Sverige skriver under
ACTA-lagförslaget
SVT 26 Januari 2012
På torsdagen undertecknade 22 av EU:s medlemsländer, bland dem Sverige, det kontroversiella lagförslaget ACTA. Förslaget innebär hårdare åtgärder mot upphovsrättsbrott och har mötts av stark kritik.
ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement, är ett lagförslag som redan undertecknats av Australien, Kanada, Japan, Sydkorea, Marocko, Nya Zeeland, Singapore och USA. På torsdagen undertecknade även 22 av EU:s medlemsländer lagförslaget som mötts av stark kritik, skriver The Wired.
Omgärdat av hemlighetsmakeri
ACTA är omgärdat av hemlighetsmakeri, men det har förekommit uppgifter om att lagen ska tillåta att tullpersonal får genomsöka människors tekniska utrustning.
Stark kritik
Andra kritiker menar att lagförslaget trots att det officiellt kallas för ett handelsavtal i själva verket är en ny upphovsrättslag.
Även om de 22 länderna är överens kommer frågan att tas upp i EU-parlamentet i juni då ett formellt beslut ska fattas.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!
ACTA - Ännu ett steg åt fel håll
Nyligen kämpade 10-tals miljoner människor från hela världen gemensamt mot något som då ansågs vara det största hotet mot friheten på Internet någonsin…
USA:s lagförslag: SOPA och PIPA.
Men det var ju flera dagar sen…
Nu kommer omgående nästa hot från både EU & USA:s lobbygrupper tillsammans.
Hotet - ses av många som en ännu större fara för friheten än de tidigare lagförslagen tillsammans varit - både på och utanför nätet.
I hemligstämplade förhandlingar utan insyn för medborgarna har världens rikaste och girigaste människor på nytt enats om att censur och diktatur är bra för folket.
Det är också väldigt bra för affärerna.
På torsdagen den 26 januari 2012 undertecknade 22 av EU:s medlemsländer, bland dem Sverige, det kontroversiella lagförslaget ACTA.
Förslaget innebär att myndigheterna ännu en gång försöker ta total kontroll över informationsflödet på Internet med sedvanliga diktatoriska metoder.
ACTA är ytterligare en korrupt beställningslag från USA och världens rikaste multimediaföretag & läkemedelsbolag.
Förhoppningsvis kommer inte alla att finna sig i vare sig den här lagen eller andra liknande.
Någonstans får man dra gränsen. Det är dags att ta tillbaka Internet och den FN-stadgade mänskliga rättigheten till fri kommunikation.
Myndigheter världen över kränker redan idag regelbundet och efter eget behag integriteten hos 100tals miljoner människor enbart för att tjäna sina rika vänner i de multinationella bolagen.
Politikerna skapar själva meningslösa konflikter med sina diktatoriska åtgärder. Detta bevisar tydligt att ekonomiska intressen är mycket viktigare än människors rätt till frihet och fri kommunikation utan statens insyn.
Många människor är väldigt arga och trötta på översittarfasoner från korrupta politiker.
- Det är på tiden att ilskan riktas åt rätt håll.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Piratpartiet protesterar mot
svensk ACTA-underskrift
SVT / 27 Januari 2012.
På torsdagen skrev Sverige och merparten av de övriga EU-länderna på lagförslaget ACTA. Förslaget innebär hårdare åtgärder mot upphovsrättsbrott och har mötts av stark kritik.
ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) har kringgärdats av stort hemlighetsmakeri, vilket är något som Piratpartiet protesterar emot.
Piratpartiet menar att musik- och filmindustrin fått sitta med vid förhandlingarna om ACTA, men att folkvalda parlamentariker inte släppts in.
Men enligt regeringen har Sverige arbetat hårt för att avtalsprocessen ska vara mer öppen. Enligt justitiedepartementet har också processen varit öppen sedan våren 2010 när förslaget blev offentligt.
"Viktigt att vi reagerar"
Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet, menar att lagstiftning måste ske öppet och transparent.
- När så inte sker är det viktigt att vi reagerar. Varje gång. Människor håller på att vakna och se vad som kommer att hända om de inte protesterar. Se bara på de starka reaktionerna mot den amerikanska Sopa-lagen.
Troberg menar samtidigt att ACTA är en "repressiv lagstiftning maskerad till ett handelsavtal".
- Ännu en gång går politikerna upphovsrättsindustrin till mötes när de försöker skära ner yttrandefriheten i ett desperat försök att vrida tillbaka klockan. Den här gången vill de censurera Internet. Det är inte acceptabelt.
Inte klart än
De nya underskrifterna från de europeiska länderna betyder inte att ACTA godkänts slutgiltigt.
Undertecknandet innebär inte heller att Sverige blir bundet av avtalet. Först ska det göras en undersökning om Sverige behöver ändra några lagar för att ansluta sig till ACTA. Enligt regeringen kommer varumärkeslagen behöva ändras så att polis och åklagare ges möjlighet att ingripa mot varumärkesintrång, trots att inget åtal väckts.
En proposition från regeringen kommer sedan att behöva bearbetas, och godkännas, av riksdagen innan Sverige går in i ACTA-avtalet.
I riksdagen kommer sannolikt Miljöpartiet och Vänsterpartiet utgöra de tydligaste kritikerna till avtalet. Partierna har tidigare reserverat sig när ACTA-avtalet varit uppe i riksdagens näringsutskott.
Amerikanska lobbyister
hade full insyn i ACTA
BAKGRUND: SVT - 10 juni 2009
Just nu pågår det förhandlingar om det omdiskuterade - men hemligstämplade - ACTA-avtalet mellan bland annat USA, Japan och EU. Det är ett handelsfördrag som har som mål att stoppa varumärkesförfalskning och piratkopiering.
Så mycket vet vi idag. Men praktiskt taget allt annat som har med ACTA att göra är hemligt.
Svenska politiker menar att det haft som mål att skapa större insyn i dessa förhandlingar, något som James Love, chef för Knowledge ecology international i USA, skrattar åt.
- De jobbar inte särskilt hårt för det i alla fall, säger han till Kulturnyheterna.
James Love berättar att 100-tals amerikanska företagslobbyister har full insyn i dessa hemligstämplade förhandlingar. Lobbyister som han menar är anledningen till varför det ens finns ett ACTA-avtal att förhandla om.
- Det är lobbyister från bland annat Microsoft, skivindustrin och läkemedelsbranschen som definitivt har intressen av en hårdare lagstiftning kring piratkopiering och patentskydd, säger han.
Att lobbyister har full insyn, men att svenska folket får nöja sig med ett kort utdrag av ett annars svartmarkerat dokument, överraskar
Mikael Graner, statssekreterare i Justitiedepartementet.
- Det är intressant information, det hade jag ingen aning om. Nya uppgifter som jag nu får ta ställning till, säger han.
DEMOKRATIN FÖRKLARAS HÄRMED DÖD OCH BÖRJAR ÄVEN LUKTA ILLA...
INSPIRERAS AV MOTSTÅNDET
MOT ACTA I POLEN!
--DETTA ÄR ACTA--
undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
KOMMENTARER
Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.