söndag 8 januari 2012

SVENSKA POLISENS DÅLIGA DAGAR... DEL 30



- Polis misstänks
ha vållat
dödsfall...


För att läsningen inte skall vara allt för betungande har redaktören tagit sig friheten att kort kommentera vissa artiklar… (Personerna på bilderna har antagligen inget med de aktuella fallen att göra.)

Målsättningen med publiceringen är att informera om hur det faktiskt ser ut i dagens samhälle där polismakten har sina egna lagar. För att upprätthålla en trovärdig demokrati krävs en total utrensning av rötan inom poliskåren. Alla rättigheter till bilder och text tillhör respektive upphovsmän.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DEL 30
2011, Polis misstänks ha tvingat på
bilist felaktiga böter

Publicerad 2011-12-14
 Trots att fartgränsen var 50 kilometer i timmen bötfällde två poliser i Växjö flera bilförare för att ha överskridit 30 kilometer i timmen vid en fartkontroll i Alvesta förra hösten.


- När en bilist protesterade stod en av poliserna på sig och mannen förmåddes att skriva under boten, trots att mannen fått känningar av sina hjärtproblem och fallit ihop på marken.
Det rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Chefsåklagare Kristian Augustsson vid riksenheten för polismål åtalar nu poliserna för tjänstefel.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Polisen körde över foten
på ung kvinna med bil

En kvinna fick foten överkörd av polisen i en olyckshändelse under lördagen - och nu har kritiska röster höjts kring hur polisen egentligen använder sina fordon vid folksamlingar

SVERIGE. Vid flera tillfällen de senaste åren har det kommit vittnesuppgifter om hur polisens fordon kört rakt in i folkmassor, i samband med demonstrationer såväl som huliganbråk. Och polisens strategi när de använder sig av olika polisbussar är okänd för de flesta?

Det har tidigare rapporterats om att demonstranter blivit påkörda av polis i samband med oroligheter. I Göteborg i våras ska polisbilar ha kört in personer som deltog i en antirasistisk demonstration där även fotografer och journalister som var på plats fick fly undan.

Nyheter24 har också tagit del av uppgifter från personer som sett andra bli påkörda i samband med bråk mellan fotbollssupportrar. I samband med en match mellan IFK Göteborg och Djurgården 2009 skadades en person så svårt att natten fick tillbringas på sjukhus.

– Visst kan vi använda fordonet för att "splittra upp" när det blir våldsamt om det finns möjlighet och om det anses säkert för de som är i folksamlingen, säger Anders Jansson, divisionschef för särskilda polistaktiken, till Nyheter24.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Polisen backar sönder egna bilar

Publicerat: fredag 16 december kl 05:38

Anders Knutsson som är chef för polisavdelningen i Blekinge säger att det är trångt och besvärligt att backa i Karlskronagaraget, men det har blivit bättre efter att man markerat pelarna.


– Just i Karlskronagaraget är det de stora pelarna som är de stora bovarna. Pelarna står otympligt till, de är vita och våra väggar är vita och man ser inte pelarna tillräckligt, säger Anders Knutsson.

Snabba ryck
Bilarna måste backa in i parkeringsfickorna för att underlätta vid ett larm.

– Vad det gäller våra utryckningsbilar så lär man sig att backa in dem för när man har bråttom iväg vid en utryckning så skall bilen stå åt rätt håll. Det är en grundregel, säger Anders Knutsson.

Märkt ut pelarna
- I år så krockade Blekingepolisen 16 av 32 gånger vid en backningsmanöver och tio av de fallen i polisen egna garage i Karlskrona. Konsekvenserna har blivit att polisen fått betala en självrisk på nästan 50 000 kronor.

Nu har man märkt ut de störande pelarna med färgglad tejp så poliserna som backar ska kunna se pelarna bättre. Anders Knutsson menar att det har hjälpt. – Vi har sett en minskning efter de åtgärder som vi vidtagit, säger Anders Knutsson.

Tidspress och slarv
Det är viktigt att pointera att Blekingepolisen har få skador på polisbilarna om man sätter det i relation med hur många mil som en polisbil egentligen kör, det menar i alla fall Anders Knutsson. Han tror att backningarna som resulterar i bilskador kan bero dels tidspress och dels slarv.

– Det kan vara stressfaktorn som gör det. Vi vet alla som någon gång haft bråttom att det då är lättare att misslyckas, säger Anders Knutsson. Anders Knutsson är med i en tjänstefordonsgrupp som kollar specifikt på fordonsskador inom polisen.

– Vi följer upp om det är någonting som vi kan förbättra oavsett om man kör framåt, bakåt, fort eller långsamt. Vi tittar på om det är någonting vi kan göra för att minska antalet skador, säger Anders Knutsson.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Polis varnas av personalansvarsnämnden

2011-12-21
- En polis här i Dalarna har varnats av personalansvarsnämnden sedan han visat upp sin tjänstelegitimation i ett försök att ta sig in på en dansrestaurang i Borlänge.



Polisen som förnekar att han legitimerade sig, säger sig ha blivit trakasserad av vakterna, och att en av dem har en koppling till ett kriminellt gäng som polismannen arbetat mot i tjänsten. Dalanytt

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Åtalad polis får behålla jobbet

2011-12-21
En Sundsvallspolis som åtalats för dataintrång kommer att få behålla sin tjänst även om han fälls. 
- Enligt åtalet sökte polisen efter uppgifter på om han själv förekom i misstankeregistret.

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd ser mycket allvarligt på dataintrånget, men konstaterar att det bara rör sig om tre dataslagningar under två år, och därför anses det inte så pass allvarligt att polismannen måste sägas upp.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Polis glömde pistolmagasin vid tillslag

2011-12-20
En hundförare vid Skånepolisen glömde en ryggsäck, innehållande bland annat pepparspray och ett pistolmagasin, i en lägenhet i Svalöv efter ett tillslag.

Polisen har sagt att han precis var hemkommen från semestern när händelsen inträffade. Han har också sagt att han under tillslaget fick ansvar för insatsen, något han annars inte brukar ha. Rikspolisstyrslen internutreder nu händelsen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Osnabba poliser missade tjuvar

Publicerat: torsdag 05 november 2009
Två inbrottstjuvar som slog till mot Flexbuss i Nybro vid midnatt natten mot torsdag var nära att gripas en timme senare i Lenhovda i Kronobergs län, men poliserna där var för osnabba och fick ge upp jakten.

Ett vittne till nybroinbrottet lade märke till en silverfärgad Volvo S-80 på platsen och det var just den bilen, stulen i Växjö under kvällen, som uppmärksammades av en patrull i Lenhovda. När de skulle stoppa bilen, så kastade sig tjuvarna ur den och sprang därifrån.

Stöldgodset fanns i bilen, men tjuvarna var fortfarande under morgonen på fri fot.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Polisen missade håranalys på piloten

Publicerad 2010-08-12 11:03
Helikopterpilotens alibi från rånnatten är att han var ute och drogade och därför har stora minnesluckor. En håranalys hade kunnat visa om han talar sanning, men någon sådan gjordes aldrig.

Kammaråklagare Björn Frithiof pressade piloten hårt i förhör under fem timmar på torsdagen. Den 35-årige familjefadern försvarade sin sociala existens med näbbar och klor och var ibland mer inläst på förundersökningen än åklagaren själv.

Enligt mannens egen berättelse ska han ha jobbat över kvällen innan rånet. Han var stressad inför ett viktigt möte nästa dag. – Det som hände sedan skäms jag fruktansvärt för. Jag fick ett återfall, sade 35-åringen.

Han har haft drogproblem under fyra–fem år. Rånnatten träffade han flera personer och köpte kokain, amfetamin och någon ”skitdrog”, som han fick gratis som smakprov.

En rättskemisk analys av ett hårstrå från piloten hade kunnat visa om och när han hade tagit droger.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Sena poliser missade stort narkotikabeslag

Sala-Heby
I torsdags morse greps tre personer väster om centrala Heby. En av de tre är nu anhållen för grovt narkotikabrott. Men att gripandena kunde ske kan Uppsalapolisen tacka en privatperson och snabba poliskollegor i Sala för.

–Bakgrunden till varför Uppsalapolisen fått ärendet från Västmanlandspolisen känner jag inte till. Men en Hebykvinna i 40-årsåldern sitter i alla fall anhållen för grovt narkotikabrott. Hur mycket narkotika, eller vilken typ av narkotika det handlar om, är dock för tidigt för polisen att gå ut med, säger Uppsalapolisens presstalesman, Christer Nordström.

SA kan dock berätta varför tre personer kunde gripas på en mindre ort väster om Heby. Redan i tisdags stals nämligen en Saab från Augéligatan i Sala.
När samma bil vid 07-tiden på torsdagsmorgonen var på väg till en för polisen känd adress i Heby, reagerade en av de närboende.

– Mannen visste att bilen var en före detta arbetskollegas och kände att något var fel, säger polisinspektör Mikael Lundqvist. Men när mannen ringde Uppsalapolisen för att få ut en polispatrull som kunde kolla bilen fick han ingen klarhet i när en polis kunde vara på plats.
–Mannen ringde då till Salapolisen som åkte ut till Heby direkt eftersom bilen visade sig vara stulen, säger Mikael Lundqvist.

På plats vid den adress som inringaren uppgivit greps en man från Fagersta och en kvinna från Avesta. Mannen anhölls senare som misstänkt för bilstöld, vapenbrott, ringa narkotikabrott och rattfylleri.
–Det gjordes en husrannsakan inne i huset. På golvet hittades ett skarpladdat hagelgevär. Husägaren själv var inte hemma, förklarar Mikael Lundqvist.

Det var under gripandet av mannen och kvinnan som även den nu anhållna Hebykvinnan dök upp. När hennes bil kontrollerades hittade Salapolisen en större mängd narkotika.
När sedan Enköpingspolisen ett par timmar senare åkte mot Heby var den gripna trion och narkotikan redan i säkert förvar hos Uppsalapolisen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Polis missade ett skott - och jobbet

Växjö 2009-12-30 | Uppdaterad 2009-12-30
- Polisstudenten missade ett skott - och missade jobbet.

- Nu klagar mamman i ett brev till justitieministern.

I brevet skriver mamman att lärare vid polisutbildningen kränker studenter. Hon är mamma till en polisstudent som missade ett skott på ett obligatoriskt skjutprov.

Därmed nekas studenten att ta examen. Mamman menar att detta är felaktigt eftersom studenten i övrigt fullgjort tentor, visat gott omdöme och utfört skjutövningar tillfredsställande.

– Man tonar ner bilden av en skjutande machopolis. Hur kan då en skjutledare och ett skott stjälpa en hel utbildning, skriver mamman i brevet till Beatrice Ask.

Studenten har utlovats en civilanställning hos polisen i väntan på ett nytt skjutprov.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
2011, Polis sköt mot biltjuv

En polis öppnade eld mot en stulen bil vid niotiden på måndagsförmiddagen. Bilen hade anmälts stulen och den misstänkta biltjuven körde rakt mot polisen.

- Polismannen upplever att han ska bli överkörd och drar sitt tjänstevapen och skjuter mot fordonets däck, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson till SR Göteborg.

Skotten missade och biltjuven fortsatte köra över Göta Älv-bron och in mot Göteborgs centrum. En man greps vid Nils Ericssons-terminalen och en vid Svingeln. Polisen har inlett en förundersökning om försök till grov misshandel. Även en intern utredning av skottlossningen ska göras.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Polis misstänkt efter dödsolycka

Tierp/TT
I mitten av september omkom en 25-årig man i en mc-olycka där även en polisbil var inblandad. Nu misstänks en polisman för vållande till annans död.

- Jag har inlett en förundersökning och polismannen ska höras som misstänkt, säger åklagare Pär G Lindvall vid riksenheten för polismål, till Aftonbladet.

Dödsolyckan inträffade på länsväg 292 mellan Tierp och Tobo den 15 september.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Polis riskerar avsked efter flera datorintrång
9 december 2011
- En polis i Västra Götaland åtalas för att under lång tid gjort datorintrång i polisens system.

I yttrandet från Personalansvarsnämnden vid Rikspolisstyrelsen skriver man att polisen gjort intrång “under lång tid och vid ett mycket stort antal tillfällen.”

Enligt Tomas Rönnberg vid personalansvarsnämnden på Rikspolisstyrelsen skedde intrången mellan slutet av 2006 och 2010. Det gäller totalt 902 tillfällen då polisen gjort intrång.

De flesta av intrången har skett i ett register som kallas RAR. Där finns brottsanmälningar, och det är alltså dessa som den åtalade polisen tittat i. Polisen själv hävdar att hon inte visste att hon inte hade tillåtelse att titta i registerna.

– Hon förnekar till brott, det är hennes grundinställning.

- Hon kan inte minnas att hon fått någon information om de regler och bestämmelser som gäller, säger Tomas Rönnberg.

Förutom RAR-registret, där anmälningar finns, har polisen har dessutom olovligen gjort intrång i utredningssystemet DUR-2.
Personalansvarsnämnden har i sitt yttrande fastsällt att skulle polisen fällas för alla intrången talar det mesta för att hon skulle förlora sitt arbete.

Skulle polisen däremot fällas för en mindre del de intrång som hon står åtalad för, som de tre tillfällena då intrången haft anknytning till kollegor, skulle hon antagligen få stanna kvar vid sin tjänst.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Polis friad från tjänstefel

37 - 29 okt 11 kl. 01:33
En polis i Småland som följde efter en motorcykel i 213 km/tim, trots att befälet uppmanat honom att avbryta förföljandet dömdes för tjänstefel. Nu har hovrätten friat honom, uppger Smålandsposten.

- I en rondell, i 145 km/tim, gav vakthavande order om att förföljandet skulle upphöra.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Poliser anmäls för tjänstefel

3 - 14 feb 11 kl. 22:30

Två poliser i Halmstad som gick för hårt åt en funktionshindrad man anmäls för tjänstefel. Patrullen kom till en stormarknad efter larm om en mystisk man, troligen narkotikapåverkad, som fanns på en parkeringsplats.

- En polis använde pepparsprej och mannen, som bor på ett gruppboende, sprang in i butiken med poliserna efter sig.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Polis misstänks ha vållat dödsfall

I augusti förra året dog en 37-årig man i arresten i Luleå. Mannen hade diabetes och avled av kraftigt förhöjd blodsockerhalt.

På fredagen inleds rättegången mot två poliser som misstänks för vållande till annans död respektive tjänstefel i samband med att mannen dog.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Poliskritik mot polis efter dödsfall

- Det fanns brister i polisens arbete i samband med en 18-årig mans försvinnande och sedermera död i skogen utanför Filipstad.
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Svensk polis är en pyramidal katastrof

Aftonbladet 2011-12-21

I decennier har det varit uppenbart att den svenska ordningsmakten är ineffektiv, inkompetent och inkrökt. Jag talar inte om individuella poliser, det finns en hel del skickliga och ambitiösa, utan om organisationen som sådan.

Svensk polis är en pyramidal katastrof. På toppen finns Palmeutredningen, en svart fars som pågick år efter år tills den dränktes i ett Sargassohav av meningslösa papper som flöt runt, runt. Pyramidens bas består av cykelstölder och inbrott i sommarstugor – vardagsbrott som plågar allmänheten och som polisen förmår reda ut lika lite som ett mord på statsministern.

Rikspolischefer kommer och går, katastrofen består.

För närvarande plågas nationen av Bengt Svenson med ett s. Riksrevisionen levererade förra veckan en förödande kritik av rättsväsendet. Sverige har fått 3 000 fler poliser på åtta år. Rättsväsendet har fått 12 miljarder extra av skattebetalarna. Ändå har utredningar av brott inte blivit effektivare.

I Aktuellt svarade herr rikspolischefen på kritiken med ord som dessa:

”Vi ska prioritera ärenden utifrån angelägenhetsgrad.”

Ja, vad annars!

”Vi kommer att utveckla polisverksamheten hela tiden. Det är det bästa sättet vi kan göra för att möta en ny organisation, det är att vi hela tiden utvecklar i den organisation vi i dag har.”

Att svara på tung kritik med innehållslösa fraser är ett taktiserande för skydda den egna gruppen. Det är inte första gången Svenson agerar så. I september, till exempel, trummade han ihop sina underlydande länspolismästare för att underteckna en debattartikel. De skrev bland annat:

”Förtroendemätningar visar att allmänhetens förtroende för polisen är högt.”

Blir verksamheten effektiv därför att polisledningen beställt en undersökning som visar att befolkningen gör tummen upp? Självklart inte. Sådan argumentation visar att Svenson prioriterar försvar framför förändring.

Servicenäringen i Sovjetunionen var ökänd för inkompetens och fientlighet mot kunderna. När Radisson tog över hotell i S:t Petersburg efter kommunismens fall var kravet att den nya personalen aldrig hade arbetat med service över huvud taget.

Något liknande bör ske med myndigheten Bengt Svenson leder.

- Lägg ner polisen!

- Sparka ledningen!

- Börja om från början.
Peter Kadhammar

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2010, Inget fel när polisen
missade mord


Publicerat: onsdag 07 juli 2010
Polisen i Jönköpings län begick inte tjänstefel, när en Värnamokvinnas död först avskrevs som självmord, trots att det senare visade sig vara mord.

Enligt Eva Nilsson på Riksenheten för polismål i Malmö har granskning visat att polisen vidtog alla åtgärder, som kunde krävas med hänsyn till omständigheterna.

- Den 53-åriga kvinnan hittades död i december och först sedan en annan kvinna i Värnamo mördats i februari började fallet att utredas som ett mord.

En 33-årig kvinna har åtalats för båda morden, men friats i Jönköpings tingsrätt. Den domen har dock, som Nyheterna tidigare berättat, överklagats.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2010, Bloggande mordpolis
väcker ilska


Först larmades polisen till ett misstänkt mord i Värnamo och kort efter skrev hon om det på Facebook, något som väckt kraftiga reaktioner bland åklagare i länet.

Polis: ”Det finns ingen anledning att skriva om vad man gör i polisiärt arbete”

Nu uppmanar polisledningen sina anställda att vara återhållsamma när de skriver på nätet. Polisintendent Stefan Gunnarsson tycker det är mycket olyckligt att en polis skrev om mordet.

– Det finns ingen som helst anledning att skriva och berätta vad man gör i ett polisiärt arbete till allmänheten på det viset, det sköter man på andra vägar säger Gunnarsson.

I tisdags förra veckan hittades den 57-åriga kvinnan död i sin lägenhet i Värnamo, redan dagen efter - innan mordet hade blivit känt bland allmänheten - skrev en polis på sin Facebooksida att hon var en av de poliser som larmats till det misstänkta mordet.

– Det gick väl lite för fort där med skrivandet säger Stefan Gustavsson.

Är hon ångerfull?

– Ja, och det är inga konstigheter mer än så.

Stefan Edvardsson, som är länets chefsåklagare, reagerade direkt när han via SR Jönköping fick höra om den bloggande polisen. Idag har han haft ett möte med länspolismästaren. – Som åklagare tycker jag självklart inte om att uppgifter om sådana här allvarliga utredningar kommer ut säger Edvardsson.

Uppgifterna som skrevs på bloggen har enligt polis och åklagare inte skadat den nu pågående mordutredningen. Fallet med polisen kommer inte att gå vidare med polisen som skrev på sin Facebooksida, däremot tycker polisintendent Stefan Gunnarssson att det är olämpligt. För att hindra att känsliga uppgifter läggs ut på nätet framöver ska nu länets poliser informeras, säger polisintendent Stefan Gunnarsson.

– Att man tänker på vad man skriver och hur man lägger ut bilder och så vidare på sina bloggar.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
2008, Polisen glömde e-posten
- missade 130 anmälningar

Över 100 brottsanmälningar som skickats via nätet har blivit liggande. Anledningen: Polisen glömde att kolla e-postlådan - i över ett år.

Missen har anmälts till åklagare som nu ska utreda vem som bär ansvaret för det inträffade. Enligt Johan Levin, kriminalkommissarie vid Södermanlandspolisen, rör det sig om 130 polisanmälningar som ingen ens har sett, trots att de äldsta lämnades in för mer än ett år sedan.

– Man har inte följt reglerna som gäller för inkommande post, säger han.
Händelsen kan få ett efterspel när den interna utredningen är slutförd.
– Brottsrubriceringen är tjänstefel. Nu måste det utredas vem som har ansvaret, vilket är någon på chefsnivå.

Fram tills helt nyligen har de som lämnade in anmälningarna inte hört ett knyst från polisen, men nu ska samtliga dokument ha registrerats och anmälarna har enligt polisen kontaktats individuellt och fått en skriftlig ursäkt.

Ingen av dem som har skickat in anmälningar försökte kontakta polisen på annat sätt, utan tycks ha litat på att den elektroniska vägen är att lita på.

– De flesta kommer ju aldrig i kontakt med polisen vad det gäller misstänkta brott. De kanske inte har känt till rutinerna utan levt i tron att anmälningen behandlas, säger Johan Levin.
Bland brotten finns misstänkta fall av bedrägeri, men de flesta handlar om skadegörelse.

Polisen har i flera år tagit emot brottsanmälningar via webb och e-post, men det är upp till de lokala myndigheterna att hitta sin lösning. Johan Levin säger att det innebär en viss avlastning för polisen att ta emot anmälningar elektroniskt i stället för på papper.
– Men i första ser vi det som en service till allmänheten.


Hur tror du det här påverkar förtroendet för elektroniska anmälningar?
– Jag hoppas att det inte betyder särskilt mycket på sikt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 2008, Polisen gav fel ip-adress
- oskyldig barnporrmisstänkt

- Polisen kopplade ihop fel gatuadress med en ip-adress i en barnporrhärva.

- Först efter en husrannsakan uppdagades misstaget:

- Tillslaget hade skett mot en helt oskyldig person.

Det var i tisdags som polisen slog till mot ett stort antal personer runt om i landet som misstänktes för barnpornografibrott. De misstänkta hade spårats via sina ip-adresser, en metod som ofta används av polisen för att komma åt kriminella på nätet.

Men spårningen hade gått helt fel till och nu tvärvänder polisen, skriver Svenska Dagbladet. En av personerna som utsattes för en razzia mot sitt hem var helt oskyldig. Polisen hade gjort fel när en gatuadress skulle knytas till ett ip-nummer.

– Man kan göra misstag, det är den mänskliga faktorn helt enkelt, säger Bo Nordgren, kriminalkommisarie på rikskriminalens it-brottssektion till Computer Sweden.

Mannen har nu friats från alla misstankar och fått tillbaka beslagtagen utrustning.
– Man måste verkligen vara noggrann och i det här fallet var vi inte det.

Tillslagen samordnades av Rikskriminalen men utfördes av lokal polis ute i landet. Just detta tillslag utfördes av polisen i Värmland, som nu menar att det är Rikskriminalens misstag som gjorde att mannen blev oskyldigt utpekad.

Uppgifterna går isär om exakt vad som gick fel. Enligt Bo Nordgren handlar det om att fel ip-adress som skickades till operatören, men Jonas Persson, chef för den kriminaltekniska enheten på Värmlandspolisen, säger till Computer Sweden att det rör sig om en sammanblandning av datum.

– Blandar man ihop datum så kan det slå mot tusentals personer i Sverige, säger han.

Eftersom många internetuppkopplingar då och då tilldelas nya ip-adresser måste tidsangivelserna vara exakta för att rätt person ska kunna knytas till en den.
Enligt Bo Nordgren har polisen anmält sig själv och nu ska en internutredning genomföras.


Hur påverkar det här trovärdigheten i andra typer av brott där misstänkta spåras via ip-adresser?
– Jag vet inte om den påverkas av att man gör ett misstag, säger han.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008, Inte brottsligt att förvara
polismaterial hos Gmail

Den polisman som hade polisiärt material förvarat på sin privata Gmail-adress har inte gjort sig skyldig till brott. Åklagare Monica Mimer har därför valt att lägga ned utredningen.

TechWorld Säkerhet har tidigare rapporterat om att en polisman haft material kopplat till brottsutredningar förvarat på sitt privata Gmail-konto. Det var i samband med intrånget på

Bilddagoken som en mängd lösenord knäcktes, och det visade sig att många också använde samma lösenord till exempelvis sin e-postadress eller inloggning till Facebook. En av dem som drabbades av att också hans e-postkonto hackades var ovan nämnda polisman.

Åklagare inledde  en utredning om polismannen kan ha gjort sig skyldig till brott, men utredningen har nu lagts ned. Det rapporterar nyhetssajten Realtid.se.

- Polismannen i fråga har inte gjort sig skyldig till tjänstefel. Tjänstefel förutsätter att han agerat i myndighetsutövning, säger Monica Mimer, chefsåklagare vid riksenheten för polismål i Malmö, till Realtid.se.

Åklagare Monica Mimer tillägger dock att det är möjligt att det bryter mot polisens föreskrifter, men att detta i så fall blir en fråga för polismyndigheten.



- Bland de dokument som var lagrade fanns bland annat uppgifter om klottrare och personer dömda för eller misstänkta för grov brottslighet.

*





SLUT PÅ DEL 30

*

MISSA INTE DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN:


*

Ladda ner Serien som PDF från divShare eller Scribd
30.
Alla avsnitt:
http://undermattans.blogspot.se/p/lankar-till-serien-svenska-polisens.html



undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. IP: 130.229.49.146 August 03, 201208:20:03 AM
    ISP: Karolinska Institutet
    Landed: undermattan.blog.com/2011/09/09/svenska-polisens-daliga-dagar-del-8
    —————————————————————–
    IP: 145.235.0.6 August 03, 2012 08:36:58 AM
    ISP: Kriminalvarden
    Page Viewed: undermattan.blog.com/2011/09/29/svenska-polisens-daliga-dagar-del-18
    ———————————————————
    IP: 62.108.199.18 ISP: Helsinge Net Bollnas AB September 05, 2012 02:13:47 PM
    Organization: arbetsmiljoutv
    Landed: undermattan.com/2011/09/29/svenska-polisens-daliga-dagar-del-18
    —————————————————–
    IP: 147.186.255.119 October 18, 2012 06:28:02 AM
    ISP: Rikspolisstyrelsen
    Landed: undermattan.com/2011/09/29/svenska-polisens-daliga-dagar-del-18
    ——————————————————-
    ISP: Resilans AB August 03, 2012 11:22:25 AM
    Organization: Orebro lans landsting
    Page Viewed: undermattan.blog.com/?s=landsting&submit=Search
    ——————————————————–
    New IP: 55.65.191.60 | First Time IP: 96.218.46.84 August 01, 2012 08:13:55 PM
    ISP: US Department of Defense Network
    Landed: undermattan.blog.com/2012/08/01/al-qaida-styrs-till-100-av-usa-fran-wa…
    ——————————————————————–
    IP: 96.218.46.84 August 01, 2012 08:12:58 PM
    ISP: Comcast Cable – US Department of Defense Network
    Landed: undermattan.blog.com/2012/08/01/al-qaida-styrs-till-100-av-usa-fran-wa…
    ———————————————————————
    IP: 193.183.16.24 ISP: Resilans AB August 18, 2012 10:47:36 PM
    Organization: Landstinget Halland
    Page Viewed: undermattan.com/2012/08/01/al-qaida-styrs-till-100-av-usa-fran-washington
    ——————————————————————–
    IP: 223.25.10.22 ISP: G/F Centrum II Building September 07, 2012 10:34:20 AM
    Apo Armed Forces Europe, Middle East, & Canada, United States
    Page Viewed: undermattan.com/2012/08/01/al-qaida-styrs-till-100-av-usa-fran-washington
    ——————————————————————–
    IP: 223.25.10.22 ISP: G/F Centrum II Building September 10, 2012 08:14:42 AM
    Apo Armed Forces Europe, Middle East, & Canada, United States
    Landed: undermattan.com/2012/08/01/al-qaida-styrs-till-100-av-usa-fran-washing…
    ——————————————————————–
    IP: 217.21.232.237 July 31, 2012 02:48:59 PM
    ISP: Stadsledningskontoret
    Page Viewed: undermattan.com
    ————————————————-
    IP: 193.183.16.24 ISP: Resilans AB July 30, 2012 10:34:44 AM
    Organization: Landstinget Halland
    Page Viewed: undermattan.com
    ——————————————————–
    IP: 157.56.92.172 August 13, 2012 06:18:05 AM
    ISP: Microsoft Corp
    Landed: undermattan.blog.com/2012/07/28/al-qaida-och-usa-intar-syrien/comment-…
    ——————————————————–

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.