där polismakten har sina egna lagar. För att upprätthålla en trovärdig demokrati krävs en total utrensning av rötan inom poliskåren.  Alla rättigheter till bilder och text tillhör respektive upphovsmän.
*

DEL 14

2009, Skandalerna förändrade polisarbetet

2009-08-24 15:06
En kommissarie häktas för grovt tjänstefel och inblandning i grova vapen- och knarkbrott. Han och hans infiltratörer har lurat poliskolleger, åklagare och domare. En skandal. Men också ett bakslag för polisens eget underättelsearbete.



– Det är ett otroligt bakslag för underrättelsearbetet,
säger Mats Jonsson. Skandalen kring kommissarien som värvade Peter Rätz är långt ifrån över. Själv dömdes den nu 40-årige expolisen till fängelse i tingsrätt, frikändes i hovrätt och dömdes slutligen för några bagetellbrott i Högsta domstolen. Sen fick han sparken. Det relativa friandet motiveras med att han agerat med överordnades godkännande.

Ingen över honom har däremot ställts till svars.

Flera som dömts försöker få resning i målet. Mats Jonsson ser annorlunda på den saken: – INGEN har fått hårdare straff på grund av att en infiltratör varit inblandad. ALLA har däremot fått mildare straff eller inget straff alls av samma skäl, säger Mats Jonsson. Det finns bara ett skäl för en åtalade att få informatören att vittna. Det är att få möjlighet till hämnd. Det problemet tycker jag har kommit bort i debatten, säger Mats Jonsson.
*
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2009, Polisman inför rätta efter krasch

UMEÅ En polisman i Umeå ställs på nytt inför rätta för att ha orsakat en trafikolycka. Han frikändes i tingsrätten men åklagaren har överklagat.

- Polismannen åtalades för vårdslöshet i trafik efter att ha krockat med en kollega i korsningen Östra Kyrkogatan-Järnvägsallén.

Båda fordonen befann sig på utryckning när de kolliderade. Åklagare granskade ärendet, konstaterade

att polismannen hade kört mot rött ljus och åtalade honom. Åklagaren i målet överklagade domen och beviljades prövningstillstånd, vilket är relativt sällsynt och vissa fall en indikation på hur domen senare kommer att bli.

Kollisionen mellan de båda polisbilarna ska granskas av hovrätten nästa vecka. Åklagaren skriver: ”Tingsrättens domslut är enligt min bedömning felaktigt. Jag delar tingsrättens skiljaktiga menings bedömning till fullo”. När ärendet behandlades i tingsrätten krävde han ”ett måttligt” bötesstraff.
*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Polisman misstänks för att ha misshandlat hustrun

Östersund. En polisman från länet häktades i går misstänkt för att ha misshandlat sin fru. Mannen nekar helt men enligt åklagaren finns läkarintyg och dokumenterade skador. Mannen, som är i övre medelåldern, har tidigare tjänstgjort vid polisen i Östersund. 

När han anhölls i lördags tjänstgjorde han vid en annan polismyndighet.

I går häktades mannen vid Östersunds tingsrätt och därmed stängdes han också av från sin nuvarande tjänst.

Polisen, som är en av poliskårens många instruktörer i självförsvar, så kallat självskydd, är skäligen misstänkt för att ha misshandlat sin fru två dagar tidigare. Kvinnan polisanmälde själv händelsen. 

Åklagaren hade velat att misstanken skulle ha varit av den starkare graden, på sannolika skäl, men tingsrätten valde att gå på den svagare graden.



– Han förnekar
helt misshandel och har en annan förklaring. Men domstolen trodde inte på den, säger Bengt Landahl som är vice chefsåklagare vid riksenheten för polismål i Göteborg. När poliser är misstänkta för brott utreds misstankarna vid en speciell enhet och det är riksenheten för polismål i Göteborg som hanterar åtalen.

– När åtal väcks räknar jag med att ha stark bevisning, säger Bengt Landahl. Han har en vecka på sig att stärka misstankarna annars kan tingsrätten komma att släppa mannen. Polismannen har tidigare varit misstänkt för att ha slagit sin fru. En förundersökning inleddes tidigare i år, men eftersom kvinnan inte ville medverka den gången lades polisutredningen ned. Den aktuella häktingen berörde inte alls de tidigare misstankarna.

(Editors notes: Det verkar som om polismannens fru kan behöva gå en kurs i... .....SJÄLVFÖRSVAR!!!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Poliser inblandade i
3 212 krockar
"Polisbilen är ett livsfarligt vapen"

Förra året var över hälften av landets polisbilar inblandade i trafikolyckor, visar statistik från Kammarkollegiet.

– Polisbilen är ett livsfarligt vapen, men det verkar svensk polis ha glömt, rasar Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet.

- I fjol krockade svensk polis 3 212 gånger. 

Ibland rörde det sig om till exempel parkeringsolyckor, men oftast krockade polisen med andra trafikanter. I ett par hundra fall handlade det om allvarliga trafikolyckor med personskador.Värst är det i Stockholms och Skåne län, som tillsammans svarar för över hälften av trafikolyckorna med polisbil i landet, enligt siffror från Kammarkollegiet.

– En övervägande majoritet av olyckorna orsakas av polisen, inte motparten, säger Lundälv.

De senaste tre åren har kraschade polisbilar kostat skattebetalarna 119 miljoner kronor. Pengar som i stället borde gå till att ge poliserna bättre trafikutbildning, anser Lundälv.

– På polishögskolan blir det allt färre timmar med polisbilskörning. För en aspirant är det därför ett stort steg att ägna sig åt avancerad körning bakom ratten vid utryckning, säger Lundälv.

(Editors notes: Hälften av landets polisbilar inblandade i trafikolyckor under 1 år??? Detta kan väl bara överträffas av andelen poliser som är inblandade i andra ”olyckor”???
*

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2009, Poliser förbjuds vara politiker

12 augusti 2009 kl 01:31, uppdaterad: 12 augusti 2009 kl 01:34
Tre poliser i Västerbottens län förbjuds att engagera sig politiskt i sina hemkommuner, skriver Dagens Nyheter. Det kan rubba allmänhetens förtroende för polisen, anser polismyndigheten, som får stöd av Arbetsgivarverket.

De tre kriminalinspektörerna sitter i socialnämnden för Socialdemokraterna respektive Moderaterna. En av dem, Kenneth Fahlesson (S) har suttit i socialnämnden i Skellefteå i 17 år. Nu anser Arbetsgivarverket att det kan finnas en intressekonflikt mellan polisens rapporteringsskyldighet och socialnämndens sekretess.

Polisförbundet driver nu fallet till Arbetsdomstolen, där man aldrig tidigare avgjort ett liknande ärende. Vi tycker att det är en grundlagsskyddad rättighet att engagera sig politiskt, säger polisförbundets ordförande Lars Bergman till DN.

(Editors notes: Poliser får vara rasister, men inte politiker. Nåja, pågarna får väl ha någon hobby kvar… Att en Svensk polis i sitt arbete inte får ha en politisk agenda kommer folk att uppskatta mer när nazisterna är största parti i Sverige…)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Polisfacket anser att skadestånden till poliser är för låga

En polis som får en spottloska i ansiktet får lägre skadestånd av Brottsoffermyndigheten än en privatperson. 



Det är inte rimligt, anser Polisförbundet i Sörmland och vill att samhället ska bli bättre på att backa upp kränkta poliser. Nästan 30 procent av länets poliser har utsatts för så allvarliga kränkningar att en domstol har gett dem rätt till skadestånd: De kan till exempel ha fått en spottloska i ansiktet eller blivit bitna.

Ofta saknar gärningsmännen pengar. Det innebär att poliserna, precis som många privatpersoner, tvingas vända sig till Brottsoffermyndigheten för att få någon ersättning. Men i polisernas fall beviljar Brottsoffermyndigheten nästan alltid en lägre ersättning än vad domstolen tidigare har gjort – något som inte är fallet vad gäller privatpersoner.

- Det känns väldigt konstigt. Signalen från Brottsoffermyndigheten blir att det är mindre allvarligt att spotta på en polis än på en privatperson, säger Lars-Håkan Skoog, ordförande för Polisförbundet i Sörmland.

Det borde nästan vara tvärtom, anser han. - Ett angrepp på en polis är ett angrepp på demokratin. Det är extra viktigt att samhället visar en enad front och verkligen ställer sig bakom den yrkesgrupp som ska värna demokratin. På Brottsoffermyndigheten bekräftar man Polisförbundets bild.

Personer som är utbildade att tackla svåra situationer ska enligt praxis få lägre ersättning om de utsätts för en kränkning.  Det ingår i jobbet, säger Gudrun Nordborg, informationschef.

(Editors notes: Jaha, då var vi på Polis-planeten Remulack igen. Handen på hjärtat gott folk, hur många privatpersoner känner ni som fått ersättning av Brottsoffermyndigheten för en spottloska??? Svara nu ärligt. Pur-Svenska wannabe-rasister brukar alltid gnälla om hur lättkränkta invandrarna är. Vad har de då att säga om polisförbundets uttalande, att en spottloska skulle vara något en Äkta, Pur-Svensk Macho-Viking-Polis blir så allvarligt kränk av att han går till domstolen och tigger pengar från Brottsoffermyndigheten?

Tjejerna som våldtas av Poliser får väl knappt/kappast något skadestånd? Hoppas dom inte spottade på poliserna efteråt. Då får dom väl betala för att bli våldtagna… Sen använder polisförbundet sin bästa terroristretorik i meningen ”Ett angrepp på en polis är ett angrepp på demokratin.”. P A T E T I S K T... Hur kan en sanslöst drogad13-årig flicka, som biter en polis i arslet, samtidigt angripa Demokratin? Skicka henne till Guantanamo då…

Många situationer där det t. ex. spottas på poliser, är desperata reaktioner från personer som själva  känner sig kränkta av polisen, typ vid DEMONSTRATIONER. Fast… Om vi förbjuder Demonstrationer så kan polisen kanske lättare värna om demokratin.)  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Förundersökning mot polischef nedlagd

GÄVLE . Förundersökningen mot den polischef från Gävle som anmäldes för tjänstefel i samband med ett krogbesök, har lagts ner. Han ska ha uppträtt rejält berusad på Strandbaden i Årsunda en kväll förra veckan och hamnat i bråk.
*

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Läkare anklagar poliser för dödshot

HALMSTAD. Utsatte poliserna läkaren för våld på grund av att han sinkat dem på E6 eller gjorde de bara ett lagligt ingripande? – Det verkar som att man aldrig kan få rätt om tre poliser gaddat ihop sig, säger läkaren.

Meningarna om vad som egentligen hände på motorvägen mellan Getinge och Kvibille den 1 april 2004 går i sär. Den segdragna frågan var nyligen uppe i tingsrätten i Halmstad och i dag meddelar domstolen sin dom.


– Den här rättsrötan har tagit hårt på mig.


- När det handlar om poliser verkar det som att alla håller varandra om ryggen, säger den i dag 57-årige läkaren från Helsingborg.



Just den
där dagen för drygt fem år sedan var han på väg hem från jobbet i Göteborg, dit han pendlade för en tjänst som specialistläkare. – Jag höll mig i högerfilen eftersom min Saab från 1992 inte går så mycket snabbare, berättar han. När han kom ikapp en långtradare med släp bestämde han sig dock för att köra om det långsamma ekipaget framför honom.

– Först tittade jag förstås i backspegeln och såg då att det var klart flera kilometer bakåt. Men när han låg jämsides med långtradarens släp såg han plötsligt hur den lilla pricken i backspegeln snabbt växte sig större. – Det var en vit minibuss som dundrade fram i minst 150. Jag trodde det var en dåre som satt på farthållaren och pratade i mobil. Eftersom jag befarade att han inte upptäckt mig tryckte jag lätt på bromsen så att de röda lamporna bakåt skulle synas.

Enligt den berättelse som läkaren lämnade i tingsrätten i förra veckan körde då bussen nära bakänden på hans bil och blinkade intensivt med helljuset.

– Jag trodde det var en sådan där som ska fram till alla pris, men jag kunde inte accelerera med min gamla bil. I stället segade jag mig förbi långtradaren. När han var nästan förbi fick han syn på en så kallad polisspade som stacks ut från minibussen.


– Jag var osäker på om det verkligen var riktiga poliser som körde så galet, men stannade i vägrenen och gick ur bilen.

Vad som sedan hände är omdiskuterat. Läkarens version är att en uniformerad polisman, som i dag är 54 år, sprang fram och gav sig på honom.

– Han slog både mot mitt huvud och min kropp, samtidigt som han skrek att jag är en apa och att jag är en idiot, säger mannen och skakar på huvudet.

– Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv som när han sa att de skulle slå ihjäl mig och kasta min kropp till polishundarna.

Enligt läkaren ville polisen och hans ene kollega, en i dag 43-årig man, ta med honom innanför bussen, men eftersom han misstänkte att de bara ville slå honom utan insyn vägrade han följa med. De två poliserna ska då ha vridit hans armar hårt bakom ryggen.

– Jag har fått bestående men i min ena axel så att jag inte kan höja den armen. Det begränsar min yrkesutövning och går inte att operera bort. Nu har jag ständigt smärta och sover dåligt, säger läkaren, som krävt 1,5 miljoner euro i skadestånd.



– När de krävde att få se mitt körkor
t letade jag bland kläderna som låg i bilen. Eftersom de var otåliga visade jag dem ett kuvert adresserat till sjukhuset där det stod att jag var läkare. Men den kraftige polisen skrek bara att jag ska hålla käften och att de skiter i vem jag är. Till sist kom även den tredje polismannen, som i dag är 39 år, ut från minibussen och bistod de andra.

– Jag försökte ringa 112 eftersom de inte verkade ha några spärrar, men då skrek den förste polisen att de andra skulle ta mobilen ifrån mig. 

Till sist sa han åt mig att erkänna fortkörning för att de skulle släppa mig. I efterhand har läkaren tagit reda på att de tre poliserna från Halmstad den dagen varit på övning i Ringhals där de tränat på att ingripa mot upplopp.

I flera år har han försökt få åklagare att ta upp fallet, men trots att han begärt överprövning tre gånger har förundersökningen mot poliserna lagts ner. Därför har han tagit till det udda greppet att själv väcka enskilt åtal mot de tre poliserna, som han anklagar för grov misshandel, olaga hot, grovt tjänstefel och olaga frihetsberövande.

Vid rättegången nekade poliserna till brott och hänvisade till att de bara använt ”lagligt och påkallat” våld genom att de puttat mannen i bröstet och kopplat ”transportgrepp” när han stod farligt nära trafiken och vägrade att flytta sig.
*
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Poliser vann mot läkare i tingsrätten

HALMSTAD. Den läkare som väckt åtal mot tre poliser för misshandel, förlorade på torsdagen målet i Halmstads tingsrätt.

Läkaren hade åtalat poliserna för bland annat grov misshandel och olaga frihetsberövande efter en händelse i april 2004 då mannen blivit stoppad av poliser i en civil bil. Enligt läkaren har de tre poliserna därefter både hotat och misshandlat honom. Samtliga poliser har dock nekat till anklagelserna.

Halmstads tingsrätt bedömer att poliserna lämnat trovärdiga och samstämmiga berättelser om händelsen och friar därför poliserna på alla åtalspunkterna.

- Läkaren ska nu betala de tre polisernas försvarskostnader, totalt 150 000 kronor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Polis åtalas för att ha skallat pokerspelare

En 34-årig polis i Stockholm åtalas för att ha skallat en 13 år yngre pokerstjärna i Stockholm.

– Jag vill tyvärr inte dela med mig om det här, säger pokerspelaren till Sportbladet. Misshandeln som polismannen står åtalad för ska ha ägt rum i våras på Stureplanskrogen Laroy. De två ska ha råkat i luven på varandra vid en bardisk varpå en dispyt uppstått, enligt Metros torsdagsupplaga. Polismannen tog enligt åtalet då tag i 21-åringen och skallat honom, vilket ska ha givit 21-åringen svullnader.

Födelsedagsfest

21-åringen var på krogen för att fira en ung medieprofils födelsedag. Men personen som fyllde år såg inte incidenten och har därför inte vittnat, enligt Metro. Däremot har åklagaren hittat flera andra personer som kan vittna. Den 21-årige svenska pokerspelaren är skriven i en Stockholmsförort. Han har spelat poker på hög nivå på nätet och deltagit i stora liveturneringar i Sverige, bland annat Malmö Open.

”Har inget att säga” Han väljer att lägga locket på när Sportbladet kontaktar honom. Jag har inget att säga om det, säger han.
*

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Frihetsberövad polisman kräver ersättning

Av . Uppdaterad 2009-06-09
FINSPÅNG. Den polisman som satt frihetsberövad i 36 dagar i slutet av 2008 och början av 2009, misstänkt för grov kvinnofridskränkning i Finspång, yrkar ersättning på 50 000 kronor. 

I mitten av februari lades förundersökningen ned och samtidigt upphävdes ett tidigare meddelat besöksförbud gentemot hustrun.

Den yrkade ersättningen överstiger Justitiekanslerns praxis på området, bland annat för det lidande polismannen kände över massmedias rapportering under tiden i häktet samt det lidande han kände när han blev fri. Polismannen har fått uppsöka sjukvården för de psykiska problem han känt som ett resultat av frihetsberövandet samt det lidande han känt då kvinnofridskränkning anses vara ett "synnerligen skambelagt" brott.
*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Två poliselever skadade när polisbil gick av vägen

Två män, båda poliselever, skadades på tisdagseftermiddagen när den polisbil de färdades i gick av vägen och krockade med ett träd på vägen mellan Stenestad och Västra Sönnarslöv. Bilen fattade eld vid krocken och totalförstördes.

SVALÖV. Polisbilen användes för någon form av utbildningsuppdrag när föraren av ännu oklar anledning tappade kontrollen och körde av vägen vid 13.15-tiden på tisdagen. Bilen krockade med ett träd och började därefter brinna.

Föraren och passageraren, båda poliselever, skadades. De hann dock sätta sig i säkerhet innan bilen blev övertänd. De ska inte ha blivit allvarligt skadade, säger Calle Persson, informatör på Skånepolisens länskommunikationscentral.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2009, Vild biljakt över skolgård

PITEÅ En biljakt i centrala Piteå under tisdagen kunde ha slutat i stor tragedi. En flyende skateboardåkare, född 1982, jagades av två civila polisbilar i hög fart över en skolgård. Bara minuterna innan hade de unga eleverna haft rast och lekt på området.

Delar av Rönnskolans personal befann sig ute på skolgården och blev vittne till polisens vilda jakt. Den misstänkte mannen kom ut från en adress i närheten och flydde på skateboard när han upptäckte att polisen bevakade honom.

Mannen genade över Rönnskolans och Norrmalmskolans gård för att undkomma, men en civil polisbil följde efter. - En svart Volvo combi svängde in på skolgården med tjutande däck. Bilen körde jättefort och försvann ned i gångtunneln under Olof Palmes gata.

- Den hade knappast hunnit stanna om ett skolbarn sprungit ut, berättar Adele Öhman, som satt vid Träningsskolans huvudentré.

Polisbilarna passerade henne på bara några meters håll. Ännu närmare befann sig bespisningspersonalen som höll på att kasta sopor i några tunnor.
 Enligt skolpersonalen var det bara rena turen att rasten precis tagit slut och att inga barn var ute.

- De brukar spela innebandy där bilarna passerade och många leker också i gångtunneln. 

Om den första bilen kommit lite tidigare hade den kunnat meja ned en hel unghög, säger Ulrica Johansson.
Skolbarnen använder gångtunneln när de ska till matsalen på Christinaskolan och när de har lektioner i gymnastik, slöjd och hemkunskap. Särskolan brukar också bedriva själständighetsträning där och låta sina elever gå den vägen på egen hand.


- Jag blev jätteskärrad och tog genast kontakt med rektorn. Bilarna hade knappast hunnit stanna för ett hinder och det känns väldigt otryggt, säger Jennie Bodin.

Förstärkning

I gångtunneln hann polisbilen ifatt skateboardåkaren och han greps och visiterades. Sedan dök förstärkning upp i form av civil polisbil nummer två. Den körde också fort, dock betydligt saktare än den svarta Volvon. - Killen stod mot tunnelns vägg medan poliserna sökte av skolgården, berättar Bodin. - Det såg ut som att de letade efter något, säger Ulrica Johansson.

Poliserna gav dock upp sökandet och försvann från plasten

Rönnskolans personal är orolig för alla elever och vill hindra bilar från att köra in på skolområdet.

- De kräver nu att en låsbar grind ska placeras vid infarten.

(EDITORS NOTES: Alla skolor borde ha en låsbar grind för att skydda sig mot poliser...)
*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Chefen tar poliserna i försvar

PITEÅ Områdeschefen Kenneth Lundqvist försvarar polisens agerande när skateboardåkaren jagades.

- Ingripandet var befogat och jag förutsätter att det gjordes på ett kontrollerat sätt, säger han.

Jakten på skateboardåkaren inträffade strax efter klockan 12.30 på tisdagen. Han kom ut från en bevakad adress och polisen misstänkte att han var drogpåverkad eller bar droger på sig. Mannen stack direkt när han upptäckte poliserna.

- Ibland måste vi förfölja personer oavsett vilka fordon de färdas med. Vår utgångspunkt i alla lägen är att inte utsätta oss själva eller andra för risker, säger Kenneth Lundqvist, områdeschef Pite älvdal.

Missbedömt
- Enligt Lundqvist kan skolpersonalen ha missbedömt polisens framfart.
- Det kan uppfattas som att vi kör för fort trots att vi har full kontroll. 

Det fanns misstanke om brott och att göra ett ingripande var befogat. Man måste göra en bedömning vid varje enskilt fall och om det är för farligt avstår vi från att ingripa, säger han.
Är det verkligen befogat att jaga en skateboardåkare över en skolgård med två polisbilar?
- Poliserna bedömde att det kunde göras på ett säkert sätt.

Inga droger

Det var inte så säkert enligt skolpersonalen? - Hur de uppfattade situationen kan inte jag lägga mig i. Jag förutsätter att poliserna som var på plats hade full kontroll på läget, säger Kenneth Lundqvist.

Den gripne skateboardåkaren hade inga droger på sig och visade inga tecken på att vara påverkad. Han släpptes på fri fot utan att behöva besöka polisstationen.

(Editors notes:Det kan uppfattas som att vi kör för fort trots att vi har full kontroll” Nja, Polisens olycksstatistik styrker väl inte direkt det uttalandet… Mer korrekt ska naturligtvis vara: ”Det kan ibland uppfattas som att vi har full kontroll trots att vi kör för fort…)
*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Åklagare och polis får bakläxa

Kalmar 2009-05-26 | Uppdaterad 2009-05-26
Polis och åklagare i Kalmar tyckte inte att anmälan var något att gå vidare med. Nu ger överåklagaren i Stockholm dem bakläxa. I början av året gjorde en privatperson en anmälan angående ett bedrägeri han anser sig blivit utsatt för.

Polismyndigheten ansåg dock inte att det var frågan om ett brott utan snarare ett civilrättsligt problem. Vice chefsåklagare Kerstin Eriksson höll med och lade ner ärendet. Men beslutet fattades lite väl snabbt.

Anmälaren blev missnöjd och begärde överprövning hos åklagarmyndighetens utvecklingscentrum. Där har man nu konstaterat att varken anmälare eller misstänkt förhörts i tillräcklig omfattning. Dessutom har det visat sig att den senare har ett flertal anmälningar mot sig gällande bedrägerier. Därför menar överåklagare Gunnar Stetler att det finns anledning att inleda en förundersökning.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Viftade med brickan - riskerar varning

Ångermanland En polis i Ångermanland försökte utnyttja sin ställning för att gå före i krogkön. Nu riskerar hon varning för tjänstefel.

Polisen, som är anställd vid ett närpolisområde i Ångermanland, gick på krogen i Sundsvall strax före jul förra året. Där försökte hon få gå före i kön och slippa inträdesavgift, genom att hänvisa till sin anställning.

- Väl inne på restaurangen ska poliskvinnan ha dansat framför bandet samtidigt som hon flaxade med sin polislegitimation.

Vice chefsåklagare Per G Lindell har beslutat att inte inleda undersökning då inget brott som faller under allmänt åtal har förövats. Polismyndigheten anser dock att kvinnan bör få en varning för tjänsteförseelse och har därför överlämnat ärendet till personalansvarsnämnden.
*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Polisanställd snattade - igen

LinköpingPublicerad 14 maj 10:30 Uppdaterad
År 2006 snattade kvinnan två gånger i polismyndighetens cafeteria. 

I höstas snattade hon igen på arbetsplatsen. Nu riskerar hon jobbet. Länspolismästare Mats Löfving och polismästare Jan Jacobsson ser allvarligt på att den civilanställda kvinnan "brister i lojalitet och ansvar" genom att göra sig skyldig till upprepad brottslighet.

Att låta henne behålla jobbet riskerar att skada allmänhetens förtroende för myndigheten, menar polischeferna.

Fyra snatterier


Av deras skrivning till rikspolisstyrelsen framgår att kvinnan redan har godkänt ett strafföreläggande om 30 dagsböter à 100 kronor för snatteri vid två tillfällen. Snatterierna begicks den 26 och 27 november i polismyndighetens cafeteria i Linköping. Det är andra gången som kvinnan snattar i cafeterian. I juni 2007 dömdes hon av Göta hovrätt för snatteri vid två tillfällen till 80 dagsböter à 140 kronor.


Rattfylleri

Den 23 april 2009 har ännu ett strafföreläggande om 120 dagsböter à 100 kronor förelagts kvinnan avseende rattfylleri sex dagar tidigare.

Alkoholkoncentrationen i hennes utandningsluft under eller efter färden uppgick till 0,4 milligram per liter. Hon ska ha erkänt gärningen.

Mats Löfving och Jan Jacobsson skriver till personalansvarsnämnden att inget känt finns om några bakomliggande sjukdomar eller missbruk beträffande kvinnan.

Särskild förslagenhet


Polischeferna påpekar att en försvårande omständighet är att de fyra snatterierna "karakteriserats av en särskild förslagenhet eftersom de riktats mot en entreprenör som i sin verksamhet har anställda med funktionsnedsättningar av varierande grad".

Polismyndighetens slutsats blir följaktligen att kvinnan har grovt åsidosatt sina skyldigheter i sin anställning genom sin upprepade brottslighet. Myndigheten saknar därför förtroende för henne och anser att hon bör avskedas.
*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Polisen ska bli bättre på att utreda kvinnomisshandel

LULEÅ. Antalet anmälningar om misshandel och andra brott i nära relationer ökar. De flesta som drabbas är kvinnor, men där det finns barn med i bilden utsätts ungefär hälften av dem också för brott. 

Polisen har nu inlett en omfattande kompetensutveckling för att bli bättre på att utreda de här brotten.
*

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 2009, Polisman åkte fast för fortkörning

20 APRIL 2009 17.13 2009-04-20 17:13:00
KRISTIANSTAD. Polisen körde i 87 kilometer i timmen på E22:an genom Linderöd, där högsta tillåtna är 50 km/h, och fotograferades av den automatiska fartkameran. 

Häromdagen dömdes fartsyndaren till 4 000 kronor i böter för hastighetsöverträdelse.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Rattfull polis får behålla tjänst och körkort

Publicerat: lördag 04 april 2009 kl 12:36, Nyheter P4 Gävleborg
En Gävleborgspolis som kört rattfull i tjänsten med sin chef i passagerarsätet får behålla såväl sin tjänst som sitt körkort, det uppger Aftonbladet.

Händelsen inträffade i januari, och alkotester visade att polismannen precis klarade gränsen, 0,31 promille, för att få sitt körkort indraget.

Däremot ska han betala 8000 kronor i böter för rattfylleri.

- För ett och ett halvt år sedan dömdes samme polis för vårdslöshet i trafik sen han kört på en äldre kvinna.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Fortkörande poliser utreds

Hede. Det blir polisen i Umeå som får utreda om de fortkörande poliserna i Härjedalen gjort sig skyldiga till tjänstefel. – Vi har inte funnit något som motiverat eventuella hastighets­överträdelser.

”De höll 100 kilometer i timmen när de åkte förbi 50-skyltarna i Hede”, sa vittnet i gårdagens tidning.

De regler som gäller för polisen är att de får överskrida gällande hastighetsgränser vid en brådskande tjänsteutövning. Detta innebär inte att de för den sakens skull behöver slå på blåljusen.

Det finns inget i vår händelserapport som tyder på att de skulle ha haft en brådskande tjänsteutövning. Nu får kommande utredning visa om det finns om det finns andra förklaringar i det här fallet, säger Håkan Modin.




SLUT PÅ DEL 14

*

MISSA INTE DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN:



Ladda ner Serien som PDF från divShare eller Scribd


14.


undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. IP: 193.241.8.242 September 10, 2012 09:12:43 AM
    ISP: Swedish Armed Forces
    Landed: undermattan.com/2012/09/08/familjen-farssons-aventyr-del-1
    ———————————————————-
    IP: 160.67.69.110 September 10, 2012 11:02:36 AM
    ISP: Norwegian Broadcasting Corporation
    Page Viewed: undermattan.com/2012/06/18/syrien-utanfor-media
    ————————————————-
    IP: 160.67.69.110 September 10, 2012 11:03:58 AM
    ISP: Norwegian Broadcasting Corporation
    Page Viewed: undermattan.com/category/roligt
    ——————————————–
    IP: 160.67.69.110 September 10, 2012 11:04:22 AM
    ISP: Norwegian Broadcasting Corporation
    Page Viewed: undermattan.com/2012/07/26/polisen-avrattade-barnfamiljens-hund
    —————————————————-
    IP: 134.25.79.155 September 20, 2012 02:18:17 PM
    ISP: Sveriges Radio AB
    Landed: undermattan.com/2012/07/26/polisen-avrattade-barnfamiljens-hund
    —————————————————
    IP: 160.67.69.110 September 10, 2012 11:08:42 AM
    ISP: Norwegian Broadcasting Corporation
    Page Viewed: undermattan.com/2012/07/14/usa-polis-sparkar-kvinna-huvudet
    ———————————————–
    IP: 223.25.10.22 ISP: G/F Centrum II Building September 05, 2012 08:35:07 AM
    Apo Armed Forces Europe, Middle East, & Canada & United States
    Page Viewed: undermattan.com/2011/11/24/assange-och-bananerna…-del-2
    —————————————————————
    IP: 217.21.232.237 September 22, 2012 11:42:24 AM
    ISP: Stadsledningskontoret
    Page Viewed: undermattan.com/2011/11/24/assange-och-bananerna…-del-2
    —————————————————————
    IP: 223.25.10.22 ISP: G/F Centrum II Building September 06, 2012 09:28:45 AM
    Apo Armed Forces Europe, Middle East, & Canada United States
    Page Viewed: undermattan.com/2012/07/05/ecuador-lojliga-anklagelser-assange
    ——————————————————————-
    IP: 223.25.10.22 ISP: G/F Centrum II Building September 04, 201211:00:40 PM
    Apo Armed Forces Europe, Middle East, & Canada United States
    Page Viewed: undermattan.com/2012/07/05/ecuador-lojliga-anklagelser-assange
    ——————————————————————-
    IP: 223.25.10.22 ISP: G/F Centrum II Building September 06, 2012 09:37:58 AM
    Apo Armed Forces Europe, Middle East, & Canada United States
    Page Viewed: undermattan.com/2012/06/15/assange-advokat-sverige-rattsstat
    ————————————————————
    IP: 223.25.10.22 ISP: G/F Centrum II Building September 06, 2012 09:45:28 AM
    Apo Armed Forces Europe, Middle East, & Canada United States
    Page Viewed: undermattan.com/2012/01/10/han-lat-polisen-gomma-bevis
    ———————————————–

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.