söndag 27 november 2011

Pakistan slänger ut USA efter Natoattack

NATO dödar över 25 Pakistanska militärer av "misstag"  
*
27 NOV 2011 - Videofeed by Al Jazeera news
USA:s militära samarbete med Pakistan knakar ordentligt i fogarna. En samordnad NATO-attack mot förmodade Talibaner visade sig istället vara en attack mot en Pakistansk militärpostering.

*
Posteringen som attackerades hade nyligen installerats av Pakistans armé  i avsikt att stoppa Talibankrigare som uppehåller sig i Afghanistan från att korsa gränsen och iscensätta attacker, enligt två statliga administratörer, Maqsood Hasan och Hamid Khan.  

"Vi har nu stoppat alla NATO:s leveranser av förnödenheter enligt order från den federala regeringen", säger Mutahir Hussain, en  tjänsteman i Khyber. NATO:s lastbilar skickas istället tillbaka till Peshawar."

 
- Landvägen genom Pakistan är idag en livsviktig försörjningsrutt för NATO.


- 49 procent av alla Natos leveranser till sina trupper i Afghanistan går genom Pakistan.


Händelsen inträffade bara en dag efter USA-generalen John Allen träffat den Pakistanska arméns överbefälhavare General Ashfaq Pervez Kayani,  för att diskutera gränskontroller och utökat samarbete. Pakistan beordrade också USA att lämna flygbasen Shamsi inom 15 dagar. 

Shamsi ligger i sydvästra Pakistan och är enligt samstämmiga uppgifter huvudbasenbasen  för USA:s drönarattacker i området. CIA har, i samarbete med spillrorna från *Blackwater, därifrån kontrollerat de dödliga drönarattackerna, som ofta drabbar civilbefolkningen. 

Det uppges att USA:s fjärrkontrollerade dödsmaskiner till dags dato dödat över 2000 människor, både stridande och civila.
*
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 22 December 2011
USA medger skuld i helikopterattack mot Pakistan

USA medger att man bär del av skulden till den helikopterattack som dödade 24 pakistanska soldater i november. Attacken berodde bland annat på dåligt samarbete mellan amerikansk och pakistansk militär, säger USA.

SR/SVT.  För första gången medger USA att det till stor del var amerikanska misstag som ledde till den dödliga attacken i Pakistan. Det var i slutet av november som amerikanskt militärflyg attackerade sina allierade och sköt mot två pakistanska militärposteringar nära den afghanska gränsen. 24 pakistanska soldater dödades.  

Nato har nu utrett händelsen och konstaterar att det var en hel rad felaktigheter som ledde till angreppet, och misstagen begicks både av USA och av Pakistan, menar Nato. Enligt rapporten blev de amerikanska styrkorna först beskjutna i gränsområdet och svarade med att gå till attack mot det de trodde var talibanska posteringar.

USA:s kartuppgifter stämde inte och samarbetet med pakistansk militär var otillräckligt, konstaterar rapporten. Men Nato säger också att Pakistan inte hade lämnat korrekt information till USA om var de hade sina soldater.

Den dödliga attacken har lett till att de redan frostiga relationerna mellan USA och Pakistan nu blivit bottenfrysta. Pakistan har stängt sina gränsövergångar till Afghanistan för transporter till Nato-styrkorna. Och ytterligare ett tecken på iskylan är att Pakistans militär vägrat delta i Natos utredning av den dödliga attacken.
*
undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.