onsdag 17 oktober 2012

SWEDISH CRIME FACTORY IN SAUDI - PAUSAS... (tillfälligt?)










--Swedish Crime Factory ligger lågt--

2012 Ny Teknik
Efter vapenfabrik-skandalen har Sverige legat lågt i kontakterna med Saudiarabien.


Det visar innehållet flera mejl som i sommar skickats till Ulf Spengler, sekreterare i förhandlingsdelegationen och handläggare på FMV. Myndigheten har belagt namnet på avsändarna med sekretess.
*


*
*
Meningen
var att SSTI skulle inkludera en rad svenska företag i det saudiska projektet. Saudiarabien ville ha kompetens för att underhålla franska pansarvärnsrobotar av modellen HOT, samt en anläggning för att tillverka bland annat drivladdningar, motorerna i raketvapen.


Några inblandade företag var Saab Dynamics, Eurenco, Chemtura och byggföretaget Grontmij. FOI skulle bidra med specialistkompetens kring bland annat service av missilerna och raketmotorer.
*



Hemligt "samförståndsavtal"

mellan Sverige och Saudiarabien

gäller fortfarande


2012-10-17 Ny Teknik
Samförståndsavtalet gäller fortfarande, vilket bekräftas av försvarsminister Karin Enström. Enligt Reidar Ljöstad kan FOI dra sig ur vapenfabrikprojektet utan att Sverige bryter mot samförståndsavtalet.


– Den biten bygger på frivillighet från parterna, säger han.

FOI vill inte kommentera sin roll i samarbetet med Saudiarabien, med hänvisning till sekretess. Myndigheten har inte sökt något tillstånd för att exportera tekniskt bistånd för vapensystem till landet.

Nu har dock kontakten återupptagits kring samförståndsavtalet.

Den 19 november kommer Saudi­arabiens representanter till Stockholm för ett nytt möte. Inför detta hålls ett planeringsmöte med företrädare för FOI, FMV, Försvarsmakten och industriföreträdare i dag onsdag. En av de inbjudna deltagarna är Saab AB.

Men Sebastian Carlsson, pressansvarig på Saab, uppger i mejl att ”Den omdiskuterade vapenfabriken är vi inte delaktiga i och har inga sådana planer”.

– Det blir ett rent arbetsmöte där vi ska ha brainstorming, ­säger Reidar Ljöstad.

Dagordningen är hemlig.
*

*

Saudiaffären kan bli kostsam
för svenska företag

Saudierna ogillar den typ av publicitet som uppstod då planerna på den svenskstödda vapenfabriken i Saudiarabien avslöjades. …Den bedömningen gör bland andra Ulf Adelsohn, ledamot i Exportrådet, för Dagens industri.

– Det här kan aldrig vara positivt!

/Ulf ADELSOHN
*
*
Frågan är hur negativt det är. Jag tror att  det kan kosta svenska exportföretag stora summor pengar, säger Adehlson till DI.
*
/Ekot
*

- 1985 sa Moderaternas partiledare Ulf Adelsohn följande vid tanken på en bojkott mot Sydafrikas apartheidregim


-Om vi bojkottar deras varor
blir ju de stackars negrerna
i Sydafrika utan jobb…


/Ulf Adelsohn, Moderaterna
*


Snabba fakta om vapenexporten


Källa: Svenska freds
Här följer några snabba fakta från Svenska Freds om vapenexporten 2011.

Mest i världen: Svenskar säljer mest vapen i världen, räknat per person. Ser man till hela totalen så placerar vi oss på nionde plats under 2011.

Mest någonsin: Under 2011 sålde Sverige krigsmateriel för 13,9 miljarder kronor. Det är rekord.

Stor ökning: Vapenexporten har mer än fyrdubblats under den senaste tioårsperioden, från drygt tre miljarder till mer än 13 miljarder. Det motsvarar en ökning på mer än 300 procent.

Flest länder: Under 2011, liksom under 2010, sålde Sverige krigsmateriel till 63 länder, fler än någonsin tidigare. Detta kan jämföras med 52 länder under 2000 och 33 länder under 1990.

Största köparna: De fem största mottagarna av krigsmateriel från Sverige under 2011 var i ordning Thailand, Saudiarabien, Indien, Pakistan och Storbritannien. Dessa fem länder stod ensamma för 60 procent av exporten.
*

*
*
Ökning till diktaturer:
 Över hälften av svensk krigsmaterielexport under 2011 (56 procent) gick till 20 länder som den amerikanska organisationen Freedom House klassade som ickedemokratier, däribland Brunei, Förenade arabemiraten, Saudiarabien och Pakistan.


Totalt exporterade Sverige krigsmateriel till ickedemokratier förra året till ett värde av 7,8 miljarder kronor. Det innebär en ökning på mer än 100 procent i jämförelse med 2010.

Bara Saudiarabien fick ensamt köpa krigsmateriel för 2,9 miljarder kronor, vilket motsvarar en femtedel av den totala exporten. Läs mer om vapenexport till diktaturer här.




...Tja, vår kriminella regering får väl bygga sin fabrik i Qatar istället..?





undermattan.blogg

SWEDISH CRIME FACTORY I SAUDI - PAUSAS... (tillfälligt?)

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.