onsdag 22 februari 2012

SVERIGE SPRIDER DÖD OCH ELÄNDE I VÄRLDEN


En glad vapenhandlare från Saudiarabiens delegation. Dessa gentlemän var nyligen på besök i Sverige och handlade blandat vapengodis för ½ miljard.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sveriges vapenexport

till diktaturer ökar


SR 2012-02-22
I väntan på att riksdagen ska besluta om en skärpning av vapenexportlagen ökar Sveriges kritiserade export av vapenmaterial till diktaturer.




Ny statistik från Inspektionen för strategiska produkter, ISP, visar att Saudiarabien är världens näst största köpare av svensk försvarsmateriel. Även Förenade Arabemiraten har köpt svensk spaningsradar.

– Varje land, även Saudiarabien och Förenade arabemiraten, har ett ansvar att ha kontroll över sitt eget territorium. Viktiga handelsvägar sveper förbi deras kuster och det är därför väldigt angeläget att vare sig pirater eller terrorister får fritt tillträde och kan störa den trafiken, säger Andreas Ekman Duse, generaldirektör på ISP.


Totalt sålde Sverige försvarsmateriel för 13,9 miljarder kronor förra året, vilket är en liten ökning jämfört med året innan. Men den stora skillnaden är att hela 69 procent av exporten går till länder utanför EU som Sverige inte har ett etablerat samarbete med sen tidigare.

Det är mer än en fördubbling jämfört med året innan då bara 29 procent exporterades till det som i statistiken kallas "övriga världen".

Det är alltså till Saudiarabien och Förenade arabemiraten som det allra mesta av försäljningen till Mellanöstern sker – länder som har fått skarp kritik bland annat för att ha hjälpt regimen i Bahrain att med våld slå ner demokratirörelsen i landet.

Men Andreas Ekman Duse betonar att länderna bara har köpt övervakningsutrustning av Sverige som inte har använts direkt som vapen mot civilbefolkningen i Bahrain.

– I fallet Saudiarabien och Förenade arabemiraten så kan man ha olika synpunkter på dess ingripande i Bahrain, men det handlade om att man gick för att så att säga ersätta bahrainska styrkor i övervakningssammanhang, för att de bahrainska styrkorna sedan skulle kunna agera i de inre oroligheterna, säger Andreas Ekman Duse.

Den svenska vapenexporten har varit omdiskuterad under många år. I maj förra året nåddes till slut en politisk överenskommelse mellan allianspartierna och Socialdemokraterna som fick stöd av riksdagen.

Det blev inget totalförbud mot export till diktaturer, men regeringen fick i uppdrag att utreda en ny lag som ska leda till skärpta regler för vapenexporten.

Men trots att överenskommelsen klubbades av riksdagen för mer än nio månader sen har regeringen inte ens börjat utreda frågan. Och under tiden både fortsätter och ökar alltså exporten till diktaturer.

– Vårt uppdrag är att tillämpa den lagstiftning som vi har i dag och det är det vi gör, säger Ekman Duse.

- Howdy Abdullah, wanna buy some big Swedish guns to kill the revolution?
- Ha ha, what a funny guy.  - I'll buy him as well... We could use a new servant.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!



Det finns ett talesätt som går ungefär;  "Om man inte är lösningen på problemet så är man en del av problemet."  - Sverige löser inga problem genom att exportera vapen till diktaturer.

Däremot skapar vi dödsbringande problem för den undertryckta befolkningen i vart och ett av dessa länder.

När folk i fjärran länder skjuts till döds på bästa TV-tid kan vi stolt luta oss  tillbaka i TV-soffan och säga;  "-Jag var delaktig i det där."

Naturligtvis kommer vapnen förr eller senare att hamna i händerna på några som kanske inte uppskattade att svenska vapen dödade deras familjer. Sprider man vapen omkring sig  så kommer historien förr eller senare i kapp en.

För att fortsätta med denna fullständiga orgie i klassiska talesätt så är även; "what goes around comes around" en passande beskrivning.

Sen kan dagens psykopatpolitiker och deras kompisar som Andreas Ekman Duse, generaldirektör på ISP, som vanligt hänvisa till kampen mot terrorister. T o m Jultomten ingår snart i kriget mot terrorister.

Generaldirektören säger vidare; – Varje land, även Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, har ett ansvar att ha kontroll över sitt eget territorium.


Naturligtvis helt rätt tänkt.., om man är psykopat. Men för oss andra är Saudiarabien är en av världens brutalaste diktaturer... Vad tror direktören att vapnen och övervakningsutrustningen kommer att användas till?

För folket i landet som står på fel sida av vapnen, har det ingen betydelse om varje land har ett ansvar att ha kontroll över sitt eget territorium. Folket där har ens inte kontroll över sina grundläggande mänskliga rättigheter.

Moderna s. k. civiliserade länder i väst har ett större ansvar. Här ingår att inte underlätta för diktaturer att bedriva krig mot den egna befolkningen.

Vill Sverige fortsätta att räkna sig till de civiliserade länderna är det dags att sluta vara världens största vapen-hallick.

Sveriges regering bidrar på sitt eget sätt till den Arabiska våren. De bidrar till att färga den röd med folkens blod. Regeringen och vapenindustrin må tjäna en massa pengar men blodet på deras händer går inte att tvätta bort.

Samma personer som utger sig för att skydda världen mot terrorister skapar också terroristerna. Så har det varit från början fast alla vägrat att inse det. Precis som kejsarens nya kläder. Fundera över om världen blivit bättre av de senaste 10 årens "war on terror". 

Enligt Statsminister Fredrik Reinfeldt är de svenska reglerna för vapenexport redan tillräckligt restriktiva. Han ser ingen anledning att ändra regelverket och ta bort möjligheten att sälja försvarsmateriel till diktaturer.

Även om det vore lätt att kalla Statsminister Reinfeldt för en krigshetsande psykopat så är det ändå lite orättvist. Socialdemokraterna har faktiskt också haft en och annan kandidat till den hederstiteln. Göran Persson var inte dålig på att kränga vapen han heller.

Men vid närmare eftertanke får ändå nuvarande Statsminister utmärkelsen med tanke på sin politik och sitt umgänge med en annan folkmördare, Carl Bildt.


*
De fem största exportdestinationerna 2011 var:

1.   Thailand (3 017 mnkr)
2.   Saudiarabien (2 869 mnkr)
3.   Indien (1 049 mnkr)
4.   Pakistan (862 mnkr)
5.   Storbritannien (753 mnkr)




undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.