lördag 26 maj 2012

Avlyssning, terror, inkompetens och paranoia (2)

*
Säpo har i flera år brutit mot lagen


2009 Avslöjades att Säpo har under flera år låtit bli att förstöra hemligt avlyssningsmaterial i avslutade förundersökningar. Ett agerande som strider mot lagen och som strider mot åklagares uttryckliga beslut.
*

- Det hela har varit systematiskt och kanske pågått under så lång tid som tio år.
*

- Man har avlyssnat människor och sedan struntat i att radera det när rättegångsbalken säger det. Man har fortsatt att använda avlyssnat material.



De höga chefer som det handlar om finns bland annat inom polisens hemligaste organisationer – chefen för författningsskyddet, chefen för kontraspionaget och enhetschefen för kontraterrorism.

Alla tre delgavs misstanke om brott men i den nedlagda förundersökningen friades samtliga med motiveringen att de saknat kunskap, kompetens eller utbildning om reglerna.

-Det är väl fruktansvärt att det sitter människor som inte har den utbildningen och som ska hantera hemligt material. För mig låter det väldigt oroväckande, sade riksdagsledamoten Camilla Lindberg (FP) då.
*


-Det  mest förvånade är att man är så ärlig, att man konstaterar att de är så inkompetenta att de inte kan hållas till svars. :)

*
Per Lind, chefsåklagare vid riksenheten för polismål, var den åklagare som fattade beslut om att lägga ned förundersökningen.


Han skriver i nedläggningsbeslutet att “Under förundersökningen har det framkommit att anställda på de operativa enheterna saknade eller hade mycket bristfällig utbildning i hantering av hemliga tvångsmedel.”
 *

-----Sammanfattning 2010:-----
...För inkompetenta för att kunna åtalas.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Åtalet mot SÄPO 2010 - Riksenheten för polismål, Malmö






I Sverige var terrorhotet under hela 2011 överhängande enligt SÄPO.

… Som tur är kunde SÄPO-Anders då ta med familjen till Indonesien för att relaxa lite och samtidigt slippa alla farliga terrorister och hotbilder i Sverige…

 http://www.asianewsnet.net/home/news.php?id=29006

—Bild på Anders Thornberg & familj från 2011 -  Corruptio.blog.com—


*
... Sammanfattning: - För inkompetenta för att kunna åtalas…

*
…MEN INTE FÖR ATT BEFORDRAS?

—Text: The Whistleblower—Redigerat av UM-bloggen—

Nyhetsverket 2011-07-04
Finns det en hemlig lag för chefer inom Säpo?
Eller en särskild karriärstege för citat: “inkompetenta” underchefer inom Säpo, som tidigare varit föremål för förundersökning om tjänstefel, men funnits för inkompetenta av kompisarna tillika Frimurarna på Riksenheten för polismål, för att kunna åtalas, …eller?

Som Metro kunde avslöja tidigare – i efterdyningarna av de de grova övergreppen i rättssak m.m. under rättsprocessen år 2009 – så beslutade åklagarmyndigheten återigen att sex höga chefer vid Säpo skulle slippa åtal för tjänstefel – trots att de under fem år har varit ansvariga för att “systematiskt och i betydande omfattning” bryta mot lagen när det gäller hemlig avlyssning.

Enligt åklagaren är orsaken till nedläggningsbeslutet, UTTRYCKLIGEN, att cheferna är alltför inkompetenta för att kunna åtalas. De har nämligen inte fått tillräcklig juridisk utbildning för att kunna sköta sina jobb. Häpp?!

Detta handlar alltså om de högsta cheferna på de enheter som är ansvariga för att bekämpa bland annat terrorism och spioneri i Sverige: Polisintendenter och polisöverintendenter som förvaltar ett enastående stort förtroende från riksdag och regering och som rimligtvis borde kunna rabbla dessa lagar i sömnen. 


- Nu kommer de undan åtal genom att skylla på att de inte kunde lagen.
*

– Någonting som ingen vanlig medborgare hade gjort, eller ens haft en chans att komma undan med.
*


www.metro.se/nyheter/finns-det-en-hemlig-lag-for-chefer-inom-sapo/Objjeg!40831/


– Inte nog med detta…

- Nu har den borgerliga ansvariga Allians-regeringen, dessutom befordrat en av dem > Anders Thornberg till biträdande chef vid Säkerhetspolisen.

- Det vill säga den post som den dito maktmissbrukande samt rättmätigt anmälde socialdemokraten Dan Eliasson, tidigare innehade, innan han tvingades att “omplaceras” efter anmälan om det ofredande inbrottet som gjordes av en kvinnlig målsägande år 2007.

*

2011 – NY BITRÄDANDE CHEF

VID SÄKERHETSPOLISEN:


Regeringen har per den 1 juli 2011, utsett Anders Thornberg till biträdande chef vid Säkerhetspolisen.

Anders Thornberg var dessförinnan chef för avdelningen för säkerhetsåtgärder vid Säkerhetspolisen och har tidigare haft en rad olika befattningar inom myndighetens operativa verksamhet, bland annat som biträdande chef för huvudenheterna för skydd och kontraspionage samt taktisk ledare för den operativa processen.

Thornberg har tidigare även arbetat som informationsdirektör.

– Jag är mycket glad att Anders Thornberg tackat ja till uppdraget som biträdande chef för Säkerhetspolisen. Hans långa och breda erfarenhet från olika verksamhetsområden inom Säkerhetspolisen passar utmärkt för vårt uppdrag och det långsiktiga arbete som bedrivs med att utveckla både vår organisation och arbetssätt, säger Anders Danielsson, chef för Säkerhetspolisen.

Anders Thornberg tillträdde sin nya anställning den 1 juli 2011 och förordnas att vara biträdande chef för Säkerhetspolisen tills vidare, dock längst till och med den 30 juni 2017.




*
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Läs vidare:

“SÄPO-chefen Anders Thornberg är jätteorolig för TERRORISTHOTET”
corruptio.blog.com/2011/12/07/sapo-chefen-anders-thornberg-ar-jatteorolig-for-terroristhotet/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2012 – Anders Danielsson blir ny generaldirektör för Migrationsverket


PRESSMEDDELANDE 22 mars 2012:
Regeringen har i dag utsett Anders Danielsson till ny generaldirektör för Migrationsverket. Han är i dag chef för SÄPO och tillträder sin nya tjänst den 23 april 2012.

www.regeringen.se/sb/d/16005/a/189120

Biträdande chefen för Säkerhetspolisen, Anders Thornberg, blir tillförordnad Säkerhetspolischef till dess att en ordinarie generaldirektör har utsetts.

Anders Thornberg har lång erfarenhet från Säkerhetspolisen och har bland annat varit chef för avdelningen för säkerhetsåtgärder samt haft en rad olika befattningar inom myndighetens operativa verksamhet…

www.flashback.org/t1460329p7

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

——Mer om avlyssningen i Sverige——
*

*
2012 – FRA missköter signalspaningen


Källa: Computer Sweden 2012-01-20
FRAs omstridda signalspaning fick skarp kritik vid inte mindre än fyra tillfällen under förra året. Detta enligt Computer Swedens genomgång av anmärkningarna från den granskande myndigheten.

Viss information som FRA snappar upp måste förstöras på ett sådant sätt att den inte kan tas fram igen. Det gäller till exempel information där tystnadsplikt gäller så länge det inte finns synnerliga skäl att behandla uppgifterna vidare.
 
*

Enligt FRAs egna regler ska man dock med hjälp av specialåtgärder ändå kunna återskapa den raderade informationen... :) *



Siun anser att FRA inte fullt ut uppfyller kraven som ställs på förstöring och utdelar därför ett påpekande.
Siun, Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten, genomförde 13 kontroller under fjolåret och hittade felaktigheter vid fyra av dem.

Bland annat ska information ha skickats vidare till Säpo utan tillräcklig motivering och FRA ska ha slarvat med att rensa i databaser.
Läs om fallen där FRA misskötte spaningen på länken undertill:


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*


Editors notes: ”Enligt FRAs egna regler ska man dock med hjälp av specialåtgärder ändå kunna återskapa den raderade informationen.”
*

- Detta betyder givetvis att inget någonsin raderas. Den som hamnar i statens arkiv, hamnar där för livet.
*

År 2012 återfinns hela befolkningen i statens arkiv genom att datalagringsdirektivet införts…
*

… Men det är vackert så, för nu slipper Svensson skriva dagbok… :)  

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


---Uppdatering 2012-07-05---
*

---Säpochef utsedd---


SR 2012-07-05
Anders Thornberg utses till Säpochef, meddelades vid en presskonferens i Almedalen.
SR: “Terror en prioriterad fråga”

Regeringen utsåg på torsdagen Anders Thornberg till ny generaldirektör och chef för Säpo, meddelar justitieminister Beatrice Ask på en pressträff i Almedalen.

– Det finns hot mot Sverige men hur allvarliga de är det bedömer vi hela tiden. Vi har sett att vi har haft ett terrorattentat i Sverige med en hygglig utgång. Det är väldigt allvarligt att det har inträffat, vi kan inte säga att vi är undantagna från några hot längre i Sverige utan det kan uppträda när som helst i världen, säger Thornberg till Ekot.

- Vilka är de mest allvarliga hoten tycker du?

– Terror  är en prioriterad fråga, vi tycker också att spridning av massförstörelsevapen är en fråga som är viktig.  En fråga som också kommer mycket är it-hoten, alltså hoten mot infrastrukturen mot våra nät där vi har vår mest skyddsvärda information som kan bli angripen.

Thornberg har sedan Anders Danielssons avgång varit tillförordnad chef för Säpo. Han har tidigare också varit operativ chef, informationschef och spanare på Säpo.
Anders Danielsson är sedan april ny generaldirektör för Migrationsverket.

TT/Ekot
*
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Säpo lekte James Bond och festade upp fem skattemiljoner under sekretess 2011…







SVT 2012-08-27
Hade James Bond-fest I juni förra året bjöd Säkerhetspolisen sina runt 1.000 anställda på fest. Kalaset med James Bond-tema gick på 5,3 miljoner. I strid med lagen gjordes ingen upphandling, skriver Dagens Nyheter.


Festen var enligt Dagens Nyheter mycket påkostad. De anställda underhölls av artister och skådespelare som Andreas Johnson, Dregen, Sissela Kyle och Henrik Hjelt.
*

- En festlokal i Nacka byggdes om för att likna ett casino, med storbandsorkester, blackjack-bord och dansare.



- Bara dekoren ska ha kostat 400.000 kronor.

*
Enligt tidningen hade budgeten satts till fem miljoner kronor, på order av dåvarande generaldirektören Anders Danielsson:


–Många ville inte gå då det snålas med pengar internt och efter att Anders Danielsson organiserat sönder hela verksamheten var stämningen inte på topp. Och nu ska Säpo spara pengar, jag skäms, säger en källa till DN.
*

Riskerar böter för lagbrott

*
Trots att lagen kräver det gjorde Säpo heller ingen riktig upphandling inför festen, utan gav mångmiljonkontraktet direkt till möteskonsulten Blick.

Konkurrensverket ska titta närmare på Säpos James Bond-fest.

-Är det otillåten upphandling tvekar vi inte att gå vidare, säger pressekreterare Jimmy Dominius på Konkurrensverket till TT.
Om det har skett ett lagbrott riskerar Säpo att tvingas betala en upphandlingsavgift, det vill säga böter.

Krävde tillbaka momspengar

Dessutom krävde Säpo felaktigt tillbaka närmare en miljon kronor i moms, trots att rätten till kompensation för moms är starkt begränsad vid intern representation.
Säkerhetspolisen skulle, om all personal närvarat, haft rätt att få tillbaka 67.500 kronor i moms. Men enligt Säpos egna fakturor begärdes hela 973.688 tillbaka från Skatteverket.
När Riksrevisionen upptäckte missen i februari tvingades Säpo betala tillbaka 114 500 kronor.

”Var ett undantag”

- Säpos nye generaldirektör Anders Thornberg tillträdde tjänsten i juli i år.


Till DN säger han att den påkostade firmafesten i fjol var ett undantag. :)  

*
 

Omorganisation, terrorhot och självmordsbombare hade enligt Thornberg satt hård press på Säpos personal.

-Det här var ett helt unikt extra ordinärt tillfälle som vi gjorde på grund av att vi hade blivit utsatta för det trycket och vi tyckte att vi behövde en samlingsdag för hela säkerhetspolisen, säger han.
Det var Säpos förre generaldirektör Anders Danielsson, nuvarande generaldirektör på Migrationsverket, som gav order om festen.

-Jag tar ansvar för allting, är det fel så är det fel, det får redas ut i vederbörlig ordning, säger han till DN.[...]




I samma ögonblick som Säkerhetspolisen beslutade att resultaträkningen var ett hot mot rikets säkerhet förflyttades ärendet till justitieminister Beatrice Ask (M).

Hon gick i sin tur till regeringen som fattade beslutet att resultaträkningen inte ska lämnas ut. Det var hon som skrev under beslutet som inte går att överklaga.

Samtidigt har Säpo stoppat en annan av DN:s granskningar genom att sekretessbelägga fakturor från en organisationskonsult. Det ärendet är nu överklagat till Kammarrätten.

1 kommentar:

  1. Staten registrerar och avlyssnar folk utan att ge folk stöd och rätt.
    SÄPO är skenheliga nollor som bara går statens tjänst då vi medborgare inte är en del av staten.
    Medborgarna är alltid en fiende till en förtryckarregim.
    Säpo har fått information av mig medan dom döljer brott om militärens hemligheter då folk lidit.
    Så fort Sveriges heder står på spel finns det inget som kostar för mycket.
    Så fort Sveriges heder står på spel ger jag ut mer.
    Och det har kostat mindre att göra en utredning och gett folk rätt med ersäting för lidande.
    Att dom har någon heder vet vi alla att dom inte har alls.
    Det vet även utomstående nationer att Sverige inte har.
    Heder eller hur det nu var.

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.