fredag 11 november 2011

Svenskar säljer mest vapen i världen


SVERIGE ÄR BÄST IGEN!!!

- Svenskar säljer mest vapen
*


Pressmeddelande från Svenska Freds, 15 mars 2011
Svenskar säljer mest vapen i världen räknat per person. En ny sammanställning av Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen visar att Sverige toppar listan över vapenexport per capita under 2010, före Israel och Ryssland.



- Det är tragiskt att behöva utnämna svenskar till världsbäst på vapenförsäljning, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds. Sammanställningen som baseras på ny statistik över svensk vapenexport visar att varje svensk i genomsnitt sålt krigsmateriel för 1500 kronor under 2010.

- Trots den stora svenska vapenexporten lägger regeringen 80 miljoner kronor under 2011 på särskilt exportstöd av vapen.



- Exportstödet måste avskaffas. Det är inte rimligt att skattebetalare ska sponsra svensk vapenindustri i dess försök att sälja vapen runtom i världen, säger Anna Ek.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*
Editors notes: - Lägger här ut lite info från Svenska Freds, om nu någon skulle ha missat detta...
I Sveriges ständiga jakt på att vara bäst inom alla område så vinner vi här ännu ett pris.


Vårt outtröttliga arbete med att sprida fred, demokrati och glädje över hela världen tar aldrig slut. (LÄS HÄR hur duktiga vi är)


Vi sprider vapenglädje i länder som, Saudiarabien, Oman, Egypten, Pakistan, Indien, Bahrain, Förenade Arabemiraten, Malaysia för att inte tala om USA och Storbritannien. Kort sagt Sverige gör världen till en bättre plats... (för alla som älskar vapen.)


- För de stackare som står på fel sida av de Svenska vapnen sprider vi dessvärre ingen större glädje.


- Men... man kan ju inte göra alla lyckliga...





Sverige diskriminerar ingen, åtminstone inte när det gäller vapen... (Klicka för större bild)

En glad vapenhandlare från Saudiarabiens delegation som nyligen var på besök i Sverige och handlade blandat godis för ½ miljard.


Saudier storshoppar svenska vapen


Källa:  Sydsvenskan Publicerad 6 november 2011 nedkortad text

Regeringen lovar skärpa reglerna för vapen­export. Sverige ska bara sälja till demokratier.


För ett par veckor sedan var en militärdelegation från en av världens värsta diktaturer – Saudi­arabien – på shoppingrunda hos den svenska ­försvarsindustrin. Sverige är världens åttonde största exportör av krigsmateriel. I fjor satte försäljningen åter rekord. Svenska vapen för 13,7 miljarder kronor skeppades ut över jordklotet.

Bland storkunderna:
- Saudiarabien som köpte för en halv miljard.



Och mer ska det bli. Saudiarabien är enligt Sipri (Stockholms Internationella fredsforskningsinstitut) det land i världen som lägger ner mest pengar på att köpa vapen.

I fjor undertecknade regimen en order till USA på Apache- och Black Hawk-helikoptrar, F15-plan och annat till ett värde av astronomiska 400 miljarder kronor.

Kung Abdullah bin Abdul Aziz styr över en av världens brutalaste diktaturer. Ett land som enligt svenska UD kränker mänskliga rättigheter djupt. Ett rike som förbjuder kritik av islam och kungafamiljen. En nation med ett stenhårt kvinnoförtryck. En stat som dömer folk till piskning, stympning och offentliga avrättningar i enlighet med sharia.

Dessutom en regim som i våras skickade trupper in i grannlandet Bahrain för att hjälpa kungen där att kväsa folkets uppror. Men Sverige har en lång handelstradition med Saudiarabien. Såväl socialdemokratiska som borgerliga ministrar har lett handelsdelegationer till Arabiska halvön. Och då har också den svenska vapenindustrin varit med.

Den 15 november 2005 tog den socialdemokratiska försvarsministern Leni Björklund emot prins Khaled bin Abdul Aziz och under en högtidlig ceremoni i Stockholm undertecknades ett avtal om militärt samarbete.

När den borgerliga alliansen fick makten 2006 ärvde den nya regeringen avtalet. Och trots att utrikesminister Carl Bildt i återkommande utrikespolitiska deklarationer slagit fast att Sveriges utrikespolitik ska ”genomsyras av att främja demokrati och mänskliga rättigheter” har exporten av vapen till diverse diktaturer och människorättskränkare runt om i världen bara ökat.

- I själva verket är regeringen så mån om att stödja vapenindustrin att den i fjor skapade en helt ny myndighet enbart för detta syfte:


- Försvarsexportmyndigheten.
*



"Fire in the hall"... Boys will be boys... Vad mer att säga än att Sverige sprider vapenglädje över hela världen! Tänk att de aldrig undervisade om detta i skolan...
-------------------------------------------------------------------------------------------


Editors notes: Regeringen lovar att bara sälja till Demokratier?  I och för sig så  håller vad de vad de lovar...
Saudiarabien är antagligen alliansens föredöme för demokratier. För oss andra som inte stöder psykopaterna i deras envisa kamp för att förstöra världen så är tipset:


- Den som stöder dessa politiker som möjliggör att dessa krafter har fritt spelrum, är själv delaktig i eländet de ställer till med...
Detta är de 1% lekplats. Stöd de 99% istället.



- Regeringen satsade 90 miljoner på propaganda och sålde vapen för:

- 13,5 MILJARDER.

Another great Under Mattan Opinion
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Svensk vapenexport till

oroshärdar kritiseras


SR - 18 mars 2011
Demokratirörelsen i Bahrain slås ner hårt och brutalt av regimen i landet, som fått militärt stöd från Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Alla tre länderna har importerat vapen från Sverige. Nu vill Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiska talesperson, se över exportlagstiftningen.



– Det första vi bör göra är att se till att det finns ett krav på demokrati i de länder vi exporterar till. Om det är fråga om regimer som inte är demokratiska och inte vilar på mänskliga rättigheter ska inte export förekomma, säger Allan Widman.

På den långa listan över länder som Sverige godkänner export av försvarsmateriel till finns ett antal diktaturer. Bland dem finns Bahrain, där regimen tagit till kraftfullt våld för att slå tillbaka folkliga krav på demokrati.


- Regimen har fått hjälp från militär och polis från Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, också de står på Sveriges exportlista.



– Ja, det är ytterligt olyckligt. Det är värt att komma ihåg att när vi exporterar vapen till en förtryckarregim, oavsett var det är i världen, så hamnar man ofta till sist i att svenska vapen används för att förtrycka människor och undertrycka mänskliga rättigheter, säger Allan Widman.

Men enligt statsminister Fredrik Reinfeldt är de svenska reglerna för vapenexport redan tillräckligt restriktiva. Han ser ingen anledning att ändra regelverket och ta bort möjligheten att sälja försvarsmateriel till diktaturer.


– Nej, jag tycker att den svenska vapenexporten är restriktiv. Den är förankrad i riksdagen och jag tycker att den ska vara så omgärdad av regler som den är, säger Fredrik Reinfeldt.


Men finns det någon anledning att se över reglerna för vapenexporten?– Jag tycker att vi har en restriktiv vapenexportpolitik och jag tycker att vi ska fortsätta ha det också i framtiden.




UPDATE 2012 01.01 SR

Översyn av vapenexport

till diktaturer dröjer


Sverige fortsätter med vapenexport till diktaturer som Saudiarabien och Bahrain trots att en riksdagsmajoritet i maj i år krävde att reglerna skulle skärpas. Men regeringen har efter mer än ett halvår ännu inte satt igång att utreda lagstiftningen, och kritiseras nu för att förhala frågan.

Magnus Walan på biståndsorganisationen Diakonia är mycket besviken.

– Jag tycker att det är oacceptabelt. När fem av riksdagens partier lovar att införa ett regelverk som i praktiken ska stoppa export till länder som är diktaturer, och vi inte ens ser att man tillsätter en utredning, och det har gått över ett halvår, då är det en förhalning, säger han.

Det var i maj i år som riksdagen gav regeringen i uppdrag att komma med förslag till ny lagstiftning för krigsmateriel. Det här kravet kom efter den arabiska våren, och en intensiv debatt om att Sverige säljer vapen till länder i Nordafrika och Mellanöstern.

- Men sju månader efter riksdagsbeslutet har regeringen alltså inte satt igång att utreda lagstiftningen.



- Enligt handelsminister Ewa Björlings pressekreterare kan man i dagsläget inte ens säga när direktiven, alltså instruktionerna till en utredare, blir klara.



Under tiden fortsätter alltså exporten enligt nuvarande regler, och under sommaren och hösten har Inspektionen för strategiska produkter gett tillstånd för utförsel av försvarsmateriel till både Saudiarabien och Bahrain, där regimen nyligen tagit till våld för att slå tillbaka folkliga krav på demokrati.

– Det här är helt absurt. Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer. Man använder stympning som en bestraffningsmetod, bland annat mot homosexuella. Man är djupt involverad i grannlandet Bahrain för att slå ner de folkliga kraven på demokrati även där. Det här håller inte. Man måste få till stånd en lagstiftning och inte bara fortsätta att exportera.

Handelsminister Ewa Björling (M) har avböjt att kommentera frågan i Ekot. Folkpartiets utrikespolitiska talesperson Fredrik Malm förväntar sig att regeringen agerar snabbt.

– Min uppfattning är att vi måste få direktiven så snart som möjligt, definitivt före årsskiftet, säger Fredrik Malm (FP).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





- Regeringen satsar mer på frihetskämpar, demokratiaktivister och MR-försvarare

Regeringen ökar sitt redan stora engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter genom att stärka några högaktuella spetssatsningar i budgeten med ca 90 miljoner kronor.


Genom denna ambitionsökning vill regeringen ytterligare stärka stödet till förändringsaktörer som verkar för demokratisering och yttrandefrihet med ett ökat fokus på användning av informations- och kommunikationsteknologiska verktyg i frihetens tjänst, säger biståndsminister Gunilla Carlsson. Inom denna satsning betonas även vikten av fri och oberoende media samt aktörer inom kulturlivet, t.ex. fristadsförfattare.

Satsningen innebär också ett ökat stöd till utsatta civilsamhällesorganisationer i utvecklingsländer. Det kan t ex handla om akutstöd när civilsamhällesengagerade blir trakasserade, fysiskt hotade, skadade, häktade, fängslade eller på annat sätt riskerar bli utsatta för repression på grund av arbetet för mänskliga rättigheter, fortsätter biståndsminister Gunilla Carlsson.

Mot bakgrund av vårens händelseutveckling i Mellanöstern och Nordafrika finns också regeringen ett utrymme för ökade insatser till stöd för gryende demokratier och demokratirörelser i Mellanöstern och Nordafrika.

Kontakt


Evin Khaffaf
Pressekreterare hos Gunilla Carlsson
08-405 59 39
070-283 95 97



undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.