tisdag 14 februari 2012

Morden i Arboga 2008 del 1 - diskussion


47 Responses to Christine Schürrer – Morden i Arboga 2008 del 1

  1. Jessica says:


    Just det här, med Christine S, gör mig så förbannad. Kanske har hon haft en orättvis rättegång, kanske har inte Sveriges rättsväsende gjort sin sak. Men för första gången i hela mitt liv så skiter jag i vilket för Christine är skyldig. Även om det inte finns någon teknisk bevisning så är hon skyldig!
    En kvinna som OSKYLDIGT döms för att ha mördat två barn finner inte inre frid under varken rättegångar eller fängelsestraff. Ja, jag har suttit på Hinseberg, under samma tak som den här hemska människan. Och inte fanns det någon annan på anstalten som var så fridfull och nöjd som Christine. Med näsan upp i vädret, poserande som Queen of the world, gick hon igenom parkgården och skrattade tillsammans med personalen. Är det bara jag som skulle vända upp och ner på en hel värld om jag oskyldigt dömdes för mord på två barn?
    Jag blir så förbannad rent ut sagt. Det spelar ingen roll om det saknas teknisk bevisning. Hon är skyldig så det sjunger om det.
    Och att det skulle vara intressant att hon aldrig tidigare varit dömd är ju bara SKITSNACK! Alla som tidigare blivit dömda, blir väl någon gång dömd FÖRSTA gången. Och det är ganska många mördare och våldsbenägna gärningsmän som begått de allra hemskaste brotten utan att tidigare ha varit känd av polisen!
    • Under Mattan says:


      @Jessica, Bra att veta när de låser in dig på livstid…
      Om du uppvisar en personlighet som någon annan inte uppskattar så är du skyldig oavsett vilket…
      Skitbra, då spar skattebetalarna pengar på en massa onödiga rättegångar…
      Om du suttit som domare vid din egen rättegång?
      Vad hade domen blivit?
      Meningen med det hela är inte att få ut C.S. Hon får gärna sitta inne i 200år om hon e skyldig.
      Meningen är att hålla koll på rättsväsendet så att de inte kan låsa in folk utan korrekt bevisning för att tabloidpressen kräver det.
    • ZEB says:


      skyldig så in i helvete, må hon ruttna i finkan
    • martin says:


      @Jessica
      Hur VET du att hon är skyldig? var du där? såg du vad som hände? Självklart ska alla ha rätt tll en rättvs rättegång oavsätt vilket brott som misstanken gäller.
      C.S har bevisligen inte fått en rättvis rättegång och man därför inte heller utesluta annan gärningsman.
      Varför mörkar polisen utredningsmaterial i mål som detta? är det för att man som polis VET liksom du VET att C.S är skyldig så är det illa nog, men tanke på brottets art är det knappast någon som lägger känslorna åt sidan när de läser tidningarna eller utredningen i sin mörkade helhet. Att sedan C.S begär resning och med goda grunder anses som osmakligt och i media VET man redan att hon är skyldig, C.S fråntas rätten till en rättsäkerhet som lagen kräver. Detta är inte acceptabelt i en sk rättsstat och varför skulle hon inte ha rätt till samma rättsäkerhet som du eller någon annan?
      Bortse från brottsmisstanken och se till sak så kommer även du inse att hon självklart borde beviljas resning.
      • Lina says:


        @ Martin
        Att inte CS fick någon rättvis rättegång beror på att Beatrice Ask la locket på då hon utvisade CS innan HD fick ärendet på sitt bord.
        M.a.o så punkterade vår justitieminister att rättegången skulle tas om i HD trots att tvivelaktiga domslut från känslostyrda TR och HR som saknar grund i fakta i bl.a Emmas s.k “minnen”.
  2. Mark says:


    @ Jessica
    Ditt sätt att resonera är väldigt skrämmande.
    Jag antar att du inte har kunskap om hur ett rättsamhälle skall fungera och att det mer är dina personliga känslor som ger uttryck för din förvridna syn.
  3. Lina says:


    Skrämmande att polis “slarvat” bort ett antal ljudinspelade förhör med Christine Schurrer samt med den första polisman som kom till plats, lagom till rättegången i HR
    Det var väl den civilpolisen A.G som klampade in i hallen vars sko inte undersökts.
    • Under Mattan says:


      @Lina, Det kommer förmodligen fler delar i serien om Arbogamorden.
      Då får vi kanske också en möjlighet att titta lite närmare på hur polisen och åklagaren arbetat i fallet…
  4. Martin says:


    tjo under mattan!
    Gött jobb ni gör! Följde detta mord, mediebevakning och följande rättegång intensivt inifrån murarna.
    Mediakritisk som man är så blidde man ju inte “hjärntvättad” och var hela tiden suspekt emot det lilla man fick följa genom text-tv och nyheterna.
    Sen ett år tillbaka har jag kollat christine-bloggen, tyckt att hon gjort ett ypperligt jobb och hoppas du orkar bära denna tunga stafettpinne vidare!
    Intressant om de tyska kritikerna når fram genom media bättre nu när hon skall förflyttas.
    -Das schwede Justitie-mord, schessie!!!! Slessen die fange frei!!!
    Mvh!
  5. susanna svensson says:


    Jag tror också att det bästa för Christine är att bli flyttad till Tyskland där har hon större chans att få kunniga personer att se över hennes ärende. Jag hör till som som i och för sig nog tror att hon är skyldig, men ändå anser att hon borde ha frikänts enligt principen hellre låta 10 skyldiga gå fria än att döma en enda oskyldig. Bevisningen är helt enkelt för svag. Att man tror att hon är skyldig bara för att hon betett sig märkligt är inte nog för att döma. och fakta är att den tekniska bevisningen från brottsplatsen faktiskt talar för en annan gärningsman.
    • Under Mattan says:


      @susanna svensson, Som du säger så blir det intressant att se hur en tysk advokat värderar bevisen mot Schurrer…
      Du verkar också hålla med om att rimlig tvivel fortfarande bör ingå i vårt rättssystem.
      Schurrer har med stor sannolikhet dömts till livstids fängelse för att hon beter sig lite underligt och inte heller kan bevisa att hon är oskyldig. Så fungerar inte en rättsstat.
      Det är helt enkelt inte bra nog.
      Trots en enormt stor förundersökning, så blir ändå de s. k. bevisen mot Schurrer bara ett fåtal indicier som vid närmare granskning är ganska tveksamma.
      Bloggen skall försöka visa mer om detta lite senare…
      …Och visst kan Schurrer vara skyldig. Ingen förnekar det.
      …Men chansen finns också att en annan gärningsman går lös.
      Nyss hade vi två nya dödsfall i Arboga med ett barn som offer. Senare framkom att någon sjukdom orsakat det.
      En och annan funderade nog ändå lite extra över om Schurrer verkligen är rätt g.m. i Arbogafallet i samband med detta…
  6. susanna svensson says:


    Det var väl ett liknande vansinnesdåd några månader efter arbogamorden i en ort några mil därifrån där en kvinna blev bestialiskt ihjälslagen. Först verkade allt klart en släkting till kvinnan var på rymmen från psyk, men när obduktionen var klar visade det sig att kvinnan dött innan den mannen hade rymt. Mig veterligen är detta mord ouppklarat.
    • Under Mattan says:


      @susanna, Det är ju väldigt intressanta uppgifter i sammanhanget. Har du mer info om det så posta gärna ett mejl till bloggen.
      En sak som antyder att Schurrer inte nödvändigtvis är gärningsmannen, är att hon hade en historik att inte använda våld utåt mot andra. Hon skuldbelade istället sig själv oavsett vem som orsakade hennes problem.
      Våldsnivån i Arbogamorden så oerhört hög att om Schurrer utfört morden så strider det mot all tidigare samlad erfarenhet för gärningsmannaprofiler inom liknande brott.
      Detta i kombination med bristen på hennes DNA på mordplatsen, ger en hel del oklarheter som gör fallet extra intressant…
  7. susanna svensson says:


    Det är det här mordet jag tänker på mig veterligen har de inte fått tag på mördaren än. Kvinnan hade utsatts för mycket kraftigt våld likt mamman och barnen i arbogafallet. http://www.expressen.se/nyheter/kvinnan-mordades-innan-sjoblom-rymde/ http://www.hitta.se/vagbeskrivning#start=6586172:1502008|arboga+(postort)&stop=6610571:1523402|hallstahammar+(postort)
    • Under Mattan says:


      @susanna, …Det är lätt man tar för givet att polisen kollar upp olika saker i samband med andra fall…
      Man ser dessvärre att detta inte alltid sker…
      Ibland verkar polisen fokusera helt mot ett mål när de bestämt sig för att någon/något passar in i deras tankegångar.
      Sannolikt missar man då andra ingångar till ett fall om det skulle visa sig att man gjort något fel i sina första bedömningar…
      I Arboga 2008-9 körde polis+media+åklagare nästan drevet tillsammans mot Schurrer.
      Med tanke på bevisläget mot henne borde man nog varit lite mer öppna för alternativa gärningsmän…
  8. susanna svensson says:


    Framför allt borde de ha jämfört dna spåren från arbogafallet med dna spår från hallstahammarfallet, nen när mordet i hallstahammar genomfördes några månader senare hade ju polisen redan bestämt sig för att det var christine. Tänk om de får en +4 träff på hårtussen i emmas hand vid jämförelse med dna spåren i hallstahammar. Jag tycker åtminstone att det borde uteslutas
    • Under Mattan says:


      @susanna, …Är inte alls DNA-expert men vet att utvecklingen och tekniken går mycket framåt varje år.
      Kanske de tyska advokaterna kan begära nya sökningar i register och nya DNA tester av gammalt material?
      Förhoppningsvis sökte väl också polisen 2008 i sina register efter t ex olika skador i misshandelsfall där tillhyggen använts.
      Säger här “förhoppningsvis” med tanke på polismaterialet som finns på bloggen…
      • susanna svensson says:


        Jag är ingen expert jag heller men så pass mycket har jag läst in mig på dna att när man får den svagaste träffen +1 som tydligen är fallet när man klassat hårstråna i emmas hand som att de kommer från henne och inte en gärningsman är denna träff så svag att det i de flesta andra länder inte får användas som bevis alls. Men i Sverige har vi fri bevisföring och då får i stort sett allt dravel användas som bevis
  9. Lina says:


    Det finns hårstrån som hittades på hallmattan där barnen låg som inte undersökts av SKL.
    SKL erbjöd sig att köra hårstråna i spårregistret om åklagerskan Frida Gummesson så önska. Dessvärre så ansåg F.G att hårstråna kunnat blåst in och därav hände inget.
    Även på hallmattan fanns ett spår av Vannsula och spåret på mattan finns inte med i förundersökningen, och hallmattan skickade ej heller till SKL.
    Det här spåret har polis inte dokumenterat i sin skoskiss.
    http://i43.tinypic.com/k2eis2.jpg
    Man kan fråga sig varför polis/åklagaren inte ansåg att de andra Vansspåren på brottsplats inte var av värde till att dokumentera.
    Sammanlagt så fanns det upp mot 9-10 spår
    • Under Mattan says:


      @Lina, Det låter nästan som om åklagaren medvetet försöker manipulera bevismaterial i ett mordfall.
      Med tanke på att brottsoffren var relativt nyinflyttade i villan så får man förutsätta att en omfattande flyttstädning utförts i huset ganska kort tid före brottet.
      Detta borde varit ett extremt bra läge för att verkligen kunna undersöka allt material på brottsplatsen.
      Accepterar verkligen professionella människor inom rättsväsendet att åklagaren bestämmer över bevismaterial som kan vara helt avgörande i fallet?
      Lina, om det är som du säger, så låter det som något som försiggår i bananrepubliker…
      • susanna svensson says:


        Det är mycket i svenskt rättssystem som har bananrepubliks karaktär jag säger bara Quick och obducenten och allmänläkaren. Sedan kan man ju kolla lite på bristen i objektivitet när det gäller vårdnadstvister och djurskyddsärenden när man ändå håller på. Sverige är faktiskt värre än en bananrepublik för där är i alla fall folket medvetna om att rättssystemet har objektivitetsbrister medan de flesta svenskar utgår från att svenska myndigheter är objektiva och kompetenta.
        • Under Mattan says:


          @susanna, Med den inställningen…. så har du absolut hittat rätt blogg! :)
          För att fortsätta på din linje, så tar man väl ibland upp problemen här i Sverige och debatterar ordentligt…..
          …i 2-3 dagar. Sen glömmer folk allt ihop och ingenting förändras det minsta på 10 år till.
          Det kan gälla rättsväsendet med fallen du nämnde, eller alla skumma nämndemän som inte ens platsar i en snabbköpskassa.
          …Det kan gälla polisen som år efter år utreder sina egna brott, eller rättare sagt inte utreder något över huvud taget…
          Skillnaden idag, som jag ser det, är att nu är det så väldigt tydligt hur allting manipuleras till höger och vänster.
          Ändå står folk bara och applåderar eller vinkar till prinsar och prinsessor medan allt runt omkring fullständigt förfaller….
  10. zeke says:


    I ett sånt här fall måste man väl ändå undersöka varenda jävla hårstrå på brottsplatsen och inte bara anta att de tillhör den och den?
    Bananrepublik domstolar? haha ja det är väl bara kolla på :
    Anna Lindh mordet, avgjort på rekordtid i domstol.
    Qvick. Fabricerat.
  11. susanna svensson says:


    Ni som är intresserade av rättssystemet kolla veckans brott i dag handlar om killen som satt häktad i flera månader misstänkt för att ha mördat sin sambo. först när den verkliga mördare även mördade en annan fostersyster och käkade upp henne så greps den riktiga mördaren
  12. Lina says:


    @susanna svensson
    Tack för den länkande artikeln.
    Här ett intressant och tänkvärt stycke av Råstam:
    ” Hannes Råstam inser att inte heller Sture Bergwalls kommande frikännande kommer att leda till några konkreta följder för de ansvariga, »utöver evig vanära«. Tjänstefelen är preskriberade och flera av nyckelpersonerna, som Christer van der Kwast, är redan pensionerade. Trots det hoppas han att Quickhistorien blir en vattendelare:
    – Det finns en självgodhet i det svenska rättssystemet, det är hierarkiskt och medeltida, och man är väldigt oemottaglig för kritik. Men man kan inte vifta undan åtta morddomar med »shit happens«. Olika domstolar har dömt i de olika fallen. Det borde inte ens vara tänkbart i en modern rättsstat. Fallet Thomas Quick har sådana dimensioner att man inte kan undvika en diskussion: vilka brister möjliggjorde att en tvångsinlagd psykpatient dömdes för åtta mord? Jag tror att det måste leda till en medborgarkommission.
    Han rättar till kudden han bullat upp bakom ryggen.
    – Förhoppningsvis innehåller den medborgare som inte är alltför räddhågsna.”
  13. susanna svensson says:


    i kväll så tas ett av de få fall som jag har satt mig in i där jag faktiskt tror att domstolen har gjort ett felaktigt friande. http://svt.se/2.162046/
  14. Under Mattan says:


    IP: 213.115.48.100 ISP: Bredbandsbolaget ABMarch 30, 2012 11:46:27 AM
    Organization: Nord & Co Advokatbyra KB
    Landed: undermattan.blog.com/2012/02/14/schurrer-arboga-1
    ———————————–
    IP: 138.233.116.192 April 10, 2012 08:32:39 AM
    ISP: Landstinget i Alvsborg
    Landed: undermattan.blog.com/2012/02/14/schurrer-arboga-1
    ———————————–
    IP: 147.186.255.44 June 21, 2012 12:30:19 PM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Landed: undermattan.blog.com/2012/02/14/schurrer-arboga-1
    ———————————-
    IP: 147.186.255.44 June 21, 2012 10:25:32 AM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2012/02/14/schurrer-arboga-1
    ———————————
    IP: 147.186.255.44 June 21, 201210:25:18 AM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2012/02/14/schurrer-arboga-1
    ———————————-
    IP: 194.68.64.2 ISP: Resilans AB June 26, 2012 10:11:37 AM
    Organization: Vestmanlands Lans Tidning
    Landed: undermattan.blog.com/2012/02/14/schurrer-arboga-1
    ———————————-
    IP: 193.45.39.38 ISP: TeliaSonera AB June 29, 2012 02:51:04 PM
    Organization: G4S Security Services AB
    Landed: undermattan.blog.com/2012/02/14/schurrer-arboga-1
    ———————————-
    IP: 137.61.234.225 June 29, 201212:07:32 PM
    ISP: Swedish Tax Agency
    Landed: undermattan.blog.com/2012/02/14/schurrer-arboga-1
    ———————————-
    IP: 140.166.124.246 August 22, 2012 12:17:59 PM
    ISP: Bohuslandstinget
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2012/02/14/schurrer-arboga-1
    ———————————-
    IP: 83.140.220.2 ISP: Phonera Networks AB September 05, 2012 07:56:31 AM
    Organization: Mutter Media AB
    Landed: undermattan.com/2012/02/14/schurrer-arboga-1
    ———————————-
    IP: 223.25.10.22 ISP: G/F Centrum II Building September 06, 2012 11:20:14 AM
    Apo Armed Forces Europe, Middle East, & Canada United States
    Page Viewed: undermattan.com/2012/02/14/schurrer-arboga-1
    ———————————-
  15. nenne_bl says:


    Mycket intressant blogg. Har alltid undrat över de dåliga dna-bevisen som ändå kunde klargjort så tydligt vilka som varit närvarande. Särskilt tydligt blir det glömda dna-spåret när man nås av informationen att Emma hade en hårtuss i handen…. Inte blir förvirringen mindre utav att man inte följt upp detta på ett korrekt sätt. Man använder alltså inte spåren från brottsplatsen för att smala av möjligheterna och låta dessa uppgifter föra ärendet fram mot den troliga mördare. Just hårproverna framstår ju som väldigt märkliga. CS är ju mörk. Är de funna “främmande” hårstråna också mörka men av olika kön? Då har ju mördaren burit en peruk, en mörk peruk? För att likna CS? Har för mig att EJ har vittnat om en gärningsman i mörk peruk, stämmer inte det? Ja det ser ju som om förklädnanden kan vara klarlagd, medveten och då pekar ju detta bort från CS mot någon som vill få henne att verka skydlig. Kan inte säga annat än att den här mordgåtan blir osmaklig inte pga av offren och besinningslösheten utan inför frågeställningen om vem mördaren kan vara…
    • Lina says:


      @Nenne_b
      Det hittades hårstrån från både en man och en kvinna på brottsplats vid barnen och dessa hårstrån har inte spårsäkrats av SKL trots att de erbjöd sig att göra det, bara åklagaren kom in med en begäran.
      —Åklagaren kom istället med en egen teori om att håret kunnat blåst in.—
      Så ser vår rättssäkerhet ut när åklagare kör sina egna teorier.
  16. nenne_bl says:


    @Nina.
    En hårresande dålig mordutredning med andra ord.
    Åklagare är onekligen ett konstigt släkte. De ska ju vara garanten för att allt går rätt till inför domstolarna och processen. Men de har ju karriären och ev. besparingar att tänka på, samhällets grundläggande funktioner behöver bara sträcka sig till att hålla folk borta från allt närgången granskning av det de med envishet kallar laglig verksamhet.
    De behöver en sådan som Lambertz som uppenbarligen inte studerade ursprunget till bevisen i quick-rättegångarna utan bara processens grund och fortlöpande…. Advokaten hade väl närmast ett rekord i att hålla sig på ohörbart avstånd….
    Själv såg jag en ledamot av en tingsrätt sitta och somna efter den goda maten… Det är väl egentligen nog för att tvingas ta om en förhandling. I samma tingsrätt avslöjade motparten sig, fatalt men om det stod inte en rad i protokollet, inte heller fanns det kvar några band, så där gick det fort, förvånansvärt fort…..
  17. MAJA says:


    Må hon ruttna i helvete där hon sitter nu… HON ÄR SKYLDIG annars hade hon svarat på alla frågor som hon fick men vägrade svara. Dessutom om man är oskyldig så sitter man inte å skrattar på förhör. HON ÄR DJÄVLEN SJÄLV. SKYLDIGGGGGGG
    • Under Mattan says:


      @MAJA, du jobbar väl händelsevis inte inom svenska rättsväsendet? :)
      • Lina says:


        Även i detta fall så fanns det en nämndeman med i Hovrätten från rikspolisstyrelsen.
        Det har uppdagats en del fall på sistone som haft poliser som nämndemän.
        • Under Mattan says:


          Ankdammen verkar inte bry sig om att de är poliser och domare samtidigt. :(
          Jävigheten tycks istället ligga i om polisen babblar för mycket med andra poliser och om allmänheten uppmärksammar detta och blir misstänksam…
          Har för mig att FN:s mänskliga rättigheter föreskriver en något högre nivå, men sånt är ju omodernt numera…
          I Södertäljemålet motiverar Hovrätten att målet måste tas om, så här:
          “”En av nämndemännen har samtidigt som rättegången pågått varit ledamot av Polisnämnden i Södertälje.
          På polisnämndens sammanträden har polisen återkommande informerat om den grova organiserade brottsligheten i Södertälje och sina insatser mot denna. Den aktuella rättegången har av polisen setts som ett resultat av bekämpningen av denna brottslighet.
          Man har även på polisnämnden diskuterat vikten av att polisen och polisnämnden är överens i stora drag och att detta visar sig mot medborgarna. Hovrätten finner att det för en utomstående betraktare rimligen måste tolkas så att en nämndledamot inte står helt fri från de bedömningar som polisen redovisat angående sina insatser.
          Ledamotskapet i polisnämnden har därför I DETTA FALL varit en sådan omständighet som är ägnad att rubba förtroendet för nämndemannens opartiskhet och oberoende. Nämndemannen har därigenom varit jävig.”"
          http://www.domstol.se/Om-Sveriges-Domstolar/Pressrum/Nyheter-och-pressmeddelanden/Hovratten-undanrojer-tingsrattens-dom-i-Sodertaljemalet-mal-B-7342-12-/
        • Lina says:


          Elsie Ländin (m), ledamot i polisstyrelsen i Uppsala.
  18. Lina says:


    Sverige liknar verkligen nordkorea när man tillsätter poliser som nämndemän.
    Det kan verkligen bli förhandsdömt till nackdel för den åtalade eftersom poliser har starka kopplingar till åklagare.
  19. susanna svensson says:


    Du har väl inte missat minnesprogrammet om hannes inte bara qvickfallet tas upp utan även andra minnesvärda reportage han gjort om brister i det svenska rättssystemet. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2795&grupp=9346
  20. Under Mattan says:


    @susanna, Bloggen hade ett litet oväntat avbrott från nätet på 10timmar i samband med artiklarna om svenska vapenfabriker…
    Tack för tipset, ska kolla på det…
  21. susanna svensson says:


    ett tips till i samma ämne en lång artikel men jäkligt intressant. http://www.magasinetfilter.se/magasin/filter-22-11/hannes.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.