fredag 25 maj 2012

Svenska polisen överlägset sämst i norden på att klara upp inbrott


Fler inbrott - färre klaras upp

Sverige är sämst i Norden på att klara upp bostadsinbrott, detta samtidigt som inbrotten ökar markant.


- I Finland reder polisen upp omkring 25 procent av bostadsinbrotten, medan uppklarningssiffran för Sverige är endast 4 procent.



I Norge klaras 15 procent av inbrotten upp och i Danmark 7 procent. Det skriver Dagens Nyheter.

Polisforskaren Stefan Holgersson säger till tidningen att de låga svenska siffrorna kan förklaras med organisationsförändringar inom polisen.





Läs om polisens statistik på UnderMattan:




Svensk polis sämst i Norden
att klara upp inbrott

DN 2012-05-25
Antalet bostadsinbrott ökar markant – trots det är svensk polis jämförelsevis usel på att klara upp brotten. Medan finländsk polis klarar upp cirka 25 procent av inbrotten ligger de svenska siffrorna på runt 4 procent.



- Samtliga tre grannländer är mer framgångsrika än Sverige på att klara upp inbrott – och skillnaderna är dramatiska.


I Finland klaras mellan 22 och 26 procent av bostadsinbrotten upp; jämfört med Sveriges drygt 4 procent är det en hög siffra.

Nyckeln till den höga finska uppklaringsprocenten är att inbrotten är högprioriterade.


– Vi gör snabba och effektiva förundersökningar, och budskapet till de kriminella är att det inte lönar sig att begå brott här, säger Jyrki Pelkonen, polisöverintendent vid Polisstyrelsen i Helsingfors.

I Danmark och Norge ligger uppklaringsprocenten på 7 respektive 15 procent. I jämförelse är svensk polis klart sämst.

Polisforskaren och före detta polisen Stefan Holgersson anser att detta hänger samman med organisationsförändringarna inom polisen.

– Närpolisreformen från mitten av 90-talet är ett sådant exempel. Den slog sönder en fungerande organisation och uppklarningsprocenten sjönk.

– Så har det sedan varit vid varje organisationsförändring. Man har inte fokuserat på hur verksamheten ska bli så bra som möjligt utan mer på att visa upp en bild av en fun­gerande verksamhet, säger Stefan Holgersson.

Kalle Wallin, kanslichef vid Rikspolisstyrelsen, anser att det inte går att jämföra statistiken mellan länder.

– Statistik är inte en exakt vetenskap. Det är svårt att jämföra. Man har olika sätt att hantera statistik, säger han.


- Förra året klarade den svenska polisen upp 920 inbrott av över 22 000 anmälda.



– Det är den högsta siffran på flera år. Självklart borde vi klara upp fler brott och är inte nöjda i alla delar. Men vi ser ett trendbrott i år med 400 färre inbrott än samma period förra året.[...]


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes

- Kanske polisen i Sverige istället är upptagen med att jaga de riktigt grova  kriminella som t ex: 15-åriga fildelare, 12-åriga plankare, eller Svensson som glömt sätta på bilbältet?

*Eller är det kanske satsningen på massövervakning av befolkningen och det otal av små perversa fascistlagar som smugits in i samhället, som gör att prioriteringen på riktiga brott inte längre är så hög här i landet..?

*Eller kan man vara upptagen med att planera vilken Moderat PR-byrå man skall gynna för att få 3000 nya poliser för att förbättra verksamheten..?
 

- Oooops, det har man visst redan fått...

*Eller kan det vara att förtroendet för polismyndigheten inte håller samma nivå i verkligheten som på propagandainspirerad TV?

- För att klara upp brott krävs att allmänheten har ett stort förtroende för polisen eftersom tips givetvis är avgörande för en hög uppklarningsprocent.



- Idag är oftast den enda orsaken till att folk överhuvudtaget kontaktar polisen vid inbrott att man är tvingad av försäkringsbolagen för att få ersättning.  

:) Att "statistik kan hanteras på många olika sätt" är nog inget bra försvar för svenska polisen eftersom de satt i system att räkna sina nerlagda utredningar som uppklarade...






SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR…
Här har vi sammanställt en del hyss och bus som Polisernas onda tvillingar utfört på den
oförberedda befolkningen de senaste åren i vårt avlånga land…

 


-----------------------------------------------------------
Sidan läst och godkänd av:
IP: 147.186.254.98 [Trace] May 29, 2012 09:00:23 AM
ISP: Rikspolisstyrelsen
Landed: undermattan.blog.com/2012/05/25/svenska-polisen-samst-norden-inbrott


undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.