lördag 13 oktober 2012

Anklagade polis för tjänstefel - fick fängelse




*

Anklagade polis för tjänstefel – fick fängelse

*
SMEDJEBACKEN Mannen i 35-årsåldern från en ort i Smedjebackens kommun hävdade att polismannen gjort sig skyldig till tjänstefel. Tingsrätten i Falun ansåg dock att mannen inte var trovärdig och dömde honom till två månaders fängelse.


I april 2010 pågick en förundersökning där mannen var målsägande. I anslutning till det ärendet kontaktade mannen polisen och berättade om en händelse. Han satt i en bil när en man som utgav sig för att vara polis kom fram och pratade med honom och betedde sig hotfullt.

Mannen berättade vidare att polisen ville in i handsfacket samt att polisen påstod att bilen var oskattad. Mannen lämnade signalement och registreringsnumret på bilen som polisen färdades i. Uppgifter som medförde att polismannen, som var ägare till den angivna bilen, blev misstänkt för tjänstefel.

I nya förhör med mannen uppgav han att polismannen öppnade dörren på passagerarsidan och därefter öppnade handsfacket. Polismannen ska också ha hävdat att bilen var oskattad och ville se registreringsbeviset och att han fick mota bort polismannens händer.

I april i år delgavs mannen misstanke om falsk tillvitelse alternativt vårdslös tillvitelse.

Falu tingsrätt noterar att det är klarlagt att de två personerna träffade varandra på en parkering och att polismannen presenterade sig. Tingsrätten säger också att det är klart att polismannen påtalade att mannen saknade körkort och att bilen var oskattad. Därutöver går uppgifterna i sär.

Polismannen berättade att han endast stod vid passagerardörren och pratade med mannen samt att han visade sin polislegitimation. Uppgifter som styrktes av ett vittne, som satt i en bil på andra sidan av mannens bil.

Tingsrätten påpekar att det framstår som osannolikt att polismannen skulle ha sökt efter registreringsbevis eftersom uppgifter från bilregistret är något som polisen har tillgång till elektroniskt. Därmed kunde det slås fast att mannen ljugit om att polismannen skulle ha sökt igenom bilens handsfack.

Mannens oriktiga uppgifter innebar att polismannen blev anklagad för att ha utfört husrannsakan utan lagligt stöd och att han under en tid felkatigt var misstänkt för tjänstefel.

Falu tingsrätt ansåg att mannens uppgifter inte var trovärdiga och att åtalet var styrkt. Han förekommer under åtta avsnitt i belastningsregistret och avtjänar för närvarande ett fängelsestraff för försök till utpressning. Brottet är, enligt tingsrätten, av sådan art att påföljden ska vara fängelse. Domen blev två månaders fängelse för falsk tillvitelse och skadestånd till polismannen med 7 000 kronor.




---Värt att tänka på i sammanhanget:---

•    Anmälda poliser i hela landet 2011: 6 376.

•    Nedlagda anmälningar direkt av åklagare: 3 209.

•    Nedlagda efter utredning på utredningsenhet: 3 077.

•    Åtalade poliser: 102.

•    Fällande domar för poliser: 38.

SAMMANFATTNING 2011:


- Facit 2011: 6 376 anmälda - 1 avskedad



- Läs nu några avsnitt i serien undertill

- och fundera ett tag.



undermattan.blogg Anklagade polis för tjänstefel - fick fängelse

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.