Utländsk polis på svenska gator
Artikeln är publicerad i DN 2011-04-06
– Det finns två exempel där det är uppenbart att det finns skäl att pröva frågan. Det ena är gränstrakterna. I Skåne visavi Danmark har vi ju redan i dag en speciallösning men även i Tornedalen finns det ibland önskemål. Det andra är exceptionella händelser, där man inte kan säga att man aldrig kommer att ha ett behov av att få hjälp av andra, säger Ask.
Utredningens utgångspunkt är två rådsbeslut i EU från 2008 om ett fördjupat gränsöverskridande samarbete för bekämpning av terrorism samt gränsöverskridande brottslighet. Möjligheten att begära utländsk hjälp gäller de brottsbekämpande myndigheterna, såsom polis, åklagarmyndigheten, tull och kustbevakning.
Fyra olika samarbetsformer föreslås. Det kan handla om gemensamma patruller eller liknande insatser där utländska tjänstemän deltar på svenskt territorium för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt förebygga brott.
Bistånd vid större evenemang, katastrofer och allvarliga olyckor eller bistånd från en särskild insatsgrupp vid särskilt allvarliga hot mot personer eller institutioner är två andra tillfällen där samarbetsbehov kan uppstå. Därtill kommer samtjänstgöring mellan nordisk polispersonal för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet.
Beatrice Ask tror inte att det blir några problem med att få folklig acceptans för utländsk, uniformerad polis på svenska gator.
– Inte dagligdags, men vid extrema situationer som vid ett terrorattentat, där det krävs specialistkompetens, eller där vi själva inte kan manövrera det tillräckligt bra eller har volym för insatsen, där tror jag folk är benägna att säga att det är klart att vi ska ta hjälp, säger Ask.
Owe Nilsson/TT (+Tack till ZEKE för artikeln)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Beatrice Ask
Justitieminister Justitiedepartementet
"Sverige ska vara ett tryggt land för alla oavsett vem man är eller var man bor. Brottsbekämpningen ska ske ur ett medborgarperspektiv. Civilrätten ska vara tydlig och förutsebar. Människor ska känna att rättsväsendet finns till för dem, att lagar är rimliga och relevanta och att rättsväsendet fungerar effektivt och rättssäkert."
Justitieminister Justitiedepartementet
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Litar du på det svenska rättsväsendet?Frågan startades 25 september 2008. Totalt har 4253 personer svarat på frågan. Omröstningen är ämnad att ge en bild av vad läsarna på Expressen.se tycker. Resultatet behöver inte vara representativt för alla och bör tolkas med viss försiktighet.
Artikeln publicerades 25 sep 2008
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
KOMMENTARER
Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.