Svensk frihet på internet...
- Den som ljuger mest vinner :)
”- Sveriges regering försöker profilera sig internationellt som en förkämpe för frihet på internet.
Men samtidigt hindrade det halvstatliga Telia-Sonera sina abonnenter i Vitryssland från tillträde till några av landets regimkritiska hemsidor.
Företaget gick till och med längre än regimen själv i sin censurverksamhet. Det skriver Martin Uggla, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter. Den ytterst ansvarige inom TeliaSoneras koncern, VD Lars Nyberg & Co anklagas för att medvetet medverka till censuren, liksom bolagets statlige svenska delägare.
TeliaSonera – där svenska staten är största ägare – hindrade via det belarusiska dotterbolaget Best sina bredbandsabonnenter från tillträde till flera regimkritiska hemsidor: En av de aktuella hemsidorna var www.charter97.org, med stark koppling till oppositionspolitikern Andrej Sannikau.
Den före detta presidentkandidaten Sannikau dömdes nyligen till fem års fängelse i en uppenbart politiskt motiverad rättegång, ett domslut som fördömts av såväl EU som Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M). :)
Mer detaljer om vad Martin Uggla skrivit om detta finns att läsa om här:
www.svd.se/opinion/brannpunkt/teliasonera-censurerar-vitryskt-internet_6221275.svd .
På sin blogg går han dessutom till attack mot UTRIKESMINISTER Carl Bildt och FINANSMARKNADSMINISTER Peter Norman och skriver vidare:
”När TeliaSonera tidigare har kritiserats för att man bistått Lukasjenka med bland annat avlyssning av oliktänkande har det hetat att man bara följer landets lagar. Ett sorgligt argument med tanke på att den belarusiska lagstiftningen gällande Internet är synnerligen repressiv.
Dessutom kontrollerar ju regimen rättsväsendet helt och hållet och utnyttjar gärna detsamma för sina politiska syften.
- GRAFIK: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5070196
- Uppdrag gransking om Teliasonera och diktaturerna
- SVT Debatt: Teliasonera måste välja sida
- Svensk frihet på Internet!
Samtidigt åker Sveriges utrikesminister Carl Bildt land och rike runt och lanserar Sverige som världens främsta förkämpe för yttrandefrihet på Internet.- Nu går TeliaSonera ännu ett steg längre genom att till och med utan laglig grund censurera regimkritik åt Lukasjenka.
Så här lät det när han konstaterade att censur i form av blockering och filtrering av innehåll på nätet är oacceptabel, :) (se första rubriken. Reds Anm.) och att den demokratiska världen måste förmedla ett tydligt budskap om detta”:
Hela Carl Bildts tal (från den internationella konferensen EuroDIG i Belgrad) finns här:
vitryssland.wordpress.com/2011/06/05/teliasonera-censurerar-internet-at-lukasjenka/
Martin Uggla kommenterar avslutningsvis att: ”Bildt bör nog ta ett snack om detta med FINANSMARKNADSMINISTER Peter NORMAN, som ansvarar för STATENS ÄGANDE I TELIASONERA…
Förslagsvis kan de tillsammans gå igenom den rapport [A.HRC.17.27_en.pdf] som FN:s specialrapportör för främjande och skydd av åsikts- och yttrandefrihet Frank la Rue presenterade häromdagen, särskilt punkterna 29-31 som rör just blockering och filtrering av innehåll på nätet”...
- TeliaSonera
– Svenska Staten –
är största ägare
Teliasoneras affärer i Vitryssland har uppmärksammats och kritiserats tidigare, bland annat i samband med att vitryska mobiloperatörer hjälpt landets myndigheter med telefonavlyssning av oppositionella.
Företaget har bemött kritiken med hänvisning till att man bara följer landets lagar, ett i sig föga hedervärt argument med tanke på den auktoritära vitryska regimens starka kontroll över rättsväsendet.
Det nu aktuella agerandet är dock ännu mer anmärkningsvärt. Utan laglig grund hindras Teliasoneras abonnenter från att ta del av regimkritisk information. Därmed bistår företaget aktivt och medvetet Lukasjenkos regim i förtrycket mot oliktänkande.
*
Man går till och med längre än den redan repressiva lagstiftning som Lukasjenko infört för att tysta regimkritik på internet.
"--Det finns ingen gräns för hur
mycket man avlyssnar--"
SVT/Uppdrag gransknings
Utåt sett vill Teliasonera ge sken av ett information bara lämnas ut efter noga överväganden. En högt uppsatt källa inom företaget ger en helt annan bild.
- Det finns inte någon gräns för hur mycket man avlyssnar, ingen alls, säger källan.
Uppdrag gransknings källa har haft en central roll inom Teliasonera under hela expansionen österut.
Han är en av flera nyckelpersoner som för Uppdrag granskning väljer att berätta om hur samarbetet mellan Teliasonera och diktaturernas säkerhetstjänster egentligen ser ut.
- De etiska koderna framstår som ett skämt – när man ser hur det fungerar i det dagliga arbetet, säger han.
Av rädsla för repressalier vågar han inte framträda öppet. Han säger att intresset för att övervaka medborgare vuxit.
- Efter den arabiska våren är regimerna ännu mer intresserade av att övervaka befolkningen. Det finns inte någon gräns för hur mycket man avlyssnar, ingen alls, säger han.
Drivkraften, hävdar källan, är som i så många andra fall jakten på de stora vinsterna bolagen jagar.
- Pengarna styr. Det råder ingen tvekan om det. Jag har inte sett några som helst praktiska försök från bolaget att begränsa missbruket av systemen.
- Och med den totala kontroll som regimerna har idag finns det inget hopp att de här länderna någonsin kommer att bli demokratier.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Relaterat PÅ SVT
- Intern länk: Video: Hur hade Teliasonera kunnat agera?
- Intern länk: Play: Rikskrim om avlyssning i Sverige
- Intern länk: Video: Fd KGB-agent om övervakningen
- Intern länk: Uppdrag gransknings reporter om gripandet i Vitryssland
- Intern länk: Så gjorde vi reportaget om Teliasonera
- Intern länk: Teliasonera i hemligt samarbete med diktaturer
- Intern länk: Säkerhetspolisen har fritt spelrum hos operatörerna
- Intern länk: Röstade på fel låt - förhördes av polis
*
”- Telia Sonera saknar
moral och ryggrad!!
- Telia ägs givetvis av Svenska Staten :)
Ny Teknik2 maj 2012 10:08
Kurt Nordman, bergsråd i Finland och fd vd för finska operatören Elisa, är upprörd över diktaturskandalen.
SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande om att Telia Sonera samarbetar med säkerhetstjänsterna i länder som Uzbekistan och Vitryssland fick stor uppmärksamhet i medierna. Efter den hårda kritiken gick Telia Soneras styrelseordförande Anders Narvinger ut och lovade bättring.
Kurt Nordman, med titeln bergsråd för förtjänstfulla insatser i det finländska näringslivet, är en av få näringslivsprofiler som väljer att ge sin syn på Telia Soneras samarbete.
Han var vd för Finlands största privata operatör Helsingfors Telefonförening under åren 1987-2000. Under hans ledning ombildades företaget till det börsnoterade Elisa år 2000. Han var också styrelseordförande i koncernens operativa huvudbolag.
Hur reagerade du på programmet?
-Jag blev ganska upprörd. Jag tycker absolut inte att det är okey att släppa in myndigheter för avlyssning av telenäten, som Uppdrag granskning visade att Telia Sonera gjort.
-Det har i princip varit möjligt ända sedan digitaliseringen av näten kom igång på fullt allvar på åttiotalet.
-Det är världens enklaste sak att duplicera dataflödena till en annan aktör. Och alla telefonsamtal är ju dataflöden numera. Vi insåg tidigt den risken när jag jobbade som teknisk direktör på Helsingfors Telefonförening, och då bestämde vi oss för att det skulle vara omöjligt att gå in i systemen, och manipulera dataströmmarna. Det får helt enkelt inte vara lätt för en annan part att gå in i systemen.
Vi gjorde allt vi kunde för att förhindra det. Också rent tekniskt.
Vad gjorde ni?
-Jag beordrade leverantören av systemet att ta bort alla program som gjorde den typen av duplicering möjlig.
-Vi gjorde det också så byråkratiskt krångligt som möjligt för polisen, trots att den i Finland agerade helt lagenligt med domstols tillstånd till varje enskilt fall av avlyssning. Vi hade en första instans som granskade lagligheten i domstolsbesluten, och sedan gav tillstånd för en andra instans som gjorde de tekniska kopplingarna för en viss tid.
Det skulle inte vara möjligt för någon utomstående eller enskild part att gå in och avlyssna trafiken.
Och det gällde även när du sedan blev vd för Elisa och det operativa bolagets styrelseordförande?
-Ja, vi höll alltid fast vid den principen.
Telia Sonera försvarar sig med att företaget måste följa landets lagar.
-De borde inte ha den typen av funktionalitet i systemen, som tillåter att en utomstående part kan gå in. Myndigheterna i diktaturerna hackar ju in sig i Telia Soneras system mer eller mindre. Och det borde inte vara möjligt.
Men vad gör en operatör om staten i en diktatur kräver att de här funktionerna?
-Som operatör kan man ju alltid säga att de funktionerna inte finns.
Men om den konkurrerande operatören i samma land erbjuder det?
-Det är alltid ett försvar vid etiska dilemman. Att om inte jag gör det, så gör någon annan det.
-Jag vet att logiken är svår att upprätthålla i praktiken, men det är fråga om en moral som man inte kan ge avkall på, tycker jag. Jag har ingen anledning att säga något nedvärderande om Telia Sonera, för de har verkligen ett dilemma. Men jag tycker att det är moraliskt fel.
Numera finns även funktioner som så kallad DPI, data packet inspection, som gör det ännu enklare att söka efter viss trafik.
-Ja, det är säkert mycket lättare idag. Tack vare den nya tekniken.
Är Telia Sonera ett undantag, eller erbjuder alla stora globala operatörer den här typen av avlyssning?
-Det vet jag inte.
Varför tror du att vissa operatörer går med på den typen av krav på avlyssning i diktaturer?
-Ja, varför gör folk omoraliska saker? Jag kan inte avgöra hur svårt det varit för Telia Sonera i de här fallen.
- Men det krävs en viss moralisk resning av en operatör som agerar i den här typen av diktaturer.
- Man måste ha en moralisk ryggrad. :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
”- Varken Myndigheten för kommunikation eller Uzbekistans statliga kommission för radiofrekvenser kände enligt Comnews till Takilant”, skriver Berndt Berger till Stockholms tingsrätt.
Pengarna som satts in på Nordeakontot kommer från den schweiziska banken Lombard Odler Darier Hentsch and Cie. Schweizisk polis utreder för närvarande misstankar om penningtvätt angående Takilants konto i den schweiziska banken.
Teliasonera vill i nuläget inte kommentera de nya uppgifterna om åklagarens begäran om den gigantiska kvarstaden på 1,5 miljarder...[...]
• Se alla dokumenten (PDF)
• Del I
• Del II
• Del III
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
KOMMENTARER
Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.