onsdag 22 februari 2012

Kriminell domare avslog Schürrers resning i HD

- The Supreme Court of Sweden is now in session?  Leif Thorsson uppe till vänster.
De två andra pojkarna har förmodligen inget med Thorsson att göra.

———————————————————————————————————————

- VAD HÄNDER EGENTLIGEN I HD??


Den sexköps-dömde domaren Leif Thorsson var en av tre domare i Högsta domstolen som avslog Christine Schürrers ansökan om resning 2012.
Här ser vi ännu ett bevis på det alltmer ruttnande rättssystemet i Sverige.


Domaren i Högsta domstolen, Leif Thorsson, 59, erkände 2005  att han köpte sex av en manlig gymnasist.  
– Jag är beredd att ta ansvar för det som hänt,  sa han då genom sin advokat.

I slutet av mars 2005 dömdes den 20-årige gymnasisten till fängelse för att ha rånat en annan misstänkt sexkund.
I 20-åringens mobil hittade polisen då flera telefonnummer. Ett av dem gick till Leif Thorsson, justitieråd vid Högsta domstolen.



- I november 2004  dömde Leif Thorsson själv i ett sexmål där HD sänkte straffet för en ungersk hallick som tagit prostituerade till Sverige.



Riksåklagaren krävde att hallicken och hans kumpan skulle dömas för grovt koppleri och få påbackning på hovrättens straff.

Men Thorsson och hans kolleger lät rubriceringen stanna vid normalt brott – och sänkte straffet för hallicken till 14 månaders fängelse.

2007 – Justitierådet Leif Thorsson, som dömts för sexköp, går tillbaka till sin tjänst som domare i Högsta domstolen.

- Vi kan inte bryta mot grundlagen, han har rätt att gå tillbaka till dömande verksamhet, säger justitierådet Johan Munck, ordförande i Högsta domstolen.

- Om vi skulle manipulera med grundlagen skulle det vara ett oändligt mycket svårare brott än det som han har gjort sig skyldig till, säger Johan Munck.

Det enda sättet att undvika att Leif Thorsson inte skulle delta i HD:s dömande verksamhet är om han själv beslutar att inte längre fortsätta som justitieråd.

Leif Thorsson har själv beslutat att han inte ska delta i mål som rör sexualbrott. :) 


Ralf G Larsson, ordförande i Sveriges domareförbund, säger till SvD att “Thorsson bör lämna sin tjänst, han bör inte längre vara domare”.



Sven-Erik Alhem, överåklagare i Malmö, säger att “Leif Thorsson borde ha skiljts från sin tjänst redan år 2005″:
 

- Det är förnedrande för HD att behöva vidta särskilda åtgärder kring en ordinarie ledamot för att få arbetet att fungera.





----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


- Övriga domare som granskade
Christine Schürrers ansökan om resning

Agneta Bäcklund

28 januari 2010

Regeringen utnämnde idag justitiedepartementets rättschef Agneta Bäcklund till justitieråd. Hon kommer att tillträda sin nya tjänst som domare i Högsta domstolen den 12 april (2010).


Agneta Bäcklund förordnades till hovrättsassessor i Svea hovrätt 1994. Samma år började hon arbeta på straffrättsenheten i Justitiedepartementet. Hon utnämndes till kansliråd 1998 och till departementsråd och chef för departementets åklagarenhet 2002.

Från 2003 till 2005 var hon chef för departementets straffrättsenhet. Hon är sedan 2005 rättschef i Justitiedepartementet med ansvar för lagstiftningen bl.a. på det kriminalpolitiska området.

Agneta Bäcklund är svensk redaktör för Nordisk Domssamling och ledamot i Nordiska ämbetsmannakommittén för lagsamarbete. Hon är medförfattare till Brottsbalkskommentaren och har skrivit artiklar med straffrättslig inriktning.


Svante O Johansson

2011-06-30

Regeringen har i dag utnämnt Svante O. Johansson, som är professor vid Handelshögskolan i Göteborg till att vara justitieråd i Högsta domstolen. Han tillträder den 1 september i år (2011).

Svante O. Johansson är professor i sjörätt och annan transporträtt vid Handelshögskolan Göteborgs universitet, sedan 2005. Han är också anställd som adjungerad professor vid Nordisk Institutt for Sjørett, Oslo universitet, sedan 2007. Han är Sveriges dispaschör sedan 1998. Han blev jurist doktor vid Göteborgs universitet 2001. Vidare har Svante O. Johansson varit rättssakkunnig i Justitiedepartementet samt särskild utredare, expert och sekreterare i statliga utredningar. Han förordnades som hovrättsassessor 1992.
*
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!



Det är rätt uppenbart vem lagarna i Sverige är till för att skydda.

Politiker, staten och regeringen kan med kort varsel avskaffa mänskliga rättigheter för undersåtarna, men om det gäller att reglera sina egna ämbeten, gnäller de som ett gäng småflickor som fått sin veckopeng indragen.

Det är inte OK med tidigare straffade domare i Sveriges Högsta Domstol. Man kan säkert inte ens jobba kvar som kassabiträde på ICA med en offentligt exponerad sexköpsdom i bagaget.

I Sveriges högsta domstol går det tydligen bra.

Hur svårt är det egentligen för kriminella att få hållhakar på en domare som Thorsson med tanke på hans tidigare historik? En kedja är inte bättre än sin svagast länk.

Förtroendet för HD och rättsväsendet som helhet blir nog inte större av sånt här.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Källor:





*

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


(Tillägg angående HD & Thorsson 2012-03-13)

Domarna friade sina vänner i HD


Publicerad: 2007-05-13.  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11067273.ab

Domarna i Högsta domstolen friade sina klubbkamrater. Aftonbladet kan avslöja tre fall där domare mött sina klubbkompisar i rätten.

– Klart olämpligt, säger justitieutskottets ordförande Thomas Bodström (s). 24 svenska domare är medlemmar i det mäktiga klubbnätverket.


Där ingår klubbarna Royal Bachelors Club, Nya Sällskapet och Sällskapet, som Aftonbladet tidigare avslöjat. Domarna är, eller har varit, verksamma i högsta domstolen, kammarrätter, tingsrätter och hovrätter.

I medlemsmatrikeln finns sju justitieråd från HD, varav två fortfarande är verksamma: Lars K Beckman och Leif Thorsson. Aftonbladets granskning visar att klubbkamrater ofta möts i rätten.

Två gånger har de två nämnda justitieråden haft ärenden med Skandiabanken på sina bord. Skandia har flera ledande chefer som är medlemmar i klubbnätverket, till exempel chefsjuristen Jan-Mikael Bexhed och förre chefen Ulf Spång.

Dömde till vänners fördel


? Lars K Beckman avslog en privatpersons ansökan om prövningstillstånd, som gällde en fordran mot Skandiabanken.

 ? Vid ett annat tillfälle fick inte Handelsbanken, som inte har några höga chefer i klubbarna, prövningstillstånd i ett ärende mot Skandiabanken.

 ? Leif Thorsson dömde i ett mål om försäkringsersättning där SEB var en av parterna. SEB ägs av Thorssons klubbkamrater – familjen Wallenberg. SEB förlorade dock.

Enligt grundlagen ska en en domare vara självständig och oberoende.

Inga invändningar


– Men detta är inget jag har några som helst synpunkter eller invändningar emot, säger Högsta domstolens chef, justitierådet Johan Munck.

Men en domare borde väl vara angelägen om att de av allmänheten uppfattas som oberoende?

– Jag tycker att det är domarens privatsak fullkomligt.

Är du själv medlem?

– Nej, men jag är faktiskt tillfrågad alldeles nyligen och har inte riktigt bestämt mig. Justitieutskottets ordförande, förre justitieministern Thomas Bodström (s), är även advokat.

Kräva ny domare


– Skulle jag vara ombud skulle jag genast kräva en ny domare om jag fick reda på att han hade en klubbkamrat i rätten, även om de inte är nära vänner. Minsta misstanke måste undanröjas, det kan undermedvetet finnas lojaliteter med i bilden.

Hur ser du på de tre HD-fall vi granskat där klubbkamrater indirekt har mötts i rätten?

– Även om de inte är formellt jäv så tycker jag ändå att det är fel, det får inte finnas misstankar.

– Jag tycker inte att dessa domare någonsin ska sätta sig i ett mål där en av deras klubbkamrater finns med. Det är olämpligt. De ska i vart fall upplysa om att de har den relationen.

—————————————————

Fall 1


Ärende: Värdeersättning, ansökan om prövningstillstånd

Part 1: Handelsbanken Finans AB. Handelsbanken har inga höga chefer som medlemmar.

Part 2: SkandiaBanken AB, där Nya Sällskapet-medlemmen Jan-Mikael Bexhed är chefsjurist.

Domare: Leif Thorsson, medlem i Sällskapet och Nya Sällskapet

Utslag: Avslag, Handelsbanken fick inte prövningstillstånd (9 februari 2004)

——————————————————

Fall 2


Ärende: Försäkringsersättning

Part 1: Privatperson

Part 2: SEB Trygg Liv som ägs av Nya Sällskapet-medlemmarna Peter, Markus och Jacob Wallenberg.

Domare: Sällskapet- och Nya Sällskapet-medlemmen Leif Thorsson

Utslag: SEB förlorade målet. (24 februari 2004)

——————————————————

Fall 3


Ärende: Fordran, ansökan om prövningstillstånd

Part 1: Privatperson

Part 2: Skandiabanken, där Nya Sällskapet-medlemmen Jan-Mikael Bexhed är chefsjurist.

Domare: Lars K Beckman, medlem i Nya Sällskapet och Sällskapet

Utslag: Avslag. Privatpersonen fick inte prövningstillstånd. (2 juli 2003)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



OBS!! MER LÄSNING OM MORDEN I ARBOGA 2008

Christine Schürrer – Morden i Arboga 2008 del 1

En hel del intressant material från polisens utredning som haft avgörande betydelse i Arbogamorden 2008 presenteras här i samband med att morddömda Christine Schürrer lämnat in sin resningsansökan till Högsta Domstolen. Vi har delat upp publiceringen i olika teman och i ett flertal olika delar.
I första delen behandlar vi resningsansökan… 



Emma har fått visa upp sin egen bild av sig själv och även av brottsfallet som varit helt och hållet på hennes villkor. Mitt under rättegångarna har media uttalat sig i skuldfrågan samtidigt som Emma och hennes omgivning villigt hjälp till att förklara hur allt gått till…



Emmas pappa, Roland Jangestig, berättar i ett tidigt polisförhör att det varit problem med Emmas ex Niklas (barnens pappa). Roland berättar att Emma och Niklas skildes i maj-juni förra året (2007 Reds.anm.) och att det då i samband med separationen varit problem...



Från Hannover i Tyskland till skolor i USA, jobb i Aten och slutligen barnamördare i Arboga. (?Reds. anm.) Så här har Christine Schürrers liv sett ut från födseln i Tyskland fram tills nu... 


Den tyska kvinnan Christine Schürrer dömdes för mord på två barn i Arboga och mordförsök på deras mamma 2008. Hon begär nu resning i Högsta domstolen. Enligt hennes advokat finns nya omständigheter i fallet... 
*

Som enda media i Sverige publicerar UnderMattan blogg här Christine Schürrers tidigare censurerade pressmeddelande till TT. Meddelandet skickades ut 2012-02-21 i samband med att hennes resningsansökan avslagits i Högsta Domstolen…
*

LÄS OCKSÅ: Kriminellt belastad domare avslog Schürrers resning

Den sexköps-dömde domaren Leif Thorsson var en av tre domare i Högsta domstolen som avslog Christine Schürrers ansökan om resning…
*

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Uppdatering 2012-03-29

Schürrer utvisas till Tyskland

Christine Schürrer — som mördade två barn i Arboga — är på väg att utvisas till Tyskland. Hon lämnade anstalten Hinseberg vid lunchtid på torsdagen, skriver den lokala nyhetssajten Magazin 24.

Kriminalvården vill inte bekräfta uppgiften, men uppgav för en månad sedan för TT att bara rutiner återstår innan utvisningen.

Schürrer dömdes 2009 till livstids fängelse och livstids utvisning för två mord och ett mordförsök.

Läs allt om regeringens ministerstyre
i samband med utvisningen...

MINISTERSTYRE I HÖGSTA DOMSTOLEN?

*
Beatrice Ask & regeringen tog ett juridiskt vägledande beslut när de godkände kriminalvårdens tidigare överklagade utvisning av Christine Schürrer.Utvisningsbeslutet delgavs Högsta Domstolen mitt under Schürrers pågående resningsärende, dagarna före hennes resningsansökan slutgiltigt skulle prövas...

-------------------------------------------------------------------------------


LÄS MER OM Christine Schürrers fall på: 

Stort tack till: http://christinesc.blogspot.com/  som gjort ett beundransvärt arbete
med att sammanställa uppgifter som annars inte kommit allmänheten tillkänna.
*

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--VIDEOFÖRHÖREN MED EMMA--
 
Alla tillgängliga videoförhör med Emma
finns nu samlade på följande sidor:

-----VIDEOFÖRHÖREN del 1-----


----VIDEOFÖRHÖREN del 2----

*Här kan man följa polisens mödosamma arbete med att få Emma
att minnas vad som hänt, trots sina svåra huvudskador...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hemligheter & oklarheter bakom morden i Arboga (samlingssida - länkar-div)


http://undermattan.com

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

------------------------------------------------------------------------------------

Diverse LÄNKAR och EXTRAMATERIAL












 -----------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.