lördag 11 februari 2012

Terrorlagstiftning i USA



--!?--SPOT THE PROBLEM--?!--

NY AMERIKANSK TERRORLAG 2012

SR 2012-02-10
På nyårsafton 2011-12 nästan lite i skymundan undertecknade president Obama en ny lag som ger den amerikanska militären rätt att hålla människor fängslade hur länge som helst utan rättegång om de misstänks för terroristkontakter.

Lagen gäller också amerikanska medborgare.

Den nya lagstiftningen innebär snarast en skärpning av de regler som gällde under president George Bush och den har blivit mycket hårt kritiserad i USA av organisationer som arbetar för medborgerliga fri- och rättigheter.

 

- När vi ringde in det nya året,
införde Obama en ny anti-terrorlag


Den 31 januari 2011 undertecknade Obama en ny anti-terrorlag. Den nya lagen, The National Defense Authorization Act (NDAA), ger myndigheterna rätt att hålla både amerikaner och icke-amerikaner fängslade på obestämd tid var som helst i världen, bland annat på amerikansk mark. Istället för att städa upp bland de lagar som president George Bush införde, är Obama på väg att göra dem permanenta, menar vi.

Frågan om brott mot de mänskliga rättigheterna på Guantánamo är inte avslutad. Hur länge till ska det dröja innan USA slutligen stänger lägret och uppfyller sina åtaganden avseende mänskliga rättigheter?

Vi uppmanar Förenta staternas president Barack Obama att: 


  • Ta itu med frihetsberövandena i Guantánamo Bay som en fråga om mänskliga rättigheter som kräver omedelbara åtgärder.

  • Guantánamofångarna bör antingen åtalas och få en rättssäker process eller friges till länder som kommer att respektera deras mänskliga rättigheter, däribland USA om det är det enda möjliga alternativet;

  • Militärdomstolarna, som inte motsvarar internationella normer för en rättssäker process, bör avskaffas. Dödsstraff ska inte kunna utdömas.

  • Tidigare eller nuvarande amerikanska tjänstemän ansvariga för kränkningar av mänskliga rättigheter ska ställas till svars, även när det gäller brott enligt internationell rätt, såsom tortyr och påtvingade försvinnanden. De som utsatts för brott mot sina mänskliga rättigheter måste få tillgång till en säker rättsprocess som leder till en tillfredsställande upprättelse.

  • USA måste erkänna tillämpligheten av och fullt ut respektera folkrätten, när de genomför operationer mot terrorism, därbland frihetsberövandena i Guantánamo, Bagram i Afghanistan och på andra platser.




Så här såg det ut i media 2011:

- Enighet om att förlänga terrorlagar


DN Publicerad 2011-05-20 12:11
En uppgörelse har nåtts i USA:s kongress om att förlänga befogenheterna för terroristbekämpning som infördes i lagpaketet Patriot Act med fyra år till.

Befogenheterna som infördes efter 11 september-attackerna gäller bland annat avlyssning och övervakning av misstänkta terrorister samt rätten att beslagta allt slags material.

De skulle ha upphört 27 maj 2011.


Så här såg det ut i media 2005:

- USA:s terrorlagar förlängs ett halvår


Text: TT-Reuters (SDS) Publicerad 22 december 2005 7.26

Delar av USA:s hårt kritiserade antiterrorlagar, Patriot Act, förlängs i ytterligare sex månader, beslöt amerikanska senaten på onsdagskvällen.

Washington. Uppgörelsen, som väntas bli antagen även av representanthuset, träffades efter långdragna förhandlingar bakom stängda dörrar. Den är ett bakslag för president George W Bush som hade velat se bestämmelserna i Patriot Act permanenta.


Bestämmelserna skulle ha trätt ur kraft vid årsskiftet om inte kongressen beslutat om en förlängning. Demokraterna har kämpat emot en förlängning med motiveringen att delar av antiterrorlagen strider mot de medborgerliga fri- och rättigheterna. Nu lyckades de få med sig tillräckligt många republikaner för en tidsbegränsad förlängning.

Patriot Act antogs efter attentaten den 11 september 2001 och utvidgade bland annat myndigheternas rätt att övervaka privatpersoners datoranvändning, telefonsamtal, och bibliotekslån och ta del av patientjournaler utan tillstånd från domstol.


- Terrormisstänkta kan även frihetsberövas utan att bli delgivna misstanke om brott.

President Bush stötte på ett annat bakslag tidigare under onsdagen när senaten blockerade ett republikanskt förslag om att öppna upp för oljeborrning i ett naturreservat i delstaten Alaska.



Oljeborrningsförslaget hade infogats i ett mer omfattande lagförslag, där även pengar till Irak-kriget och till dem som drabbats av orkanen Katrina ingick. Senaten beslöt också enhälligt att godkänna förslaget om att förbjuda tortyr av fångar, ett förslag som president George W Bush tidigare hotat att stoppa med sitt veto.

Bush tvingades dock acceptera förbudet sedan det fått stort stöd bland medlemmarna i kongressen.




- Greenpeace fälls med dansk terrorlag

- yttrandefriheten hotas


 Pressmeddelande - 9 februari, 2006
Icke-våldsorganisationen Greenpeace dömdes i Köpenhamn i dag för att ha överträtt en paragraf i den danska terrorlagstiftningen från år 2002. Detta efter att den danska hovrätten slagit fast tingsrättens dom från juni 2005.
Bötesbeloppet höjdes från 30 000 danska kronor till 50 000 DKR.

- Det är orimligt att Greenpeace straffas med en lagstiftning tänkt för att bekämpa internationell terrorism. Domen kränker yttrandefriheten för organisationer som ibland använder sig av en fredlig form av civil olydnad, vilket det naturligtvis måste finns plats för i en levande demokrati, säger Lennart Daléus, generalsekreterare för Greenpeace i Norden. 

Rättegången inleddes efter att frivilliga Greenpeace-aktivister i oktober 2003 hängt en banderoll på Axelborg, den danska lantbrukarorganisationens högkvarter i Köpenhamn. Aktivisterna protesterade mot att danskt lantbruk använder sig av gemodifierat grisfoder, vilket inte märks ut på matvarorna.

Greenpeace inspireras av Mahatma Gandhi och Martin Luther King och bekänner sig därmed till den klassiska traditionen av civil olydnad. Denna baserar sig på icke-våld och icke-skadegörelse och aktivisterna tar ansvar för sina handlingar.

De 15 aktivister som deltog i klätteraktionen på Axelborg accepterade de individuella böter på 1 500 kr som tingsrätten dömde dem att betala för olaga intrång.



- Kritik mot etiopiska terrorlagar


SVD 21 november 2011

Människorättsorganisationerna Amnesty och Human Rights Watch, uppmanar Etiopien att sluta använda terrorlagar mot journalister och politiska aktivister.


Svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson hör till dem som anklagas för brott enligt de kritiserade lagarna. Sex andra journalister och två oppositionella ställdes också inför rätta i  för påstådda terrorbrott, liksom 16 personer som prövades i sin frånvaro.
*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--!?--SPOT THE PROBLEM--?!--


--------------------------------------------------------------
Sidan läst och godkänd av:
IP: 194.15.212.36 [Trace] April 26, 20120 1:19:32 PM
ISP: Sveriges Television AB
Landed: undermattan.blog.com/2012/02/11/terrorlagstiftning-i-usa
 ----------------------------------------------------------------

undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.