måndag 23 januari 2012

Polisen rustar upp mot fildelarna


” Ett samhälle kan inte överleva utan att omformas till en polisstat om medborgarna lever normlöst eller med en vilja att bryta mot lagarna.”

(Fredrik Reinfeldt, sid. 106 i sin bok "det sovande folket.")

Texten är publicerad i dagspressen 2012-01-14
Allt fler poliser och åklagare avdelas för att stoppa fildelningen.
”Vi hinner inte med helt enkelt”, säger fildelningsåklagaren Henrik Rasmusson. Men Advokatsamfundets Anne Ramberg är tveksam till fildelningslagen.


Skivbolagens och filmindustrins rättighetsorganisationer har blivit alltmer aktiva och lämnar in allt fler polisanmälningar om fildelningsbrott. Paul Pintér, polisens nationella samordnare för immaterialrättsliga brott, räknar med att polisanmälningarna kommer att fördubblas 2012 jämfört med 2009.

– Det har ökat markant under senare år. Jag räknar med att det blir omkring 130–140 anmälningar i år, säger Pintér.

Det har också lett till att allt fler poliser ägnar sig åt att utreda fildelning. Pintér var själv i januari 2010 den första inom polisen som på heltid fick ägna sig åt immaterialrättsliga brott. Av dem handlar 85–90 procent om upphovsrättsbrott och merparten av dem är fildelning.


Sedan 2010 har allt fler fildelningspoliser tillkommit.

- Tre grupper i Stockholm, Göteborg och Malmö, totalt 10–12 utredare, jobbar numera i huvudsak med fildelning.

För fyra år sedan tillsattes två specialåklagare för fildelning.


Men med allt fler anmälningar har deras arbetsbörda vuxit och de har begärt hjälp för att klara sina uppgifter. I september tillsattes också en tredje fildelningsåklagare.

– Vi har flaggat för att vi kommer att behöva bli ännu fler, vi hinner inte med helt enkelt. Och den signal jag känner ganska tydligt är att man kan tillskjuta ännu mer resurser om det blir mer anmälningar, säger Henrik Rasmusson, en av de tre fildelningsåklagarna.



Samtidigt är de fällande domarna en droppe i havet med tanke på att omkring 20 procent av den svenska befolkningen, ungefär 1,4 miljoner människor, ägnar sig åt fildelning enligt SCB.

Av dem bedöms omkring en tredjedel fildela så mycket att de i teorin riskerar fängelsestraff om de skulle dömas i domstol. Ny teknik gör det svårt att spåra fildelare.

Och det är praktiskt svårt att åtala en halv miljon fildelare.
– Då skulle det behövas tusentals åklagare, säger Rasmusson.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg tycker att det är ett dilemma för riksdagen att så många svenskar fildelar i strid med lagen.

- Om riksdagen menar allvar med att ha fängelse i straffskalan borde också brottslingarna lagföras!

– Inför man en lagstiftning måste man se till att lagen blir effektiv. Då måste lagstiftaren också se till att det finns resurser så att brotten kan lagföras.

Om en så stor andel av svenska folket gör sig skyldigt till brott så att de riskerar fängelse och man inte kan lagföra dem så är det ett bekymmer. Och det är inte realistiskt att lagföra en halv miljon människor, säger Ramberg.

– Det är heller inte bra att ha en lagstiftning som inte omfattas av den allmänna moraluppfattningen i landet.

Man kan se lagstiftningen som ett uttryck för gällande etik.
När det gäller fildelningslagstiftningen finns det stora grupper som inte ser den så.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!



Värt att tänka på är att flera miljoner människor i landet idag utpekas av  staten och regeringen som kriminella på order av giriga utländska storföretag. 

Detta  tvärt emot gällande moraluppfattning bland stora delar av folket i landet.

Om staten inte är för folket och bara agerar som företagsdiktaturens förlängda arm som i detta fallet, så kanske många människor också inser att staten även agerar likadant i ett otal andra fall?  

- Hur tänker staten i så fall hantera de miljoner fiender den skapar?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------



Beatrice Ask
Justitieminister
Justitiedepartementet
"Sverige ska vara ett tryggt land för alla oavsett vem man är eller var man bor. Brottsbekämpningen ska ske ur ett medborgarperspektiv. Civilrätten ska vara tydlig och förutsebar. Människor ska känna att rättsväsendet finns till för dem, att lagar är rimliga och relevanta och att rättsväsendet fungerar effektivt och rättssäkert."






undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.