måndag 28 november 2011

Rick Falkvinge, Sverige - en av Världens Största Tänkare 2011

Piratgrundaren hedrad som
internationell stortänkare


Rick Falkvinge, grundaren av det svenska och första Piratpartiet, har hedrats som en av världens 100 största tänkare av tidskriften Foreign Policy.

*

Tidskriften, som specialiserar sig på internationell högnivåpolitik, presenterar en lista varje år med de 100 tänkare vars ideer mest formar vår samtid. Andra på detta års lista är Wael Ghonim, Bill Gates och Jens Stoltenberg. Foreign Policy kommenterar Falkvinges gärningar så här (på plats 98 i listan):

”…2011 kan bli året man minns som det år Falkvinges stora idé bröt igenom till massorna. Hans pirater är inte direkt mainstream ännu, men frågorna som de fokuserar på — myndighetstransparens, privatliv på nätet, och upphovsrätt — är väldigt mycket i sökarljusets centrum, och piraterna växer.
Det svenska och schweiziska piratpartiet har hjälpt WikiLeaks … och i september, så vann piraterna chockerande 8,9 procent i Berlins delstatsval.”

– Det här är självfallet en ära, säger Falkvinge när han får priset. Jag vet att piratidéerna är starka och formar framtiden, jag vet att de är nästa generations politik, men det är en ära att få dem erkända på den här nivån.
Dessutom så finns det tiotusentals människor som nu bär och delar piratidéerna, så jag ser det som ett erkännande för idéerna snarare än för mig själv.

Två svenskar har tidigare funnits på listan: Carl Bildt och Karolinskaprofessorn Hans Rosling. Falkvinge är den ende svensken på årets topp-100-lista över globala tänkare.

Falkvinge är för närvarande på väg till Washington för prisutdelningsgalan.

Hela listan 2011 här:

http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/11/28/the_fp_top_100_global_thinkers?page=full

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes: För att kolla hur Svensk media av idag sköter sitt uppdrag som opartisk nyhetsbevakare 2011,  så publicerar vi hur det såg ut i pressen när CARL BILDT 2010 tilldelades samma utmärkelse...
-Sen är det bara att jämföra om vissa behandlas bättre eller sämre för samma prestationer...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bildt - en av "världens största tänkare"

Expressen 2010
Tidningen Foreign Policy listar årets största globala tänkare - och Sveriges utrikesminister Carl Bildt hamnar på 95:e plats.  I motiveringen står att läsa att Bildt är en dynamisk idéutvecklare, inriktad på charma nya vänner och orädd för stora utmaningar.

Foreign Policys lista toppas av miljardärerna Warren Buffet och Bill Gates. På tio-i-topp återfinns även USA:s president Barack Obama (trea) och Tysklands förbundskansler Angela Merkel (tia).

Tung på amerikaner


Listan är tung på amerikaner, en naturlig följd av att Foreign Policy är en amerikansk tidning, och framför allt på män. På plats 95 kommer den enda svensken – Carl Bildt.
”För att han säger det Europa inte vill höra”, skriver Foreign Policy om den moderate utrikesministern.

Även finskt på listan


”Han insisterar på att Turkiet bör tillåtas bli medlemmar i EU, till skillnad från fransmännen och tyskarna. Där Storbritannien vill fokusera på kriget mot terrorismen tycker Bildt att kontinenten ska adressera problemen på Balkan.”
Bildt hyllas också för att han, i konflikt med Europas många socialdemokrater, menar Foreign Policy, vill satsa på ekonomiska reformer på hemmaplan och frihandel utrikes.
På plats 99 dyker även Finlands president Tarja Halonen upp, för att hon ”slåss mot ojämlikhet av alla slag”.

 http://www.expressen.se/nyheter/1.2231887/bildt-en-av-varldens-storsta-tankare

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bildt en av världens
största tänkare

Sveriges Radio 2010
Utrikesminister Carl Bildt finns på en topplista över världens stora tänkare. Det är den amerikanska tidskriften Foreign Policy som placerat svensken som 95:a på den lista som toppas av de amerikanska mångmiljardärerna Warren Buffett och Bill Gates.

Carl Bildt tar plats på topp-100-listan för sina tankar om ett enat Europa "som inte gjort honom populär bland kontinentens många försiktiga ledare". Trea på listan är USA:s president Barack Obama.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4208444

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Världens största tänkare

DN 2010
http://www.dn.se/nyheter/sverige/varldens-storsta-tankare

På söndagen publicerade ansedda tidningen Foreign Policy sin årliga lista över världens viktigaste tänkare. Bara en fjärdedel är kvinnor. I år gör Carl Bildt debut i sammanhanget.


Den svenske utrikesministern hamnar på en till synes blygsam plats 95 av 100, men listan är fylld av idel namnkunniga och framstående personer så det måste ändå betraktas som något att lägga till sin meritförteckning.

Carl Bildt förlänas placeringen för att han ”säger till Europa vad Europa inte vill höra”. Foreign Policy beskriver honom som någon som är ”dynamisk i sina idéer, målmedvetet charmar nya vänner och orädd inför skrämmande utmaningar”.

Alldeles ovanför honom finns före detta utrikesminsterkollegan Madeleine Albright och efter finns bland andra författaren Ian Buruma, president Tarja Halonen och domaren Unity Dow. Men tillsammans med de redan nämnda kvinnorna innehåller listan inte mer än knappt trettio kvinnonamn, varav en del är på delade placeringar och majoriteten på listans nedre hälft.

Högst upp på listan delar multimiljardärerna Bill Gates och Warren Buffett plats. Detta för sitt filantropiska initiativ till att motivera även andra miljardärer runtom i världen att skänka minst hälften av sin förmögenhet. Barack Obama placerar sig på tredjeplats och listans första kvinna, Angela Merkel, återfinns på 10:e plats. Totalt 120 personer finns på listan och 30 är kvinnor.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Bildt ingen knähund


Publicerad 7 december 2010
SYDSVENSKAN:  Huvudledare.


De hemliga telegrammen från USA:s ambassad i Stockholm stärker bilden av att Bildt är en klartänkt utrikesminister. Hög svansföring är inte fel.


I den amerikanska tidskriften Foreign Policy listas årets största globala tänkare och där hamnar Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) på plats 95. Motiveringen lyder att Bildt säger ”det som Europa inte vill höra”.

I motsats till franska och tyska kolleger kräver han att EU skall tillåta Turkiet att bli ett medlemsland. Och när Storbritannien vill fokusera på kriget mot terrorismen poängterar Bildt att det är dags att ta itu med problemen på Balkan, summerar Foreign Policy. Bildt sägs vara en dynamisk idéutvecklare, orädd att anta utmaningar.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

En svensk på topp 100 – och endast en kvinna på topp tio

Aftonbladet 2010
http://www.aftonbladet.se/wendela/article12683730.ab

Världens 95:e största tänkare är svensk.

Vad tänker han om det? – Självfallet känns det hedrande, säger Carl Bildt som just kvalat in på Foreign Policys prestigefyllda lista. Exakt vad utrikesministern tänkt för stora tankar för att platsa bland världens hundra främsta tänkare är dock oklart.

– Det handlar om att vara närvarande i den internationella debatten, att inte vara rädd för att ibland utmana och om att försöka se lite bortom det mest omedelbara, säger han själv. Liknande motivering har listmakarna: Bildt får utmärkelsen för att han i strid med Frankrike och Tyskland hävdar att Turkiet ska få släppas in i EU och att han tycker att konfliktlösning på Balkan är viktigare än ”kriget mot terrorn”.

– Till syvende och sist handlar det om Europa ska ses som en modell för framtiden eller det förflutnas museum, sa Carl Bildt nyligen. Listan toppas av excentriske finansmannen Warren Buffet och datorpionjären Bill Gates.

Andraplatsen delas av världsbankchefen Robert Zoellick och IMF-bossen Dominique Strauss-Kahn. USA:s president Barack Obama hamnar på tredje plats. – Blandat men spännande sällskap. Listan har en amerikansk slagsida – vi är inte så många européer på den, säger Carl Bildt.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Foreign Policyis the premier, award-winning magazine of global politics, economics,and ideas. After winning our third "Ellie" (National Magazine Award) in six years, we believe the judges said it best
Serious without being pompous, deep without being self-indulgent, Foreign Policy is an essential modern guide to global politics, economics, and ideas for people who want to know what's really happening in an increasingly complicated world. Foreign Policyboth simplifies and clarifies complex topics with crisp, insightful writing and clear design. —Judges' Remarks, 2009 National Magazine Awards

*







 

undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.