fredag 24 februari 2012

USA - Världspolis med Rätt att Döda


USA stöter på näthinder i Sverige??

- Försöker få personer utlämnade
för upphovsrättsintrång


I flera uppmärksammade fall har amerikanska myndigheter utfärdat arresteringsorder mot medborgare i andra länder efter anklagelser om upphovsrättsintrång på internet.


---------------Texten är från SVT och publicerad  16 Februari 2012---------------


I januari slog polis i Nya Zeeland till mot den tyske medborgaren Kim Dotcom, som sedan dess sitter i arrest i väntan på beslut om han ska utlämnas till USA. Han är anklagad för upphovsrättsintrång i och med sajten Megaupload.com.

Begärs utlämnad för att ha länkat

Samtidigt försöker amerikanska myndigheter få en student i England utlämnad för att ha drivit sajten TV-Schack, som länkade till upphovsrättskyddat tv-innehåll på nätet.

Men två av de sajter som ligger allra högst upp på USA:s "most wanted"-lista är Wikileaks och The Pirate Bay. Båda ligger på svenska servrar.

Frågan som uppstår är om alla människor i hela världen, även i Sverige, måste följa amerikanska lagar och regler på nätet för att inte riskera att bli utlämnade till USA?

-Nej, i utlämningslagen finns ett förbud mot utlämning av svenska medborgare, säger Katarina Fabian på justitiedepartementet till Svt.se. När det gäller medborgare från andra länder gäller reglerna i de avtal om utlämning som finns mellan USA, Sverige och EU.

Gäller inom landets gränser

Det innebär att en svensk medborgare inte kan utlämnas till USA så länge han eller hon befinner sig inom landets gränser.

Men reglerna ser olika ut beroende på vilket land man befinner sig i. Storbritannien har ett avtal med USA där det möjligt att lämna ut även brittiska medborgare till USA.

För att utländska medborgare ska kunna utlämnas från Sverige till en stat utanför EU gäller att brottet ska kunna resultera i ett års fängelse i den svenska lagstiftningen, och i det avtal Sverige har med USA gäller att brottet ska kunna ge två års fängelse.

Avgörs av regeringen

Om den efterfrågade motsäger sig en utlämning, vilket är troligt i de flesta fall, så hänvisas frågan till HD som prövar om det finns hinder mot utlämning eller ej. Ärendet överlämnas sedan till regeringen, som slutligen avgör frågan.

Genom domännamnssystemet på nätet stänger det amerikanska handelsdepartementet samtidigt också av oönskade webbadresser med ändelsen ".com", som Megaupload.com.

Kuba-embargo stängde webbsajter

Men det amerikanska förfarandet att stänga av oönskade webbadresser är inte nytt. Vid flera olika tillfällen har amerikanska myndigheter helt sonika stängt av affärsverksamheter på internet - utan någon rättslig prövning.



Som exempel kan man nämna den brittiske affärsmannen Steve Marshall vars spanska resesajter stängdes av från nätet för att han sålde resor till Kuba. Han fokuserade på att sälja resor till spanjorer och andra européer.


Att USA upprätthåller embargon mot Kuba borde kanske inte ha något att göra med en researrangör boende i Spanien - men eftersom resebolagets webbadresser slutade med ".com" ansåg en icke namngiven person på det amerikanska handelsdepartementet att det var amerikanska regler som gällde - och beordrade helt enkelt registratorn att stänga ner webbadresserna. Detta utan någon föregående juridisk process.


Trots att researrangören förlorade sina webbadresser redan 2004 har ännu ingen rättslig prövning skett. Det har tagit den spanske researrangören lång tid att återkomma på marknaden efter att ha skapat nya webbadresser.

Inga regler för "svarta listan"

Det finns inte några klara regler för hur en webbadress kan hamna på den "svarta listan", och inte heller någon särskild instans som avgör frågorna. Det hela framstår som högst subjektivt och godtyckligt.

Det kan räcka med att någon enskild person på handels- eller justitiedepartementet i USA bestämmer sig för att någon viss adress är oönskad (under toppdomänen .com), så är den därefter försvunnen från nätet.

-Jag förstår inte hur webbsajter som ägs av en brittisk medborgare och som styrs via en spansk researrangör kan vara påverkade av amerikansk lag, sa Steve Marshall om händelsen.

Oklart om ".org" kan stängas av

Domänen .org administreras av en europeisk organisation, och "landsdomäner" som ".se" hanteras av organisationer i respektive land och det är omtvistat om USA skulle kunna stänga ner andra domäner än .com och .net. Fall som thepiratebay.org och wikileaks.org visar att USA hittills inte lyckats särskilt väl med att släcka ner .org-domäner.

Wikileaks.org var visserligen nedstängt tillfälligt en kort period 2010 när amerikanska Amazon och DNS-tjänsten EveryDNS slutade leverera tjänster till Wikileaks, men sajten var snart tillbaka på nätet med andra leverantörer.

Pirate Bay nu i Sverige

The Pirate Bay flyttade häromveckan sin webbsida från .org till svenska .se efter spekulationer på nätet om att USA snart ska börja stänga ner även .org-domäner. Även Wikileaks.org ligger nu på svenska servrar.

Även i Sverige flyttas domäner

I Sverige avgör privata Stiftelsen för infrastruktur domännamnstvister, och de gav nyligen bolaget Rättighetsalliansen AB rätten till den svenska domän-adressen rättighetsalliansen.se, trots att den registrerats av en privatperson (och inte av bolaget ifråga). Domänen flyttas då över från privatpersonen till bolaget.

Bara en "fri" domän finns

Samtliga "gamla" toppdomäner på nätet styrs alltså av myndigheter och organisationer - inte av de personer som faktiskt registrerat domänen i fråga.

Den hittills enda toppdomän som inte kan flyttas mot upphovsmannens vilja är domänen ".bit", som lanserades i höstas och som i december hade nått över 10.000 nya registrerade domännamn.

Nanok Bie
nanok.bie@svt.se
twitter: @nanok



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nätcensurlagen i USA (SVT)


----------------------------------------------------------------------------------------------


-----------------------------------------------------------------------------------

ACTA (SVT)





undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.