söndag 13 november 2011

VACCINATION - ingen kioskvältare 2011-2012


Svagt intresse för årets vaccin

Källa: Sörmland sjukvården nov? 2011

Intresset för att vaccinera sig mot årets säsongsinfluensa har hittills varit svagt. Så svagt att det oroar smittskyddsläkare Carl-Gustaf Sundin. Nu uppmanar han alla i riskgrupperna som inte vaccinerat sig att göra det.

*
– Det är minst lika viktigt i år som tidigare att vaccinera sig mot säsongsinfluensan för alla över 65 år och övriga riskgrupper. Många av dessa personer riskerar att bli allvarligt sjuka i vanlig influensa och det kan man enkelt hindra genom att ta en spruta, säger Sundin i ett pressmeddelande.


- Förutom att bli sjuk i influensan, riskerar de som tillhör riskgrupperna att få lunginflammation och andra allvarliga följdsjukdomar.

Som medicinska riskgrupper räknas personer över 65 år, personer med hjärt-, kärlsjukdomar och lungsjukdomar, gravida som inte vaccinerades med Pandemrix mot den så kallade svininfluensan för två år sedan, personer med vissa kroniska sjukdomar inklusive svår immunbrist och personer med kraftig övervikt (BMI mer än 40).

Vaccinationen är kostnadsfri för personer som tillhör riskgrupperna.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 *
Editors notes: Det verkar numera som om även den vanliga säsongsinfluensa-vaccineringen skrämmer slag på folk. En av anledningarna till detta blev tydligare när man läser vårdguiden för Stockholms läns landsting...


Om man som patient i sin enfald tror att man kan slippa undan med att bara få i sig ett vaccin som enbart skyddar emot de traditionella influensatyperna så tar man fel... Den senaste vaccin-blandningen innehåller även A(H1N1) vaccin.


Ja det blir inte lätt att bli av med det enorma  lager A(H1N1) vaccin som finns i Sverige idag. Någonstans mellan ½ och 1 miljard kronor bör väl lagret vara värt...


Om många människor är tveksamma till att få A(H1N1) vaccin i sitt blodomlopp så hjälper kanske inte den nya "diskreta" blandningen, tillsammans med traditionellt influensavaccin, till att locka mer folk till läkarmottagningen...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Influensavaccinet


Varje år kommer nya influensavirus och därför behöver du vaccinera dig på nytt inför varje influensasäsong.

Vaccinet för säsongen 2011/2012 skyddar mot tre influensatyper:

A(H1N1), även kallad svininfluensa. Viruset kom tillbaka till Sverige i samband med att influensasäsongen tog fart vintern 2010/2011 och kan komma tillbaka igen. Om du tidigare har vaccinerat dig mot svininfluensa får du genom årets vaccin en förstärkning av det skyddet.

A(H3N2). Är en variant av Hongkonginfluensan som orsakade en pandemi med många sjuka i slutet av 60-talet.Viruset har återkommit flera gånger sedan dess, men eftersom det ständigt förändras och det är flera år sedan det senast var en större spridning i Sverige har vi ett dåligt skydd mot sjukdomen. Äldre och personer med kroniska sjukdomar har störst risk att bli svårt sjuka.

Influensa B. Olika varianter av influensa B-virus cirkulerar i Sverige de flesta år vilket gör att vi har ett relativt gott skydd mot sjukdomen. Influensa B-virus ger i allmänhet mindre allvarliga symtom än influensa A-virus.
*





Vaccination är en metod att framkalla skydd mot en viss infektionssjukdom genom tillförsel av vaccin (innehållande antigen), det vill säga ett preparat som aktiverar kroppens immunförsvar mot den sjukdomsalstrande faktorn, till exempel bakterier, virus eller parasiter.

I Kina visste man redan på 1000-talet att den som hade fått smittkoppor var immun efter sjukdomen – under förutsättning att personen överlevde. Man brukade aktivt smitta barn med en låg dos, så att de antingen dog direkt eller överlevde och var immuna.



undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.