tisdag 7 februari 2012

SVIN och INFLUENSA… update

...Fortsättningen på den tidigare artikeln om "Svin och Influensa..."
**


Ida Andersson, 27, blev förlamad i ansiktet efter vaccineringen. Hon har den kroniska lungsjukdomen sarkoidos och är extremt trött. I två års tid har hon varit sjukskriven på heltid. ”Vaccinet förstörde mitt liv”, säger hon. ”Jag var en tjej som älskade att jobba och att vara i farten. Allt det har tagits i från mig”, säger hon.

(Läs mer längre ner. Stora bilden från 2011 Lilla bilden 2009, text & bild: Aftonbladet)

  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*
--SVININFLUENSA!!!--

… Uppdatering sker ibland när något intressant tillkommer…


————————————————————————————————————————————–
Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!



Vissa bilder
gör det ont att titta på. Även om man dagligen ser 1000tals bilder på världens elände så är Idas  lidande efter att hon solidariskt tagit sitt vaccin ändå en bild som är svår att skaka bort från näthinnan.

*

T o m mainstreammedia börjar nu  så smått fatta vad många andra insåg för flera år sedan. Vaccinet var inte så säkert som myndigheterna påstod…

*
Materialet som finns här på sidan är en fortsättning på artikeln  som heter:
Vi har med tiden samlat så enormt mycket material om svininfluensavaccinet att det fick helt enkelt inte fick plats på ett ställe. På denna tråden uppdaterar vi regelbundet alla utspel från läkemedelsindustrin och deras ”offer”.

***

New report questions potency of anti-flu drug

Publicerades den 10 apr 2014 Al Jazeera English
A new study suggests government's around the world are wasting billions of dollars - stockpiling a drug hailed as the global solution to flu pandemics. British scientists say the drug Tamiflu may be no more effective than over the counter medicines. Al Jazeera's Paul
***

Ny undersökning från SVT/sifo visar:
 2011, Fler säger nej till massvaccinering
*
1.000 personer har under perioden 19-22 september 2011 fått svara på frågan:
*

 ”I samband med svininfluensan ordnade myndigheterna massvaccinering. Hur skulle du göra om myndigheterna ordnade en ny massvaccinering mot influensa. 
*
Skulle du vaccinera dig eller skulle du inte vaccinera dig?”
*
Resultatet jämförs med en Sifo-undersökning från 1-7 oktober 2009 på 1.000 personer som fick svara på frågan: ”Tänker du vaccinera dig mot svininfluensan, eller tänker du inte göra det?”
Vi har blivit allt mer skeptiska till om vi ska vaccinera oss vid befarade stora influensahot eller inte. Det visar siffror som Sifo har tagit fram för SVT:s Rapport. 

Svenskarna står inför ännu en influensaperiod och snart börjar vaccinationskampanjen igen. SVT har låtit Sifo undersöka hur inställningen till massvaccination har förändrats i dag jämfört med 2009, då svininfluensan spreds över världen.


Andelen positiva har minskat

- Siffrorna om inställningen till vaccination är påtagliga: 2009 var 50 procent positiva till att vaccinera sig mot svininfluensan.


- 2011 svarade bara 36 procent att de ville vaccinera sig om myndigheterna ordnade en ny massvaccinering mot influensa.

Ja-sidan har alltså minskat med 21 procentenheter.
Enligt Annika Linde, statsepidemiolog och professor vid Smittskyddsinstitutet, är inte siffrorna överraskande. …Men oron för narkolepsi kan ha påverkat folk.

—————————————————————————————————————————————

2011, Statsepidemiolog: Finns ingen hotbild

Att färre är beredda att vaccinera sig vid ett eventuellt utbrott liknande det med svininfluensan 2009 är inte ett dugg konstigt. Det anser statsepidemiolog Annika Linde.
-Det finns ingen hotbild, säger hon. Vi har blivit allt mer skeptiska till om vi ska vaccinera oss vid befarade stora influensahot eller inte. Det visar siffror som Sifo har tagit fram för SVT:s Rapport.

- För mig är det logiska att folk inte tänker vaccinera sig, i dag har vi ingen hotbild. År 2009 kom ett helt nytt virus som gav svår sjukdom, så är det inte i år, säger Annika Linde, statsepidemiolog och professor på Smittskyddsinstitutet.
”Annat vaccin”

Efter H1N1-utbrottet, den så kallade svininfluensan, så upptäcktes flera fall av narkolepsi. Barn mellan 5 och 19 år drabbades av den kroniska sjukdomen som orsakars av störningar i hjärnans reglering av sömn och vakenhet.


- Många barn som fått sjukdomen narkolepsi är i dag beroende av tung medicinering för att klara vardagen.


 -Det är kanske det som gör att man är rädd för influensavaccinet. Men man ska veta att detta samband har bara setts vid influensavaccinet som gavs 2009, och det vaccinet använder vi inte nu, säger Annika Linde.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 Editors notes: Efter detta mediokra resultat för läkemedelsbranschen så kräver deras aktieägare nya friska grepp. Vi på Conspiracy Corner rekommenderar att läkemedelsbranschen omgående ”lobbar igenom” en ny lag där vaccineringen blir obligatorisk.

Utebliven vaccinering bör rendera höga böter eller ett kännbart fängelsestraff. Vi jämför denna lag med exempelvis cykelhjälms-lagen eller lagen om bilbälte, fast med avsevärt högre straff, exempelvis straff liknande dom för fildelning. (Upp till 5 års fängelse i USA.)

Att vistas på allmänna platser utan att vara vaccinerad blir grovt olagligt då du utsätter både dig själv, omgivningen (och aktieägarna för vaccinet) för fara. I dagens Sverige där arbetsgivare numera försöker att t ex förbjuda folk att röka i sina egna hem under arbetstid, bör väl ingen förvånas.

Statsepidemiologen, Annika Linde, säger; ”Många barn som fått sjukdomen Narkolepsi är i dag beroende av tung medicinering för att klara vardagen.

-Det är kanske det som gör att man är rädd för influensavaccinet.

Men man ska veta att detta samband har bara setts vid influensavaccinet som gavs 2009, och det vaccinet använder vi inte nu…”

Vi känner oss därför genast tryggare och ser med spänning fram emot vilka nya biverkningar nästa onödiga vaccin kan ge världens medborgare. En positiv ”biverkning” för läkemedelskrängarna 2009 var en liten nätt vinst på omkring 100 miljarder.

Vi på ”Conspiracy Corner” kan dessvärre inte ta det nya vaccinet eftersom vi redan i förväg är vaccinerade mot dumhet och bondfångeri…

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*

2011, Resistent svininfluensa
upptäckt i Australien!

Expressen den 26 september 2011

Minst 25 fall av svininfluensa motståndskraftig mot det vanligaste antivirala läkemedlet Tamiflu har upptäckts i Australien.

- Nu finns det en klar risk att resistensen sprider sig till Sverige.

- Det är absolut inte bra, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet.
Sedan i maj har över två dussin fall av svininfluensa, H1N1, motståndskraftig mot Tamiflu, konstaterats i Australien. 

Vid en undersökning i Newcastle, i östra delen av landet, bar 25 av 184 patienter på virus med en genetisk mutation som gjorde det motståndskraftigt mot läkemedlet, uppger forskare i en rapport som distribueras av International Society for Infectious Diseases, enligt Bloomberg News.

- Utbrottet av den resistenta virusvarianten härstammar troligen från en person som behandlats med Tamiflu, och som sedan smittat andra.


Följer utvecklingen…


I dagsläget finns två läkemedel mot influensavirus, Tamiflu och Relenza. Sverige har stora mängder av läkemedlen i beredskapslager, men allra mest av det förstnämnda. Relenza biter fortfarande på den muterade virusvarianten.

Svenska Smittskyddsinstitutet följer utvecklingen noga.

– Det finns en klar risk att resistensen sprider sig till Sverige. Influensan har inte kommit riktigt till Sverige än, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet. 

Läkemedlet Relenza inhaleras och bör inte ges till astmapatienter, annat än i nödfall. Det finns även intravenösa beredningar, men de är förbehållna svårt sjuka patienter. Smittskyddsinstitutet rekommenderar att man vaccinerar sig mot säsongsinfluensa för att undvika att bli smittad av H1N1.

Hur pass oroade är ni över utvecklingen?

– Det är absolut inte bra. Det (Tamiflu) är en av två verksamma substanser vi har, säger Mia Brytting.

Blockerar protein


Både Tamiflu och Relenza fungerar
genom att blockera ett protein på ytan av influensapartiklarna, så att de inte kan sprida sig vidare till andra celler.
Virus resistenta mot Tamiflu uppstår sporadiskt hos 0,4–4 procent av vuxna och barn som behandlas för säsongsinfluensa, enligt företaget Roche som tillverkar läkemedlet.
*

Färre döda än väntat


Förra influensasäsongen dog tio svenskar av svininfluensan.
Antalet dödsfall var dock färre än väntat. I Storbritannien, till exempel, avled 562 personer till följd av sjukdomen. Att så få dog i Sverige beror, enligt statsepidemiolog Annika Linde, på att så många svenskar vaccinerade sig mot sjukdomen säsongen dess för innan, uppger TT.

Varje år dör cirka 1 000 svenskar till följd av den vanliga säsongsinfluensan, vilket är något färre än vad man hittills trott. Det visar en ny dödstalsanalys som Socialstyrelsen gjort.

Antalet svenskar som faller offer för influensan varierar dock, beroende på vilken eller vilka virusstammar som är aktuella.
– Rekordet de senaste tio åren är säsongen 2008–2009 då cirka 2 600 personer dog, säger Martin Holmberg, infektionsläkare på Socialstyrelsen, enligt TT.

Den vanligaste dödsorsaken till följd av smittan är lunginflammation.
*
*

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Om man vill... så går det även att presentera informationen i ovanstående artikel på följande sätt:

——————————————————————————–




*Förra influensasäsongen dog
Tio (10) svenskar av svininfluensan

——————————————————————————–

*Säsongen 2008–2009 dog cirka Tvåtusen-sexhundra
(2 600) svenskar

till följd av den vanliga säsongsinfluensan

——————————————————————————–

*I genomsnitt dör varje år  cirka  Ettusen (1 000) svenskar
till följd av den vanliga säsongsinfluensan

——————————————————————————–

 
*Sverige har i det närmsta betalat läkemedelsföretagen

2 miljarder kronor
för ett vaccin som enligt många ställt till med större problem än det löst…

*

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*


118 Svenska barn fick narkolepsi av vaccinet mot svininfluensa

uppdaterat 2011-10-08

Hittills har 118 barn i Sverige anmälts som drabbade av narkolepsi efter vaccinet.

Det var under torsdagen som de första 12 barnen fick veta att de får 50.000 kronor var. Flera familjer kommer att få beskedet efter hand. Schablonbeloppet, som många av de drabbade barnens föräldrar tycker är för lågt, ligger enligt läkemedelsförsäkringen.

Beloppet är på samma nivå som det för handikapp som dövhet och förlamning enligt ett uttalande som Läkemedelsförsäkringens vd Anders Öhlén gjort i Dagens Nyheter. En ny bedömning av hur sjukdomen kommer att påverka den drabbade under resten av livet görs sedan vid den drabbades 18-årsdag. En summa som varierar från person till person delas då ut.

Ett 90-tal av de 118 drabbade barnen är medlemmar i Narkolepsiföreningen. Fem av dessa bor i Östergötland, men ingen i Norrköping. Läkemedelsförsäkringen har avsatt totalt 150 miljoner kronor till de barn som drabbats av narkolepsi efter vaccinationen.

————————————————————————————————————————————


----Fakta: Narkolepsi----


Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som orsakas av en störning i de delar av hjärnan som reglerar sömn och vakenhet. Sjukdomen drabbar båda könen i alla åldrar. Man tror att ungefär 1 på 2 000 lider av narkolepsi.

Symtomen tolkas ibland som depression eller epilepsi. Omgivningen kan tro att personen är påverkad av läkemedel eller alkohol. Narkolepsi är en handikappande sjukdom. Den nedsatta vitaliteten kan medföra svårigheter vid skolgång, arbete och i sociala relationer.

Källa: narkolepsi.nu

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*


Drabbade av narkolepsi

får 50 000 kronor

Publicerad 2011-10-07
Nu får de första barnen
som insjuknat i narkolepsi efter vaccination mot svininuensan 50.000 kronor för sveda och värk. Men många tycker att ersättningen är för låg, enligt Tomas Norberg ordförande i Narkolepsiföreningen. Tomas Norberg är ordförande i Narkolepsiföreningen i Sverige.


–­Det är många som inte tycker ersättningen känns rättvis utifrån att deras barn har   fått en allvarlig neurologiskt sjukdom, säger han. Den närmaste månaden får ytterligare 15 familjer besked om de får ersättning från försäkringen. Anders Öhlén beklagar att de drabbade får vänta så länge på besked.

Men det kan dröja flera år innan de unga får ersättning för de skador som de får leva med i framtiden (så kallat lyte och men). Vid ungefär 18 års ålder gör medicinska experter en ny bedömning av hur sjukdomen kommer att påverka den drabbade under resten av livet.

–­Då betalar vi ut en engångssumma, som varierar från person till person. Så fort det blir aktuellt kommer vi sedan också att börja ersätta eventuella inkomstbortfall i form av en livränta, säger Anders Öhlén. Läkemedelsförsäkringen har avsatt totalt 150 miljoner kronor till de barn som drabbats av narkolepsi efter vaccinationen.

Många familjer är därför oroade för att barnen inte kommer att få full ersättning i framtiden. I Finland har regeringen i veckan lovat att staten ska stå för alla kostnader som överstiger den finska läkemedelförsäkringens ersättningstak.

–­I Danmark och Norge har man ett schablonbelopp, men i Sverige tittar man på varje fall och uppskattar den förlorade arbetsinkomsten och hur skolgången påverkats av sjukdomen, säger Eva Lindell-Frantz, försäkringsexpert och universitetslektor vid Lunds universitet.

Är det danska och norska systemet mer förutsägbart?

–­Ja, det kan man säga. Vi har valt olika vägar och där blir det färre tvister, men kanske mindre rättvist. Skadereglering är exakthetens tyranni – risken är stor att man aldrig blir överens, säger Lindell-Frantz. En arbetsgrupp på socialdepartementet tittar på frågan, men i dagsläget vill socialminister Göran Hägglund (KD) inte kommentera arbetet.

–­Vi tittar på ersättningsfrågan, men jag vet inte hur lång tid arbetet kommer att ta, säger Ann Nilsson, tjänsteman på socialdepartementet.

—————————————————————————————————————————————–

 
...TO BE CONTINUED?… YES!

Torbjörn Sassersson:
- Min pappa avled 10 dagar efter
influensavaccination

10 januari, 2012 By Admin 16 Comments (Postat på vaccin.me forum)

Jag måste tyvärr meddela att min pappa Ingemar (79 år) avled 10 dagar efter att han tagit den vaccination som i landet rekommenderas till äldre personer.

Han fick vaccinet den 27 december 2011, insjuknade fem dagar efter sprutan i lunginflammation och blodförgiftning och avled den 6:e januari 2012. Innan sprutan var han lätt förkyld, men i övrigt vid god hälsa och aktiv. Jag varnade mina föräldrar flera gånger för dessa bluffvaccin.

Inte ens efter att min mamma blev kraftigt sjuk år 2009 dagen efter hon fick svininfluensavaccin ändrade min pappa uppfattning. Hans tro på vaccin var starkare än informationen om riskerna med dessa vaccin.

Nu är mardrömmen här. Det är det värsta jag varit med om hela mitt liv. Det som håller uppe modet är tanken att jag förhindra andra från att drabbas av samma sjukhusignorans.

—————————————————————————————————————————————-

En utvald kommentar:

Lotta says:


11 januari, 2012 at 03:41
Beklagar verkligen sorgen Torbjörn. Jag fick brottas med min pappa att inte vaccinera sig mot svininfluensan. Varje gång vi samtalade tyckte han att det jag sa lät vettigt…men sedan läste han dagstidningarna och ändrade sig igen. Till slut fann jag en välskriven artikel på nätet med innehållsförteckningen på ingredienserna, och han bestämde sig för att avstå. Men det var inte lätt.

Tilltron till myndigheterna är så stark.
- Pappersmedia och myndigheterna har sålt ut oss.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*

Pandemrix-sprutan resulterade i ALS-Bulbär:

”- Jag kan inte tala längre
och matas med sond”


Vaccin.me – 9 januari, 2012 By

Jag blev vaccinerad mot svininfluensan i december 2009 i Trelleborg. Den 31 december 2009 började det kännas lite konstigt i min hals. Jag hade tagit vaccinet dels för att jag ville vara lojal mot mina barn och barnbarn, dels för att vi hade bokat en resa till Thailand i början av januari 2010.

Jag ville ju inte bli sjuk i utlandet. Men när vi kom ner till Thailand började min heshet bli mer och mer påtaglig. Vi var borta en månad och när vi kom hem igen uppsökte jag vår vårdcentral. Jag förklarade dilemmat med min heshet och fick en massa mediciner men inget hjälpte.

Efter 3 månader fick jag en remiss till öron, näs- och halsmottagningen i Trelleborg. Jag blev röntgad igen. Då upptäcktes svullna näsmusslor. En mindre operation blev bokad till augusti 2010. Läkaren som då skulle göra ingreppet hörde med en gång på min röst att detta inte rörde sig om några svullna näsmusslor, utan om något neurologiskt.


- Han remitterade mig följdaktligen till neurologen i Trelleborg.

- Under hela denna tid, från det att jag fick de första symptomen, hävdade jag att det var vaccinet som jag hade blivit sjuk av.



I november 2010 kom jag till neurologen. Nya undersökningar och nya tester. Allt visade sig vara normalt. Jag fick en remiss till EMG-test i Malmö. Efter andra gången upptäcktes det att mina tungmuskler inte fungerade som de skulle.

I april 2011 fick jag slutligen en diagnos: ALS-Bulbär. Jag kan inte alls tala längre och har jättesvårt för att äta och dricka vilket i sin tur gjort att jag tappat cirka 20 kg i vikt. Detta gör att jag blir mer mottaglig för infektioner. Därför blev jag sjuk nu strax innan julen 2011. Den 14 december lades jag in på sjukhus och fick stanna där några dagar för att hämta lite krafter. 

- Läkaren rekommenderade då att man skulle sätta in en så kallad peg genom vilken jag skulle få min näring.

- Nu har jag fått pegen inopererad. Jag sköter själv sondmatningen med hjälp av min man.


Allt detta bara för att jag ville vara lojal mot mina medmänniskor och ta vaccinet. Detta är fruktansvärt och ingen vill ta något ansvar för detta giftiga vaccin som inte var ordenligt testat. Hela vårt sociala liv är ett minne blott. Jag kan inte göra några restaurangbesök längre eftersom mitt bordsskick påminner om en 1-åring vid matbordet. Vårt sociala nätverk har blivit mindre eftersom jag inte gärna sitter med vid andras matbord.

Detta innebär i sin tur att vi blir väldigt isolerade från omvärlden. Sprutan har fördärvat våra liv – inte bara för mig själv utan även för min man. Det värsta tycker jag är att ingen vill ta sitt ansvar, Socialstyrelsen skyller på Läkemedelsverket och vice versa. Man kan ju faktiskt undra om det är så vårt samhälle skall fungera!? Den lilla människan får bara ett direktiv om att göra si eller så. Sedan när något går snett är det ingen som vill ta något ansvar.
Ann-Christin Fransson

Tidningen Trelleborgs Allehanda har publicerat en artikel om Ann-Christin

————————————————————————————————————————————

DECEMBER 2011. Sedan Pandemrix-sprutan kan Ida Andersson inte gå mer än cirka 500 meter, sedan viker sig benen. ”Benen blir som spagetti. Jag har ramlat många gånger. Är det längre sträckor får det bli rullstol”.
——————————————————————————————————————————- 
*

”Ida, 27, Förlamades av vaccinet”

” Ville skydda sig mot svininfluensan”  Nu kan hon knappt gå: 

– Det är ett helvete

*
Text: Aftonbladet 2012.02.05 http://www.aftonbladet.se/halsa/article14320806.ab
Myndigheterna lovade i princip ett vaccin fritt från allvarliga och kroniska biverkningar. I dag vet vi att det var fel. Hittills – 2,5 år efter vaccinationskampanjen mot svininfluensan – har 177 personer insjuknat i narkolepsi orsakad av Pandemrix.


- Nästan alla är barn och ungdomar.


Samtidigt kämpar 95 medlemmar i gruppen Livet efter sprutan med att få sina sjukdomar och symptom erkända som läkemedelsskador av Pandemrix. I två dagar berättar Aftonbladet om dem som myndigheterna helst vill glömma. Vaccinets offer.

Ansiktsförlamning. Lungsjukdom. Onormal trötthet. Och ben som inte bär. Allt förändrades efter att Ida Andersson, 27, tagit vaccinet.


– Att jag ser för jävlig ut i ansiktet har mindre betydelse. Det är inte snyggt, men jag tycker att mina ben och tröttheten är värre, säger hon.


Ida Andersson hade precis fått nytt jobb i klädbutik, efter sex år som servitris, när hon vaccinerade sig i november 2009. – Tio timmar senare fick jag andningssvårigheter och min mamma körde in mig till akuten.

Lungröntgen visade att alla lymfkörtlar svullnat upp. Hon hade drabbats av den kroniska lungsjukdomen sarkoidos. – Jag har förmodligen sjukdomen i hela lymfsystemet. Jag är säker på att det var vaccinet som utlöste den, säger hon.

Ida Andersson, 27, blev förlamad i ansiktet efter vaccineringen. Hon har den kroniska lungsjukdomen sarkoidos och är extremt trött. I två års tid har hon varit sjukskriven på heltid. ”Vaccinet förstörde mitt liv”, säger hon. ”Jag var en tjej som älskade att jobba och att vara i farten. Allt det har tagits i från mig”, säger hon.

————————————————————————————————

 

Cellgifter lindrar lite


Ida Andersson har andningssvårigheter och är förlamande trött. Cortison och cellgifter lindrar bara lite. – Jag får kämpa för att hålla mig vaken några timmar varje dag och blir fruktansvärt trött av ingenting.

Efter vaccinationen har allt fler märkliga symptom drabbat henne: Ansiktsförlamning. Värk i hela kroppen. Dubbelseende. Dålig balans. Domningar. Svaghet i armar och ben.

– Benen blir som spagetti. Jag har ramlat många gånger. Är det längre sträckor får det bli rullstol. När hon äter måste hon stötta mungipan med en servett, annars rinner maten ut.

Två hjärnröntgen. Fyra ryggmärgsprover. Ida Andersson säger att läkarna gjort allt. – Men de kan inte förklara mina neurologiska symptom.

Hennes läkare anmälde lungsjukdomen som biverkning till Läkemedelsverket, men inte ansiktsförlamningen eller de neurologiska symptomen.

I höstas avslöjade dock en stor registerstudie i Stockholm att Pandemrix ökar risken för just halvsidig ansiktsförlamning.

Syftet var att undersöka om Pandemrix ökade risken för svåra neurologiska sjukdomar, som MS och Guillain-Barrés syndrom, eller autoimmuna sjukdomar, som typ 1-diabetes och ledgångsreumatism.
*

Såg inget samband


– Vi kunde inte se något sådant samband. Däremot fanns en liten ökning av ansiktsförlamning, inflammatorisk tarmsjukdom och parestesier, säger Ingemar Persson, professor på Läkemedelsverket.

Studien visade att Pandemrix ökar risken för ansiktsförlamning med 25–34 procent – men bara i medicinska riskgrupper. – En tolkning är att man då har andra sjukdomstillstånd som påverkar risken, säger Ingemar Persson.

Studien utfördes av Läkemedelsverket, Karolinska institutet, KI, och Stockholms läns landsting och publicerades i British Medical Journal i oktober 2011.

Och snart påbörjar Läkemedelsverket och KI en ny, större registerstudie omfattande landstingen Skåne, Kalmar, Västra Götaland, Östergötland, Stockholm, Värmland och Norrbotten. – Vi vill bekräfta vad vi sett i Stockholmsstudien.

 

”Ångrar sprutan”

 

Att det skulle finnas ytterligare allvarliga risker med Pandemrix avfärdar dock Ingemar Persson. – Det finns bara ett enda oroväckande fynd hittills – och det är narkolepsi bland barn och unga. Annars talar det emot att det blir allvarliga riskeffekter av Pandemrix, säger han.

Ida Andersson försöker hålla hoppet uppe, men det är svårt. – Vissa dagar är jag jätteledsen, jag ser ju ingen ända på det, säger hon.
– Det som skrämmer mig mest är att jag ska bli sämre. Då kommer jag inte att kunna gå alls. Jag ångrar sprutan så enormt i dag. Det är ett helvete rent ut sagt.

————————————————————————————————————————————

Minst 161 barn fick skador av sprutan


 Aftonbladet 5 Februari 2012  http://www.aftonbladet.se/halsa/article14320075.ab
Sex miljoner svenskar vaccinerade sig mot svininfluensan med Pandemrix 2009 – den största vaccinationskampanjen i Sverige. Myndigheterna lovade i princip ett vaccin fritt från allvarliga och kroniska biverkningar.

- I dag vet vi bättre.


Att Pandemrix kunde ge barn och unga narkolepsi är en skrämmande sanning som ingen hade räknat med. I dag vet vi att minst 177 personer drabbades. 161 är barn och ungdomar. Vi vet även att Pandemrix ökar risken för narkolepsi med sju gånger hos barn och unga.
Dessa barn får betala priset livet ut – med sin förstörda hälsa.

- Totalt har Läkemedelsverket fått in 5 013 biverkningsrapporter om Pandemrix fram tills årsskiftet 2011–2012.

Biverkningarna har i regel klassats som övergående. Men så var inte fallet.

 

Sex rapporter under 2012

 

Än i dag droppar anmälningar om narkolepsi in. – Jag är förvånad. Det har kommit sex rapporter 2012. Fyra gäller barn, säger utredaren Birgitta Grundmark. Sedan 2010 kämpar Facebookgruppen Livet efter sprutan för att få sina sjukdomar och symptom erkända som läkemedelsskador av Pandemrix.

De säger att vaccinet gett dem kroniska skador – främst neurologiska symptom – exempelvis extrem trötthet, svåra smärtor i muskler och leder, allergi, huvudvärk, yrsel, sömnstörningar, sjukdomen ME, lungsjukdomen sarkoidos och ansiktsförlamning.

– Läkemedelsverket påstår att alla symptom är övergående – men vi har våra kvar, säger sjuksköterskan Marie Almquist, som startade gruppen. Problemet är att läkarna inte hittar några fel på dem.

”Ingen vill ta ansvar”

 

– Vi får ingen diagnos, säger Marie Almquist. Därför får de ingen hjälp. De har skickat flera skrivelser till Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och socialministern – som bollar dem tillbaka till sjukvården.

– Ingen vill ta ansvar, säger Marie Almquist.

————————————————————————————————————————————

PLÅGAD AV SÖMNSJUKA Andrés liv har varit en kamp ända sedan han vaccinerade sig för två och ett halvt år sedan. Han stannade i växten och fick diagnosen hypersomni – en sömnsjuka. Andrés mamma, Eva Lennartsson, säger att det tog för lång tid att komma fram till rätt diagnos.
—————————————————————————————————————

André, 15, slutade växa efter sprutan

- Blev svårt sjuk av vaccinet mot svininfluensan

*
Aftonbladet 2012-02-06 http://www.aftonbladet.se/halsa/article14322445.ab
André, 15, har inte varit i skolan på två år. Efter vaccinsprutan 2009 slutade han att växa. Han lever med ständiga smärtor och oförklarliga sömnattacker. Smärtorna kom samma kväll. Som om någon ”kramat in krossat glas i musklerna”. Sedan dess lever André Lennartsson med svåra smärtor i hela kroppen, dygnet runt.

Plötsligt drabbades han även av sömnattacker. Han somnade till och med i bassängen en gång. – Han har aldrig lyckats hålla sig vaken en hel dag, säger Andrés mamma, Eva Lennartsson. André kan somna fem gånger på en dag. – När han vaknar upp är han groggy.

André slutade även att växa efter vaccinationen. Han får nu tillväxthormoner – och har börjat växa igen.


Eva Lennartsson säger att hon haft svårt att få hjälp för sin son. Att hon fått tjata om remisser och utredningar. Att André inte fick hjälp, varken mot smärtorna eller sömnstörningarna, under 1,5 år. Att de känt sig nonchalerade av sjukvården. Och kränkta.
– Ingen tog honom på allvar.
*

Utreds för sömnstörningar

 

I april lyssnade en läkare. Denna läkare gör nu allt för att André ska bli bättre. Och sedan ett år utreds han nu för sina sömnstörningar. Nyligen kunde läkarna utesluta narkolepsi. Men har konstaterat att André lider av den närbesläktade sjukdomen hypersomni.

– Han går fort ner i djupsömnen. Det tar bara två minuter, säger Eva Lennartsson. 

Hypersomni innebär översömnighet – med lång nattsömn (ofta mer än tio timmar) och flera sömntillfällen dagtid. Men fler tester återstår, som melatonintest.

I höstas var André inlagd tre månader på lasarettet i Västerås. Där fick han pröva starka smärtstillande preparat mot sina smärtor och fick – för första gången på 2,5 år – uppleva smärtlindring. – Han är långtifrån smärtfri, men har blivit bättre.
*

Ökar risken för narkolepsi

 

Men André är inte det enda barnet med sömnstörningar efter vaccinsprutan. Svininfluensavaccinet Pandemrix ökar risken för narkolepsi med sju gånger hos barn och unga, jämfört med ovaccinerade. I Finland visar studier på en riskökning med 13 gånger.

Snart kommer en ny narkolepsistudie av överläkaren och barnneurologen Tove Hallböök vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Hon hävdar att risken är ännu högre än vad Läkemedelsverkets studie visat.

Hittills har 177 personer insjuknat i narkolepsi som biverkning av Pandemrix. 161 av dem är barn och unga under 25 år. Än i dag droppar anmälningarna in till Läkemedelsverket.

– Jag är förvånad. Det har kommit sex rapporter i år – 2012, säger utredaren Birgitta Grundmark. Även Läkemedelsförsäkringen får hela tiden nya anmälningar.
*

”Långa väntetider”

 

– Vi har fått 183 anmälningar. Det kommer några varje vecka. Så jag tror inte vi fått in allt som finns än, säger skadechefen Anders Hultman.

Varför dröjer anmälningarna?

– Det är ofta svårt att få sin diagnos fastställd. Man får kämpa med flera läkare, har vi märkt. Bilden bekräftas av Läkemedelsverket.

– Många har lidit av att läkarna kommit på fel spår först och inte vetat vad det är. Så har det varit långa väntetider till sömnutredning, säger Birgitta Grundmark Hittills har 53 barn och unga beviljats ersättning från Läkemedelsförsäkringen.

– Men man måste inte ha en fastställd diagnos – det viktigaste är att vi får in en anmälan, säger Anders Hultman. I dag har André Lennartsson förlorat 2,5 år av sitt liv. Han lever ännu i ovisshet.

– Vi vill att André ska få sitt liv tillbaka. Han säger själv att han inte har något liv, säger hans föräldrar.
Mary Mårtensson

————————————————————————————————————————————

177 drabbade – och det kommer

nya fall hela tiden

*
Aftonbladet 2012-02-06 http://www.aftonbladet.se/halsa/article14322442.ab
Vaccinet var inte ofarligt. I dag vet vi att 177 personer lider av narkolepsi – orsakad av vaccinet Pandemrix mot svininfluensan. Nästan alla är barn och ungdomar.

De får betala priset livet ut med sin förstörda hälsa. När vaccinationskampanjen mot svininfluensan inleddes hösten 2009 utlovade myndigheterna i princip ett vaccin utan svåra och kroniska biverkningar. De eventuella biverkningar som kunde uppstå klassades i allmänhet som lindriga och övergående.

Vilka biverkningar riskerar barnen av Pandemrix? När Aftonbladet ställde frågan den 9 oktober 2009 till statsepidemiologen Annika Linde på Smittskyddsinstitutet svarade hon: ”Samma som vuxna”.

Hon nämnde de vanligaste biverkningarna: rodnad och svullnad på stickstället, svullna körtlar i armhålan, feber och huvudvärk.

Oroliga föräldrar lugnades med påpekandet att de flesta beståndsdelar i Pandemrix finns i vanliga influensavacciner som var utprovade på barn sedan tidigare. Och att inget tydde på att vaccinet skulle vara skadligt för barn.

Samma besked gav alla ansvariga myndigheter – Läkemedelsverket, Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet.

Det var först när oroväckande många narkolepsifall hade rapporterats som Läkemedelsverket började ana oråd och bestämde sig för att dammsuga hela Sverige på alla nya narkolepsifall. Sedan kom studien med den chockerande sanningen. Att Pandemrix kunde skada barn och ungdomar.

I dag vet vi att Pandemrix ökar risken för sömnsjukan narkolepsi med sju gånger hos barn och unga – jämfört med ovaccinerade.

Då var det för sent. Skadan var redan skedd. Nu rekommenderas inte Pandemrix till barn. Men än i dag – 2,5 år senare – droppar nya anmälningar om narkolepsi in till Läkemedelsverket.

När tar det slut?

Mary Mårtensson

————————————————————————————————————————————– 


- Massvaccinering räddade sex liv...


SVD 15 februari 2012
Sverige vaccinerade 60 procent av befolkningen mot svininfluensan, Tyskland bara 8. Trots det redovisar de båda länderna samma dödlighet. Den kostsamma massvaccineringen av över fem miljoner svenskar beräknas enbart ha räddat sex liv, visar SvD:s granskning.
*
Fortfarande två år efter svininfluensans sorti har de viktigaste och känsligaste frågorna runt den svenska vaccinkampanjen inte fått sina svar. Och de är inte lätta att finna. Få eller inga av de ansvariga vill ge klara besked:

Vad betydde det att Sverige vaccinerade mest och bäst i hela världen – 60 procent av befolkningen? Klarade vi oss bättre än de som enbart vaccinerade högriskgrupper eller ännu färre?

–Det viktigaste vi måste göra nu är att jämföra utfallet av olika vaccineringsstrategier i olika länder, förklarade till exempel Göran Stiernstedt, medicinsk ansvarig på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) när pandemiinsatserna blåstes av.

Han liksom andra satte sitt största hopp till EU:s smittskyddsinstitut ECDC som ligger i Stockholm, inrättad efter fågelinfluensan, med uttalad uppgift att ägna sig just åt pandemifrågor i EU.

När så svininfluensan dök upp 2009 visade det sig att EU-länderna kom att driva en mycket varierad vaccinpolitik. Från inga vaccineringar alls till 60 procent som i Sverige. I topp låg fyra nordiska länder med 45 procent eller mer. Sverige, Finland, Island och Norge hade det uttalade målet att massvaccinera hela befolkningen.

Medeltalet vaccinerade i samtliga EU-länder var betydligt lägre. Flera stora länder som Tyskland, Frankrike och Italien låg under 10 procent. Orsakerna var en uttalad inriktning på riskgrupper och ett ointresse från människor att ställa upp.

Mest uppmärksamhet fick kanske Polen. Där ilsknade landets dåvarande hälsominister infektionsläkaren Ewa Kopacz till, främst över vaccinföretagens hårda krav, och beslutade att inte köpa in något vaccin överhuvudtaget.
Hon klassade dessutom svininfluensan som lindrigare än vanlig säsongsinfluensa.

–Jag tog det ansvaret att inte vaccinera som politiker och som läkare, förklarade hon vid ett möte i EU-parlamentet.

 
–ECDC kan ge alldeles utmärkt underlag för jämförelser och därmed nyttig kunskap inför nästa pandemi, tyckte Göran Stiernstedt och andra.

Men så enkelt är det inte. ECDC har ännu inte publicerat en enda rapport om detta och kan inte säga när det kommer någon.

För att få en bild av vaccinationseffekterna behövs siffror över antalet döda i respektive land. De finns eftersom de skulle rapporteras kontinuerligt under pandemin till ECDC och också till WHO.

I dag är de inte helt lätta att hitta, men siffrorna finns, dels i fasta tal, dels uppdelade på antal fall per 100000 invånare (en vanlig metod för att kunna jämföra länder med olika stora befolkningar).

Det mest uppseendeväckande är den stora likheten mellan länderna trots olikheten i vaccinering. Inget land sticker ut särskilt mycket. Sverige har samma tal, 0,31 per 100000, med våra 60 procent vaccinerade som Tyskland med sina 8 procent. Polen som inte vaccinerade alls har ett dödlighetstal på 0,47, också den i undre delen av tabellen och inte så långt från Sveriges.

- Hur ska nu detta förklaras? De ansvariga vill dock inget säga:

–ECDC utreder fortfarande och vi har inga svar ännu, förklarar Johan Giesecke, forskningschef på ECDC.

Han säger att han vill få frågorna på mejl. SvD ber skriftligen att få veta hur skillnaderna eller bristen på skillnader i dödstalen kan förklaras. Vi utlovas svar – om ECDC hinner och inte glömmer bort det. Fortfarande efter två veckor har vi inte hört något från ECDC.

Anders Tegnell på Socialstyrelsen å sin sida hänvisar till att Sverige håller på med en egen utredning och den är ännu inte klar.

–Visst, kommenterar Lars-Olof Kallings, aidsexpert och tidigare generaldirektör på dåvarande Smittskyddsinstitutet, en förklaring kan vara att sjukdomen var så mild att vaccineringen spelar mindre roll.

I ett av mejlen från den 10 oktober 2010 som SvD har begärt ut och granskat från Smittskyddsinstitutets informationschef Aase Sten till ledande pandemiansvariga diskuteras upplägget inför en intervju med TV4.

Hon föreslår: ”några budskap som kan vara bra att ta fram: den bästa strategin för Sverige var att vaccinera hela befolkningen. Vi sparade flest liv på det sättet. Tja det var den strategi vi valt innan för att de utredningar som gjorts talade för att det var det mest effektiva hanteringssättet, vi vet litet om sparade liv”.

Hon påpekar också att ”Sverige har lägst antal dödsfall jämfört med Norge och Finland” och skriver: ”onödig jämförelse med Polen, hade mindre än vi, svår jämförelse”.

Den andra viktiga frågan är hur många liv som räddades av den gigantiska insatsen då drygt fem miljoner svenskar vaccinerades. Inte heller det är lätt att få svar på.

–Brukar de inte säga sådär trettio, undrar Maria Larsson som då var folkhälsominister och ansvarig för massvaccineringen försiktigt.

–Annika Linde talade om att 50–100 skulle dö utan vaccinering. 30 dog. Då kan vi kanske ha räddat mellan 20 och 70, säger Johan Carlson på Smittskyddsinstitutet.
Nu har det faktiskt gjorts beräkningar på detta, till exempel i regeringens officiella utvärdering av den svenska pandemikampanjen.

–Vi kom fram till att sex dödsfall undveks med massvaccinationsprogrammet, säger Lisa Brouwers på Smittskyddsinstitutet.


Alltså räddades sex människor.

Nu görs en ny undersökning för att se om kanske några vaccinerade skyddades under de vanliga utbrotten av säsongsinfluensan 2010 och 2011.

Pandemikampanjen var en av de absolut dyraste insatserna i svensk sjukvård någonsin. När beslut fattas om nya läkemedel eller behandlingsmetoder ska införas i sjukvården beräknas något som heter Qaly (kvalitetsjusterat levnadsår), det vill säga kostnaden relaterad till vunnen hälsa.

Ett Qaly på 500000–600000 kronor utgör en tröskel, över denna nivå bedöms insatsen inte vara samhällsekonomiskt effektiv, för dyr med andra ord.

Massvaccineringens Qaly var 1,3 miljoner, dubbelt så mycket som anses samhällsekonomiskt acceptabelt. Och då är inte de skenande kostnaderna för narkolepsibarnen inräknade.

—————————————————————————————————————————————


Massvaccineringen mot svininfluensan 2009 är den största vaccinationsinsatsen i Sverige någonsin. Den är en hittills unik kampanj och skiljer sig från vanliga vaccineringar i Sverige.

Sjukdomar som omfattas i dag av vårt allmänna vaccinationsprogram. Vaccinering ges till barnen från tre månaders ålder upp till årskurs 8–9.

Sjukdomarna är:

• difteri

• stelkramp

• kikhosta

• polio

• Hib

• mässling

• påssjuka

• röda hund • HPV-virus

• pneumokocker

Samtliga dessa vaccin har, till skillnad från Pandemrix, använts under mycket lång tid. HPV-virus togs nyligen in i programmet och ges till unga flickor i årskurs 5–6 för att skydda mot livmoderhalscancer. Vaccineringen ska inledas inom kort. Varje år erbjuds också riskgrupper som äldre och hjärtsjuka vaccinering mot säsongsinfluensan

—————————————————————————————————————————————


Narkolepsibarnen jämförs med neurosedynskandalen


SVD 17 Februari 2012
Högste medicinskt ansvarige på SKL, Göran Stiernstedt, jämför svininfluensavaccineringen med neurosedynskandalen och ifrågasätter varför han och andra som tvivlade inte sade ifrån. ”Ingen ville bli pandemins Hans Dahlgren”, konstaterar han och syftar på kritiken efter tsunamin.

Konsekvenserna för de barn som drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensan har väckt starka reaktioner.
– Det kommer att bli ihågkommet i medicinhistorien vid sidan av neurosedynkatastrofen, säger Göran Stiernstedt, infektionsläkare och medicinskt ansvarig på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Han var en av de centrala experterna under processen som ledde fram till massvaccineringen. Nu ställer han sig själv frågan ”var det värt det?” och kommer fram till att svaret är ”nej”.

– Nej, jag tror inte det. Det bör göras en utvärdering som definitivt tar ställning i den frågan men min personliga åsikt är att jag inte tror det, eftersom det redan i den preliminära utredningen visade sig att det sannolikt inte var kostnadseffektivt och efter det har biverkningarna framkommit.

– Det kan gå till medicinhistorien som en av våra stora medicinska tragedier. Omfattningen är rätt stor och det handlar om unga människor som får ett livslångt handikapp.
Göran Stiernstedt ifrågasätter även varför han inte agerade annorlunda.

– Jag tror att en del av svaren ska sökas i tsunamin och bristen på aktivitet där, ingen ville bli pandemins Hans Dahlgren.

Nu tycker han att det ligger på regeringens ansvar att se till att en övergripande och oberoende granskning görs där frågan om det var rätt att massvaccinera får ett svar. I en sådan analys vill han att även psykologiska faktorer utreds för att kunna svara på frågan ”hur kunde det bli så här?”.

– Det är rätt intressant att många säger som jag, att man innerst inne tvivlade, och ändå blev det så här.



Fanns det något ögonblick då du tvivlade och kunde ha agerat annorlunda?


– När man skulle bestämma antal doser kunde man åtminstone rutit ifrån och sagt att det är fullständigt orealistiskt att köpa mer än nio miljoner doser. Även om vi skulle ge två doser når vi ändå aldrig den täckningsgraden att det behövs 18 miljoner doser. Men jag tänkte också att ”frågan är om det här är rätt överhuvudtaget”.

- Varför protesterade du inte om du tänkte så då?

– Det är väldigt svårt att vara den som… Det är väldigt svårt att säga nej, action lönar sig mer än inte action.
Även Anneli Bergholm Söder på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ser ett egenvärde i en oberoende granskning men har inga synpunkter på vad den ska ta upp.

– Generellt behövs det mer granskning i allt vi gör, inte minst av influensan. Vi gör inget konkret för att det ska göras en annan typ av utvärdering än de som gjorts men det är inget vi är främmande för.

Den mest centrala experter i frågan, Anders Tegnell, chef på Socialstyrelsens smittskyddsenhet, tycker inte att det går att ge ett rakt svar på frågan ”var det värt det?”.

– De komplicerade frågorna där är: vilken nivå av försäkring vill samhället ha mot oväntade och farliga händelser, hur mycket är vi villiga att betala för känna oss hyfsat trygga med en pandemi som kanske blir väldigt allvarlig?

De följdfrågorna skulle Anders Tegnell gärna se i en separat utvärdering av exempelvis Riksrevisionen. Däremot ser han inget värde i den oberoende granskning av besluten bakom massvaccinationen, som andra efterfrågat.

– Vetenskapliga utvärderingar kommer inte leda oss närmare ett ställningstagande om det var rätt eller fel. Däremot skulle man kunna tänka sig att titta på om vi gjorde en insats som samhället anser vara rimlig utifrån de risker som vi såg då eller om vi nästa gång vill höja ribban eller sänka ribban, säger Anders Tegnell.

————————————————————————————————————————————–



Smittskyddsläkaren vill se oberoende utredning

SVD 17 Februari 2012
I Uppsala län visade sig vaccinationskampanjen inte ha någon effekt alls. ”Om resultaten är genomgående över landet och det bara gett biverkningar, då är en medicinsk tragedi det enda som denna massiva vaccinationsinsats resulterat i”, säger Staffan Sylvan, smittskyddsläkare i Uppsala som vill se en oberoende granskning av insatsen snarast.
*

Svininfluensan fick samma effekter i Australien och Nya Zeeland, där ingen vaccinerades, som i Uppsala län där en kartläggning av influensan nyligen gjorts.
– Vi ser ingen skillnad alls i resultaten och kan därmed inte se att vaccinationen har haft någon effekt här, säger Staffan Sylvan, smittskyddsläkare i Uppsala.

”En medicinsk tragedi” är hans beskrivning av vaccineringens effekter.

– Om resultaten är genomgående över landet och det bara gett biverkningar, då är en medicinsk tragedi det enda som denna massiva vaccinationsinsats resulterat i.
Stefan Sylvan vill precis som bland annat Göran Stiernstedt på Sveriges kommuner och landsting se en oberoende granskning av insatsen.

– Utredningen måste tillsättas snarast, och att det ska vara en helt oberoende utredning, inte som den Socialstyrelsen själva betalade en konsult för att göra. Den får inte vara bunden till de myndigheter som varit involverade i det här.

Han hoppas att en utredning inte bara kan visa på vad som gick fel i processen fram till vaccineringen 2009 utan även ge riktlinjer för kommande pandemier.

Redan tidigt ifrågasatte Staffan Sylvan insatsen internt, vilket SvD:s granskning i söndags visade, där ett mejl från honom till övriga smittskyddsläkare och Anders Tegnell, då chef på Socialstyrelsens smittskyddsenhet, citerades. Han påpekade då att den influensa som 

Sverige nåtts av var ”en lindrigare variant” än vad man räknat med och skrev ”jag tycker att man bör besinna sig något innan man går in i ett så kostsamt och osäkert projekt” men fick svaret att det inte fanns något handlingsutrymme.

Ångrar du i dag att du bara ifrågasatte insatsen internt?

– Jag ifrågasätter inte vaccinationer. Tvärtom, det är bästa skyddsmedel vi har mot sjukdom och död. Vad jag ifrågasatte initialt var att upphandlingen av 18 miljoner doser var så låst. Det menar jag var olyckligt och att det var så bråttom att bestämma att det att det inte fanns något handlingsutrymme. Det står jag fast vid.

Att gå ut med sin tvekan i det läget hade inte påverkat något, menar Staffan Sylvan.

– Det fanns ingen påverkansmöjlighet, avtalen var ju skrivna. Vi var aldrig involverade för någon diskussion om hur man borde skriva de här avtalen, då hade det kunnat vara i ett annat läge.

Inför nya förhandlingar om uppköp av vaccin vänder han sig bestämt emot att ha avtal bundna till WHO:s klassningar av pandemier.

– Nej det går inte. Grundregel nummer ett är att planera för det värsta men ha flexibilitet. Det hade vi inte då.

Förutom att tillsätta en obereonde utredning så snart som möjligt tycker han att det viktigaste i nuläget är att ta hand om de som drabbats av vaccinets biverkningar.

– Är det i grunden ett politiskt beslut, vilket det sannolikt är till viss del, då måste poltiken ta ansvar för det som hänt. Skadeståndsfrågan måste få en bra lösning för de människorna som fått sina liv förstörda.

—————————————————————————————————————————————

--Sverige förbereder
ny massvaccinering--

SVD 2012 14 Februari
Sverige har återigen gett sig ut på marknaden för att köpa pandemivaccin. Socialstyrelsen fick uppdraget redan i oktober men än har inget hänt. De känsliga frågorna om miljonlagren av oanvända vaccindoser och pandemiläkemedel är fortfarande olösta.


De konkreta påminnelserna om 2000-talets två pandemilarm hittills är högarna av oanvända vaccindoser efter svininfluensan och av antivirusläkemedel – främst Tamiflu – efter fågelinfluensan, gömda i hemliga lager. De har köpts för avsevärda mängder skattepengar, cirka 660 miljoner tillsammans. ”Motsvarar omfattande ekonomiska värden”, som socialminister Göran Hägglund uttrycker saken.

Problemet är att samtliga dessa doser har en begränsad livstid. Hållbarhetstiden går ut och då kan de inte användas alls.

Redan har till exempel flera länder börjat bränna upp miljontals vaccindoser efter svininfluensan.

Vad gäller vårt svenska vaccin – Pandemrix – riskerar doserna att bli för gamla under de närmaste åren. Därför har regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att ”ingå avtal med en eller flera vaccinproducenter om pandemivaccin.” För att klara jobbet ska Socialstyrelsen få 2,3 miljoner för åren 2012 och 2013.

Inblandade parter är tystlåtna om planerna. Dock har en grupp tillsatts på Socialstyrelsen som tillsammans med ledande affärsjurister förbereder arbetet:

–Vi har inte gått ut och lagt några bud ännu, säger Anders Tegnell på Socialstyrelsen.

–Det är viktigt att ta hänsyn till vad vi lärde under pandemin 2009–10, men vi måste från början ha ganska vida ramar, säger socialminister Göran Hägglund..

Vaccinavtalen har stått i centrum för kritiken mot hur svininfluensan hanterades både i Sverige och andra länder liksom den kommersiella bindningen till WHO (världshälsoorganisationen)

Större flexibilitet har efterlyst i samtliga utvärderingar som gjorts av pandemiarbetet nationellt och internationellt.

I en intern utredning inom Socialstyrelsen som SvD har tagit del av får den tidigare upphandlingen stark kritik. Det gäller till exempel fastlåsningen vid att 18 miljoner doser måste köpas. Den största bristen var enligt utredningen att det inte fanns möjligheter att ändra beställningen, öka, minska antalet doser eller stoppa inköpen helt. Det slås också fast att målet måste vara att uppnå ett bra skydd i stället för att förutsätta två doser vaccin per person.

I uppdraget till Socialstyrelsen anger Göran Hägglund att avtalet ska ”säkerställa tillgång till vaccinbehandling för hela befolkningen”. Det är samma formulering som ledde fram till beslutet om massvaccinering i Sverige.

–Vill vi ha större flexibilitet, då får vi vara beredda att betala. Ju större flexibilitet desto högre pris. Så enkelt är det, säger Anders Tegnell på Socialstyrelsen, medansvarig till förra avtalet.

–Det finns en gräns för hur flexibla vi kan vara gentemot de olika länderna. Företaget måste ha ett slags gemensam policy där det kan vara svårt att ta hänsyn till många olika intressen, säger Johan Thor på läkemedelsföretaget GlaxoSmithkline som sålde Pandemrix till Sverige.

Hanteringen av de välfyllda beredskapslagren med vaccin och antiinfluensamedel främst Tamiflu har regeringen samtidigt fört över till i en utredning som tillsattes i slutet av 2011. Därutöver kommer ett regeringsförslag i mars om ny organisation av vaccineringsfrågor i Sverige.

Fotnot: I onsdagens SvD återgavs ett utdrag ur ett mejl från Aase Sten, då på Smittskyddsinstitutet. Delar av meddelandet är skrivet av Anders Tegnell, som tidigare var ansvarig för smittskyddsfrågor på Socialstyrelsen.

—————————————————————————————————————————————-

Medierna blev myndigheternas instrument

MEDIEPERSPEKTIV För lite granskning, för lite ifrågasättande och för mycket dramatisering av svininfluensans framfart. Det är den vanligaste kritiken mot mediernas bevakning av smittan och massvaccinationen, i de studier som gjorts.

Under 251 dagar 2009 publicerade de fem största svenska dagstidningarna tillsammans 574 helsidor om svininfluensan. Siffran redovisas i rapporten Pandemin som kom av sig – om svininfluensan i medier och opinion, av medieforskarna Marina Ghersetti och Tomas Andersson Odén vid JMG/Göteborgs universitet, 2010.

Allmänhetens betyg på rapporteringen är mycket lågt. Enligt SOM-institutets mätning 2009 hade 29 procent mycket/ganska stort förtroende för bevakningen i radio/tv, 25 procent för morgontidningarna och 10 procent för kvällstidningarna. Det är långt under de förtroendesiffror som normalt brukar redovisas.

Mediernas roll i ett sammanhang av det här slaget är i korthet att informera, spegla och kritiskt granska. Deras största synder är att underblåsa oro där det inte finns fog för det.

Forskarna anser att medierna klarade informationsbiten och vardagsskildringarna bra, men att det fanns för många inslag av spekulation. Mer än hälften av artiklarna hade en alarmerande ton och 39 procent innehöll någon form av gissning, spekulation eller prognos. Däremot slås fast att granskningen och ifrågasättandet nästan helt saknades, med några få undantag.

Väldigt stor del av rapporteringen handlade om att förklara hur farlig influensan var. Aftonbladet hade, strax efter utbrottet av smitta i Mexiko i april 2009, rubriken ”Pesten sprider skräck i världen”. Dagens Nyheter hade några dagar senare en artikel med rubriken 

”Alla måste förbereda sig omedelbart”, där det fastslogs: ”Företag bör absolut gå igenom hur verksamheten ska kunna skötas om kanske halva personalstyrkan blir sjuk under en period på några få veckor. Risken finns att några blir allvarligt sjuka, och kanske till och med dör.”

Redan i detta tidiga skede målades det alltså upp scenarier där det tillhörde det normala på ett svenskt företag att hälften blir sjuka och några dör. Då är det kanske inte så konstigt att det fanns en potential för panik och att viljan att ifrågasätta massvaccineringen var så liten.

Ghersetti/Andersson Odén skriver: ”Medierna förhöll sig i grunden okritiska till myndigheternas riskanalys”.

Som ”den enda avvikande rösten” lyfter de glädjande nog fram SvD, som ”genomgående breddade och nyanserade bilden av händelserna”. I första hand gällde det vår medicinreporter Inger Atterstam, som var mycket kritisk mot massvaccineringsinsatsen och även var först med att påpeka att det snabbt framtagna vaccinet kanske var otillräckligt testat.

Även vi bör dock ta till oss av synpunkterna om för lite grundlig granskning av hur massvaccineringen drevs igenom. Som våra reportage den här veckan visat fanns det kritiska röster, på hög nivå hos bland annat svenska smittskyddsläkare. Dessa röster borde ha hörts mer då.

Läs SvD:s serie Panikens pris här.

—————————————————————————————————————————————


Kritik mot massvaccination


SR Publicerat: fredag 17 februari
En medicinsk tragedi, så beskriver smittskyddsläkaren Staffan Sylwan massvaccineringen mot svininfluensan 2009. Han grundar sin åsikt på en kartläggning i Uppsala län som visar att vaccinationskampanjen inte hade någon effekt alls på antalet svårt sjuka och döda, jämfört med Nya Zeeland och Australien, där ingen vaccinering skedde.


Däremot verkade den medföra allvarliga biverkningar i form av narkolepsi hos ungefär 160 barn, sett på hela landet. Och Staffan Sylwan menar att insatsen måste granskas av en utomstående instans.

- Vi kan inte se någon effekt av själva
vaccinationsinsatsen hos oss.

Ingen effekt alls?

- Ingen effekt alls.


- Vad tänker du om det när du ser de siffrorna?

- Jag blir oerhört djupt ledsen. För det betyder att om vi inte hade någon positiv effekt av vår vaccinationsinsats, som var en gigantisk insats, då har vi bara biverkningarna av vaccinet. Då har vi alltså ungefär 160 unga människor och deras familjer som har fått sina liv förstörda.

Jag tycker faktiskt att kan vi inte se att vaccinationskampanjen hade bättre positiv effekt så har vi faktiskt en medicinsk tragedi här, säger infektionsläkare Staffan Sylwan i Uppsala län.

Siffrorna smittskyddsläkaren Staffan Sylwan hänvisar till gäller alltså Uppsala län där han arbetar och de kommer från en studie som lämnats in till Läkartidningen för vetenskaplig granskning men ännu inte antagits där.

Han jämför med situationen i Nya Zeeland och Australien, som fick svininfluensan innan det fanns något vaccin att tillgå. Men även om de inte hade vaccin, men det vaccinerades för fullt i Uppsala, som i övriga Sverige, så blev det lika stor andel som las in på sjukhus, eller intensivvårdades och lika många dödsfall per 100 000 invånare. (22 inlagda på sjukhuset räknat på 100 000 invånare, och 1 dödsfall inträffade i en befolkning på 300 000 invånare i Australien och Nya Zeeland.

Resultaten i Uppsala län med drygt 300 000 invånare blev två dödsfall och 62 som togs in på sjukhus. Intensivvårdades på Nya Zeeland och Australien var mellan en och två personer på 100 000, och i Uppsala var det fyra personer som vårdades på IVA.)

En av de ansvariga för vaccinationskampanjen, Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg vid Sveriges kommuner och landsting, tycker att en oberoende granskning av kampanjen behövs och är tveksam till om det var rätt att massvaccinera mot svininfluensan:

- Ja, till stora delar. Jag vill inte säga att det inte blev någon vinst alls, det är det jag vill få utvärderat. Men jag anser också att det är en väldigt stor tragedi. Jag tror att det här kommer att gå till medicinhistorien som en av våra stora medicinska tragedier, säger Göran Stiernstedt, på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Reporter: Annika Östman, Vetenskapsradion

—————————————————————————————————————————————
The Telegraph10 Apr 2014
The drug Tamiflu, given to tens of thousands of people during the swine flu pandemic, does nothing to halt the spread of influenza and the Government wasted nearly £500 million stockpiling it, a major study has found.

The review, authored by Oxford University, claims that Roche, the drug’s Swiss manufacturer, gave a “false impression” of its effectiveness and accuses the company of “sloppy science”.

- The study found that Tamiflu, which was given to 240,000 people in the UK at a rate of 1,000 a week, has been linked to suicides of children in Japan and suggested that, far from easing flu symptoms, it could actually worsen them.

Roche claimed at the time of the 2009 swine flu outbreak that trials had shown that it would reduce hospital admissions and complications such as pneumonia, bronchitis or sinusitis.

Based on the results, the Department of Health bought around 40 million doses of Tamiflu at a cost of £424 million and prescribed it to around 240,000 people. In 2009, 0.5 per cent of the entire NHS budget was spent on the drug.
*** 
http://www.telegraph.co.uk/health/swine-flu/10756200/Tamiflu-drugs-given-for-swine-flu-were-waste-of-500m.html
***

Fall av narkolepsi på

Irland efter vaccin


Ny Teknik – Publicerad 23 april 2012
Även på Irland konstateras nu ett sannolikt samband mellan vaccinet Pandemrix och sjukdomen narkolepsi. Risken att bli sjuk var 13 gånger högre bland vaccinerade barn än bland dem som inte fick sprutan.

En utredning från irländska läkemedelsverket visar att barn och ungdomar som fick vaccinet Pandemrix mot svininfluensa löpte större risk att få ”sömnsjukan” narkolepsi jämfört med ovaccinerade barn.

Från april 2009 till utgången av 2010 har forskare hittat 33 fall av narkolpesi på Irland. I 28 av fallen handlade det om barn och unga i åldrarna 5-19 år.

- Barn som vaccinerats med Pandemrix löpte, enligt studien,  13 gånger högre risk att få sjukdomen. Det motsvarar  cirka fem fall av sjukdomen per 100 000 vaccinerade barn och unga.



Myndigheten fortsätter nu att undersöka fler fall. Det finns ytterligare 18 misstänkta insjuknanden, där fem unga har fått diagnosen narkolepsi men alla detaljer är inte klara. 

Dessa fem har inte hunnit att inkluderas i den nu utgivna rapporten. Läkemedelsmyndigheten på Irland utesluter inte att fler fall kan komma att dyka upp.
Flera studier kring sambandet mellan vaccinet och sjukdomen pågår nu i Sverige och Finland, där studier tidigare påvisat starka samband.

—————————————————————————————————————-
--Länkar om vaccinet på NY TEKNIK:
————————————————————————————————————————————–

----Vaccin testades på spädbarn----

SVD 27 februari 2012

Åtta norska bebisar testades med vaccin mot svininfluensa före massvaccineringen av befolkningen. Enligt den norska tidningen VG är det de första och enda spädbarnen i världen som vaccinerades. 

 *
Målet med testerna på de åtta spädbarnen, 8-12 veckor gamla, var att försöka ta reda på om vaccinet var säkert för små barn. Enligt VG följdes studien upp elva månader efter vaccineringen och några särskilda biverkningar ska inte ha upptäckts, enligt läkemedelsföretaget.

– Syftet med denna studie var att undersöka säkerhet och effekt av olika doseringsintervall, det vill säga antalet veckor mellan den första och andra dosen. Hälften av barnen skulle få vaccinet vid 28 dagars mellanrum, den andra hälften med fyra månaders, säger Anita Tunold, vid läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline till VG.

Företaget hade dock svårt att rekrytera det önskade antalet småbarn och studien försenades och avbröts därför. Från början ville man, enligt VG, testa vaccinet på 60 barn, men det blev endast åtta.

I rapporten om studien framgår, enligt VG, att företaget bland annat försökt rekrytera försöksbarn via telefonsamtal till nyblivna föräldrar och via foldrar på förlossningsavdelningar.

I Norge vaccinerades 2,2 miljoner personer med vaccinet efter att myndigheterna uppmanat till det, 93 av dem kräver nu ersättning på grund av biverkningar.

————————————————————————————————————————————

Länkar till vaccinet på SVD

—————————————————————————————————————————————


- Sju dog av Svininfluensa på äldreboende…

- Nästan alla var vaccinerade mot..?


AB/TT 2012-03-30
För att inte göra spänningen outhärdlig avslöjar vi genast att de var vaccinerade mot just Svininfluensan. Sju personer på ett äldreboende i Trollhättan har avlidit efter ett svårt influensautbrott.

”- Av de som har dött har de flesta faktiskt varit vaccinerade. Det är olyckligt”, säger smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé.



I början av februari bröt influensan ut på äldreboendet i Trollhättan. Sedan dess har 23 av de 112 boende insjuknat, varav sju har avlidit. Detta trots att flera av dem varit vaccinerade.

– Det betyder att vaccinet inte har varit helt skyddande i år, säger Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, till TT.

– Influensaviruset är förändringsbenäget och när influensasäsongen blev så pass sen så har det hänt mycket sedan man började planera för höstens vaccination för ett år sedan.

Eva Lindhusen Lindhé hörde talas om influensautbrottet för en vecka sedan. Då hade sex personer redan avlidit, ytterligare en person har dött sedan dess.

Hon menar att vården måste bli mer uppmärksam, speciellt när personer som är äldre och sjuka riskerar att bli smittade.

– Gamla människor kan ibland visa atypiska symptom, och då har den vårdcentral som varit inkopplad i det här fallet trott att det rört sig om en förkylning. Då har influensan kunnat breda ut sig så mycket som den gjort.
Robin Alvarsson/TT
————————————————————————————————————————————–

TO BE CONTINUED?…

undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

—————————————————————————————————–

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.